Ελα ρε τυπε? παιζει τετοιο σεναριο?
για πες το στον Σαυρουκο, γιατι οταν του τα ελεγα εγω ΠΡΙΝ απο την επισκεψη Ερντογαν, αυτος και ο ΠαΠιας το ριχνανε στην παλαβη οτι δηθεν η Εθνικη ειναι κολοσσος και οτι εχει και καλα μεριδιο απο την Τουρκικη αγορα...(βεβαιως και ισχυουν, αλλα επισης ισχυει οτι οι Τουρκοι δε γουσταρουν καθολου την υπαρξη Ελληνικης τραπεζας στην Τουρκια, την εχουνε ΗΔΗ μπλοκαρει απο τις χρηματοδοτησεις κρατικων εργων, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΜΑ ΤΗΝ ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ)
Ελληνοτουρκική φιλία στις μπίζνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Οι περίπου 120 μεγάλοι και μεσαίοι τούρκοι επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν χθες την Αθήνα δεν παρέμειναν απλοί ακροατές του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες του «Χίλτον» παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν σε χώρους του ξενοδοχείου «κλειστά» ραντεβού με πληθώρα στελεχών και επιχειρηματιών, από τους περίπου 290 που βρέθηκαν στο συνέδριο, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να πραγματοποιήσουν τα ραντεβού τους ακόμη πιο νωρίς σε χώρους του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», επί της λεωφόρου Συγγρού.
Ανάλογες μαζικές επαφές ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά στην πορεία ξεφούσκωσαν, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η τουρκική οικονομία. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στην οικονομία της γειτονικής χώρας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά το 5% και κατ΄ επέκταση οι τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια δυναμική τροχιά ανόδου.
[size=14pt]
Ενδεικτικό της καλής πορείας της τουρκικής οικονομίας είναι και το γεγονός ότι το 2009, τα κέρδη που έβγαλε η Εθνική Τράπεζα από την τουρκική αγορά, μέσω της θυγατρικής της Τράπεζας Finansbank, ανήλθαν στα 425 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 398 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο όμιλος της Εθνικής έχει προγραμματίσει για το 2010 να ανοίξει 75 νέα υποκαταστήματα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας των 72 εκατομμυρίων καταναλωτών.[/size]
Κοινές δραστηριότητες
Είναι σαφές ότι από ελληνικής πλευράς, η προσέγγιση με τους τούρκους επιχειρηματίες αποσκοπεί στο να διευρυνθεί η ελληνική παρουσία στην αγορά της Τουρκίας. Από την πλευρά τους οι τούρκοι επιχειρηματίες θέλουν τους συναδέλφους τους τής άλλης πλευράς του Αιγαίου στρατηγικούς εταίρους, είτε για την ίδια την τουρκική αγορά είτε για τις αγορές τρίτων χωρών. Αλλωστε, στις συναντήσεις που έγιναν την Παρασκευή μεταξύ ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών κυριάρχησε το μοντέλο των κοινών δραστηριοτήτων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος κ.λπ.
Νέα και παλιά «τζάκια»
Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες και στελέχη τουρκικών επιχειρήσεων που ήλθαν για μπίζνες στην Αθήνα δεν προέρχονται από το παραδοσιακό οικονομικό κατεστημένο της Τουρκίας. [size=12pt]
Ανήκουν στη νέα επιχειρηματική τάξη που αναδύθηκε μετά το 2002, οπότε και ανήλθε στην εξουσία το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν. Η ραγδαία αύξηση των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς, τους έχει φέρει μεγάλη ρευστότητα, την οποία θέλουν να διοχετεύσουν σε επενδύσεις εκτός Τουρκίας. Ο τομέας των κατασκευών, στον οποίο ήδη έχουν κερδίσει προσοδοφόρες δουλειές, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, θεωρείται από αυτούς προνομιακός για συνεργασία με την Ελλάδα.[/size]
Το ίδιο προνομιακός χώρος για κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές μπίζνες θεωρείται και ο χώρος του τουρισμού, ενώ φαίνεται ότι και ο χώρος της ενέργειας αποτελεί πεδίο για κοινή δράση. Αλλά και ο τραπεζικός κλάδος θεωρείται προνομιακός χώρος για ελληνοτουρκική συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στους χώρους του «Χίλτον» βρέθηκαν στελέχη της [size=14pt]
Ζiraat Βankasi, της αντίστοιχης Αγροτικής Τράπεζας της Τουρκίας που τον Φεβρουάριο του 2009 άνοιξε υποκατάστημα στην Κομοτηνή[/size]. Τα στελέχη της Ζiraat δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να εξαγοράσουν κάποια ελληνική τράπεζα.
Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες και τα στελέχη τουρκικών επιχειρήσεων που ήλθαν στην Αθήνα ανήκουν στη νέα επιχειρηματική τάξη που αναδύθηκε μετά το 2002, οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του κ. Ερντογάν
Εκπρόσωποι της τουρκικής επιχειρηματικής ελίτ
Από τις σημαντικές παρουσίες στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ήταν αυτή της πανίσχυρης προέδρου της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, κ. Ούμιτ Μπόινερ, η οικογένεια της οποίας δραστηριοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία και το λιανεμπόριο.
Η πρόεδρος της ΤUSΙΑD, της ένωσης που εκπροσωπεί την παραδοσιακή επιχειρηματική τάξη,
είναι [size=14pt]κόρη [/size]πλούσιου βιομηχάνου, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θεωρείται από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της μετατροπής της χώρας σε μεγάλη οικονομική δύναμη.
Ο 49χρονος κ. Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων. Πρόκειται για μια οργάνωση, μέλη της οποίας είναι 45.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Μπουγιούκεκσι έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Εξαγωγέων Δέρματος, σπούδασε στην Τουρκία και τη Βρετανία, και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών εταιρειών. Ανήκει στη γενιά των «τίγρεων της Ανατολής», των επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.
Ενας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, ο Εκρέμ Ντεμιρτάς, είναι ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας που έχει έδρα τη Σμύρνη.
Πρόκειται για μία από τις λίγες επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια να πωλούν αλκοολούχα ποτά στην Τουρκία. Ως πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, είναι ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας.
Παρόντες στο «Χίλτον» ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Ξενοδόχων Αhmet Βarut, ο πρόεδρος του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου Μetin Κalkavan και σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων μεγάλων τουρκικών πόλεων.
Η ελληνική παρουσία
Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν 290 επιχειρηματίες από 250 ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα παρέστησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής και της Εurobank από τον τραπεζικό τομέα, της Ελλάκτωρ από τον κατασκευαστικό και των ομίλων Κοπελούζου, Μυτιληναίου και ΔΕΠΑ από τον ενεργειακό τομέα. Παρόντες ήταν επίσης ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης μέσω της Ιntracom και της Ιntralot, ο Θεόδωρος Φέσσας μέσω της Ιnfoquest, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Α.Γ. Πετζετάκις, Γιώργος Πετζετάκις.
Συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των εταιρειών Τιτάν, Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια και Χαλκόρ του Ομίλου Βιοχάλκο και S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά από τον τομέα της βαριάς βιομηχανίας. Από τον κλάδο του τουρισμού, παρευρέθησαν εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, όπως Αldemar, Δασκαλαντωνάκης, Sani Resort, ενώ από τον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών στελέχη των εταιρειών Ρlanet και Civitas.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος δείχνει θερμό ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας της Τουρκίας, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τούρκο επιχειρηματία για τη δημιουργία θερμοηλεκτρικής μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα.
[size=14pt]
Πολύ καλές σχέσεις με μεγάλους τουρκικούς κατασκευαστικούς ομίλους διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος Ακτωρ,[/size] τον οποίο εκπροσώπησε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλός του κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης.
Επαφές με τούρκους επιχειρηματίες είχαν ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Δημ. Συμεωνίδης, η κ. Αλεξάνδρα Πίτα- Χαζάπη από το Μέλι Αττικής, ο κ. Ιωάννης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης.