Νέα

Φιλοσοφία

• Μέλος που άνοιξε το νήμα nikostratos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 49
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306
 Έπειτα από πολύ καιρό μακριά από το σάιτ και ανανεωμένος με νέες γνώσεις και ιδέες σκέφθηκα να ανοίξω αυτό το νέο (αν δεν είναι συγχωνεύστε το) θέμα
για να μάθουμε εν τέλει ποιες οι διάφορες υπαρξιακές και φιλοσοφικές αναζητήσεις των μελών του σάιτ και τι έχουν να προσφέρουν σε τέτοιες αναζητήσεις.

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.923
Πόντοι
3.475
1) Εχω μεγαλη δυσκολια στο να καταλαβω πού το πανε οι διαφορες φιλοσοφικες θεωριες

2) Εχω μεγαλη δυσκολια στο να καταλαβω πού χρησιμευουν (εξω απο τις αιθουσες των πανεπιστημιων)

3) Ο μονος φιλοσοσφος που μου φανηκε ουσιαστικος ειναι ο John Rawls. Οχι μονο ουσιαστικος, αλλα συμφωνω και στα περισσοτερα σημεια του

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
 Έπειτα από πολύ καιρό μακριά από το σάιτ και ανανεωμένος με νέες γνώσεις και ιδέες σκέφθηκα να ανοίξω αυτό το νέο (αν δεν είναι συγχωνεύστε το) θέμα
για να μάθουμε εν τέλει ποιες οι διάφορες υπαρξιακές και φιλοσοφικές αναζητήσεις των μελών του σάιτ και τι έχουν να προσφέρουν σε τέτοιες αναζητήσεις.

έχω ενστερνιστεί τον : ελευθεριακό πορνηδονιστικό στωικισμό
οπού δεν εξαρτάς την ικανοποίησή σου απο κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο
ή εξωτερικό κοινωνικό σύστημα , αλλά απο την ευφορία που εκλύεται
απ'το δικό σου λιμβικό σύστημα καθώς περνάς απο ένα αντικείμενο ευφορίας
στο άλλο , χωρίς να δεσμεύσαι σε τίποτα παρά μόνο στη δική σου απόλαυση
μέχρι το σαρκίο σου να αποσυντεθεί.

OP
OP
nikostratos

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306
1) Εχω μεγαλη δυσκολια στο να καταλαβω πού το πανε οι διαφορες φιλοσοφικες θεωριες

2) Εχω μεγαλη δυσκολια στο να καταλαβω πού χρησιμευουν (εξω απο τις αιθουσες των πανεπιστημιων)

3) Ο μονος φιλοσοσφος που μου φανηκε ουσιαστικος ειναι ο John Rawls. Οχι μονο ουσιαστικος, αλλα συμφωνω και στα περισσοτερα σημεια του

Και αυτό είναι μία αρχή, αλλά για να γίνω πιο κατανοητός επειδή πιστεύω ότι η πλειοψηφία του σάιτ δεν θα έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί θα ήθελα
να μάθω ποιο κατά αυτούς το νόημα της ζωής και ο τρόπος αποκτησής του. για αυτό είναι η φιλοσοφία + για μία καλύτερη κατανόηση του κόσμου.
τον Ρολς δεν το γνωρίζω εγώ έχω πιαστεί με πλάτωνα, Ρουσσώ, Νίτσε, Άγιο Αυγουστίνο(φιλόσοφος, ποιητής και θεολόγος των απαρχών του μεσαίωνα )
και Ντουγκίν(αυτός με εξέπληξε άσχημα,ο Ρουσσώ είναι απλά ηλίθιος). αλλά σίγουρα κάτι σωστό θα λέει εφόσον φαίνεται λογικό.

Η χρήση της είναι η ακόνιση της σκέψης και ενδυνάμωση της λογικής αρκεί κάποιος να έχει την στοιχειώδη κατανόηση της λογικής, επίσης δίνει
κατανόηση για τη ζωή και ας μην ξεχνάμε πόσο έχουν επηρεάσει οι διάφορες φιλοσοφίες τις κοινωνίες και τις κουλτούρες της εποχής τους.
ελπίζω να ήμουνα διαφωτιστικός.

