Αγαπητοί:
Αυτό που συζητάτε είναι η προβληματική του εξαρτημένου δημιουργού. Στην πνευματική ιδιοκτησία το δικαίωμα αποκτάται χωρίς καμμία διατύπωση. Αυτά με τους φακέλλους τα χρησιμοποιούμε για να αποδεικνύεται πότε δημιουργήθηκε κάτι.
Για την πατέντα, απαιτείται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι.
Κατά τα λοιπά, πρόκειται για την προβληματική του εξαρτημένου δημιουργού (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας).
Όταν αντικείμενο της εργασίας σου είναι η παραγωγή ενός "έργου", λ.χ. είσαι δημοσιογράφος και πρέπει κάθε ημέρα να γράφεις ένα άρθρο, το περιουσιακό δικαίωμα μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον εργοδότη, το ηθικό μένει σε σένα. Η μεταβίβαση, όμως, δεν είναι απεριόριστη, αλλά μερταβιβάζονται μόνον όσες εξουσίες χρειάζονται για την εκπλήρωση του σκοπού της σύμβασης. Λ.χ. μπορεί ο εργοδότης να δημοσιεύει το άρθρο στην εφημερίδα, αλλά όχι να βγάλει βιβλίο μέ όλα τα άρθρα σου.
Τα ίδια ισχύουν και σε επίπεδο σύμβασης εργασίας με αντικείμενο τη δημιουργία προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Απλώς, εδώ μεταβιβάζεται όλο το περιουσιακό δικαίωμα. Το ίδιο και για τα πάσης φύσεως έργα δημοσίων υπαλλήλων.
Αν το έργο δεν αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης, αλλά δημιοργήθηκε με αφορμή την εργασία, ή με μέσα του εργοδότη, δικαιούχος είναι ο εργαζόμενος. Απλώς, δεχόμαστε ερμηνευτικά υποχρέωση του εργαζομένου να θέσει το έργο σε πρώτη προσφορά στον εργοδότη.
Αν, τέλος, πρόκειται για ελεύθερο έργο, εκτός εργασίας, ανήκει στον δημιουργό.
Ελπίζω ότι βοήθησα.