Νέα

Φιλία, αρχή και τέλος

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Bluevertigo
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 584
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Bluevertigo

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2007
Like
4
Πόντοι
1
Ο γυρισμός του ξενιτεμένου

-Παλιέ μου φίλε τί γυρεύεις;
χρόνια ξενιτεμένος ἦρθες
μὲ εἰκόνες ποὺ ἔχεις ἀναθρέψει
κάτω ἀπὸ ξένους οὐρανοὺς
μακριὰ ἀπ' τὸν τόπο τὸ δικό σου.

-Γυρεύω τὸν παλιό μου κῆπο•
τὰ δέντρα μου ἔρχουνται ὡς τὴ μέση
κι οἱ λόφοι μοιάζουν μὲ πεζούλια
κι ὅμως σὰν ἤμουνα παιδὶ
ἔπαιζα πάνω στὸ χορτάρι
κάτω ἀπὸ τοὺς μεγάλους ἴσκιους
κι ἔτρεχα πάνω σὲ πλαγιὲς
ὥρα πολλὴ λαχανιασμένος.

-Παλιέ μου φίλε ξεκουράσου
σιγά-σιγὰ θὰ συνηθίσεις•
θ' ἀνηφορίσουμε μαζὶ
στὰ γνώριμά σου μονοπάτια
θὰ ξαποστάσουμε μαζὶ
κάτω ἀπ' τὸ θόλο τῶν πλατάνων
σιγά-σιγὰ θὰ 'ρθοῦν κοντά σου
τὸ περιβόλι κι οἱ πλαγιές σου.

-Γυρεύω τὸ παλιό μου σπίτι
μὲ τ' ἀψηλὰ τὰ παραθύρια
σκοτεινιασμένα ἀπ' τὸν κισσὸ
γυρεύω τὴν ἀρχαία κολόνα
ποὺ κοίταζε ὁ θαλασσινός.
Πῶς θὲς νὰ μπῶ σ' αὐτὴ τὴ στάνη;
οἱ στέγες μου ἔρχουνται ὡς τοὺς ὤμους
κι ὅσο μακριὰ καὶ νὰ κοιτάξω
βλέπω γονατιστοὺς ἀνθρώπους
λὲς κάνουνε τὴν προσευχή τους.

-Παλιέ μου φίλε δὲ μ' ἀκοῦς;
σιγά-σιγὰ θὰ συνηθίσεις
τὸ σπίτι σου εἶναι αὐτὸ ποὺ βλέπεις
κι αὐτὴ τὴν πόρτα θὰ χτυπήσουν
σὲ λίγο οἱ φίλοι κι οἱ δικοί σου
γλυκὰ νὰ σὲ καλωσορίσουν.

-Γιατί εἶναι ἀπόμακρη ἡ φωνή σου;
σήκωσε λίγο τὸ κεφάλι
νὰ καταλάβω τί μου λὲς
ὅσο μιλᾶς τ' ἀνάστημά σου
ὁλοένα πάει καὶ λιγοστεύει
λὲς καὶ βυθίζεσαι στὸ χῶμα.

-Παλιέ μου φίλε συλλογίσου
σιγά-σιγὰ θὰ συνηθίσεις
ἡ νοσταλγία σοῦ ἔχει πλάσει
μιὰ χώρα ἀνύπαρχτη μὲ νόμους
ἔξω ἀπ' τὴ γῆς κι ἀπ' τοὺς ἀνθρώπους.

-Πιὰ δὲν ἀκούω τσιμουδιὰ
βούλιαξε κι ὁ στερνός μου φίλος
παράξενο πῶς χαμηλώνουν
ὅλα τριγύρω κάθε τόσο
ἐδῶ διαβαίνουν καὶ θερίζουν
χιλιάδες ἅρματα δρεπανηφόρα.

Γιώργος Σεφέρης

Χωρίς να έχει άμεση σχέση με το θέμα του θρεντ, το ποίημα αυτό αποτέλεσε την αφορμή, για ένα τυχαίο βύθισμα της σκέψης στο θέμα της φιλίας. Αναρωτιέμαι αν ποτέ η φιλία ήταν κάτι περισσότερο από μια μασκαρεμένη επιβολή ανωτερότητας, που έτρεφε τη ματαιοδοξία του ενός από τους δύο. Δεν με απασχολούν οι εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις με βοηθούν να επιβιώσω, οι κανόνες όμως ορίζουν την ευτυχία ή την θλίψη της ζωής. Βλέπω ολόγυρα μου φίλους να μεταλλάσσονται. Εκεί που το κοινά βιωμένο αίσθημα , οδηγούσε τις σκέψεις και τα βήματα μας σε παράλληλους δρόμους, τώρα ένας συρφετός από κάθε είδους ανασφάλειες, αναζητά την επιβεβαίωση, μέσω της οικονομικής, επαγγελματικής ή κοινωνικής επιβολής στον φίλο, όμορφα σερβιρισμένης, με ένα  χάδι στον ώμο, με ένα γελάκι, με ένα σχόλιο με την γκόμενα που τον έφτυνε μέχρι που τα χρόνια πέρασαν και του ΄κανε τη χάρη τελικά. Και δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς, τι έγιναν τόσες ώρες μέσα στη ζάλη και την ευλογία του αλκοόλ, πως ξεθώριασαν οι δρόμοι των περιπλανήσεων, που δεν είχε και τόση σημασία που οδηγούσαν αλλά ήταν Ιθάκες φτιαγμένες από άντρες για άντρες; Και η ειλικρίνεια της σιωπής και οι χίλιες λέξεις του βλέμματος που ποτέ δεν ζήτησε, αλλά αρκέστηκε στην παρουσία , πως χώρεσαν όλα αυτά σε ένα μουνί;
Περιορισμένου εύρους η συλλογιστική μου, αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένες οι εικόνες στο μυαλό μου. Η μεταμόρφωση και η αποστασιοποίηση των φίλων θεωρώ ότι είναι από τις πιο σκληρές αλήθειες της ζωής και δυστυχώς όπως και με τις ερωμένες που τους χαρίσαμε το χρόνο μας, δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς και να μείνεις με ένα τεράστιο αναπάντητο γιατί;.
Έχω ακόμα έναν φίλο να αποτελεί την εξαίρεση και του αφιερώνω αυτό το θρεντ.
Ποιητικά ή χύμα, άκομψα, υστερόβουλα, νοσταλγικά, ο καθένας με τον τρόπο του, αν θέλει, ας καταθέσει τη γνώμη και την εμπειρία του, για φιλίες που δεν άντεξαν το βάρος του χρόνου και της αλήθειας.

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
Bluevertigo είσαι πολύ ωραίος τύπος

Πολύ καλό το θέμα

Θα αποτυπώσω την άποψή μου μόλις πάω σπίτι

OP
OP
B

Bluevertigo

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2007
Like
4
Πόντοι
1
Bluevertigo είσαι πολύ ωραίος τύπος

Πολύ καλό το θέμα

Θα αποτυπώσω την άποψή μου μόλις πάω σπίτι
Ειδικά η γνώμη του Μπλόντι μ' ενδιαφέρει. Παιδικά και εφηβικά είδωλα βλέπεις, που στερούνται λογικής ερμηνείας γι' αυτό και αντέχουν στο χρόνο.

[-SHADOWKEEPER-]

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2007
Like
0
Πόντοι
0
ενώ διδάσκονται ένα κάρο διαολεμένα κι άχρηστα πράγματα, η τέχνη του να είσαι φίλος, να μοιράζεσαι να επικοινωνείς και να αγαπάς δεν μπαίνει σε σχολικά βιβλία μήτε σε πανεπιστήμια, απαιτεί υπομονή επιμονή και γερό στομάχι για τις αναγούλες που προκαλούν τόσο οι χαρές όσο και οι λύπες της.

Όταν όμως έχουμε φίλους η χαρά είναι διπλή χαρά και η θλίψη μοιράζεται.

Αλλά σήμερα οι φίλοι οι ''καρδιακοί'' σπανίζουν, εκτός κι αν το δέσιμο που αναφέρεις bluevertigo είναι τέτοιο και σε ηλικία όπως η εφηβία που η ένταση του είναι ανεξίτηλη (ή κατά παραίσθηση ανεξίτηλη).

laplace

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2007
Like
22
Πόντοι
16
το θεμα ειναι δύσκολο και κάιει..
ΙΣΩΣ πιο δύσκολο απο θέμα 'σχέση' ..
θα γράψω αναλυτικά οταν πάω σπίτι..
αν εχω τις αντοχές γιατι με εχουν γαμήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ...(η αναδρομη αφροδίτη η το ταμησι του κρόνου φταίει?) :idiot:

talos43

Μέλος
Εγγρ.
7 Φεβ 2006
Like
9
Πόντοι
66
μόνο αυτά έχω να πω.....έχω 2 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ που με έχουν και τους έχω στηρίξει στα πολύ δύσκολα....και είμαι περήφανος για αυτούς...οι άλλοι....στά καλά μια χαρά...στα δύσκολα σφυρίζουν αδιάφορα......ποιός τους χέζει όμως?....για εμένα η πραγματική φιλία είναι ανώτερη απ όλα..

kostasbmw

Μέλος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2007
Like
6
Πόντοι
6
με πας αρκετα χρονια πισω
ειχα ενα πολυ κολλητο 7 χρονια μαζι 

ενα θυμαμαι και ξερω οτι το μουνι μπορει να διαλυσει τις καλυτερες φιλιες τελος

δεν μπαινω σε λεπτομερειες γιατι ακομα και σημερα μετα απο 30 χρονια το θυμαμαι και με πειραζει
καλυτερα να σου την κανει γκομενα παρα φιλος

dzf

Μέλος
Εγγρ.
9 Δεκ 2005
Κριτικές
5
Like
2
Πόντοι
6
Τεράστιο θέμα παιδιά.
Για αρχή θα πω μόνο ένα πραγματάκι:

Φίλος ΔΕΝ ειναι μόνο αυτός που θα λυπηθεί μαζί σου και θα σε συμπονέσει...
Φίλος είναι αυτός που θα ζήσει τη ΧΑΡΑ σου και θα ΧΑΡΕΙ μαζί σου πραγματικά.

Ρισπέκτ στο ποστ του φίλου Bluevertigo.
Θα επανέλθω κι εγώ στο θέμα με επόμενο ποστ.

lykaki

Μέλος
Εγγρ.
21 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
1
Πραγματικος φιλος ειναι αυτος που οταν κρεμεσαι στην ακρη του χαους , προτιμα να πεσει μαζι σου στον "γκρεμο" , παρα ν`αφησει το χερι σου και να μεινει μονος.......!
(αλληγορικη σκεψη)

Ειχα καποτε εναν φιλο.......και ευτυχως σημερα εχω εναν αλλο !

Γεια σου κουμπαρε ! ;)

[-SHADOWKEEPER-]

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2007
Like
0
Πόντοι
0
Φίλος είναι αυτός που θα ζήσει τη ΧΑΡΑ σου και θα ΧΑΡΕΙ μαζί σου πραγματικά.[/b]

...και θα το εννοεί, όχι να φοράει χαμόγελο αλλά από μέσα του να ζηλεύει σα πούστης και να έχει μία λάμα να στην καρφώσει με την πρώτη ευκαιρία...!

boidopoutsa

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
5
Πόντοι
16
Εγω πιστευω οτι αληθινη φιλια υπαρχει εκει που δεν υπαρχουν αλληλοσυγκρουομενα συμφεροντα! Οι φιλοι δηλαδη να ακολουθουν παραλληλες πορειες, που να μην τεμνονται!

dzf

Μέλος
Εγγρ.
9 Δεκ 2005
Κριτικές
5
Like
2
Πόντοι
6
...και θα το εννοεί, όχι να φοράει χαμόγελο αλλά από μέσα του να ζηλεύει σα πούστης και να έχει μία λάμα να στην καρφώσει με την πρώτη ευκαιρία...!

Βέβαια φίλε μου... συμφωνούμε απόλυτα...
Και να σκεφτούμε, ότι είναι πολύ πιο εύκολο σε κάποιον να σε παρηγορήσει ή τέλως πάντων να σου συμπαρασταθεί σε κάποια δύσκολη στιγμή, παρά να ζήσει τη χαρά σου...
Στα δύσκολα είναι φίλος εκ του ασφαλούς. Δεν λέω βέβαια ότι αυτός δεν είναι φίλος, αλλά θα είναι ολοκληρωμένος μόνο αν μπορέσει και αντιμετωπίσει και τις 2 περιπτώσεις...

Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι μας φέρουμε στο μυαλό μας καταστάσεις που μας χαροποίησαν ιδιαίτερα (πχ βρήκα μία καλή - μουνάρα κοπέλα, αγόρασα ένα ωραίο αυτοκίνητο, πήρα ένα σπίτι, γεννήθηκε το παιδί μου, κέρδισα χρήματα, βρήκα καλή δουλειά...και πολλά άλλα) και ταυτόχρονα φέρουμε στο νου μας και τις αντιδράσεις των φίλων μας, με ευκολία θα διαπιστώσουμε ότι κάποιοι μπορεί να μην 'πεταξαν' κι απ τη χαρά τους... Δηλ.μάλλον ζήλεψαν ή στεναχωρήθηκαν επειδή αυτοί δεν μπορούσαν να κάνουν ή να έχουν αυτό το οποίο χαροποιούσε εμάς...
Φαντάζομαι πολλοί από σας το έχουν νιώσει κάποια στιγμή...

Επισκέπτης
Με δεδομένη την ελληνική πουστιά όταν κάποιος δυστυχεί έχει πολλούς να του συμπαραστέκονται, να του το παίζουν μεγαλόψυχοι και να του "χαρίζουν" διάφορα (ασήμαντα) προκειμένου να ανέβουν οι ίδιοι, να νοιώσουν σπουδαίοι και να νοιώσουν πλούσιοι και μεγάλοι.

Όταν σου πάνε τα πράγματα καλά όμως, ελάχιστοι από αυτούς που θα σου το έπαιζαν καλοί στις δυσκολίες σου θα χαρούν και δεν θα ζηλέψουν ...

Ξέρετε το μύθο με τον φιλοχρήματο, το φιλήδονο και το ζηλιάρη ...

Ήταν ένας φιλοχρήματος, ένας φιλήδονος και ένας ζηλιάρης και τους παρουσιάζεται ένα τζίνι που τους λέει θα ικανοποιήσω στον καθένα μια ευχή, αλλά από ό,τι ζητά θα δίνω και στους άλλους δύο τα διπλάσια.
-Εγώ θέλω ένα δωμάτιο γεμάτο χρυσό λέει ο φιλοχρήματος.
-Εντάξει θα το έχεις του λέει το τζίνι αλλά οι άλλοι θα πάρουν από δύο.

-Εγώ θέλω ένα χαρέμι με 1000 γυναίκες καλλονές, ξανθιές , μελαχροινές , καστανές και κοκκινομάλες τις πιο μπάνικες από κάθε χρώμα λέει ο φιλήδονος.
-Εντάξει του λέει το τζίνι αλλά οι άλλοι θα πάρουν 2000.

Φτάνει η σειρά του ζηλιάρη ...

-Εγώ θέλω να μου βγάλεις το ένα μάτι λέει στο τζίνι ...

OP
OP
B

Bluevertigo

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2007
Like
4
Πόντοι
1
Οι φιλίες που χάνονται μέσα στη νύχτα , όταν το σκοτάδι υφαίνεται στο πετσί σου, πονούν περισσότερο, σα να ξεριζώνεις άστρα από τον ζωντανό ουράνιο θόλο, σχεδόν βλάσφημος, σχεδόν Θεός, μα με παρηγορεί η σκέψη ότι τα περισσότερα άστρα, λευκοί νάνοι καταλήγουν.
Δεν ήθελα να επανέλθω σε αυτό το thread αλλά με βαραίνουν οι φίλοι που δεν ξέρουν πια πώς να πεθάνουν.

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Πιστεύετε στη φιλία.? Σας έχουν προδώσει ποτέ φίλοι σας ?
Ας πούμε εδώ τις εμπειρίες μας περί φιλίας κάτι που πιστεύω πως σπανίζει στις μέρες μας..Τι λέτε ? :think:

pilot2005

Ανώτερος
Εγγρ.
10 Νοε 2005
Κριτικές
21
Like
9
Πόντοι
5.775
Πιστεύετε στη φιλία.? Σας έχουν προδώσει ποτέ φίλοι σας ?
Ας πούμε εδώ τις εμπειρίες μας περί φιλίας κάτι που πιστεύω πως σπανίζει στις μέρες μας..Τι λέτε ? :think:
Φιλία δεν υπάρχει συναγωνιστή. Από τη στιγμή που η λέξη φίλος έχει γίνει σα το μαλάκας(τόσο κοινό) έχουμε χάσει το νόημα. Φίλος σήμερα είναι αυτός που έχει να κερδίσει κάτι από εσένα. Σπάνια θα τύχει φίλος να ενδιαφέρεται πραγματικά. Ευτυχώς τα έχω δει και τα δύο. Το πρώτο με δίδαξε, το δεύτερο μου έδωσε ελπίδα.

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Φιλία δεν υπάρχει συναγωνιστή. Από τη στιγμή που η λέξη φίλος έχει γίνει σα το μαλάκας(τόσο κοινό) έχουμε χάσει το νόημα. Φίλος σήμερα είναι αυτός που έχει να κερδίσει κάτι από εσένα. Σπάνια θα τύχει φίλος να ενδιαφέρεται πραγματικά. Ευτυχώς τα έχω δει και τα δύο. Το πρώτο με δίδαξε, το δεύτερο μου έδωσε ελπίδα.
+1000

nick025

Τιμημένος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2007
Κριτικές
12
Like
5
Πόντοι
5.175
είναι δύσκολο
στις μέρες μας να εμφανισθεί η πραγματική φιλία..
..δλδ κάνω κάτι συμπεριφέρομαι όπως νιώθω-πιστεύω
και δεν περιμένω απολύτως τπτ -'ανταλλάγματα' κ.λπ.
φιλία = ανιδιοτέλεια, προσφορά!..
ένας από τους σημαντικούς λόγους πιστεύω είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος
να γνωριστείς καλύτερα με τους ανθρώπους
να αποκτήσεις κοινές εμπειρίες...
οπότε 'περιορίζεσαι' κατά βάση σε παλαιότερες
καταστάσεις χωρίς αυτό φυσικά να είναι οπωσδήποτε κακό.. 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
O Σωκράτης είπε ότι << Φιλία είναι η ψυχή που κατοικεί σε 2 σώματα >>

bordelman

Μέλος
Εγγρ.
2 Απρ 2007
Κριτικές
2
Like
16
Πόντοι
16
  Φίλος σήμερα είναι αυτός που έχει να κερδίσει κάτι από εσένα. Σπάνια θα τύχει φίλος να ενδιαφέρεται πραγματικά. Ευτυχώς τα έχω δει και τα δύο. Το πρώτο με δίδαξε, το δεύτερο μου έδωσε ελπίδα.
φίλος είναι αυτός που δίνει καλές πληροφορίες για πουτανόπουλα και καλά γαμήσια με το ελάχιστο κόστος. Τότε ισχύουν και τα 2 τελευταία.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom