Γιώργος Στάμκος
«Έχουν ωοειδή πρόσωπα, σταρένιο δέρμα, μαύρα μαλλιά, λαμπερά σκουρόχρωμα μάτια, ενώ είναι λεπτοί και νευρώδεις». Με αυτά τα χαρακτηριστικά περιέγραφε το 1918 τους Έλληνες ο δρ. Έντουιν Α. Γκρόβνορ σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού National Geographic για τους λαούς των Βαλκανίων. Σήμερα οι Έλληνες συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να ανταποκρίνονται σε όλα τα χαρακτηριστικά που τους είχε προσάψει ο δρ. Γκρόβνορ, εκτός από τα δύο τελευταία: ούτε νευρώδεις είναι, ούτε λεπτοί. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η πιο χαρακτηριστική εικόνα που αποκόμιζε ένας ξένος επισκέπτης από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν εκείνη ενός ηλιοκαμένου, αλλά μυώδους και χωρίς γραμμάριο λίπους πάνω του, άνδρα να ανεβαίνει μαζί με τον ταλαίπωρο γαϊδαράκο του ένα κακοτράχαλο μονοπάτι. Σήμερα, έπειτα από μια γενιά συνεχόμενης πάχυνσης, οι ξένοι τουρίστες αναγνωρίζουν τους Έλληνες μ’ έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο: αν δουν έναν κρεάτινο όγκο στην παραλία και δεν είναι κήτος, τότε θα είναι Έλληνας!
Από τις χωριάτικες σαλάτες στα Fast Food
Αντί να τρώνε υγιεινές χωριάτικες σαλάτες, που κάνουν θραύση ανάμεσα στους τουρίστες, οι σύγχρονοι Έλληνες προτιμούν να χλαπακιάζουν λιπαρούς γύρους και μπιφτέκια, να κάνουν νυκτερινές επιδρομές στα ψυγεία τους και να βουλιάζουν με την παραμικρή ευκαιρία στους καναπέδες τους. Αποτέλεσμα είναι τα απολλώνια ή έστω τα λεπτοκαμωμένα σώματα να σπανίζουν στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι Έλληνες χάνουν από την παιδική τους ηλικία τον έλεγχο του βάρους τους και μετατρέπονται σε μαλθακούς όγκους, που εξορμούν τα απογεύματα για επιδρομές στα πλησιέστερα εμπορικά κέντρα, απ’ όπου βγαίνουν με τα καρότσια τους γεμάτα απ’ ό,τι πιο ανθυγιεινό και λιπαρό έχει παράγει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων. Παρά την όποια κωμικότητά της η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, εφόσον η παχυσαρκία των σύγχρονων Ελλήνων δεν είναι αποτέλεσμα απλώς κακής διατροφής, αλλά και άγχους.
Το άγχος παχαίνει
Είναι γνωστό πως το στρες παχαίνει, αλλά και το πάχος με τη σειρά του προκαλεί στρες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές ανθυγιεινές και λιπαρές τροφές, που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι σχεδιασμένες έτσι από τις βιομηχανίες τροφίμων ώστε να προκαλούν διατροφικό εθισμό, καθιστούν τους Έλληνες υποψήφιους παχύσαρκους. Κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και παχύτεροι. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Ο μέσος 18χρονος Έλληνας και Ελληνίδα είναι 74 και 58 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή παχύτεροι κατά 3 και 2 κιλά από τους συνομηλίκους τους στις ΗΠΑ –τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων στον κόσμο. Αυτό φαίνεται και στο δείκτη μάζας σώματος που είναι 24,3 και 22,2 Kgr/m2 στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, ενώ στους Αμερικανούς είναι 22 και 21 Kgr/m2 αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές το 10%-20% των ανδρών και το 10%-25% των γυναικών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι. Ο ένας στους δύο Έλληνες κατατάσσεται ήδη στους υπέρβαρους, έχει δηλαδή σωματικό βάρος που ξεπερνά το 10% του κανονικού του.
Οι αυξητικές τάσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας πως η τάση αυτή θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Ειδικοί προβλέπουν πως μέχρι το έτος 2030 περίπου το 60%-70% των Ελλήνων θα είναι υπέρβαροι και το 40%-50% παχύσαρκοι! Το πρόβλημα δεν είναι απλά αισθητικό. Είναι πάνω απ’ όλα πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς η παχυσαρκία οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των καρδιοαγγειακών νόσων, αλλά και των καρκίνων. Η λύση βεβαίως υπάρχει και δεν είναι άλλη από τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της λαιμαργίας. Η έξοδος από τη «λεωφόρο του πάχους» είναι ουσιαστικά επιλογή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας και εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΖΕΝΙΘ
Πηγη
«Έχουν ωοειδή πρόσωπα, σταρένιο δέρμα, μαύρα μαλλιά, λαμπερά σκουρόχρωμα μάτια, ενώ είναι λεπτοί και νευρώδεις». Με αυτά τα χαρακτηριστικά περιέγραφε το 1918 τους Έλληνες ο δρ. Έντουιν Α. Γκρόβνορ σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού National Geographic για τους λαούς των Βαλκανίων. Σήμερα οι Έλληνες συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να ανταποκρίνονται σε όλα τα χαρακτηριστικά που τους είχε προσάψει ο δρ. Γκρόβνορ, εκτός από τα δύο τελευταία: ούτε νευρώδεις είναι, ούτε λεπτοί. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 η πιο χαρακτηριστική εικόνα που αποκόμιζε ένας ξένος επισκέπτης από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν εκείνη ενός ηλιοκαμένου, αλλά μυώδους και χωρίς γραμμάριο λίπους πάνω του, άνδρα να ανεβαίνει μαζί με τον ταλαίπωρο γαϊδαράκο του ένα κακοτράχαλο μονοπάτι. Σήμερα, έπειτα από μια γενιά συνεχόμενης πάχυνσης, οι ξένοι τουρίστες αναγνωρίζουν τους Έλληνες μ’ έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο: αν δουν έναν κρεάτινο όγκο στην παραλία και δεν είναι κήτος, τότε θα είναι Έλληνας!
Από τις χωριάτικες σαλάτες στα Fast Food
Αντί να τρώνε υγιεινές χωριάτικες σαλάτες, που κάνουν θραύση ανάμεσα στους τουρίστες, οι σύγχρονοι Έλληνες προτιμούν να χλαπακιάζουν λιπαρούς γύρους και μπιφτέκια, να κάνουν νυκτερινές επιδρομές στα ψυγεία τους και να βουλιάζουν με την παραμικρή ευκαιρία στους καναπέδες τους. Αποτέλεσμα είναι τα απολλώνια ή έστω τα λεπτοκαμωμένα σώματα να σπανίζουν στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι Έλληνες χάνουν από την παιδική τους ηλικία τον έλεγχο του βάρους τους και μετατρέπονται σε μαλθακούς όγκους, που εξορμούν τα απογεύματα για επιδρομές στα πλησιέστερα εμπορικά κέντρα, απ’ όπου βγαίνουν με τα καρότσια τους γεμάτα απ’ ό,τι πιο ανθυγιεινό και λιπαρό έχει παράγει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων. Παρά την όποια κωμικότητά της η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, εφόσον η παχυσαρκία των σύγχρονων Ελλήνων δεν είναι αποτέλεσμα απλώς κακής διατροφής, αλλά και άγχους.
Το άγχος παχαίνει
Είναι γνωστό πως το στρες παχαίνει, αλλά και το πάχος με τη σειρά του προκαλεί στρες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές ανθυγιεινές και λιπαρές τροφές, που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι σχεδιασμένες έτσι από τις βιομηχανίες τροφίμων ώστε να προκαλούν διατροφικό εθισμό, καθιστούν τους Έλληνες υποψήφιους παχύσαρκους. Κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και παχύτεροι. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Ο μέσος 18χρονος Έλληνας και Ελληνίδα είναι 74 και 58 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή παχύτεροι κατά 3 και 2 κιλά από τους συνομηλίκους τους στις ΗΠΑ –τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων στον κόσμο. Αυτό φαίνεται και στο δείκτη μάζας σώματος που είναι 24,3 και 22,2 Kgr/m2 στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, ενώ στους Αμερικανούς είναι 22 και 21 Kgr/m2 αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές το 10%-20% των ανδρών και το 10%-25% των γυναικών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι. Ο ένας στους δύο Έλληνες κατατάσσεται ήδη στους υπέρβαρους, έχει δηλαδή σωματικό βάρος που ξεπερνά το 10% του κανονικού του.
Οι αυξητικές τάσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας πως η τάση αυτή θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Ειδικοί προβλέπουν πως μέχρι το έτος 2030 περίπου το 60%-70% των Ελλήνων θα είναι υπέρβαροι και το 40%-50% παχύσαρκοι! Το πρόβλημα δεν είναι απλά αισθητικό. Είναι πάνω απ’ όλα πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς η παχυσαρκία οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των καρδιοαγγειακών νόσων, αλλά και των καρκίνων. Η λύση βεβαίως υπάρχει και δεν είναι άλλη από τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της λαιμαργίας. Η έξοδος από τη «λεωφόρο του πάχους» είναι ουσιαστικά επιλογή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας και εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΖΕΝΙΘ
Πηγη