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.923
Πόντοι
3.475
Και αυτό είναι μία αρχή, αλλά για να γίνω πιο κατανοητός επειδή πιστεύω ότι η πλειοψηφία του σάιτ δεν θα έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί θα ήθελα
να μάθω ποιο κατά αυτούς το νόημα της ζωής και ο τρόπος αποκτησής του. για αυτό είναι η φιλοσοφία + για μία καλύτερη κατανόηση του κόσμου.
τον Ρολς δεν το γνωρίζω εγώ έχω πιαστεί με πλάτωνα, Ρουσσώ, Νίτσε, Άγιο Αυγουστίνο(φιλόσοφος, ποιητής και θεολόγος των απαρχών του μεσαίωνα )
και Ντουγκίν(αυτός με εξέπληξε άσχημα,ο Ρουσσώ είναι απλά ηλίθιος). αλλά σίγουρα κάτι σωστό θα λέει εφόσον φαίνεται λογικό.

Η χρήση της είναι η ακόνιση της σκέψης και ενδυνάμωση της λογικής αρκεί κάποιος να έχει την στοιχειώδη κατανόηση της λογικής, επίσης δίνει
κατανόηση για τη ζωή και ας μην ξεχνάμε πόσο έχουν επηρεάσει οι διάφορες φιλοσοφίες τις κοινωνίες και τις κουλτούρες της εποχής τους.
ελπίζω να ήμουνα διαφωτιστικός.

Ο Ρολς κανει "χαμηλοτερου" επιπεδου φιλοσοφια
Δηλαδη, δεν καθεται να αναλυσει τη φυση του ανθρωπου κλπ... αλλα καταπιανεται με γεωστρατηγικα, κοινωνικα, πολιτικα οικοδομηματα

Κατσε διαβασε την αγγλικη σελιδα στη Wikipedia (αυτο εκανα κι εγω)

Ο τυπος ειναι ΠΟΛΥ ευστοχος και ενδεχομενως να εχει επηρεασει στην πραξη (ηγετες του κοσμου) με τα λεγομενά του

OP
OP
nikostratos

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306
έχω ενστερνιστεί τον : ελευθεριακό πορνηδονιστικό στωικισμό
οπού δεν εξαρτάς την ικανοποίησή σου απο κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο
ή εξωτερικό κοινωνικό σύστημα , αλλά απο την ευφορία που εκλύεται
απ'το δικό σου λιμβικό σύστημα καθώς περνάς απο ένα αντικείμενο ευφορίας
στο άλλο , χωρίς να δεσμεύσαι σε τίποτα παρά μόνο στη δική σου απόλαυση
μέχρι το σαρκίο σου να αποσυντεθεί.

Αυτό λέγεται αλλιώς: Υλισμός. Περιέχει μεταξύ άλλων και τον ανθρωπισμό που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτά που λέτε, αλλά δεκτό.

OP
OP
nikostratos

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306
Ο Ρολς κανει "χαμηλοτερου" επιπεδου φιλοσοφια
Δηλαδη, δεν καθεται να αναλυσει τη φυση του ανθρωπου κλπ... αλλα καταπιανεται με γεωστρατηγικα, κοινωνικα, πολιτικα οικοδομηματα

Κατσε διαβασε την αγγλικη σελιδα στη Wikipedia (αυτο εκανα κι εγω)

Ο τυπος ειναι ΠΟΛΥ ευστοχος και ενδεχομενως να εχει επηρεασει στην πραξη (ηγετες του κοσμου) με τα λεγομενά του

θα τον κοιτάξω ενδιαφέρων πάντως, άμα ενδιαφέρεστε πάντως για γεωπολιτική ψάξτε τον εφευρέτη της: Mckinder έχει φτιάξει το βασικό γεωπολιτικό δόγμα το Pivot theory από βικιπαίδεια τον μελετήσει πάντως πολλά από όσα λέει ακόμα εφαρμόζονται.

f458

Μέλος
Εγγρ.
9 Οκτ 2012
Like
16
Πόντοι
16
Τι άλλο θα δω,σ' ένα μπουρδελοτσάιτ τα μέλη του να μιλάνε για φιλοσοφία!

st@rdust

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Δεκ 2006
Like
1.451
Πόντοι
366
που ειναι ο αμτζικος? αυτος ειναι ο πιο φιλοσοφημενος καυλιαρης του σαϊτ!!!

OP
OP
nikostratos

nikostratos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2010
Κριτικές
22
Like
460
Πόντοι
306

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
4o_Symp_Prosklisis.jpg

The Keeper

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2019
Κριτικές
21
Like
5.749
Πόντοι
1.436
Επισυνάπτω ορισμένους συνδέσμους για δωρεάν λήψη βιβλίων σε pdf.

Για όσους αγαπούν τη φιλοσοφία (την κανονική, την επίσημη επιστήμη των εννοιών. Όχι τις αερολογίες, τα αποφθέγματα και την παραψυχολογία) το βιβλίο των Kirk, Raven και Schofield είναι ένα καλό εισαγωγικό στους προσωκρατικούς.

Λινκ:

Για να διαβάσει κανείς απευθείας τους ίδιους τους προσωκρατικούς κυκλοφορούν δωρεάν στο διαδίκτυο τα αποσπασματα που σώζονται από τους δύο μεγαλύτερους αυτούς φιλοσόφους: Τον Ηράκλειτο και τον Παρμενίδη.

Καποιες βασικές αρχές του Ηρακλείτου και του Παρμενίδη με πολύ...πολύ απλά λόγια:

Ο Ηράκλειτος παρατηρεί ότι ο κόσμος ως βασικό του χαρακτηριστικό έχει τη μεταβολή. Υπάγεται σε ένα "γίγνεσθαι". Χαρακτηριστικά γράφει: "Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές". Όταν βλέπει κανείς γύρω του στασιμότητα βρίσκεται σε πλάνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ειναι σε θεση, για τον Ηράκλειτο, να συλλάβουν τη διαρκή αυτή μεταβολή των πραγμάτων. Και αυτό συμβαινει γιατί βασίζονται στη γνώση των αισθήσεων. Και καθότι οι αισθήσεις δεν προσφέρουν την αλήθεια, τότε δεν πρέπει να στρέφεται σε αυτές για να τη βρει. Αντιθέτως, οφείλει να επεξεργαστεί ό,τι αντιλαμβάνεται με το λόγο.

Ο Παρμενίδης από την άλλη, λίγο αργότερα, θεωρεί ότι η μεταβολή του κόσμου είναι ένα παιχνίδι των αισθήσεων. Στην πραγματικότητα δηλαδή υπάρχει μια σταθερότητα. Προσπαθεί από κάπου να στηριχθεί, κάτι να βρει σταθερό για να ισχύουν οι σκέψεις του. Και μετατοπίζει το ενδιαφέρον από το "γίγνεσθαι" του Ηρακλείτου στο "είναι". Θα ρωτήσει, εύλογα, κανείς: Μα τι είναι το "Είναι";
Για τον Παρμενίδη είναι η θεμελιώδης φιλοσοφική κατηγορία για να αρχίσει κανείς να φιλοσοφεί. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

Αν ανοίγαμε τη βρύση θα έτρεχε νερό. Μπορεί όμως η θερμοκρασία να ποικίλλει ανα περίπτωση.
Όταν ανάψει κανείς θερμοσίφωνα λέει:Το νερό είναι ζεστό.
Αντιθέτως, όταν κάνει παγωνιά, το νερό είναι κρύο.
Ενώ ο Ηράκλειτος θα έλεγε λοιπόν οτι οι αισθήσεις οδηγούν σε σύγχυση, λόγω της μεταβλητότητας του κόσμου, ο Παρμενίδης λεει ότι οι αποφάνσεις "είναι ζεστό" ή το "είναι κρύο", δεν είναι απαραίτητα μεταβολές που οδηγούν σε πλάνη. Αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, σημαίνει ότι πίσω από το ζεστό και το κρύο κάτι πρωτίστως "Είναι".
Άρα στο Είναι μπορεί να αναζητηθούν τα θεμέλια του κόσμου και η σκέψη βρίσκει μια αφετηρία.

Τα γραπτά των προσωκρατικών δε φτάνουν σήμερα παρά σε αποσπάσματα. Οπότε δεν αναμένει να διαβάσει κανείς ούτε κάποιο σύστημα ολοκληρωμένο αλλά ούτε και θέσεις τόσο ισχυρές από το 500π.Χ.
Διότι η φιλοσοφία τότε δεν είναι ακόμα συστηματοποιηνένη. Αλλά φιλοσοφία, λογοτεχνία, ποίηση, ακόμα και ιατρικά συγγράμματα είναι το ίδιο.

Ηράκλειτος:

Παρμενίδης:

Καλή ανάγνωση
:hi:

The Keeper

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2019
Κριτικές
21
Like
5.749
Πόντοι
1.436
Τι είναι φιλοσοφία;
Φιλοσοφία είναι η λογική έρευνα και αναζήτηση της φύσης των πραγμάτων και της αλήθειας των όντων. Η συστηματική εξέταση του κόσμου και ο επιστημονικός κλάδος που διαμορφώνεται από αυτήν την προσπάθεια.

Η φιλοσοφία ασχολείται με ερωτήματα έσχατα, οριακά, θεμελιώδη.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της φιλοσοφίας;

-Η διασαφήνιση γενικών εννοιών (πχ τι είναι εαυτός, χρόνος, νόμος και άλλες αφηρημένες έννοιες που είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πριν φιλοσοφήσουμε).

-Η αιτιολόγηση των βασικών μας πεποιθήσεων.

-Η διαμόρφωση μιας συνολικής θεώρησης του κόσμου και του ατόμου μέσα σε αυτόν.

-Η καθοδήγηση της πράξης και η οργάνωση του τρόπου ζωής μας.

Επανέρχομαι με τους κλάδους της φιλοσοφίας...

The Keeper

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2019
Κριτικές
21
Like
5.749
Πόντοι
1.436
Η φιλοσοφία, όπως κάθε επιστήμη, διαθέτει κλάδους, οι οποίοι εξετάζουν θεματικά ένα ιδιαίτερο αντικείμενο.

Κλάδοι φιλοσοφίας:
-Μεταφυσική: Θεωρείται ανενεργός κλάδος σήμερα. Τώρα πια όταν χρησιμοποιείται συνηθίζεται να υποσημαίνει κάτι το αρνητικό: (Πχ: "μεταφυσικό συμπέρασμα").

-Οντολογία: Είναι ο πλέον παραδοσιακός κλάδος της φιλοσοφίας και σχετίζεται με την ερμηνεία του όντος (ύπαρξης) και του κόσμου που το περιβάλλει. Η διαφορά οντολογίας και τη μεταφυσικής συνήθως έγκειται στα εργαλεία της μελέτης. Στην οντολογία είναι πιο επιστημονικά ενώ στη μεταφυσική πιο ιδεαλιστικά/θρησκευτικά.

-Γνωσιολογία: Τη γνωσιολογία την ενδιαφέρουν οι πηγές της γνώσης, τα είδη και οι μέθοδοι απόκτησής της.

Πρακτική φιλοσοφία: Είναι η θεωρία που ρυθμίζει και καθοδηγεί τις πράξεις του ανθρώπου στην οργάνωση της ζωής του (Διαιρείται σε: ηθική φιλοσοφία, πολιτική, κοινωνική, φιλοσοφία του μάνατζμεντ και των επιχειρήσεων κλπ)

Λογική: Μελετά τα είδη των συλλογισμών και ελέγχει την ορθότητα/εγκυρότητα των συμπερασμάτων.

Αισθητική: Εξετάζει ζητήματα, τα οποία συνήθως βιώνονται ως υποκειμενικά. Προσπαθεί να ορίσει το ωραίο, το αποκρουστικο, την ένταση και την αναλογία. Καταγράφει κριτήρια και τα αποτιμά. Εξετάζει τη βίωση οριακών καταστάσεων όπως το άγχος ως θυμική διάθεση. Επεξεργάζεται τις τέχνες και τι διαφοροποιεί το υψηλό έργο τέχνης από το μη υψηλό.

Φιλοσοφία της Επιστήμης: Εξετάζει τις επιπτώσεις της επιστήμης και τις προοπτικές των επιστημονικών μεθόδων, λαμβάνοντας υπ'όψιν τις δημιουργικές ή καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Ασκεί γόνιμη κριτική στις επιστήμες, προσπαθώντας να τις συνενώσει σε ένα ενιαίο επιστημονικό όλο χωρίς αντιφάσεις.

ΥΓ: Οι παραπομπές στις λέξεις με Bold δεν είναι δικές μου. Εμφανίζονται αυτόματα.

Αιμομίκτης

Νέο Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2021
Like
10
Πόντοι
0
Η φιλοσοφία, όπως κάθε επιστήμη, διαθέτει κλάδους, οι οποίοι εξετάζουν θεματικά ένα ιδιαίτερο αντικείμενο.

Κλάδοι φιλοσοφίας:
-Μεταφυσική: Θεωρείται ανενεργός κλάδος σήμερα. Τώρα πια όταν χρησιμοποιείται συνηθίζεται να υποσημαίνει κάτι το αρνητικό: (Πχ: "μεταφυσικό συμπέρασμα").

-Οντολογία: Είναι ο πλέον παραδοσιακός κλάδος της φιλοσοφίας και σχετίζεται με την ερμηνεία του όντος (ύπαρξης) και του κόσμου που το περιβάλλει. Η διαφορά οντολογίας και τη μεταφυσικής συνήθως έγκειται στα εργαλεία της μελέτης. Στην οντολογία είναι πιο επιστημονικά ενώ στη μεταφυσική πιο ιδεαλιστικά/θρησκευτικά.

-Γνωσιολογία: Τη γνωσιολογία την ενδιαφέρουν οι πηγές της γνώσης, τα είδη και οι μέθοδοι απόκτησής της.

Πρακτική φιλοσοφία: Είναι η θεωρία που ρυθμίζει και καθοδηγεί τις πράξεις του ανθρώπου στην οργάνωση της ζωής του (Διαιρείται σε: ηθική φιλοσοφία, πολιτική, κοινωνική, φιλοσοφία του μάνατζμεντ και των επιχειρήσεων κλπ)

Λογική: Μελετά τα είδη των συλλογισμών και ελέγχει την ορθότητα/εγκυρότητα των συμπερασμάτων.

Αισθητική: Εξετάζει ζητήματα, τα οποία συνήθως βιώνονται ως υποκειμενικά. Προσπαθεί να ορίσει το ωραίο, το αποκρουστικο, την ένταση και την αναλογία. Καταγράφει κριτήρια και τα αποτιμά. Εξετάζει τη βίωση οριακών καταστάσεων όπως το άγχος ως θυμική διάθεση. Επεξεργάζεται τις τέχνες και τι διαφοροποιεί το υψηλό έργο τέχνης από το μη υψηλό.

Φιλοσοφία της Επιστήμης: Εξετάζει τις επιπτώσεις της επιστήμης και τις προοπτικές των επιστημονικών μεθόδων, λαμβάνοντας υπ'όψιν τις δημιουργικές ή καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Ασκεί γόνιμη κριτική στις επιστήμες, προσπαθώντας να τις συνενώσει σε ένα ενιαίο επιστημονικό όλο χωρίς αντιφάσεις.

ΥΓ: Οι παραπομπές στις λέξεις με Bold δεν είναι δικές μου. Εμφανίζονται αυτόματα.
Εξαιρετικός ορισμός της φιλοσοφίας και των κλάδων της! Είναι πολύ σημαντικό να επισημαίνονται και να αποδομούνται διάφορες παρανοήσεις σχετικά με τη φιλοσοφία (που τις επισήμανε ο The Keeper). Συχνά θεωρείται φιλοσοφία το να λέμε φράσεις τύπου "Όλα για κάποιο λόγο γίνονται" ή "Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω" ή "Όλα καλά θα πάνε στο τέλος" χωρίς να προβάλουμε μια επιχειρηματολογία που να υποστηρίζει αυτές τις φράσεις (πράγμα ούτως ή άλλως κάπως απίθανο για τέτοιες κοινονοητικές φράσεις). Αυτό λοιπόν δεν είναι φιλοσοφία.

Νομίζω δεν έχω συναντήσει ξανά τον κλάδο "πρακτική φιλοσοφία", συνήθως αναφέρεται ως "ηθική/πολιτική φιλοσοφία". Ο όρος "πρακτική φιλοσοφία" μου φαίνεται πιο δόκιμος και συμπεριληπτικός. Από την άλλη η "κοινωνική φιλοσοφία" μπορεί να διαχωριστεί από την "ηθική και την πολιτική φιλοσοφία"; Μου είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσω.

The Keeper

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2019
Κριτικές
21
Like
5.749
Πόντοι
1.436
Νομίζω δεν έχω συναντήσει ξανά τον κλάδο "πρακτική φιλοσοφία", συνήθως αναφέρεται ως "ηθική/πολιτική φιλοσοφία". Ο όρος "πρακτική φιλοσοφία" μου φαίνεται πιο δόκιμος και συμπεριληπτικός. Από την άλλη η "κοινωνική φιλοσοφία" μπορεί να διαχωριστεί από την "ηθική και την πολιτική φιλοσοφία"; Μου είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσω.
O πρώτος που εισήγαγε τον όρο "πρακτική φιλοσοφία" είναι ο Αριστοτέλης. Συμπεριελάβανε σε αυτή την ηθική και την πολιτική φιλοσοφία, ως μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
"Πρακτική φιλοσοφία" μάλλον είθισται στην Ελλάδα να θεωρείται γένος που περιέχει τους κλάδους που αναφέραμε. Νομίζω στο εξωτερικό υπάρχει και ειδίκευση.
Το ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των κλάδων της κοινωνικής και της πολιτικής φιλοσοφίας δεν το γνωρίζω. Μπορεί να μην ασχολούμαι βαθιά με αυτούς αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω. Αν κάποιος φίλος ξέρει ας μας διαφωτίσει :hi:

Φιλοσοφία είναι όχι η απόκτηση αλλά η αναζήτηση της γνώσης. Γιατί ο αληθινός φιλόσοφος μονίμως αμφισβητεί ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του.
Θα έλεγα ότι είναι και απόκτηση και αναζήτηση. Κάθε αναζήτηση προϋποθέτει ένα μίνιμουμ γνωσιακών δεδομένων. Από κάπου αρχίζουμε. Έπειτα αξιοποιούμε τα δεδομένα και ενισχύουμε τα επιχειρήματά μας.
Η αναζήτηση χωρίς την παραδοχή μας ότι υπάρχει δυνατότητα γνώσης, καθιστά την αναζήτηση χωρίς νόημα.
Η φιλοσοφική σκέψη βασίζεται σε (διαψεύσιμα) δεδομένα, τα οποία είναι γνώσεις και καρποί πολύμοχθης αναζήτησης και μελέτης.
:hi:
Εκτός αν είσαι πιο ριζοσπαστικός σκεπτικιστής! Το συζητάμε!

Εγγρ.
21 Σεπ 2020
Κριτικές
21
Like
9.448
Πόντοι
6.246
Πολύ ωραίο θέμα.

Φιλοσοφία είναι όχι η απόκτηση αλλά η αναζήτηση της γνώσης. Γιατί ο αληθινός φιλόσοφος μονίμως αμφισβητεί ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του.

Όπως έχει παρατηρήσει ο Καντ, είναι σωστότερο να λέμε ότι πρέπει να μαθαίνουμε το «πώς να φιλοσοφούμε» και όχι να μαθαίνουμε ένα έτοιμο «σώμα»φιλοσοφικών αντιλήψεων και θεωριών.

Το ζητούμενο είναι η αυτοκριτική της γνωστικής ικανότητας που συνοψίζεται στο ερώτημα «τι μπορώ να γνωρίζω;».

Ο Καντ, απαντά με μια ιεράρχηση. Μπορούμε να γνωρίζουμε αρχικά με τις αισθήσεις, στη συνέχεια με τη διάνοια και τελικά με το νου.

Επίσης ζητούμενο είναι μια γνώση αποδεδειγμένη που να ισχύει γενικά.

Εγγρ.
21 Σεπ 2020
Κριτικές
21
Like
9.448
Πόντοι
6.246
Το ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των κλάδων της κοινωνικής και της πολιτικής φιλοσοφίας δεν το γνωρίζω. Μπορεί να μην ασχολούμαι βαθιά με αυτούς αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω. Αν κάποιος φίλος ξέρει ας μας διαφωτίσει.

Οι δυο αυτοί κλάδοι συνδέονται και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Η κοινωνική φιλοσοφία διερευνά τα κοινωνικά φαινόμενα με συνθετικό τρόπο. Αφ' ενός εξετάζει και αξιοποιεί τα ευρήματα των κοινωνικών επιστημών και αφ' ετέρου προσφεύγει στις αρχές της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας

Η πολιτική φιλοσοφία εξετάζει τους κανόνες, που πρέπει να διέπουν την οργάνωση του κράτους, τη νομιμότητα της πολιτικής εξουσίας, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, την ιδιοκτησία, τα πολιτεύματα, τους νόμους και τους θεσμούς.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom