«Δένουν» με κατηγορίες όλους τους βουλευτές
Σε στενό δικαστικό κλοιό βρίσκονται όλοι πλέον οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ύστερα από το αίτημα των δύο ειδικών εφετών ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, που ζήτησαν από τη Βουλή την άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι δεν ήταν μέχρι σήμερα κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ζήτησαν επιπλέον και την άρση ασυλίας των έξι βουλευτών που είχαν διωχθεί αρχικά, προκειμένου να ασκηθούν εναντίον τους και νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις.
Το αίτημα των δύο ανακριτριών, που έστειλαν έγγραφο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας δεκαπέντε βουλευτών, πυροδοτεί νέο γύρο δικαστικών εξελίξεων, με νέες διώξεις, απολογίες και ενδεχομένως νέες προφυλακίσεις των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολιτικών εξελίξεων, καθώς με την παρέμβασή τους οι κ. Κλάπα και Δημητροπούλου θέτουν πιθανόν και θέμα νομιμότητας του κόμματος.
Συγκεκριμένα, στο 100 σελίδων πόρισμά τους, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι εφέτες ανακρίτριες ζητούν την άρση ασυλίας για άλλους εννέα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δεν είχαν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Δημήτριο Κουκούτση, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Μιχαήλ Αρβανίτη, για τους οποίους οι ανακρίτριες ζητούν την έγκριση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Οι εφέτες ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που απέστειλαν στη Βουλή, με το οποίο ζητούν την άρση ασυλίας των βουλευτών, κάνουν λόγο για «ενέργειες που στοχεύουν στη διά της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της οργάνωσης».
Στο ίδιο υπόμνημά τους οι ανακρίτριες ζητούν επίσης την άρση της ασυλίας για ακόμη έξι βουλευτές, που είναι ήδη υπόδικοι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα ζητούν να αρθεί η ασυλία του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, των Ηλία Κασιδιάρη και Νίκου Μίχου και των επίσης προφυλακισμένων βουλευτών Γιώργου Γερμενή, Γιάννη Λαγού και Ευσταθίου Μπούκουρα, για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών και οπλοχρησίας με σκοπό την προμήθεια και τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Συμπληρωματικές κατηγορίες
Παράλληλα ζητείται η άρση ασυλίας, προκειμένου να ασκηθεί συμπληρωματική κατηγορία για το πλημμέλημα της κατοχής όπλου, εναντίον του Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς επίσης για το πλημμέλημα της σύστασης παράνομου αρχείου, εναντίον του Χρήστου Παππά, που αφορά δύο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων, τα οποία χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπλέον ζητείται η άρση ασυλίας του Νίκου Μίχου, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά ποσότητα 2,4 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης.
Καταθέσεις μαρτύρων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο πόρισμα των ανακριτριών παρατίθενται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων Α, Β, Γ, Δ, και Ε, οι οποίοι αποκαλύπτουν την εμπλοκή και των άλλων βουλευτών της ΧΑ σε εκδηλώσεις στρατολόγησης, ακόμα και ανηλίκων στην οργάνωση.
Επίσης γίνεται επίκληση 115 καταθέσεων μαρτύρων που εξετάστηκαν στη διάρκεια της ανάκρισης, ενώ καταγράφονται επίσης τα ευρήματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν κατασχεθεί σε σπίτια υπόδικων βουλευτών, όπου εντοπίστηκαν αρχεία με βαρύ αποδεικτικό υλικό, βίντεο, φωτογραφίες και έγγραφα.
Μεταξύ άλλων, κατά τις ίδιες πηγές, γίνεται αναφορά στη γνωστή εκδήλωση ορκωμοσίας των βουλευτών, όπου οι νεοσύλλεκτοι στην οργάνωση εμφανίζονται να ορκίζονται ότι θα κρεμάσουν πολιτικούς, ενώ υπάρχουν ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμοί.
Το αίτημα των ανακριτριών αναμένεται να διαβιβάσει στη Βουλή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια για την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα των ανακριτριών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι βουλευτές για τους οποίους ζητείται η άρση ασυλίας επεδίωξαν να επιβάλουν με τη βία τη ναζιστική ιδεολογία τους.
Τι αναφέρουν στο πορισμά τους οι ανακρίτριες
Με στρατιωτική δομή, σαφείς αναφορές στον Χίτλερ και οπλοστάσιο η οργάνωση
Μεταξύ άλλων οι ανακρίτριες αναφέρουν τα εξής:
Η οργάνωση ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον προφυλακισμένο αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και είχε χαρακτήρα ιδεολογικής κατεύθυνσης στον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο Γ' Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.
Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση, όπως προκύπτει από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Μάλιστα αναφέρουν τα μηνύματα του Γιάννη Λαγού στο Πέραμα, πριν και μετά τα αιματηρά επεισόδια, όπου ο βουλευτής και προφυλακισμένος φέρεται να μιλάει υβριστικά ακόμα και για τα θύματα.
Από το υλικό και το καταστατικό προκύπτει ότι η οργάνωση έχει ιεραρχική δομή με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν τη διάδοση των θέσεων και των ιδεών, την εκπαίδευση των μελών αλλά και την επιβολή τους με τη βία.
Ιδιαίτερα επικαλούνται οι ανακρίτριες τους ναζιστικούς χαιρετισμούς σε εκδηλώσεις, ενώ για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης επικαλούνται πειστήρια που δείχνουν ότι οι ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, φορούν τα ίδια ρούχα και περπατούν συντεταγμένα...
Οι ανακρίτριες παραθέτουν προς τους βουλευτές που θα κρίνουν το αίτημά τους καταθέσεις μαρτύρων που φέρονται να αποκαλύπτουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης της οργάνωσης, ενώ αναφέρονται σε συγκεκριμένες επιθέσεις της, όπως είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα εναντίον μελών του ΠΑΜΕ, η επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα στο Πέραμα, η επίθεση στον κοινωνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ στην Ηλιούπολη, η επίθεση στο στέκι Αντίποινα, η δολοφονία Λουκμάν, η επίθεση στη συναυλία στην Καλλιθέα, η επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και η επίθεση σε βάρος Αφγανών κ.λπ.
Στο έγγραφο των ανακριτριών γίνεται πλήρης καταγραφή των όπλων που κατασχέθηκαν σε σπίτια βουλευτών της οργάνωσης, οι οποίοι φέρονται να ασκούν εποπτεία και παρατίθενται ομιλίες βουλευτών με ποινικά αξιοποιήσιμο υλικό...
Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, οι ανακρίτριες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα τον μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.
Μεταξύ άλλων παραθέτουν και στοιχεία για τα τάγματα εφόδου που οργάνωναν και εκτελούσαν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος αντιεξουσιαστών και μεταναστών σε Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για ομάδες κρούσης σε σχολεία με φονικά χτυπήματα σε βάρος ανήλικων μαθητών, που δήλωναν αντίθεση στον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά και για τον τρόπο προσηλυτισμού νέων μελών, που με την υπόσχεση διορισμού στο Δημόσιο (!), υποχρεώνονταν να μετέχουν σε αιματηρές και βίαιες επιχειρήσεις της οργάνωσης, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες ακόμη και για συμμετοχή 10χρονων σε βίαιες επιθέσεις σε βάρος -κυρίως- μεταναστών, σε περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Η αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων
Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος
Η πιθανή άρση της βουλευτικής ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν δημιουργεί, καταρχήν, ανατροπή στους υφιστάμενους συσχετισμούς στη Βουλή, εφόσον δεν συνεπάγεται την αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους. Εάν, αντιθέτως, προφυλακιστούν, ναι μεν δεν εκπίπτουν αυτοδίκαια από τη θέση τους, αλλά δεν θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει, εξ αντικειμένου, τη συγκυβέρνηση, εφόσον θα διευκολύνει αριθμητικά την επίτευξη θετικών γι' αυτήν πλειοψηφιών.
Ακόμη και εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στο σύνολο των βουλευτών της ΧΑ, ακόμη και εάν καταδικαστούν αμετάκλητα, δεν υφίσταται δυνατότητα να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου, γιατί το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Οι εγκληματικές πράξεις των στελεχών της θα αντιμετωπιστούν από τα δικαστήρια και τον ποινικό κώδικα, η πολιτική της δράση, αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά.
Εχει καμφθεί το τεκμήριο της αθωότητας
Γρηγόρης Καλφέλης, καθηγητής Ποινικής Δικονομίας
Σαφέστατα και θα αλλάξει τα δεδομένα στο Κοινοβούλιο γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης δεν πίστευε ποτέ ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κόμμα όπου όλα τα ηγετικά του στελέχη θα κατηγορούνταν για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας. Το ερώτημα που προκύπτει και αφορά στις επερχόμενες εκλογές είναι: τι θα γίνει με τον Ηλία Κασιδιάρη; Θα έχουμε την εξής τραγελαφική εξέλιξη... Το άρθρο 236 του ισχύοντος νόμου του Καλλικράτη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ορίζει ότι, αν παραπεμφθούν με αμετάκλητο βούλευμα, τότε τίθενται σε προσωρινή αργία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που παραπεμφθεί ενώ έχει εκλεγεί. Και ως υποψήφιος αλλά ως εκλεγμένος θα τεθεί σε αργία. Αλλωστε του Ηλ. Κασιδιάρη του έχει τεθεί ο βαρύτερος περιοριστικός όρος που είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Εχει δηλαδή καμφθεί ισχυρά το τεκμήριο της αθωότητας και γι΄ αυτό χρειάζεται άμεσα αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Δεν μπορεί να θέτουν υποψηφιότητα άνθρωποι για τους οποίους έχει καμφθεί το τεκμήριο της αθωότητας.
Αυτό με τον Νίκο Μίχο και τα 2,4 γραμμάρια ινδικής κάνναβης το γνωρίζατε; Παρακαλώ να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό ο lakis33 (και όποιος επιθυμεί) και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρήσης ναρκωτικών εντός 'πατριωτικού' χώρου και μάλιστα από βουλευτές του.