Μεγάλος Λευκός
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 19 Μαρ 2020
- Μηνύματα
- 2.052
- Like
- 1.049
- Πόντοι
- 216
Ναι ρε τυπε μια χαρά τα λες στη θεωρία. Να σου φέρω ένα απλό παράδειγμα.
Συμφωνούμε λοιπόν όλοι ότι χρειαζόμαστε ποιοτική Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Και πες ότι αυτό στοιχίζει Χ ευρώ και για να μαζευτούν αυτά τα Χ ευρώ επιβάλουμε συγκεκριμένους φόρους.
Στην πράξη λοιπόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι :
1. Ο δημόσιος δάσκαλος ψωλαρει και άρα ποιοτική παιδεία δεν έχεις.
2. Ο γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός κλπ δουλεύει μαύρα, δεν πληρώνει μια στο κράτος και άρα το κράτος αναγκάζεται να διπλασιάσει τους φόρους και να τα πάρει από όποιον μαλακα δε μπορεί να κρυφτεί.
Αυτό δε συμβαίνει τα τελευταια 30 χρόνια?
Αυτό που σου λέω λοιπόν είναι ότι αυτός ο φαύλος κύκλος ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΠΟΤΈ, αν οι πολίτες δεν αλλάξουν ΈΜΠΡΑΚΤΑ νοοτροπία.
Tυπε μου, μια και μιλας για θεωρια και εσυ στη θεωρια παραμενεις μιας και δεν αναφερεις καποιο χειροπιαστο στοιχειο. Ας αφησουμε λοιπον τη θεωρια και παμε λιγο στους αριθμους να δουμε και τι γινεται.
εδω
ειναι τα φορολογικα εσοδα της Ελλαδα για το 2019. Απο οτι βλεπουμε αυτα ηταν 51 δισεκατομμυρια. Απο αυτα πανω απο τα μισα 55 % περιπου ηταν εσοδα απο φορους επι αγαθων και υπηρεσιων.
Οι φοροι εισοδηματος δευτεροι αλλα πολυ λιγοτερο στο 32 % περιπου. Αυτα ειναι περιπου 16 δις. Απο αυτα, αν δεις παρακατω τα 11 δις περιπου ειναι φορος εισοδηματος φυσικων προσωπων. Και 5 δισεκατομμυρια για νομικα προσωπα, εταιρεις κλπ.
Η φοροδιαφυγη τι ποσοστο απο αυτα τα μεγεθη μπορει να εκτιμηθει?
Δηλαδη απο τα 28 δις περιπου στους εμμεσους φορους, τι ποσοστο ηταν φοροδιαφυγη? Η ποσος ηταν ο τζιρος που πραγματικα εγινε, για να πουμε ποσο ελειπε απο φοροδιαφυγη?
Το ιδιο και στο φορο εισοδηματος. Απο αυτα τα χρηματα, οσον αφορα φυσικα προσωπα μεγαλο ποσοστο προερχεται ουτως η αλλως απο μισθωτους. Απο δε επιχειρησεις, μεγαλο ποσοστο προερχεται απο μεγαλες επιχειρησεις οι οποιες δε φοροδιαφευγουν.
Αν δουμε και τις συνολικες δημοσιες δαπανες οι οποιες συμφωνα με τις εκτιμησεις του προυπολογισμου ηταν γυρω στα 58 δις. Απο αυτα 13 + 26 δηλαδη 39 δις για μισθους και συνταξεις.
Δηλαδη καταρχην εχουμε ενα επιπεδο δαπανων που πρεπει να καλυφθει. Το πως θα γινει ο διαμοιρασμος των φορολογικων εσοδων που πρεπει να καλυψουν αυτες τις δαπανες, ειναι κατι που επεται. Το οτι επιμερους ομαδες μπορει να επιβαρυνονται περαιτερω δεν αλλαζει το οτι γενικα το πως γινεται η φορολογικη αυτη επιβαρυνση εχει θεματα.