Όσοι είστε έτοιμοι για έξω, να ξέρετε ότι πιθανότατα, κάποια από τα παρακάτω θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σας, μόλις περάσετε τα σύνορα, ακόμη κι όταν βρείτε δουλειά και "βολευτείτε":
1. Κακός καιρός. Ξεχάστε την ατέλειωτη ηλιοφάνεια και τον καθαρό ουρανό της χώρας μας.
Στις περισσότερες βόρειες χώρες, ο καιρός είναι μονίμως γκρίζος, κρύος και υγρός με άμεσο αντίκτυπο και στην ψυχολογία. Αγγλία δε, είναι μονίμως τα πάντα υγρά, ειδικά στα βόρεια.
2. Ρυθμοί δουλειάς. Ετοιμαστείτε για ρυθμούς δουλειάς που ενδεχομένως δεν έχετε ποτέ συναντήσει στην Ελλάδα. Οι καθημερινές σας θα είναι αφιερωμένες στη δουλειά κατά 95%. Το καλό βέβαια είναι ότι στο εξωτερικό το Σαββατοκύριακο σημαίνει Σαββατοκύριακο (διασκέδαση μέχρις εσχάτων, κλπ) και αυτό το νιώθεις ακόμη και από την Πέμπτη.
3. "Χώσιμο" στη δουλειά. Εκτός από την πολλή δουλειά, ετοιμαστείτε να κάνετε, πιθανότατα, τον μαλάκα της υπόθεσης. Μην περιμένετε σ ένα χώρο που τον κύριο λόγο τον έχουν οι ντόπιοι, είτε παλαιότεροι στην ιεραρχία, να σας φερθούν με το γάντι. Πιθανότατα, από την πρώτη μέρα που θα πάτε στη δουλεια, έχει ήδη κανονιστεί, στις αρμοδιότητες σας, να περιλαμβάνονται, πέραν των άλλων και οι πιο απεχθείς δουλειές, αυτές που δε θέλει κανένας να κάνει, κάτι που πιθανώς θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, αφού οποιαδήποτε αμυνά σας σε τετοια φαινόμενα, θα είναι μηδενική.
4. Μοναξιά. Εκεί έξω είναι για τους περισσότερους πολύ μοναχικά, ειδικά στην αρχή. Φροντίστε να δικτυωθείτε όσο το δυνατό περισσότερο, τόσο με Έλληνες όσο και με ντόπιους και άλλους μετανάστες.
5. Γλώσσα. Κατ εμέ, το μεγαλύτερο πρόβλημα της μετανάστευσης, με άμεσο και σημαντικό συναισθηματικό αντίκτυπο. Ετοιμαστείτε να προσπαθείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να σκέφτεστε και να συζητάτε σε μια γλώσσα διαφορετική της μητρικής σας (η οποία θα σας λείψει πολύ, όσο και να μιλάτε στο skype, κλπ με Έλληνες) κάτι που θα προσθέσει επιπλέον κόπο στον αγώνα σας.
Κάνετε καλή προετοιμασία πριν φύγετε για οπουδήποτε, και κυρίως στο κομμάτι της πληροφόρησης και της γλώσσας