Εχουμε ως κοινωνια ηδη συμφωνησει οτι ειμαστε μια κρατικα εξαρτωμενη κοινωνια. Και αυτο ειναι εγγεγραμενη στο dna της ιδιας της ελληνικης κοινωνιας απο την αρχη της δημιουργιας της. Το ιερο τοτεμ, για αυτο ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει.
Αυτο που λεω ειναι να φανουν αν υπαρχουν περιθωρια για εξαλειψη καποιων δαπανων, πχ λογω αυτοματοποιησης διαδικασιων κλπ.
Ομως οταν το κρατος στην Ελλαδα εχει σκοπο να ειναι τροφος ολης της κοινωνιας και με τη σειρα του ειναι αυτοσκοπος, δηλαδη υπαρχει μια αντιστροφη σε σχεση με τη λειτουργια της κοινωνιας και της οικονομιας σε αλλα καπιταλιστικα κρατη, τοτε αυτη η λογικη δε μπορει να μεταβληθει. Ερχεται βεβαια σε συγκρουση με αλλες σφαιρες της οικονομιας για αυτο και η ελληνικη οικονομια κρατιεται διαχρονια στις παθογενειες της.
H ελληνική κοινωνία, από συστάσεως του κράτους της, εχθρεύεται το δημόσιο σύστημα ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντί του. Κατάλοιπο των 400 χρόνων τουρκοκρατίας, που το δοβλέτι της έπινε κυριολεκτικά το αίμα και κάθε συναναστροφή μαζί του οδηγούσε στην οικονομική, πρωτίστως, καταστροφή. Αυτό συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση αφού τους Μπέηδες και τους Αγάδες αντικατέστησαν οι Προεστοί και οι Κοτζαμπάσηδες. Έφυγε το φέσι, ήρθαν οι ψαλιδόκωλοι αλλά η κατάσταση για τον απλό λαό δεν άλλαξε. Ο Έλληνας ποτέ δεν έμαθε να μιλά με το εμείς, μόνον για το εγώ, χωρίς να φταίει απαραίτητα αυτός. Ο Καποδίστριας έφυγε νωρίς πριν προλάβει να γυρίσει το τιμόνι.
Το ελληνικό κράτος δεν έχει σκοπό να είναι τροφός όλης της κοινωνίας αλλά ενός τμήματός της, το μέγεθος του οποίου ορίζει και τη διατήρηση της πολιτικής τάξης στην εξουσία. Οι Έλληνες ποτέ δεν ήταν κρατικοδίαιτοι ούτε υπήρχε στο DNA τους κρατική εξάρτηση. Έμποροι, ναυτικοί, αγρότες ήταν κατά βάση και με πετυχημένους συνεταιρισμούς για τα δεδομένα της εποχής.
Στην πορεία τους έμαθαν ότι τους συμφέρει να είναι δούλοι του κράτους. Συμφεροντολόγοι όντες το δέχθηκαν και το εξέλιξαν. Μόνον που δεν ήταν όλο το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έτσι. Και αυτό πληρώνει το τίμημα της κρατικοδίαιτης οικονομίας.
Είμαστε, αν δεν κάνω λάθος, η μόνη χώρα στην ΕΕ που τα φορολογικά της έσοδα προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τους έμμεσους φόρους, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες από τους άμεσους. Δείγμα του τι πανηγύρι γίνεται στη φοροδιαφυγή.
Το να περιορισθούν κάποιες δαπάνες σημαίνει περιορισμός δημοσίου τομέα. Απαγορευτικό για το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Αν πάμε σε κοινωνικό διάλογο οι Δ.Υ. θα μας κατηγορούν για φοροδιαφυγή κι εμείς αυτούς για αργομισθία και θα απαιτούμε ο ένας από τον άλλον να εισφέρει τα περισσότερα. Συνεπώς αδιέξοδο.
Μία καλή λύση θα ήταν να περιορισθούν οι φορολογικοί συντελεστές σε μεσαία επίπεδα, με κίνητρα για συλλογή αποδείξεων πραγματικά και όχι τιμωρητικά που στην ουσία αναστέλουν το δικαίωμα της αποταμίευσης και να γίνουν δρακόντειες οι ποινές για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, εισφοροδιαφυγή.
Αν και όταν ψηφισθούν αυτά και ο πολίτης εμπεδώσει ότι το κράτος δεν έχει σκοπό να τον εξοντώσει υπέρ κάποιων συντεχνιών, μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για περικοπή δαπανών.
Τώρα με κλέβει και ο Δ.Υ. με κλέβει και ο αυτοαπασχολούμενος, που θεωρεί μαγκιά του να μην κόβει αποδείξεις και να τσεπώνει το ΦΠΑ. Κι εγώ που δε μπορώ να κρύψω τίποτα, γιατί οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζομαι με αναγκάζουν να τιμολογώ μέχρι και τον αέρα που αναπνέω όσο εκτελώ τη σύμβαση έργου που μου έχουν αναθέσει, να υπερφορολογούμαι και να θεωρούμαι το κορόιδο από όλους τους υπόλοιπους που μου κάνουν και τη σχετική πλάκα. Και είναι και μπόλικοι άλλοι σαν εμένα.
Τι κοινωνικός διάλογος να γίνει λοιπόν και με ποιόν; Με αυτόν που μου λέει κατάμουτρα "πλήρωνε μαλάκα εσύ να τη βγάζω ζάχαρη εγώ";
Τα υπέρογκα ασφάλιστρα του Νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, έκαναν πολλούς νοικοκυραίους οφειλέτες. Η ΝΔ δεν τα επέστρεψε, παρά την αντισυνταγματικότητά τους. Ψέλλισε κάτι περί μη αναδρομικότητας σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποθέσεις και έθαψε το θέμα. Και υπάρχει κόσμος που πληρώνει αντισυνταγματικά ασφάλιστρα σε 120 δόσεις. Για δέκα χρόνια κερατιάτικα.
Ας έκλεβε κι αυτός να μου πεις να ήταν μάγκας.
Τι διάολο, στην Ελλάδα ζούμε.....