Νέα

Ευρεσιτεχνία εντός επιχείρησης

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 28
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Waaam

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2008
Μηνύματα
205
Like
0
Πόντοι
1
Μην ξεχνάμε και τη σύμβαση εχεμύθειας που έχεις υπογράψει και που προβλέπει
αστικές και ποινικές κυρώσεις για κοινοποίηση στοιχείων, σχεδίων, γεγονότων κλπ
εκτός εταιρίας.

Σημ. για ...ίτσα η μετάβαση στο ταχυδρομείο αποτελεί παράβαση της παραπάνω σύμβασης.
 

varge

Μέλος
Εγγρ.
15 Φεβ 2012
Μηνύματα
599
Like
12
Πόντοι
6
Εργατικό μπορεί να είναι. Θυμάμαι ότι προσδιορίζεται ρητά κατανομή ποσοστών.
Εξαιρούνται βέβαια περιπτώσεις που το αντικείμενο της εργασίας είναι η παραγωγή ευρεσιτεχνιών.


νομος 1733/87
scrollαρε κατω στο αρθρο 6

4.  Εφεύρεση που πραγματοποιείται από εργαζόμενο ανήκει σ'αυτόν (ελεύθερη εφεύρεση), εκτός αν πρόκεται είτε για υπηρεσιακή εφεύρεση, οπότε ανήκει εξ ολοκλήρου στον εργοδότη, είτε για εξαρτημένη εφεύρεση, οπότε ανήκει κατά 40% στον εργοδότη και κατά 60% στον εργαζόμενο.

5.  Υπηρεσιακή εφεύρεση είναι το προϊόν συμβατικής σχέσης εργαζόμενου με εργοδότη για την ανάπτυξη εφευρετικής δράσης. Σε περίπτωση πραγματοποίησης υπηρεσιακής εφεύρεσης, ο εργαζόμενος δικαιούται πρόσθετη εύλογη αμοιβή, αν η εφεύρεση είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον εργοδότη.

6.  Εξαρτημένη εφεύρεση είναι η εφεύρεση που πραγματοποιείται από εργαζόμενο με τη χρήση υλικών, μέσων ή πληροφορίων της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.  Ο εργοδότης δικαιούται να εκμεταλλευτεί την εξαρτημένη εφεύρεση κατά προτεραιότητα έναντι αμοιβής, προς τον εφευρέτη, ανάλογης προς την οικονομική αξία της εφεύρεσης και τα κέρδη που αποφέρει.  Ο εφευρέτης εξαρτημένης εφεύρεσης γνωστοποιεί, αμελητί, εγγράφως στον εργοδότη την πραγματοποίηση της εφεύρεσης και παρέχει τα αναγκαία στοιχεία για την υποβολή από κοινού αίτησης χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.  Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει  εγγράφως στον εργαζόμενο μέσα σε τέσσερις μήνες από την παραπάνω γνωστοποίηση, ότι ενδιαφέρεται να συνυποβάλλει την αίτηση, αυτή υποβάλλεται μόνον από τον εργαζόμενο, οπότε η εφεύρεση ανήκει εξ ολοκλήρου στον εργαζόμενο.
 

strobita

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2011
Μηνύματα
1.930
Like
0
Πόντοι
16
ο όρος ευρεσιτεχνία απαντάται στο δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας
κατοχυρώνεται στον ΟΒΙ (οραγανισμος βιομηχανικης ιδιοκτησίας), ειναι πιο πολύπλοκη διαδικασια απο οτι στην πνευματικη ιδιοκτησια
το λογισμικο οσο και να ακουγεται παραδοξο προστατευεται συμφωνα με τις διαταξεις περι πνευματικης ιδιοκτησιας οποτε μην το συγχεετε με την ευρεσιτεχνια
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Μπράβο ρε varge.  Πάνε πολλά χρόνια που τα διάβαζα και τα θυμάμαι αμυδρά.
 

MATADOR31

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2010
Μηνύματα
252
Κριτικές
6
Like
0
Πόντοι
1
Αυτό δεν είναι bourdel-ο-site...η Γ.Σ. του Δ.Σ.Α. είναι.... :dancing:
 

Φυλήςυχος Πολίτης

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Μηνύματα
11.773
Like
0
Πόντοι
166
Στον κανονισμό εργασίας ή στην προσωπική σου σύμβαση πρέπει να προβλέπεται ρητά κάτι τέτοιο.

Πχ εγώ εάν προγραμματίσω τον υπολογιστή (χρησιμοποιήσω τα μέσα εργασίας της Εταιρείας όπως υπολογιστής και λογισμικό που έχει πληρώσει η ίδια - Word, Excel, Access) να κάνει κάτι και σώσω πολλές εργατοώρες δεν δικαιούμαι τίποτε από αυτό. Το γνωρίζω.

Βέβαια εάν μιλάμε για πολλά χρήματα θα το μιλήσουμε το θέμα. Δηλαδή εάν γλιτώσω την Εταιρεία από το να αγοράσει μια εφαρμογή διότι θα μιμηθώ εγώ με δικό μου πρόγραμμα τις εργασίες, αυτό θα προσπαθήσω να το διαπραγματευτώ με κάποια αναγνώριση, προαγωγή, χρηματική ανταμοιβή.

Όπως και να έχει θα ανήκει στην Εταιρεία... Είναι σαφέστατο

ΥΓ: Πολλές φορές μιλώντας για τέτοια πράγματα, μιλάς και για job elimination. Διόλου ευχάριστο να κάνεις κάτι και ξαφνικά κάποιοι συνάδελφοί σου να μην έχουν θέση πια στο χώρο εργασίας...
 

heimweh_64

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2011
Μηνύματα
3.621
Κριτικές
6
Like
305
Πόντοι
296

Αγαπητοί:

Αυτό που συζητάτε είναι η προβληματική του εξαρτημένου δημιουργού. Στην πνευματική ιδιοκτησία το δικαίωμα αποκτάται χωρίς καμμία διατύπωση. Αυτά με τους φακέλλους τα χρησιμοποιούμε για να αποδεικνύεται πότε δημιουργήθηκε κάτι.

Για την πατέντα, απαιτείται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι.

Κατά τα λοιπά, πρόκειται για την προβληματική του εξαρτημένου δημιουργού (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας).

Όταν αντικείμενο της εργασίας σου είναι η παραγωγή ενός "έργου", λ.χ. είσαι δημοσιογράφος και πρέπει κάθε ημέρα να γράφεις ένα άρθρο, το περιουσιακό δικαίωμα μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον εργοδότη, το ηθικό μένει σε σένα. Η μεταβίβαση, όμως, δεν είναι απεριόριστη, αλλά μερταβιβάζονται μόνον όσες εξουσίες χρειάζονται για την εκπλήρωση του σκοπού της σύμβασης. Λ.χ. μπορεί ο εργοδότης να δημοσιεύει το άρθρο στην εφημερίδα, αλλά όχι να βγάλει βιβλίο μέ όλα τα άρθρα σου.

Τα ίδια ισχύουν και σε επίπεδο σύμβασης εργασίας με αντικείμενο τη δημιουργία προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Απλώς, εδώ μεταβιβάζεται όλο το περιουσιακό δικαίωμα. Το ίδιο και για τα πάσης φύσεως έργα δημοσίων υπαλλήλων.

Αν το έργο δεν αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης, αλλά δημιοργήθηκε με αφορμή την εργασία, ή με μέσα του εργοδότη, δικαιούχος είναι ο εργαζόμενος. Απλώς, δεχόμαστε ερμηνευτικά υποχρέωση του εργαζομένου να θέσει το έργο σε πρώτη προσφορά στον εργοδότη.

Αν, τέλος, πρόκειται για ελεύθερο έργο, εκτός εργασίας, ανήκει στον δημιουργό.


Ελπίζω ότι βοήθησα.
 

heimweh_64

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2011
Μηνύματα
3.621
Κριτικές
6
Like
305
Πόντοι
296

Επίσης, άλλη είναι η έννοια της πρωτοτυπίας στην ευρεσιτεχνία και άλλη στην πνευματική ιδιοκτησία. Στην πρώτη, απαιτείται το νέον της εφεύρεσης, υπό την έννοια ότι λύεται με μία νέα μέθοδο ένα πρόβλημα. Στην πνευματική ιδιοκτησία, η πρωτοτυπία έγκειται στη στατιστική μοναδικότητα. Εξετάζεται, αν κάποιος άλλος θα έκαμε το ίδιο πράγμα με σένα. Δεν απαιτείται κάτι πραγματικά νέο, αλλά κάτι που να αποκλίνει σε σχέση με τα υπάρχοντα.

Και για να το πούμε παραστατικά: Οι ιδέες είναι ελεύθερες, η έκφρασή τους προστετεύεται.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom