Οι λόγοι που φεύγει κανείς από τη χώρα του είναι τόσοι, όσοι και οι άνθρωποι που επιλέγουν τον δρόμο αυτό. Δύο όμως ξεχωρίζουν. Ο πρώτος και πιο προφανής είναι η οικονομική ανάγκη. Αυτή ήταν η βασική αιτία της μεγάλης μετανάστευσης που σημειώθηκε μετά το 2009 και όχι οι παθογένειες της χώρας – ήταν μήπως η Ελλάδα λειτουργική και αξιοκρατική πριν από το 2009, όταν δεν έφευγε κανείς; Ο δεύτερος είναι η φιλοδοξία. Οι μεγάλες ευκαιρίες φυσιολογικά συσσωρεύονται σε λίγα και πολύ συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Αν πιστεύεις πως διαθέτεις ταλέντο και δεξιότητες και επιθυμείς να τα αναπτύξεις στο έπακρο, αναπόφευκτα θα επιδιώξεις να βρεθείς στους τόπους εκείνους όπου συγκεντρώνονται οι καλύτεροι έτσι ώστε να συναναστραφείς με αυτούς, να μάθεις και να συνεργαστείς μαζί τους. Πώς θα αναπτύξεις πλήρως τις ικανότητές σου εάν απλά παραμείνεις εκεί όπου το έφερε η τύχη να γεννηθείς; Πώς θα πετάξεις αν δεν ανοίξεις τα φτερά σου; Αναπόφευκτα οι τόποι αυτοί βρίσκονται έξω από την Ελλάδα, όχι γιατί η χώρα μας είναι αποτυχημένη αλλά γιατί είναι μικρή. Η επιλογή της μετακίνησης στην περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την καταθλιπτική και δακρύβρεχτη διαδικασία που (σε μουσική υπόκρουση Στέλιου Καζαντζίδη) κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο. Είναι το ακριβώς αντίθετο· μια επιλογή αισιοδοξίας, και αυτό ισχύει όσο δεμένος και αν είναι κανείς με τον τόπο του.
(
)
Δεν θα συζητήσω τα προσωπικά οφέλη που προκύπτουν όταν αφήνει κάποιος την υπερπροστατευτική μεσογειακή οικογένεια για να μείνει σε μία από τις σπουδαίες πόλεις του πλανήτη. Σίγουρα όμως η «επιστροφή εγκεφάλων» δεν έχει μόνο το φανερό κόστος της επιδότησης που ορίζει η κυβέρνηση, αλλά και το αφανές, πολύ μεγαλύτερο, του χαμένου εισοδήματος για το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι Ελληνες που έμειναν πίσω και ιδρώνουν σε κακές θέσεις εργασίας, πληρώνοντας παράλογους φόρους και εισφορές, για να τους προσβάλλουμε δηλώνοντας ότι «τα καλά μυαλά έφυγαν», απορεί κανείς αν έστω ένα ευρώ πρέπει να ξοδευτεί για την ευημερούσα διασπορά, αντί να βελτιώσει τη δική μας γωνιά. Τελικά, αν διορθωθεί η χώρα για τους μέσα, θα επιστρέψουν και οι έξω. Αλλιώς, μήπως να τους αφήσουμε έξω ήσυχους να διαπρέψουν;
(
)
Εντάξει,αυτός που έφυγε έξω την έκανε απλά για να μην πληρώνει γόνους,ψωλάδες και γενιά Πολυτεχνείου.Εντάξει ο γόνος λέει εγώ γαμώ και δέρνω τις ει,ελέγχω τα πάντα όλα σούπερ βύσμα φάση ποιος είσαι εσύ?Ο ψωλάς λέει εγώ είμαι φυσικός ψωλάς αλλά Ελληνας είμαι και εγώ έχω δικαιώματα,μπορώ να ψωλάρω και να με πληρώνετε.Η γενιά Πολυτεχνείου λένε εμείς αγωνιστήκαμε,επικρατήσαμε,παίξαμε μπάλλα γαμήσαμε και ποιος είσαι εσύ κτλ?
Βασικά όλοι λένε το ίδιο?
Τις ει?Γάιδαρος από το νησί.Ποιος είσαι?
Είμαι αυτός που σε γαμάει φίλε μου.Τώρα ήρθα εγώ.Νέα γούστα.Γαμιάς της γειτονιάς φάση.Δε με νοιάζει πόσους αγώνες κέρδισε η γενιά Πολυτεχνείου,τα δίκαια του ψωλά και τι πιστεύουν οι γόνοι.Επιβάλλω την ανωτερότητά μου τοις πράγμασι.
Ενας αρχίδουλας Βαλκάνιος δεν κάθεται να σκεφτεί όλες αυτές τις πίπες και τις θεωρίες,σου λέει άσε τους ψωλοβρώντες να ξεσκίζονται στη μαλακία,θα πάω Δύση να κονομάω τετραπλά για την ίδια δουλειά.Το βλέπει ρεαλιστικά το ζήτημα.
Και καλά κάνει.
Δηλαδή τι είναι όλοι αυτοί,γόνοι,ψωλάδες κτλ?Τι αντιπροσωπεύουν τι ειδικό βάρος έχουν?Ποιος τους γαμάει που λένε?
Μπορούν να κάνουν κάτι να αντιρροπήσουν την κατάσταση?
Η είναι απλά ... ψωλοβρώντες όπως όλοι τους βλέπουν?
Κάπως έτσι είναι η βασική σκέψη των αντιψωλάδων.
Ενάξει θεωρητικά δεν είναι έτσι ή δε θα έπρεπε να είναι έτσι ή μάχεσθαι και διατί δεν εμαχέσθης.Αρχίδια καπαμά φάση που λένε.Ετσι είναι γιατί είναι έτσι.
Το πρόβλημα είναι γιατί η Generation X δε διατύπωσε ενιαία ριζοσπαστική θεωρία αντιψωλισμού,πιστεύω είναι λόγω οκνηρίας.Οι πάλιουρες ήταν πιο κωλοπετσωμένοι στις διεκδικήσεις τους,εμείς είμαστε κάπως μαλθακοί,passive aggressive style.
Πάμε να τα πούμε αλλά μετά σκέφτεται κάποιος αξίζει τον κόπο?Κάτσε να γαμήσω καλύτερα,να κονομήσω και να επωφεληθώ ατομικά.Αυτό δεν το έκαναν οι παλαιοί ήταν πιο αφοσιωμένοι και κολλεκτιβίστες.
Ηταν καλύτεροι οι παλαιοί οι πούστηδες,αν και είμαστε από το ίδιο γενετικό στοκ,τώρα γιατί ήταν τόσο καλύτεροι και πιο σκληροί και πιο μάγκες θέλει ανάλυση.
Ηταν πιο πούστηδες και είχαν πιο πολύ τσαγανό,άλλη φάση.
Οταν γνωρίζω σε γκόμενες τον πατέρα μου που είναι 35 χρόνια μεγαλύτερος μου λένε οτι ο πατέρας μου είναι πολύ πιο ωραίος και πολύ πιο έξυπνος από εμένα.
Είναι κουλό αλλά δείχνω πώς παίζει το σκηνικό επίγονοι,απόγονοι.Γενικώε θεωρούμαστε κατώτεροι από τους παλαιούς.