Νέα

Εκκλησία στο Βίτσι για τους πεσόντες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα yrret
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 410
  • Εμφανίσεις 15K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
τι μανια ειναι αυτη με τις μηνυσεις
νεο φρουτο και αυτος τυπε?
ο λελος ειναι μηπως? :2funny:

ναι ρε το χουν οι μπαρμπες :2funny: :2funny: :2funny:
κλαιγονται σαν τα μουνοπανα για μηνυσεις οταν φανε κανενα μπινελικι.Ξερουν οτι δεν τους ακουει να παιξουν και καμια οποτε τσουπππ...ΜΕ ΕΙΠΕΣ ΜΑΛΑΚΑ?ΜΥΝΗΣΗΗΗΗΗ :2funny: :2funny: :2funny:
Ξεφτιλισμενα ρεντικολα χωρις αρχιδια.

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
ε σουργιελο μουνοπανο τορο που ειχες χαθει τοσες μερες?Σε ειχε στριμωξει η πατσαβουρα γυναικα σου ρε? :2funny: :2funny: :2funny:

Πηγαινε να ξανακλαφτεις σε κανα μοντ ρε ρεντικολο.
Ρουφιανακο χιπη ε ρουφιανακο :) Μου ηθελες και μηνυσουλες.

Καλώς τον πάνσοφο φωστήρα !

Τον ...ειδικό Αλβανολογο-Βαλκανιολογο !

Ελα, διασκεδασε μας πάλι αγραμματε στούρνε με τις ... γνωσεις σου ! Ξαναπες οτι οι Αλβανοι είναι Σλάβοι !!!

Και μετά ξαναβουτηξε στην ...ιδρωμενη κυτταρίτιδα και μείνε εκει μέσα Καραγκιοζακο !

Ήρθες να πουλησεις πνευμα, χιουμορ (...) και μαγκια γυφτοελληνα με τις τρυπιες τσεπες !

:)

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Ο Εμφυλιος είχε ξεκινησει απο την Κατοχη μεταξύ ΕΛΑΣ απο τη μια και ΤΑ-ΕΔΕΣ-Αγγλων-Χιτών κοκ απο την άλλη.
Ο Ζερβας, στο μισθολογιο των Αγγλων, είχε κάνει μορατοριουμ με τους Ναζι να μην χτυπάει ο ενας τον αλλο αλλα κι οι δυο μαζί τον ΕΛΑΣ !!!
(Χ.Φ.Μαγερ : Αιματοβαμμενο Εντελβάις, Εστια 2009)

Από το 1942 είχε αρχίσει αφενός η εξόντωση κάθε μη ελεγχόμενης από το εαμ αντιστασιακής οργάνωσης αφετέρου η αποστολή ινστουχτόρων στα ελληνικά στρατεύματα στην αίγυπτο για να φτιάξουν κλίμα...
Ο σκοπός προφανής...
Όσο για το Ζέρβα, συκοφαντείστε όσο θέλετε...
Το καυλί που έφαγαν οι γερμανοί σε μάχες και το γεγονός ότι άργησαν να τον εξοντώσουν οι εαμίτες, πονάει ακόμη και προσπαθείτε ενωμένοι να τον διαβάλετε...

Και τα "σέβη" μου στους 15.000 μαχητές της ΝΟΦ και το τάγμα τσάμηδων και τον καπετάν- κεμάλ (σε σύνολο 20.000 μαχητών του δσε)...
Πάνω απ' όλα η πατρίδα βρε!

Επισκέπτης
Καλώς τον πάνσοφο φωστήρα !

Τον ...ειδικό Αλβανολογο-Βαλκανιολογο !

Ελα, διασκεδασε μας πάλι αγραμματε στούρνε με τις ... γνωσεις σου ! Ξαναπες οτι οι Αλβανοι είναι Σλάβοι !!!

Και μετά ξαναβουτηξε στην ...ιδρωμενη κυτταρίτιδα και μείνε εκει μέσα Καραγκιοζακο !

Ήρθες να πουλησεις πνευμα, χιουμορ (...) και μαγκια γυφτοελληνα με τις τρυπιες τσεπες !

Προφανως οι Αλβανοι εχουν μογγολικα χαρακτηρηστικα.Οι δε βουλγαροι ασιατικα :jerking: :jerking: :jerking:

Βασικα δεν ηρθα να πουλησω τιποτα.Να αγορασω λιγο το μουνι της δικιας σου ηρθα αλλα δεν εισαι καλη υπηρεσια.Πολυ αθυροστομος.

Οσο για την κυτταριτιδα εσυ εισαι ο κομπλεξικος μπαζογαμιας που υπερασπιζεσαι τις πατσαβουρες που εχουμε για γυναικες εδω.
Κλαψε τωρα κωλογερε μπαρμπα ξεφτυλα.

οσο για τις τρυπιες τσεπες με τα λεφτα μου η μανα σου ζει για αυτο μετρα λογια.

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
ναι ρε το χουν οι μπαρμπες :2funny: :2funny: :2funny:
κλαιγονται σαν τα μουνοπανα για μηνυσεις οταν φανε κανενα μπινελικι.Ξερουν οτι δεν τους ακουει να παιξουν και καμια οποτε τσουπππ...ΜΕ ΕΙΠΕΣ ΜΑΛΑΚΑ?ΜΥΝΗΣΗΗΗΗΗ :2funny: :2funny: :2funny:
Ξεφτιλισμενα ρεντικολα χωρις αρχιδια.

Βρίζεις γελοιο ανθρωπάκι, κρυμμένος πίσω απο ενα pc με λαδωμενα πληκτρα απο τα πιττογυρα...

Έτσι μονο νομιζεις ότι θα δειξεις τα @@ σου...

Τυχερούλης είσαι εκει στο δωματιάκι σου κρυμμενος στα σκοταδια...

Βάλε τα απουλητα στο λοκω σου και μουγγα ως τις εκλογές μπας και γυρίσει το Γκιοργκο το κλιμα της αγορας !

Επισκέπτης
Βρίζεις γελοιο ανθρωπάκι, κρυμμένος πίσω απο ενα pc με λαδωμενα πληκτρα απο τα πιττογυρα...

Έτσι μονο νομιζεις ότι θα δειξεις τα @@ σου...

Τυχερούλης είσαι εκει στο δωματιάκι σου κρυμμενος στα σκοταδια...

Βάλε τα απουλητα στο λοκω σου και μουγγα ως τις εκλογές μπας και γυρίσει το Γκιοργκο το κλιμα της αγορας !

βρε ελεινε ξεφτυλισμενε πατσοκοιλια με ξερεις και μιλας?Πως σκατα συμπερενεις οτι τρωγω πιτογυρα?Επειδη εσυ ρε ευνουχισμενε γαμωσπιτε πλακωνεσαι στα κωλολαδερα και εισαι για τον πεολα ολοι το ιδιο κανουμε?
Ρε κακομοιρη απο κοντα αν σε πετυχω μια φαπα θα φας και θα τρεχεις μετα μεχρι την Αλβανια :2funny: :2funny: :2funny:
Ρε μαλακα χιπη ασε τον τσαμπουκα και πηγαινε να βοσκησεις στην εξοχη.

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
Από το 1942 είχε αρχίσει αφενός η εξόντωση κάθε μη ελεγχόμενης από το εαμ αντιστασιακής οργάνωσης αφετέρου η αποστολή ινστουχτόρων στα ελληνικά στρατεύματα στην αίγυπτο για να φτιάξουν κλίμα...
Ο σκοπός προφανής...
Το καυλί που έφαγαν οι γερμανοί σε μάχες και το γεγονός ότι άργησαν να τον εξοντώσουν οι εαμίτες, πονάει ακόμη και προσπαθείτε ενωμένοι να τον διαβάλετε...

Και τα "σέβη" μου στους 15.000 μαχητές της ΝΟΦ και το τάγμα τσάμηδων και τον καπετάν- κεμάλ (σε σύνολο 20.000 μαχητών του δσε)...

Δώσε 45 ευρω και διαβασε το βιβλιο του Χ.Φ.Μάγερ...

Μετά παραθεσε μας τις δικες σου πηγες για τη δραση του Ζερβα εναντιων των Γερμανων !

Την προηγουμενη φορα όταν ερωτηθηκες για το ινδαλμα σου, την ...εκανες με ελαφρα πηδηματακια, διαμαρτυρομενος για ...διαγωνισματα ιστοριας...

Τώρα δε σου αρεσει ο Γερμανος ερευνητης και τον συκοφαντεις κι απο πάνω !

Προφανως έκανες τη δικη σου ερευνα στα Γερμανικα αρχεια του ΒΠΠ και πήρες συνεντευξεις στη Γερμανία και σ' όλη την Ηπειρο, οποτε και μιλας με στοιχεια...

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
βρε ελεινε ξεφτυλισμενε πατσοκοιλια με ξερεις και μιλας?Πως σκατα συμπερενεις οτι τρωγω πιτογυρα?Επειδη εσυ ρε ευνουχισμενε γαμωσπιτε πλακωνεσαι στα κωλολαδερα και εισαι για τον πεολα ολοι το ιδιο κανουμε?
Ρε κακομοιρη απο κοντα αν σε πετυχω μια φαπα θα φας και θα τρεχεις μετα μεχρι την Αλβανια :2funny: :2funny: :2funny:
Ρε μαλακα χιπη ασε τον τσαμπουκα και πηγαινε να βοσκησεις στην εξοχη.

Φιλαρακο μη χτυπάς τον λοκω σου κάτω !

Ενταξει, είσαι καραγκιόζης και φελλος και μπορεις μονο να βριζεις απο μακριά...

Το καταλαβαμε αυτό, πηγαινε τωρα να παιξεις με τα @@ σου, πριν τα δεις κρεμασμενα στα αυτιά σου σκουλαρίκια !

Επισκέπτης
Φιλαρακο μη χτυπάς τον λοκω σου κάτω !

Ενταξει, είσαι καραγκιόζης και φελλος και μπορεις μονο να βριζεις απο μακριά...

Το καταλαβαμε αυτό, πηγαινε τωρα να παιξεις με τα @@ σου, πριν τα δεις κρεμασμενα στα αυτιά σου σκουλαρίκια !

με τον ξεσκισμενη χιπικη κωλοτρυπιδα σου παιζω ζαρια τα @@ μου μαλακοπιτουρα :2funny:

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
Καληνυχτα ασπρουλιάρη,

...προσεξε το βαζο με την μερεντα !

Ολο μαμας και μαμας...κι ολη μερα μες την τρυπα σου είσαι χωμένος...Πάλι κοπηκε το χαρτζηλικι...

Επισκέπτης
Καληνυχτα ασπρουλιάρη,

...προσεξε το βαζο με την μερεντα !

Ολο μαμας και μαμας...κι ολη μερα μες την τρυπα σου είσαι χωμένος...Πάλι κοπηκε το χαρτζηλικι...

Αντε πηγαινε να ξαπλωσεις με την ελεινιδα σου τωρα κωλογερε...Οσο για το χαρτζηλικι μου στην οικογενεια σου παει οποτε λιγο σεβασμος :cum:

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166

Μετά παραθεσε μας τις δικες σου πηγες για τη δραση του Ζερβα εναντιων των Γερμανων !

Την προηγουμενη φορα όταν ερωτηθηκες για το ινδαλμα σου, την ...εκανες με ελαφρα πηδηματακια, διαμαρτυρομενος για ...διαγωνισματα ιστοριας...

Προφανως έκανες τη δικη σου ερευνα στα Γερμανικα αρχεια του ΒΠΠ και πήρες συνεντευξεις στη Γερμανία και σ' όλη την Ηπειρο, οποτε και μιλας με στοιχεια...

Ο Μάγερ μιλά για μια προφορική συμφωνία κυρίων, ο Φλαϊσερ παραθέτει ένα non paper...

—Από τις έρευνές σας σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει; -τόσο ως προς την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ όσο και του ΕΔΕΣ;
—Ο ΕΛΑΣ είχε πιο έντονη δράση και περισσότερες απώλειες σε σχέση με τον ΕΔΕΣ. Για την ακρίβεια, μετά τις τρομακτικές καταστροφές και εκτελέσεις, ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 1943, ο Ζέρβας ήρθε σε επαφή με τους Γερμανούς (η πρώτη ήταν στις 3 Οκτωβρίου του '43) με στόχο να συμφωνήσουν σε μιαν άτυπη "κατάπαυση του πυρός". Ήταν μια προφορική συμφωνία κυρίων. Έχω συνομιλήσει με πολλούς γερμανούς βετεράνους της συγκεκριμένης μονάδας και μου έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός. Γράφω εκτενώς γι' αυτό στο επόμενο βιβλίο μου. Είχε τόσο καλές σχέσεις ο Ζέρβας με τον Γερμανό διοικητή των Ιωαννίνων που όταν αρρώστησε ο πρώτος, ο τελευταίος του έστειλε φάρμακα. Οι Έλληνες βετεράνοι του ΕΔΕΣ απορρίπτουν το γεγονός της συμφωνίας, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι συνέβη πραγματικά. Μόνο τον Αύγουστο του 1944 και ύστερα από τις πιέσεις των Βρετανών, άρχισε πάλι ο ΕΔΕΣ να πολεμάει τους Γερμανούς. Προσχή όμως: δεν επιθυμώ να αγιοποιήσω ούτε να δαιμονοποιήσω καμία πλευρά. Γνωρίζω ότι ο ΕΛΑΣ διέπραξε ουκ ολίγα εγκλήματα και σφαγές. Ταυτόχρονα όμως έκανε και πολύ δυναμική αντίσταση.

Τρελά τεκμήρια, δεν μπορώ να πω και αφού το είπαν οι βετεράνοι της βέρμαχτ και ούτε ένας αντάρτης του εδες δεν το επιβεβαίωσε ή έστω άγγλος από το επιτελείο του ζέρβα, έτσι θα είναι....

Υπάρχει η Φενάκη και Σβάστικα του Ιωάννου που ξεμπροστιάζει τον Φλάισερ- ο Μάγερ προτιμά να μιλά για προφορικές συμφωνίες...

Η δε βικιπέντια παραθέτει τις ακόλουθες μάχες του εδες:
Σημαντικές μάχες και αντικατοχικές ενέργειες
25 Νοεμβρίου 1942:Συμμετοχή στην καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
1943

20 Μαΐου:Νικηφόρα μάχη έναντι Ιταλών και Τσάμηδων στο χωριό Αγία Κυριακή.
22 Ιουνίου:Ανατίναξη γέφυρας Σπηλιοποτάμου επί του ποταμού Καλαμά.
6 Ιουλίου:Νικηφόρα μάχη με αλπινιστές στη Μηλιά Ηπείρου.
8 - 20 Σεπτεμβρίου:Εκτεταμένες μάχες με γερμανικά στρατεύματα στις περιοχές Μετσόβου, Πραμαντά και Καλαρρυτών.
16 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου:Απόκρουση δυνάμεως Γερμανών και Τσάμηδων στη Σκάλα Παραμυθιάς.
30 Σεπτεμβρίου:Επίθεση στο γερμανικό αρχηγείο Ξηροβουνίου.
30 - 31 Οκτωβρίου:Μάχη με μεραρχία Εντελβάις στο Βουλγαρέλι. Κατά τη διάρκεια της μάχης ενεπλάκησαν και αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Νοέμβριος και Δεκέμβριος 1943:Απόκρουση εκκαθαριστικών επιχειρήσεων Γερμανών και Τσάμηδων στη Θεσπρωτία.
1944

29 Ιουνίου:Απελευθέρωση Παραμυθιάς και Πάργας.
30 Ιουνίου:Νικηφόρα μάχη με Γερμανούς και Τσάμηδες στη Μενίνα.
11 Αυγούστου:Απελευθέρωση Μαργαριτίου.
17 - 18 Αυγούστου:Εκπόρθηση οχειρού Μενίνας.
14 Σεπτεμβρίου:Νικηφόρα μάχη στην Δωδώνη-Απελευθέρωση Λευκάδας
22 Σεπτεμβρίου:Απελευθέρωση Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
7 - 15 Οκτωβρίου:Μεγάλες μάχες με τα αποχωρούντα γερμανικά στρατεύματα.

Όσχι και άσχημα για συνεργάτη των γερμανών....

Αλλά τί βλέπουν τα ματάκια μου; 30 - 31 Οκτωβρίου:Μάχη με μεραρχία Εντελβάις στο Βουλγαρέλι. Κατά τη διάρκεια της μάχης ενεπλάκησαν και αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Για αυτή τη μεραρχία δεν μιλάει ο γερμαναράς; Περίεργο, δεν είχαν προφορική συμφωνία κυρίων; Ή οι γερμανοί έφαγαν καυλί και βγάζουν χολή μερικές δεκαετίες αργότερα;

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΑ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΟ-ΣΥΜΜΟΡΙΤΟ-ΕΑΜΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

toro

Μέλος
Εγγρ.
13 Σεπ 2007
Like
0
Πόντοι
1
Τρελά τεκμήρια, δεν μπορώ να πω και αφού το είπαν οι βετεράνοι της βέρμαχτ και ούτε ένας αντάρτης του εδες δεν το επιβεβαίωσε ή έστω άγγλος από το επιτελείο του ζέρβα, έτσι θα είναι....

Για αυτή τη μεραρχία δεν μιλάει ο γερμαναράς; Περίεργο, δεν είχαν προφορική συμφωνία κυρίων; Ή οι γερμανοί έφαγαν καυλί και βγάζουν χολή μερικές δεκαετίες αργότερα;

Ή πάλι εσύ λοιδωρείς ανερυθρίαστα την προσωπικοτητα και την ιστορική έρευνα κάποιου, επειδη αυτός τυγχανει να ήταν ...γερμαναρας (sic) και δε σου αρεσουν τα στοιχεία του ;

Ο τρόπος με τον οποιο σχολιαζεις τα ιστορικά γεγονότα ("εφαγαν καυλί και βγαζουν χολή") και την ιστορικη ερευνα κάποιου αποκαλυπτει το δικό σου...ήθος και τη δική σου παιδεία !

Συνεντευξη του Ιστορικού Μάγερ:O ΖΕΡΒΑΣ συνεργάστηκε με τους ΝΑΖΙ

— Αφετηρία στις πολύχρονες έρευνές σας για τη δράση γερμανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα της Κατοχής, ήταν η ιστορία της εκτέλεσης του πατέρα σας από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Έχετε αναμνήσεις από εκείνον;

—Ήμουν μόλις τριών ετών όταν κηρύχτηκε αγνοούμενος. Το 1943. Η μητέρα μου πάντα ήλπιζε ότι κάποια μέρα θα επέστρεφε. Μας μεγάλωσε με αυτήν την ελπίδα, κάτι που είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μένα και στα δυο μικρότερα αδέλφια μου. Μας έλειπε πολύ. Το ότι ήταν αξιωματικός της Βέρμαχτ το ήξερα από πολύ μικρός. Το ότι η Βέρμαχτ αποτελούσε τμήμα της ναζιστικής Γερμανία και ότι οι Ναζι ήταν υπεύθυνοι για τον πόλεμο και τις βαρβαρότητες, το έμαθα αργότερα, στο σχολείο. Ωστόσο, το να έχεις χάσει τον πατέρα σου στη Γερμανία του 1945 δεν ήταν κάτι σπάνιο: ήταν ο κανόνας. Στην πρώτη μου κοινωνία στην εκκλησία, είδα ότι τα μισά από τα άλλα παιδιά δεν είχαν πατέρα. Επειδή όπως λένε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, η δική μας έσβησε το 1955, όταν επέστρεψαν και οι τελευταίοι Γερμανοί αιχμάλωτοι.

— Και αποφασίζετε να έρθετε στην Ελλάδα για να αναζητήσετε τα ίχνη του. Είχατε τότε επίγνωση των θηριωδιών που είχαν διαπράξει οι Γερμανοί στην Ελλάδα;

—Ήταν επιθυμία της μητέρας μου -η οποία δεν ξαναπαντρεύτηκε- να δει τη χώρα στην οποία χάθηκε ο άνδρας της. Ήξερα ότι η Γερμανία είχε ξεκινήσει τον πόλεμο. Δεν ήξερα όμως τίποτε για την Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, ελάχιστοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για τις γερμανικές βαρβαρότητες στην Ελλάδα.

Να μην επαναληφθούν...
—Πως αισθανθήκατε όταν συνειδητοποιήσατε ότι συμπατριώτες σας διέπρατταν σφαγές αμάχων; Ότι ο πατέρας σας αποτελούσε μέρος αυτών των στρατευμάτων;

—Ο πατέρας μου δεν συμμετείχε σε μονάδες που έσφαζαν αμάχους. Ήταν υπεύθυνος του τομέα επιμελητείας: τρόφιμα, ρουχισμό, εργαλεία, εφόδια κ.τ.λ. Την εποχή που τον συνέλαβαν ήταν υπεύθυνος μιας ομάδας 250 ανδρών για την ανακατασκευή της γέφυρας του Γοργοποτάμου που είχε ανατινάξει η Αντίσταση. Πως θέλετε να αισθάνομαι για όλες αυτές τις αγριότητες; Φρικτά. Βεβαίως, τέτοια πράγματα συμβαίνουν σε όλους τους πολέμους. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία φυσικά. Ξέρετε, έχω μια ιδεαλιστική άποψη: γράφοντας για το τι πραγματικά συνέβη, να συνεισφέρω ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον αυτές οι φρικωδίες.

