Γιατι λες μονο οι μισοι 25ρηδες και κατω?Νομιζεις οτι οι ανω των 25 εχουν κανα σοβαρο μελλον αν δεν ειναι γονοι,εισοδηματιες η τιποτα χωμενοι στο δημοσιο?Ο αδερφος μου ειναι κρεωπολης σε γνωστη αλυσιδα σουπερ μαρκετ και σε σχετικα ευκατασταση περιοχη της θεσσαλονικης(προαστιο).Το τι βλεπουν τα ματια του απο ατομα που ερχονται και του λενε βαλε 300-400 γραμμαρια κιμα η βαλε μου τις προσφορες της κοτας 1,5-2 ευρω το κιλο.Ο αδερφος μου γενικα επειδη εχει να κανει με αρκετο κοσμο καθε μερα και βλεπει και συνταξιουχους,νοικοκυρες η ατομα εργενηδες που ζουνε μονοι τους μου λεει οτι υπαρχει πολυ μεγαλη φτωχεια που αρκετοι απο εμας που ΄ισως να ειμαστε λιγο καλυτερα οικονομικα΄ δεν την βλεπουμε.Μου λεει ξες τι ειναι να μπαινει μεσα ο γεροντακος η μια κυρια με παιδια και να μου κανει παζαρια στον κιμα η στα παιδακια διοτι δεν της φτανουν τα λεφτα?Οταν βγαζουν προσφορες τις κοτες η καποια αλλα κρεατα γινεται το ελα να δεις.Η συγκεκριμενη αλυσιδα σουπερ-μαρκετ το κανει για να χτυπησει τα αλλα κρεωπολεια και τους σκιζει τα ραμματα αφου μου λεει γινονται κατι ουρες λες και βρισκεσαι στο ΙΚΑ.Για εμενα στο Ελλαδισταν ενα 70% ειναι για φουντο και φυτοζωει.Ενα 20% ειναι καπου στην μεση και κρατιεται με νυχια και με δοντια και ενα 10% ειναι στα αρχιδια του και κανει ζωαρα.Με λιγα λογια απο την περιοδο του 10 μεχρι και σημερα η μεσσαια ταξη μειωθηκε και εγινε πλεμπα/low class ενω αρκετοι στην περιοδο της κρισης εγιναν αρκετα πιο πλουσιοι και ανεβηκαν ισως και στην κατηγορια του upper class.Ενα 5-10% ειναι Ελιτ(μαρινακης,βαρδινογιαννης,λατσης,εφοπλιστες,κοπελουζος,μυτιλιναιος,αλαφουζος σια κλπ).
Αυτη η κατασταση υπαρχει σε πολλες χωρες, δεν ειναι μονο στη χωρα μας. Και ηταν αναμενομενη μετα απο τοσα μνημονια. Ωστοσο ακομα και ετσι ο Ελληνας βρισκεται σε πολυ καλο επιπεδο σε σχεση με αλλους λαους. Ειχαμε την τυχη να ζησουμε πολλες δεκαετιες αναπτυξης οπου χτιστηκε ολη η Ελλαδα (σπιτια, δρομοι, μαγαζια) και πλεον εχουμε τουλαχιστον τον αστικο ιστο να διατηρει μια καλη ποιοτητα ζωης. Γιατι εδω που τα λεμε ολα ξεκινανε απο το σπιτι. Ναι μεν ο Ελληνας εχει προβλημα ρευστοτητας, αλλα το 95% ζουνε σε σπιτια που θα ζηλευαν ολοκληροι λαοι σε αλλες χωρες. Μεγαλα, στοιβαρα, με το καθαρο νερακι, τα μπανια, δικο του δωματιο, πλυντηρια, ψυγεια, τηλεορασεις, ιντερνετ, μπαλκονια για καφεδουμπες, σαλονια για αραλικι και πιωματα, κρεβατοκαμαρες χλιδατες για τρελα φικι φικι.
Επιπλεον εχει αυτοκινητο και ενα οδικο δικτυο αξιολογο με απειρους προορισμους για να βολταρει και να περασει ωραια με εναν φιλο η μια γκομενα.
Εχει λαους που ζουνε κατα χιλιαδες, να μην πω εκατομμυρια σε φαβελες και γενικα σε σπιτια χτισμενα απο λασπη, το ενα πανω στο αλλο, κοιμουνται 5-6 ατομα σε ενω δωματιο, συνηθως στρωματσαδα στο πατωμα, δεν εχουν νερο, η μεγαλυτερη πολυτελεια ειναι το ιντερνετ, και φυσικα για δρομους, αυτοκινητα, κλπ ουτε λογος. Κανουν μπανιο σε σκαφη με νερο βρασμενο στον τενεκε.
Εκει ειναι η αληθινη φτωχια.
Ινδια, Πακισταν, Λιβυη, Λατινικη Αμερικη, Ταυλανδη, Σχεδον ολη η Αφρικη, Μογγολια, κλπ
Μιλαμε για δισεκατομμυρια που θα ζηλευαν τη ζωη που κανει ο Ελληνας.
Ναι μεν μπορει η τσεπη να ειναι μονιμως αδεια για πολλους και να μετραει τα ψιλα απο τις 15 του μηνα, αλλα το βιοτικο υποβαθρο του μεσου Ελληνα ειναι στα ουρανια σε σχεση με αλλους λαους σε οτι αφορα τις βασικες ανθρωπινες αναγκες (στεγαση, τροφη, καθαριοτητα, ασφαλεια, ψυχαγωγια, κλπ)
Τωρα το οτι εχει γινει η κλαψα το εθνικο μας σπορ, παρα την παραπανω αληθεια και παρα το οτι οι παππουδες μας εζησαν σε απειρως χειροτερες συνθηκες, ειναι πραγματικα αποριας αξιον