μισό γιατί εγώ έχω τεράστια δυσκολία να αφομιώσω το εξής:
η Μεγάλη Βρεττανία δεν είναι ομοσπονδία κρατών;
η Αμερική δεν είναι ομοσπονδία κρατών;
η ΕΣΣΔ δεν ήταν ομοσπονδία κρατών;
Είναι η μεγάλη βρετανία, οι ηπα και η εσσδ αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου; Υπερδυνάμεις ναι αλλά αυτοκρατορίες δεν υπάρχουν σήμερα, παρά μόνο μεταφορικά.
Άσε που η τελευταία χώρα του σύγχρονου κόσμου που έχει αυτοκράτορα είναι η "άοπλη" Ιαπωνία!
Κάθε πολιτεία των ηπα είναι αυτόνομο κράτος;
Η σκωτία ή η ουαλία είναι κράτη;
Έχεις μπερδέψει λίγο την έννοια της αυτοκρατορίας, την έννοια του έθνους- κράτους και την έννοια της ομοσπονδίας κρατών αλλά και του ομόσπονδου κράτους με πολλαπλά κρατίδια (πχ ομοσπονδιακή δημοκρατία της γερμανίας)..
τεσπα εγώ βλέπω το πράγμα σφαιρικά εσύ μονίμως το βλέπεις μέσα από το πρίσμα του Ελληνικού μεγαλείου.
εσύ δίδεις έναν ορισμό στο Ελληνικό Εθνος με το οποίο εγώ διαφωνώ.
Πάντα και σε όλους υπάρχουν προδότες.
αλλά είναι ηλίου φαεινότερον πως ό,τι ορισμο και να δώσεις εάν ΔΕΝ υπάρχει Εθνική συνείδηση έθνος με τη μορφή συγκροτημένης κοινωνικής ομάδας ανθρώπων με κοινά στοιχεία που ανέφερες ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.
γιατί προφανώς και δεν μπορώ να διαννοηθώ πώς στο σύγχρονο ελληνικό κράτος θα μπορούσε να υπάρξει πόλη, λχ η Θεσσαλονίκη που θα συμμαχούσε με τους Τούρκους για να καταστρέψει το ΚΡΑΤΟΣ της Αθήνας.
Αλλο διχόνοια, άλλο προδοσία και άλλο εξόντωση.
Οταν εξοντώνεις αδερφό πάει περίπατο και το εθνος.
Επίσης, για να τονώσεις τον εγωισμό σου ή την εθνική σου ταυτότητα, ή δεν ξέρω γω τι άλλο, δε μπορείς να ομιλείς για Ελληνικό Εθνος στις Ελληνικές πόλεις κράτη.
Σαφώς και υπήρχαν Ελληνες απλά η βασική μου διαφωνία μαζί σου είναι πως εάν ΛΟΓΙΚΑ όντως υπήρχε ΕΘΝΟΣ (και ήταν συνειδητοποιημένο αυτό τότε) δεν θα κατέληγαν οι Ελληνες εκεί που κατέληξαν.
τεσπα αλλα αντί αλλων κουβέντα. Παρόλ αυτά καλή η ιστορία από τη δική μας οπτική γωνία, καλό η ύπαρξη εθνικής ταυτότητας, ΟΜΩΣ:
η παρουσίαση της ιστοριας κατ αυτόν τον τρόπο ΔΕΙΧΝΕΙ πως οι Έλληνες ΠΟΤΕ δεν ΕΜΑΘΑΝ από τα λάθη τους. Γιατί έαν είχαν θα φρόντιζαν να τα διορθώσουν κάτι το οποίο ουδέποτε κάνουν ως ΕΘΝΟΣ γιατί απλά δεν τους απασχολεί η ουσία της Εθνικής Συνείδησης. Μόνο Καπηλεία γίνεται.
Κατά τον ίδιο τροπο που θα έπρεπε να ντρέπεται ένας Ελληνας για το 45-49 θα έπρεπε να ντρέπεται και ένας Αρχαίος Ελληνας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Οταν δεν υπάρχει Εθνική Αιδώς δεν υπάρχει και Εθνική Συνείδηση και κατ επέκταση κατά τη γνώμη μου ούτε και Εθνος.
Στην Ελλάδα είχαμε περιστατικά αλληλοεξόντωσης έως πολύ πρόσφατα...
Αυτό δεν αλλάξει την έννοια του έθνους- δεν υπάρχει άλλωστε έθνος χωρίς περιστατικά εμφύλιας διαμάχης σε κάποια φάση της ιστορίας του...
Στην αρχαία ελλάδα υπήρχαν πολλοί κρατικοί σχηματισμοί και κατά συνέπεια έντονος τοπικισμός...Ωστόσο, ακόμη και τότε σχηματίζονταν συμμαχίες, ομοσπονδίες, αμφικτυονίες...Είναι λάθος να ψάχνουμε να βρούμε σημερινού τύπου κρατικά μορφώματα στον αρχαίο κόσμο...
Η ουσία είναι όμως μία: Στον ελλαδικό χώρο (αρκετά ευρύτερος από τα σύνορα του ελληνικού κράτους) υπήρχε ένα έθνος με κοινές καταβολές, κοινή γλώσσα, κοινά έθιμα, κοινούς θεσμούς, κοινή θρησκεία και αυτό το έθνος ήταν των Ελλήνων...Αλλοτε μεγαλουργούσε, άλλοτε μαλακιζόταν πολεμόντως το ένα κρατικό μόρφωμα το άλλο...Αλλά έθνος υπήρχε, όπως και εθνική συνείδηση ότι όλες αυτές οι πόλεις - κράτη έχουν κάτι κοινό...
Αν σε ενοχλεί η λέξη έθνος διότι την ταυτίζεις με το έθνος- κράτος της πρόσφατης ιστορίας, κανένα πρόβλημα...Χρησιμοποίησε τη λέξη Γένος....(λατινικά natio που είναι η ρίζα του nation - αγγλογαλλικά κράτος -έθνος)...
Αλλά είναι ανιστόρητο να αναφερόμαστε σε αθηναίους κορίνθιους σπαρτιάτες, μακεδόνες ή θεσσαλούς όπως θα αναφερόμασταν σε ιάπωνες, κογκολέζους, αβορίγινες και εσκιμώους (με την έννοια ότι ανήκουν σε άλλους κόσμους)...