—Πόσο δύσκολο ήταν να έρθετε στην Ελλάδα και να ερευνήσετε το θάνατο του πατέρα σας; Αντιμετωπίσατε κάποια εχθρότητα κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών;

—Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Είχα φύγει από τη Γερμανία σε ηλικία 19 ετών. Είχα γυρίσει όλη την Ευρώπη αναπτύσσοντας τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, ειδικά στη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο, αντιμετώπισα αρκετή εχθρότητα μόνο και μόνο επειδή ήμουν Γερμανός. Στην Ελλάδα σχεδόν κανείς δεν με αντιμετώπισε εχθρικά. Το αντίθετο θα έλεγα. Δέχτηκα πάρα πολλά γράμματα συμπάθειας από Έλληνες όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου "Η Αναζήτηση". Μόνον ο άνθρωπος που διέταξε την εκτέλεση του πατέρα μου με αντιμετώπισε εχθρικά.
Προτίμησε το θάνατο

— Ο πατέρας σας θα μπορούσε να είχε αποφύγει την εκτέλεση, αν δεχόταν την πρόσκληση του ΕΛΑΣ να πολεμήσει στο πλευρό του. Νιώσατε ποτέ οργή γι' αυτή του την επιλογή;

—Ο πατέρας μου πέθανε για μια ιδέα, για τον Χίτλερ. Και όχι μόνο ο πατέρας μου αλλά 32 από τους 34 Γερμανούς που είχαν συλληφθεί μαζί του -συμπεριλαμβανόμενης και της μοναδικής γυναίκας ανάμεσά τους. Μόνο δύο στρατιώτες δέχτηκαν ν' αλλάξουν στρατόπεδο, καθώς και όλοι οι Ιταλοί αιχμάλωτοι. Ο ένας από τους δυο αυτούς Γερμανούς δραπέτευσε αργότερα αλλά τον έπιασαν και τελικά τον εκτέλεσαν. Ο δεύτερος πολέμησε κανονικά με τον ΕΛΑΣ και επέζησε. Το 1948 επέστρεψε στη Γερμανία. Φυσικά υπήρξαν στιγμές που θύμωνα με τον πατέρα μου. Θα μπορούσε να είχε γλυτώσει και να τον είχαμε κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια. (...)

—Μου 'πατε πριν ότι μόνον ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή να εκτελεστεί ο πατέρας σας -και που ηγείτο του εκτελεστικού αποσπάσματος σας αντιμετώπισε εχθρικά. Περιγράφετε τη σκηνή στην "Αναζήτηση". Θα θέλατε όμως να μου πείτε τι επιδιώκατε από μια τέτοια συνάντηση;

—Ξέρετε, βαθιά μέσα μου ήλπιζα να μας δοθεί η ευκαιρία να κλάψουμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Να διώξουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Περισσότερα με ένωναν με αυτόν τον άνθρωπο παρά με χώριζαν. Δεν πήγαινα ούτε να κατηγορήσω ούτε να εκδικηθώ. Κάθε άλλο. Στην αρχή του είπα ότι είμαι ένας ερευνητής. Όταν στο τέλος του έδειξα φωτογραφία του πατέρα μου -τον οποίο αναγνώρισε αμέσως- και του αποκάλυψα ότι είμαι γιος του, με πέταξε έξω απ' το σπίτι. Αλλά εγώ ξαναπήγα. Επτά μήνες αργότερα. Σχεδόν εισέβαλα στο σπίτι του μαζί με έναν φίλο μου διερμηνέα. Ήταν δυο τρία πράγματα ακόμα που ήθελα να ξεκαθαρίσω. Αλλά δεν ήθελε ούτε να μ' ακούσει. Ήθελα απλώς να ξέρω. Αυτό είναι όλο. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε πριν δυο χρόνια -πιθανότατα χωρίς να βρει ηρεμία στην ψυχή του. Κάτι που πιθανότατα να ισχύει και για μένα.

— Όταν ξεκινήσατε την έρευνά σας για τη σφαγή των Καλαβρύτων, πως σας αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του χωριού;

— Με υποδέχτηκαν με περισσή ευγένεια, όχι μόνον ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του αλλά και οι πολίτες του χωριού. Έχω κάνει πολλούς φίλους εκεί. Δεν είναι υπέροχο;

— Μετά την έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά από την "Εστία" υπήρξαν αντιδράσεις αναφορικά με τα στοιχεία που δίνετε; Για τον αριθμό των εκτελεσμένων κ.τ.λ.;

— Δεν προσπάθησα να μειώσω τον αριθμό των εκτελεσμένων στα Καλάβρυτα. Έκανα μια έρευνα πέντε ετών εξετάζοντας μαρτυρίες απ΄όλες τις πλευρές και κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. Περιμένω απ' τον κόσμο να μου πει αν έσφαλα. Έως τώρα δεν έχω ακούσει τίποτα τέτοιο.

ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
— Στο βιβλίο αυτό εξετάζετε αρκετά και το ρόλο των Ταγμάτων Ασφαλείας. Πως κρίνετε εσείς ως ξένος παρατηρητής αυτήν την τόσο σκοτεινή πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας;

— Τι θα πει "ξένος παρατηρητής"; Πιθανώς να γνωρίζω περισσότερα γι' αυτό το θέμα από πολλούς Έλληνες. Πρόκειται όντως για μια πολύ σκοτεινή ιστορία, και μια από τις πολλές αιτίες που οδήγησαν μετά στον εμφύλιο πόλεμο. Αλλά για το ρόλο των ταγμάτων ασφαλείας στην Πελοπόννησο ευθύνονται και οι Βρετανοί. Με τη στάση τους οδήγησαν στη σύγκρουση δεξιών και αριστερών αντιστασιακών μονάδων - προς τέρψιν των Γερμανών. Στο "Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα" γράφω εκτενώς γι' αυτά τα πράγματα. Κυρίως όμως αυτό που ήθελα να ξεκαθαρίσω με αυτό μου το βιβλίο ήταν ότι τη σφαγή στα Καλάβρυτα τη διέπραξαν μονάδες της Βέρμαχτ, του κανονικού γερμανικού στρατού, δηλαδή. Από τις 300 περίπου τέτοιες γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα, τις περισσότερες δεν τις έχουν διαπράξει τα Ες Ες ή η Γκεστάπο, αλλά η Βέρμαχτ. Κατά τη δεκαετία του '60 καλλιεργήθηκε ο μύθος ότι όλες τις ακρότητες στον πόλεμο τις έκαναν τα Ες Ες. Αλλά και η Βέρμαχτ έχει μεγάλο μερίδιο στις σφαγές αμάχων, στους εμπρησμούς χωριών κ.τ.λ.

Ο ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ, τα Δεκεμβριανά και η επέμβαση των Βρετανών
—Από τις έρευνές σας σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει; -τόσο ως προς την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ όσο και του ΕΔΕΣ;

—Ο ΕΛΑΣ είχε πιο έντονη δράση και περισσότερες απώλειες σε σχέση με τον ΕΔΕΣ. Για την ακρίβεια, μετά τις τρομακτικές καταστροφές και εκτελέσεις, ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 1943, ο Ζέρβας ήρθε σε επαφή με τους Γερμανούς (η πρώτη ήταν στις 3 Οκτωβρίου του '43) με στόχο να συμφωνήσουν σε μιαν άτυπη "κατάπαυση του πυρός". Ήταν μια προφορική συμφωνία κυρίων. Έχω συνομιλήσει με πολλούς γερμανούς βετεράνους της συγκεκριμένης μονάδας και μου έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός. Γράφω εκτενώς γι' αυτό στο επόμενο βιβλίο μου. Είχε τόσο καλές σχέσεις ο Ζέρβας με τον Γερμανό διοικητή των Ιωαννίνων που όταν αρρώστησε ο πρώτος, ο τελευταίος του έστειλε φάρμακα. Οι Έλληνες βετεράνοι του ΕΔΕΣ απορρίπτουν το γεγονός της συμφωνίας, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι συνέβη πραγματικά. Μόνο τον Αύγουστο του 1944 και ύστερα από τις πιέσεις των Βρετανών, άρχισε πάλι ο ΕΔΕΣ να πολεμάει τους Γερμανούς. Προσχή όμως: δεν επιθυμώ να αγιοποιήσω ούτε να δαιμονοποιήσω καμία πλευρά. Γνωρίζω ότι ο ΕΛΑΣ διέπραξε ουκ ολίγα εγκλήματα και σφαγές. Ταυτόχρονα όμως έκανε και πολύ δυναμική αντίσταση.

—Απ' ότι ξέρω έχετε συγκεκριμένη άποψη για τα Δεκεμβριανά...

—Κοιτάξτε, τον Δεκέμβριο του 1944 ο ΕΛΑΣ ήλεγχε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Και είχε μεγάλη υποστήριξη από τον λαό. Οι Βρετανοί ανέτρεψαν αυτήν την κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου αυτό που έκαναν τότε δεν διαφέρει με τη στάση των Σοβιετικών στην Ουγγαρία του 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968: η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί "κάτι" και μια ξενόφερτη δύναμη της επιβάλλει "κάτι άλλο".

—Ευτυχώς που επενέβησαν οι Βρετανοί τότε, κύριε Μάγερ...

—Καταλαβαίνω τι λέτε. Αλλά αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση. Εμένα με ενδιαφέρουν αποκλειστικά τα ιστορικά γεγονότα. Και από αυτήν την άποψη, η επέμβαση των Βρετανών ήταν η πρώτη ξένη δύναμη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, απ' όσες θ' ακολουθούσαν κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
Αφού ο supermouse δεν κάνει τον κόπο, σου γραφω εγω στα γρηγορα 2-3 σκέψεις :

Θα προτιμούσα να είχε επικρατησει το ΕΑΜ στην Ελλάδα μετά την Κατοχή κι οχι οι δοσιλογοι, οι ταγματασφαλίτες, οι μαυραγοριτες οι λοιποί δεξιοι ...σωτηρες κι οι συμμαχοί τους οι Αγγλοαμερικάνοι. Που μακελεψαν μετα την Ελλάδα γιατί οι αριστεροί δεν κάθονταν ησυχα να τους ...σφαξουν !

Στα σχετικά αντίστοιχα, βαλκανικά κράτη ( πχ Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ακόμη και στην πολυεθνικη και πολυθρησκευτική Γιουγκοσλαβία) μετά την εισχωρηση τους στο σοβιετικό μπλοκ, δεν ακολουθησαν αιματηροι εμφυλιοι πόλεμοι και 40 χρονοι εθνικοί διχασμοί !

Η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη μοίρα απο αυτά τα κράτη (με εξαίρεση την Αλβανια) στις δεκαετιες του 40, 50, 60, 70, όσον αφορά τις υποδομες της χωρας και το επιπεδο διαβίωσης του πληθυσμού της:

- οι Ελληνες μεταναστευαν μαζικά για να ξεφυγουν από την εξαθλιωση, αν και η Ελλαδα δεχοταν γενναία αμερικανικη βοηθεια (αλήθεια, γιατί οι Γερμανοι καταφεραν κι εφτιαξαν την πατριδα τους με την αμερικανικη βοηθεια κι εμεις εδω οχι ;;; Μηπως κάποιοι εθνοσωτηρες είχαν γραπώσει για τα καλα την ...κουταλα ; )

- η Ελλάδα συνεχιζε να δανειζεται χρηματα και να  υπερχρεωνεται, κατι που συνεχισε το Πασοκ

- η μεγάλη αλλαγη στη ζωη του Νεοέλληνα ήρθε στη δεκαετια του 80 επι Πασοκ, όταν έγινε κι η μεγαλη γιούργια στον ταβα με τα ...κουλουρια, απο τους εως τοτε μη προνομιούχους. Παρόλα αυτα οι βασικές υποδομές της χωρας παρεμεναν τραγικα πισω σε σχεση με τη Δυτικη Ευρωπη και τον ογκο της οικονομικης βοηθειας απο την ΕΕ.

- οι χωρες του ανατολικου μπλοκ επεσαν σε βαθεια κρίση μετα το '89 με την καταρρευση της ΕΣΣΔ, όταν τα εκει λαμόγια τους, οικειοποιηθηκαν κυριολεκτικα σε μια νυχτα τις βιομηχανίες και τον εθνικό πλουτο των χωρων τους, αφήνοντας τους λαούς τους στο δρόμο !
Ο σοσιαλισμός δλδ μπορεί να είχε χασει το τεχνολογικο τρενο στη δεκαετια του '70, αλλά η πείνα κι η εξαθλίωση ήρθαν στο ανατολικο μπλοκ κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και της αποτομης μεταβασης στον καπιταλισμο !

Δες όμως πάλι σε τι επιπεδο είναι αυτες οι χωρες σημερα σε σχεση με εμας και σε τι επιπεδο θα ειναι σε λιγα χρόνια, σε σχεση με μας, σύμφωνα με τη δυναμική που δείχνουν οι οικονομιες μας !

Έχεις την παραμικρη αμφιβολία ότι αν ήμασταν στο ανατολικο μπλοκ, η Τουρκία δε θα είχε διανοηθει να εισβάλλει στην Κυπρο ;;;;
Για να μη σου πω ότι το χειροτερο σεναριο θα ηταν η Κυπρος να παραμείνει Αγγλικη και να αυτονομηθει στις μερες μας εν μεσω ΕΕ!
φίλε εάν είχε επικρατήσει ο δημοκρατικός στρατός στην ελλάδα θά είχαμε χάσει
1)τό δικαίωμα νά εκφραζόμαστε ελεύθερα,,,εξορίες κλπ,αντιφρονούντες...
2)είναι λάθος ότι αυτές οί χώρες ήταν ποιό πλούσιες από μας μέχρι τό 1980...ποιά στοιχεία έχεις..ούτε τηλεόραση δέν είχαν,,,,αυτοκίνητα??ουρές γιά ενα κομάτι ψωμί??
3)αλήθεια δές πώς είναι οι ελληνοαμερικάνοι πού έρχοντε στήν ελλάδα γιά διακοπές η οί έλληνες πού δουλέψαν γερμανία καί σουηδία καί συγκρινέ τους μέ αυτούς τού πάμφτωχους καί μπατίρια πού έρχοντε από τήν ανατολι΄κη ευρώπη μέ 100 ευρώ σύνταξη...
ο κουμμουνισμός κατέρευσε διότι πίστευε σέ ένα σύστημα τών κρατικών μονοπολίων τύπου ολυμπική ,κτελ,δεη κλπ πλήρους γραφειοκρατίας καί αναξιοκρατίας καί τεμπελιάς
η ελλάδα δέν πήγε μπροστά όπως σωστά λές σέ σύγκριση μέ άλλες ευρωπαικές χώρες διότι οί κυβερνήσεις κάναν σοβαρότατα λάθη σέ οικονομικό σχέδιασμό...ουσιαστικά στήν ελλάδα επικρατούσε αναξιοκρατία καί φεουδαρχία μετά τόν εμφύλιο αλλα καμμιά σχέση μέ τό δράμα τών ανατολικών γειτόνων μας..
θά είχαν μεταναστεύσει κατά 90% άν μπορούσαν καί όχι κατά 30% πού μεταναστεύσαν από  τήν ελλάδα..
σού έχει κάνει τόσο πλύση η αριστερά τόσα χρόνια στά πανεπιστήμια κλπ πού δέν μπορείς νά δείς τήν πραγματικότητα μέ τόν ποιό απλό τρόπο..ρώτα τούς χιλιάδες μετανάστες πού έχουν έλθει στήν ελλάδα από αυτές τίς χώρες πώς ήταν εκεί κάτω ...
τό δημοσιουπαληλίκι δηλαδή τά κρατικά μονοπώλια είναι ο χειρότερος εχθρός γιά μιά οικονομία...
τό επιχείρημα τής αριστεράς γιά χιλιάδες ανέργους σέ μιά χώρα μέ 2000.000 μετανάστες εργαζόμενους,,,καί χιλιάδες ακαλιέργητα χωράφια...καί η λογική τής καφετεριας από τό νά πάω νά ασςχοληθώ μέ αγροτικές καλλιέργεις η μέ τήν κτηνοτροφία τό θεωρώ γελοίο...
άλλο άνεργος καί άλλο δέν βρίσκω τήν δουλειά πού θέλω..
έχω βαρεθεί νά βλέπω τεμπέληδες καί κοπρίτες πού δηλώνουν άνεργοι αλλά τά 40 ευρώ γιά νά δουλέψουν λάτζα όπως κάνει ο αλβανός τούς φαίνοντε λίγα καί ξεκωλίαρες ελλήνίδες πού τα 40 γιά νά καθαρίσουν ένα σπίτι τούς φαίνοντε λίγα καί προτιμάνε νά χτενίζουν το μουνί τους...
έχω βαρεθεί νά βλέπω τεμπέληδες αριστερούς κουλτουριάριδες της πλατείας εξαρχείων ,λαικού μπορνάζιου κλπ νά πληρώνουν 4 ευρώ τόν καφέ καί νά κριτικάρουν....
τό επιχειρημά σου περί ιταλικού κουμμουνιστικού κόμματος καί ότι εάν δέν είχε γίνει εμφύλιος θά είμαστε όπως η ιταλία μέ κάνει καί τραβάω τά μαλιά μου.....
τί σχέση έχει ο μπελριγκουελ μέ τόν σταλινικό φλωράκι....τί σχέση έχου η είχαν οί ελλήνες κουμμουνιστές μέ τούς ιταλούς???έλεος
τέλος τό επιχειρημά σου ότι κατάρευσαν οι οικονομίες τών ανατολικών χώρών επειδή κατάρευσε η οικονομία τής σοβιετικής ένωσης μέ οδηγεί στό συμπέρασμα ότι μήπως΄καί γι αυτο κατάρευσε καί η ολυμπικ΄΄η καί οί ελληνικοί σιδηροδρομοι??μήπως και οι δεκο??
φίλε η ελεύθερη οικονομία είναι τό καλύτερο σύστημα καί τό μόνο πού εξασφαλίζει ευημερία στήν μεγάλη πλειοψηφία άσχετα άν γεννά τεμπέληδες άνεργους κατά κανόνα όμως υπάρχουν καί εξαιρέσεις ένα μικρό ποσοστό αλλά κανένα σύστημα δέν είναι τέλειο.
ά καί κάτι τελευταίο εάν είμαστε στό ανατολικό μπλοκ ίσαως νά είχε εισβάλει η ρωσσία στήν κύπρο όπως έκανε στήν πράγα κλπ καί έπνιξε στό αίμα χιλιάδες φοιτητές πού διαμαρτυρόντουσαν γιά τούς παραδείσουσ σου...

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
[move]ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΑ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΟ-ΣΥΜΜΟΡΙΤΟ-ΕΑΜΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ [/move]

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Ή πάλι εσύ λοιδωρείς ανερυθρίαστα την προσωπικοτητα και την ιστορική έρευνα κάποιου, επειδη αυτός τυγχανει να ήταν ...γερμαναρας (sic) και δε σου αρεσουν τα στοιχεία του ;

Ο τρόπος με τον οποιο σχολιαζεις τα ιστορικά γεγονότα ("εφαγαν καυλί και βγαζουν χολή") και την ιστορικη ερευνα κάποιου αποκαλυπτει το δικό σου...ήθος και τη δική σου παιδεία !

A, ναι, ξέχασα...
Η κριτική επιτρέπεται αρκεί να είναι θετική και μπορεί κάποιος να συκοφαντεί μετά θάνατον έναν αγωνιστή, όχι όμως και να ασκείται σκληρή κριτική σε αυτόν που τον συκοφαντεί...

Ασφαλώς και αμφισβητώ τα στοιχεία του διότι απλούστατα επικαλείται προφορικές συμφωνίες κυρίων και μαρτυρίες οδγοντάχρονων βετεράνων της εντελβάις οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω έκαναν εγκλήματα ανάλογα με αυτά των ss και μην ξεχνάς την στενή σύνδεση των γερμανων ορεινών κυνηγών με τα εθνικοσοσοαλιστικά ιδεώδη...Φαντάζεσαι πόσο αξιόπιστη θα ήταν η μαρτυρία ενός ss πχ για τη συμπεριφορά των εβραίων; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ.
Οι οποίες μαρτυρίες δεν επιβεβαιωνονται ούτε από κάποιον του εδες ούτε από κάποιον άγγλο από αυτούς που βρίσκονταν στο επιτελείο του ζέρβα- ο ζέρβας ενεργούσε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση του καϊρου και με τους άγγλους και άρα δύσκολα θα έκανε κολλητηλίκια με τους ναζί...

Ωστόσο ο γερμαναράς, μιλάει για πρώτη προσέγγιση (υπήρξε και δεύτερη; Τί στο διάολο, ραβασάκια αντάλλασσαν εν μέσω πολέμου; ) την 3-10-1943...
Ωστόσο στις 30/10/1943 έγιναν μάχες μεταξύ του εδες και της εντελβάϊς...
Περίεργο και αντιφατικό, δεν βρίσκεις;

Όσο για τον γερμαναρά, βλέπω τί λέει για δεκεμβριανά και τους βρετανούς και διακρίνω μια ιδεολογική τάση...

Σε κάθε περίπτωση, ο γερμαναράς είναι μια πήγή....
Δεν είναι αυθεντία και απ' όσα λέει, γεννούνται πολλές εύλογες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του ή έστω για την ακρίβεια όσων ισχυρίζεται...

Υιοθετείς δίχως άλλο τις μαρτυρίες βετεράνων της εντελβάις - εγκληματιών πολέμου κατά έλληνα που πολέμησε σκληρά κατά των γερμανών...
Σε πειράζει μάλιστα που αποκαλώ τον ιστορικό "γερμαναρά" το οποίο δεν έχει τόσο αρνητική χροιά όταν εσύ αποκαλείς ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ το 75% των ελλήνων δωσιλόγους και συνεργάτες επειδή δεν μοιράζονταν το ίδιο μισαλλόδοξο όραμα με τους ιδεολογικούς σου συγγενείς...

Και έχεις το θράσσος να μιλάς για το ήθος μου....

Βέβαια, η γνώμη ενός ανθρώπου που θερωεί την μη ένταξη της ελλάδας στο ανατολικό μπλοκ χαμένη ευκαιρία, δεν είναι και τόσο σημαντική...
Όποτε συνέχισε το παραλήρημα...Στην τελική, όσο μιλάς εκτίθεσαι ακόμη περισσότερο.

Επισκέπτης
Ο σκοπός προφανής...

Καθεις και τα κολληματα του.

Μονο"φωτια και τσεκουρι"διαβαζουν στην ΟΝΝΕΔ,ολα κι ολα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom