Νέα

Είμαι αλκοολικός ...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Provios
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 62
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66


Τα αγόρια πίνουν περισσότερο


Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων δύο ερευνών 1999 και 2003, του ΕΠΙΨΥ/ΕΚΤΕΠΝ το ποσοστό των μαθητών που δηλώνουν πολύ συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών (40 ή και περισσότερες φορές) εμφανίζεται υψηλότερο το 2003 σε σχέση με το 1999. Στην ερώτηση αν καταναλώσατε οινοπνευματώδη τις 30 τελευταίες ημέρες, παρ' όλο που και το 2003 το ποσοστό είναι σχετικά χαμηλό (4,2%), είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού του 1999 (1,8%).

Πάντως, περισσότερα αγόρια από κορίτσια καταναλώνουν συχνότερα οινοπνευματώδη ποτά. Ωστόσο μεταξύ των δύο περιόδων της έρευνας, το ποσοστό κατανάλωσης για τα κορίτσια εμφάνισε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τα αγόρια (13,6% για τα αγόρια 17,9% για τα κορίτσια).

Μεταξύ αυτών που δήλωσαν ότι ήπιαν τουλάχιστον 3 φορές κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τις τελευταίες 30 ημέρες, το μεγαλύτερο ποσοστό (44%) προτίμησε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα (ουίσκι, βότκα, κοκτέιλ με αναψυκτικό).

Ενα από τα θέματα στη συμπεριφορά των εφήβων σχετικά με τα οινοπνευματώδη το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η υπερβολική ανά περίσταση (στην καθισιά ή τη φορά) κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Στην ερώτηση για το πόσο συχνά καταναλώνουν 5 ή και περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στην καθισιά τους, σχεδόν ένας στους 3 έφηβους (28,3) απαντάει το 2003 ότι το έκανε τουλάχιστον 2 φορές τις τελευταίες 30 ημέρες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 1993 (18,3%) με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο επιρρεπή.

Οσον αφορά τη μέθη, το 34,3% των εφήβων δηλώνουν το 2003 ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές σε όλη τους τη ζωή. Τα ποσοστά για τους τελευταίους μήνες και τις 30 τελευταίες μέρες είναι αντίστοιχα 16,1% και 5,1%. Σε σύγκριση με το 1999 περισσότεροι έφηβοι δηλώνουν το 2003 ότι έχουν τρεις ή περισσότερες προσωπικές εμπειρίες μέθης σε όλες τις εξεταζόμενες περιόδους. Και στην περίπτωση της μέθης τα αγόρια εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τα κορίτσια. Ενώ η τάση είναι αυξητική και στα δύο φύλα, ο ρυθμός αύξησης για τα αγόρια είναι μεγαλύτερος από αυτόν των κοριτσιών. (12,3% των αγοριών και 7% των κοριτσιών).

Η Ελλάδα συμμετείχε το 2002 στην παγκόσμια έρευνα του μαθητικού πληθυσμού που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από τις απαντήσεις των 15χρονων μαθητών όλων των κρατών προκύπτει ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του αλκοόλ και για τα δύο φύλα είναι τα 12,7 έτη. Τα αγόρια παρουσιάζουν μικρότερη ηλικία έναρξης (12,3 έτη) σε σχέση με τα κορίτσια (12,9 έτη). Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης είναι ίδιος με τον γενικό (12,7 έτη) ενώ και οι ηλικίες που αφορούν το κάθε φύλο είναι πολύ κοντά στις αντίστοιχες ηλικίες που ισχύουν για το σύνολο των κρατών (12,2 ετών τα αγόρια 13,2 ετών τα κορίτσια).

Το 5,1% των 11χρονων μαθητών όλων των κρατών δηλώνει πως την τελευταία περίοδο καταναλώνει τουλάχιστον ένα οινοπνευματώδες ποτό σε εβδομαδιαία βάση. Το ποσοστό των αγοριών που κάνει τέτοια κατανάλωση είναι υπερδιπλάσιο των κοριτσιών (7,3% και 3% αντίστοιχα). Το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που δηλώνει κατανάλωση τουλάχιστον ενός οινοπνευματώδους σε εβδομαδιαία βάση είναι 7%. Και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη, το ποσοστό των αγοριών είναι μεγαλύτερο από αυτό των κοριτσιών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των ανδρών είναι σταθερά μεγαλύτερο από το ποσοστό των γυναικών. Επιπλέον ότι η πλειονότητα των ατόμων ανήκει κατά κανόνα στην ηλικιακή ομάδα 36-50 ετών και στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 51 και άνω. Το ποσοστό των εξαρτημένων από οινοπνευματώδη που έχουν σταθερή απασχόληση είναι υψηλό και κυμαίνεται από 31,7% έως 55,7%. Αντίθετα, το ποσοστό των ανέργων κυμαίνεται από 17% έως 33%. Η εργασιακή κατάσταση των ατόμων αυτών διαφέρει σημαντικά από εκείνη των εξαρτημένων από ναρκωτικά, όπου το 60% των χρηστών είναι άνεργοι. Το γεγονός αυτό πιθανόν να αντικατοπτρίζει την ανοχή της κοινής γνώμης στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση οινοπνευματωδών.
 

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66
Ασθένειες και αλκοόλ

Οι τρεις βασικότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τα οινοπνευματώδη ποτά είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η κίρρωση του ήπατος. Από τα αποτελέσματα 150 επιδημιολογικών ερευνών προκύπτει ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου (από όλα τα αίτια) για όσους πίνουν σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν είναι 1,1 όταν η κατανάλωση κυμαίνεται σε 3-4 ποτά ημερησίως, ενώ αυξάνεται στο 1,4 περίπου, όταν τα ημερήσια ποτά ξεπερνούν τα 6.

Από τα νοσήματα που σχετίζονται με την υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, πιο συχνά εμφανίζονται η αλκοολική γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος και η κίρρωση του ήπατος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασιών και των ψυχιατρικών διαταραχών.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στην «Ε» ο Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά τον ακριβή συσχετισμό της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ με κάθε νόσημα.

ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος σχετίζεται με την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου, την υπέρταση, τη μυοκαρδιοπάθεια, τον αιφνίδιο θάνατο και το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Στη Γαλλία -πρόσθεσε- που έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο, το 19,1% των πρόωρων θανάτων στους άνδρες και το 13% στις γυναίκες αποδίδεται στην κατανάλωση οινοπνεύματος.

ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαταλέγει το οινόπνευμα στις καρκινογόνες ουσίες. Οι Doll και Peto το 1981 εκτιμούσαν ότι το 3% όλων των κακοήθων νεοπλασιών οφείλονταν στο οινόπνευμα. Οι περισσότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει μικρή θετική συσχέτιση ανέμεσα στην κατανάλωση οινοπνεύματος και την πρόκληση ορισμένων νεοπλασμάτων -κυρίως καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος και λιγότερο του παγκρέατος), χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός της καρκινογένεσης.
 

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66
ΗΠΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ

Η δράση του οινοπνεύματος στο ήπαρ οδηγεί στην ανάπτυξη όχι μόνο καρκίνου του ήπατος αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι το λιπώδες ήπαρ, η αλκοολική ηπατίτιδα και η αλκοολική κίρρωση. Από το σύνολο των θανάτων που προκαλούν οι παθήσεις του ήπατος, το 80% οφείλεται στην κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

Η αρχική βλάβη που δημιουργείται στο ήπαρ από την κατανάλωση οινοπνεύματος είναι η αυξημένη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ. Η συγκέντρωση αυτή κυμαίνεται από μικρές εναποθέσεις λίπους σε ορισμένα ηπατοκύτταρα μέχρι τη μαζική λιπώδη εκφύλιση του ήπατος. Αν διακοπεί η κατανάλωση οινοπνεύματος, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Το 10-30% περίπου των ασθενών με λιπώδες ήπαρ θα εμφανίσουν κάποια στιγμή κίρρωση του ήπατος.

ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης οινοπνεύματος στον άνθρωπο είναι οι διαταραχές που προκαλούνται άμεσα στη συμπεριφορά του και μακροπρόθεσμα στην ψυχική του υγεία. Ατομα που ξεπερνούν τα 10 ποτά την ημέρα -τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής- εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη, καθώς και καταστροφική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Επίσης, αυξάνεται η επίπτωση των σεξουαλικών προβλημάτων, των διαταραχών της προσωπικότητας, της αμνησίας, της νοητικής έκπτωσης, των παραισθήσεων, του τρόμου.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ


Οσα άτομα αναφέρουν ιστορικό χρόνιας κατανάλωσης οινοπνεύματος παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών, μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και μεγαλύτερη θνησιμότητα. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται τόσο στις άμεσες όσο και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της τοξικής δράσης του οινοπνεύματος. Στις άμεσες συνέπειες περιλαμβάνεται και μια χαρακτηριστική μορφή πνευμονίας, που τη συναντάμε συχνά σε αλκοολικούς. Οταν μάλιστα οι ξένες ουσίες περιέχουν οινόπνευμα, οι πνευμονίες αυτές είναι ιδιαίτερα βαριές. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες συνίστανται κυρίως στην εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού στις λοιμώξεις, εξαιτίας ανοσολογικών μεταβολών, όπως είναι η μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των λευκών αιμοσφαιρίων.

ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγεί στην ανάπτυξη οξείας γαστρίτιδας, η οποία υποχωρεί μετά τη διακοπή της κατανάλωσης οινοπνεύματος.
 

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66
ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι μία από τις αιτίες για την ανάπτυξη παγκρεατίτιδας. Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει στατιστικά σημαντική συσχέτιση του οινοπνεύματος με την παγκρεατίτιδα. Το πάγκρεας των γυναικών είναι πιο ευαίσθητο στο οινόπνευμα από ό,τι των ανδρών. Ο σχετικός κίνδυνος για την ανάπτυξη παγκρεατίτιδας στους πότες ενισχύεται με την αύξηση της συνολικής χρονικής διάρκειας της κατανάλωσης οινοπνεύματος, ενώ το είδος του ποτού και ο τρόπος της κατανάλωσης δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον σχετικό κίνδυνο.

ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο να μειωθεί το σωματικό βάρος του εμβρύου, καθώς και τον κίνδυνο δυσμορφιών και βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, που συνιστούν το Εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοόλης (FAS, Fetal Alcohol Syndrom).

Σε ό,τι αφορά τα νοσήματα του οφθαλμού, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ως προς την πρόκληση καταρράκτη. Ο σχετικός κίνδυνος για τους πότες είναι 1,31 σε σύγκριση με τους μη πότες.

Η κατανάλωση οινοπνεύματος, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, αποτελεί παράγοντα κιδνύνου για ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Η χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Το οινόπνευμα μειώνει τον αριθμό και τη δράση κυρίως των λευκοκυττάρων και λεμφοκυττάρων.

Το οινόπνευμα όπως και ορισμένα παράνομα ναρκωτικά αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την επίδοση.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τα ατυχήματα που προκαλούνται εξαιτίας του οινοπνεύματος είναι κυρίως τροχαία, εργατικά, δηλητηριάσεις, πυρκαγιές, πτώσεις και πνιγμοί.

Τουλάχιστον το 1/3 των οικιακών ατυχημάτων και το 60% περίπου των θανάτων από πυρκαγιές αποδίδονται στην υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος.

Σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα, έχει εκτιμηθεί ότι με 80mg% αιθανόλης στο αίμα ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι διπλάσιος, με 150mg% ο κίνδυνος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος και με 200mg% ο κίνδυνος γίνεται είκοσι φορές μεγαλύτερος. Στην Ε.Ε. το 1990 560.000 άτομα τραυματίστηκαν και 17.000 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα λόγω κατανάλωσης οινοπνεύματος. Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδαίτερα υψηλά.

Σε έρευνα που έγινε στην Κρήτη, διαπιστώθηκε ότι το 60% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων οφειλόταν στο οινόπνευμα και ότι το 7% του πληθυσμού οδηγεί με μεγαλύτερη του επιτρεπτού συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα.


Το πρόβλημα είναι πρώτα της οικογένειας και μετά του ατόμου που κάνει κατάχρηση ή έχει εξάρτηση από το αλκοόλ


Δεν υπάρχει αντίδοτο για την εξάρτηση


Η σχέση μας με το αλκοόλ έχει να κάνει με την ποσότητα -πόσο πίνει κανείς κάθε φορά- με τη συχνότητα -πόσο συχνά το κάνει- και με την ποιότητα -αν πίνει σκληρά ή υψηλής περιεκτικότητας αλκοολούχα ποτά, όπως είναι το ούζο, η ρακί, η βότκα κ.ο.κ., ή τα κλασικά χαμηλής περιεκτικότητας, όπως είναι το κρασί και η μπίρα.



Αλκοολικό είναι το άτομο που πίνει καθημερινά και συστηματικά και κάθε προσπάθεια αποχής ή διακοπής, είτε επειδή το επιλέγει είτε επειδή είναι αναγκασμένο (λόγω ασθένειας, ατυχήματος κ.ά.) δημιουργεί στον οργανισμό του σύνδρομο στέρησης. Ο αλκοολικός, αν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, μπαίνει σε αυτό που ονομάζουμε σύνδρομο στέρησης - ελαφρύ μέχρι πολύ βαρύ. Αυτό το άτομο έχει εξάρτηση από το αλκοόλ και άρα είναι άρρωστο. Για την εξάρτηση από το αλκοόλ, τους τρόπους προσέγγισης και βοήθειας του αλκοολικού, την αντανάκλαση του προβλήματος στην οικογένειά του μιλά στην «Ε» ο Γιώργος Μουσάς, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Αντίδοτο για την εξάρτηση από το αλκοόλ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Γι' αυτό το πιο σημαντικό είναι το κίνητρο του εξαρτώμενου ατόμου καθώς και η επίγνωση ότι έχει πρόβλημα, εξηγεί ο Γ. Μουσάς.

Επειδή το αλκοόλ έχει έναν μακρύ χρόνο για να φτάσει κανείς στην τελική φάση της εξάρτησης, 8-10 χρόνια περίπου, ο μέσος όρος ηλικίας των εξαρτημένων από αυτό (45 ετών) είναι αρκετά μεγαλύτερος από το μέσο όρο των εξαρτημένων από παράνομες ουσίες (25 ετών). Ενας άνθρωπος στα 45 του, που συνήθως έχει δομήσει οικογένεια, καριέρα κ.ο.κ., δεν έχει τη δυνατότητα ούτε ψυχολογικά ούτε κοινωνικά να μπει σε ένα διετές πρόγραμμα απεξάρτησης.

- Η οικογένεια του αλκοολικού;

«Το πρόβλημα είναι πρώτα της οικογένειας και μετά του ατόμου που κάνει κατάχρηση ή έχει εξάρτηση από το αλκοόλ. Διότι από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει μια τέτοια σχέση με το αλκοόλ, είναι ανεπαρκής. Δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του οικογενειάρχη, του συζύγου, του πατέρα, του μοντέλου πάνω στον οποίο θα στηριχθούν τα παιδιά. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται, πόσο μάλλον να ρυθμίζει τα οικονομικά. Ταυτόχρονα μπαίνει και ο παράγων προσωπικότητα. Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και βεβαίως οι εξαρτημένοι από αυτό, λειτουργούν καταστροφικά τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε οικογενειακό και εργασιακό. Ακόμη περισσότερο καταστροφικά για τους γύρω τους λειτουργούν τα άτομα εκείνα που εκφράζονται βίαια αφού πιουν. Το παιδί που μεγαλώνει με πατέρα ή μητέρα καταστροφικό, επιθετικό, βίαιο, που είναι προβληματικός πότης ή εξαρτημένος, εξοικειώνεται με τη χρήση του αλκοόλ. Πολύ συχνά συναντάμε παιδιά τέτοια που μπαίνουν πρόωρα στις εξαρτήσεις. Δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτό οφείλεται στην κληρονομικότητα ή το μόντελινγκ και τη συμπεριφορά. Δηλαδή αν οι ψυχολογικές επιπτώσεις διαμορφώνουν ένα τέτοιο πλαίσιο. Επομένως ο γονέας αυτός δεν κάνει απλά κακό, αλλά καταστρέφει την οικογένεια και ειδικότερα τα παιδιά του».

- Πώς πείθει ένα άλλο μέλος της οικογένειας το άτομο που έχει το πρόβλημα;

«Αντιμετωπίζουμε πάντα το άτομο αυτό κάνοντας μία ανοιχτή και ξεκάθαρη τοποθέτηση, λέγοντας ότι «η ποσότητα που πίνεις είναι μεγάλη και θα πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιου ειδικού». Πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες, υπάρχει συγκάλυψη και άρνηση του προβλήματος και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα τα οποία ενώ έχουν αγωνία από κάτω για το πρόβλημα, στην πορεία των συζητήσεων το μειώνουν. Μας λένε "δεν είναι τόσο σοβαρό", "δεν αντιμετωπίζω και τόσο μεγάλο πρόβλημα". Επομένως, εκτός από τον ίδιο τον ασθενή πολύ συχνά και το ίδιο το περιβάλλον του έχει την τάση να υποτιμά το πρόβλημα».

- Γιατί;

«Νομίζω ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα ψυχολογικών και κοινωνικών λόγων. Η άρνηση είναι ένας ψυχικός μηχανισμός άμυνας. Τη συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το κακό με το μηχανισμό αυτό είναι ότι είναι παθολογικός, δηλαδή αρνούμενος κανείς το πρόβλημα προσπαθεί να το εξαφανίσει ή να το μειώσει και δεν το αντιμετωπίζει. Χρειάζεται η επίγνωση ότι υπάρχει πρόβλημα και η συζήτηση που ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται διάγνωση και αντιμετώπιση, χωρίς δεύτερη συγκάλυψη, χωρίς πολλές πολλές συζητήσεις. Πολλές φορές οι οικογένειες συγκαλύπτουν το πρόβλημα γιατί οι ίδιες δεν αντέχουν την ευθύνη της αποκάλυψης. Διότι, από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί, υπάρχει η εξέλιξη ιατρικών, διαγνωστικών, θεραπευτικών, κοινωνικών και άλλων ζητημάτων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος σημαίνει για την οικογένεια αλλαγή ρόλων, μετατροπή ισορροπιών, διαφοροποίηση σχέσεων κ.ά. Ολα αυτά είναι περίπλοκα. Είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο να αναβάλει κανείς μία τέτοια απόφαση παρά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πράγμα που ισχύει για κάθε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα».

- Κι αν το άτομο με το πρόβλημα δεν θέλει να βοηθηθεί;

«Θα επιμείνει η οικογένεια. Αλλωστε αυτές οι καταστάσεις δεν ολοκληρώνονται άμεσα. Δεν θα πει κάποιος ότι είναι αλκοολικός στην πρώτη συζήτηση. Χρειάζεται επιμονή. Αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να εισχωρήσει στο πρόβλημα πρέπει να αναγνωρίζει ότι σκοπός του είναι να κάνει το εξαρτημένο άτομο να συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα. Η αναζήτηση βοήθειας έρχεται μετά ως φυσικό επακόλουθο. Κάθε προσπάθεια που τείνει να αυξήσει την επίγνωση και το κίνητρο του πάσχοντος είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ενα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε με τις εξαρτήσεις είναι να εκτιμήσουμε το κίνητρο του πάσχοντα ώστε να μπορούμε να τον βοηθήσουμε και στη συνέχεια προσπαθούμε να τον τονώσουμε».

- Το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ ότι είναι εξαρτημένοι κι ας μη το παραδέχονται;

«Η πλειονότητα το καταλαβαίνει. Πριν από λίγες μέρες μάς έφεραν έναν νεαρό στο νοσοκομείο, ο οποίος επεδείκνυε καταστροφική συμπεριφορά. Την επομένη του ξεσπάσματος του παιδιού αυτού, που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ, του περιέγραψα το περιστατικό της άφιξης του στο νοσοκομείο. Με άκουσε και μου είπε "δέχομαι αυτά που μου λέτε αλλά δεν θυμάμαι τίποτα απολύτως". Ο νεαρός που τώρα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ ήξερε ότι έχει πρόβλημα ακόμη και αν δεν θυμόταν τίποτα λόγω των κενών μνήμης που προκαλεί η οξεία λήψη οινοπνεύματος σε μεγάλες ποσότητες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2006
 

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66
και κατι τελευτεο για τον φιλο μας!!
ελπιζω να αναρωτηθεις!
σου εχομαι να το κοψεις!!






Αλκοολισμός- Ναρκωτικά >Αλκοόλ (Οινοπνευματώδη Ποτά)- Γενικές Γνώσεις & Αντιμετώπιση

Ορισμός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αλκοολικό είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται "από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του- σωματικά και ψυχικά- διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον ή πρόδρομα σημεία μιας τέτοιας εξέλιξης".
Πότε κάποιος θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού;

Το αλκοόλ καταντάει ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιον όταν αρχίσουν και γίνονται ορατές οι βλαβερές του συνέπειες τόσο στην ατομική και οικογενειακή υγεία όσο και στην εργασιακή ζωή. Ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού, α) εάν σκέφτεσαι συνέχεια το ποτό, β) εάν έχεις προσπαθήσει από μόνος σου να το κόψεις αλλά ανεπιτυχώς, ή γ) όταν πίνεις περισσότερες ποσότητες αλκοόλ από αυτές που είχες αρχικά προγραμματίσει να πιεις.


Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις

Εάν απαντήσεις θετικά σε 1 ή και περισσότερες ερωτήσεις, ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού. Έχεις ποτέ νιώσει:

    * την ανάγκη να περιορίσεις το αλκοόλ;
    * ενοχλημένος απο κριτική που σου έγινε γύρω από το αλκοόλ;
    * ενοχές που πίνεις;
    * την ανάγκη να σου ανοίξει κάποιος τα μάτια στην διάρκεια του πρωϊνού;




Πολλοί συχνά δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Συχνά, ο περίγυρος των συγκεκριμένων ατόμων αναγνωρίζει το πρόβλημα πριν γίνει αντιληπτό από τα ίδια.




Σημεία που φανερώνουν πρόβλημα αλκοολισμού

    * Aτυχήματα
    * Άγχος
    * Να είσαι ασυνήθιστα καχύποπτος
    * Κενά-απώλεια μνήμης
    * Χωρισμός-Διαζύγιο
    * Κατάθλιψη
    * Αϋπνία
    * Έλλειψη αυτοπεποίθησης
    * Έλλειψη αυτοφροντίδας
    * Φτωχή εργασιακή απόδοση
    * Συχνές αναρρωτικές άδειες- συχνές απουσίες από την εργασία
    * Τρεμούλιασμα στα χέρια
    * Πρόβλημα με την στύση (στους άνδρες)



Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μου;
Το αλκοόλ είναι πλέον γνωστό ως η κύρια αιτία για την κίρρωση του ήπατος. Ωστόσο, προκαλεί ένα σωρό άλλα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία όπως είναι η αλκοολική γαστρίτιτιδα και το πεπτικό έλκος, ενώ σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασιών (καρκίνου) και των ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας εξαιτίας των ατυχημάτων που προκαλεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εμβρύου όταν καταναλωθεί πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί τον αλκοολισμό;

Οι αιτίες του αλκοολισμού δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί. Τα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες συχνά υφίστανται την επίδραση παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη του αλκοολισμού. Μερικοί από αυτούς είναι:

Α) το Οικογενειακό Περιβάλλον (έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια, κ.α.)

Β) το Κοινωνικό Περιβάλλον (ατομικισμός, αδιαφορία, έλλειψη φίλων, αντιξοότητες, καταπίεση, κ.α.)

Γ) το Οικονομικό Περιβάλλον (σκληρός ανταγωνισμός, ανασφάλεια, οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών, κ.α.)

Δ) το Ιδιοσυστατικο, Ψυχοπνευματικό, Ηθικό και Μορφωτικό υπόστρωμα του ατόμου (χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, ανοία, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, αίσθημα ανικανοποιήτου, τάση φυγής, έλλειψη υπευθυνότητας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κ.α.).

Ιστορικό αλκοολισμού σε μία οικογένεια αυξάνει τις πιθανότητες να υιοθετήσει κάποιος την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς αναλογικά με τις γυναίκες. Κάποιοι πίνουν με σκοπό να απαλύνουν το άγχος τους, την κατάθλιψη, την ένταση, την μοναξιά, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την δυστυχία τους.


Μορφές Αλκοολισμού

ΟΞΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Γνωστός και σαν αιθυλική κρίση (ή κοινώς "μεθύσι"). Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης εμφανίζονται όταν συγκεντρωθεί στο αίμα περισσότερο από 0,2% οινόπνευμα. Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται ελάττωση της οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στο πρόσωπο εμφανίζεται ερυθρότητα συνοδευόμενη από αίσθημα θερμότητας και υπάρχει αυξημένη αποβολή ούρων. Όταν η πυκνότητα του οινοπνεύματος φθάσει μεταξύ 1-1,5 γραμμ. στο αίμα, τότε παρατηρείται ευφορία, διέγερση και υπερκινητικότητα, τόνωση της αυτοπεποίθησης, παραγνώριση ή υποτίμηση του κινδύνου. Τα συμπτώματα αυτά συχνά ακολουθούν η μελαγχολία και η κατάπτωση.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 40-50 ετών, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η χρόνια χρήση αλκοόλ (για 10 ή περισσότερα χρόνια). Ο αλκοολικός σ' αυτή τη φάση, εμφανίζεται καχεκτικός, ανέκφραστος, ανήσυχος, με αλλοιώσεις στο δέρμα του προσώπου όπως διαστολή των πόρων και κοκκίνισμα ιδιαίτερα στη μύτη και στα μάτια. Έχει ένα ασπροκίτρινο χρώμα και το δέρμα φαίνεται αυλακωμένο από λεπτές διατεταμένες φλέβες.


Γιατί θα πρέπει να διακόψω το αλκοόλ;

Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή σου. Σιγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές σου θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.


Πώς αισθάνεται κάποιος που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ;


Όταν κάποιος πίνει πολύ, ο οργανισμός του προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες που προκαλεί η κατευναστική δράση του αλκοόλ και γίνεται περισσότερο ανθεκτικός στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται. Ως συνέπεια, εκδηλώνεται μία προσαρμοστική διαταραχή με εμφανή κ' σοβαρά στερητικά συμπτώματα (σύνδρομο αποστέρησης) στην διάρκεια που κάποιος σταματά την κατανάλωση αλκοόλ. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση και εκδήλωση του γνωστού delirium tremens, μιας συγχυτικο-διεγερτικής κατάστασης που καταλήγει πολύ συχνά σε θάνατο.


Πώς να διακόψω;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα:

1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού.

3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.
 

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Μηνύματα
5.295
Like
21
Πόντοι
66
Στην Ελλάδα οι εισαγωγές μόνο αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν στο διάστημα 1980 έως 1985 κατά 105%. Στα τελευταία χρόνια η αύξηση της καταν άλωσης της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε λίτρα ήταν στη χώρα μας το 1971 1,9 για τα λεγόμενα βαριά ποτά. 9,4 για τη μπίρα και 40 για το κρασί.

Το 1980 ανήλθε σε 6,7 λίτρα για τα βαριά ποτά, 26,4 για την μπίρα και 44 λίτρα για το κρασί. Δηλαδή ... προοδεύουμε σταθερά! Εκεί όμως που υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία είναι η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών από τους νέους και ιδιαίτερα τους έφηβους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του 3ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου 12% των μαθητριών και 10% των μαθητών των Λυκείων της Αθήνας πίνουν οινοπνευματώδη. Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε πως σε έρευνα που έγινε μεταξύ 8.000 μαθητών από ειδικούς επιστήμονες στις πόλεις Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα, μόνο το 23,2% των μαθητών δεν πίνει καθόλου. Από έρευνα της Ψυχιατρικής το 9,2% των αγοριών ηλικίας 12 έως 17 χρόνων έχει μεθύσει από 3 έως 10 φορές, ενώ στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας το ποσοστό είναι 5,4%.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το ποσοστό των γυναικών που πίνουν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 300%. Η “απελευθέρωση” των γυναικών έκανε λοιπόν και εδώ το θαύμα της.

Που οφείλεται όμως αυτή η εξάπλωση του
Αν ρωτήσουμε τους νέους γιατί πίνουν θα πάρουμε τις εξής απαντήσεις.

“Πίνω για την παρέα”
“Για το κέφι μου”
“Για να αλλάξω διάθεση”
“Φτιάχνομαι...”
“Για να ξεπεράσω τα προβλήματά μου”.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 64,3% των αγοριών ηλικίας 1519 ετών και το 64,6% των κοριτσιών συναντιέται καθημερινά με την παρέα τους. Ένα μεγάλο μ έρος συχνάζει σε ντισκοτέκ, καφετέριες και μπαρ, όπου κυριαρχούν τα οινοπνευματώδη ποτά. Εκεί ή γιατί δεν έχει άλλη λύση (π.χ. στη ντισκοτέκ δεν μπορεί να ζητήσει νερό ή χυμό) ή γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί από την παρέα του ως αναχρονιστικός αναγκάζεται να πίνει. Για να μην τον πουν “ξενέρωτο”! Και έτσι αντικαθιστά το νερό με το ποτό. Έτσι ο τρόπος διασκέδασης συνδέεται άμεσα με την προώθηση του αλκοόλ. Μάλιστα νέος με ένα ποτήρι στο χέρι, σύμφωνα και με τα διαφημιστικά μηνύματα που βομβαρδίζουν κυριολεκτικά τους νέους, δείχνει γοητεία, δύναμη, κοινωνική καταξίωση, επιτυχία στο άλλο φύλο!!!

Ακούμε συχνά τη φράση “πίνω για να ξεχάσω”. Πολλοί πιστεύουν πώς το αλκοόλ βοηθάει να περάσουν πιο εύκολα τα προβλήματα τους. Μεγάλο λάθος! Τι λύσεις μπορεί να δώσει το αλκοόλ Μια ζάλη ένα νύσταγμα της ψυχής και το όλο πρόβλημα παραμένει, για να μην πούμε πως χειροτερεύει. Ένα άτομο με ιδανικά και αξίες, ποτέ δεν καταφεύγει σε τέτοιες τιποτένιες λύσεις, για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, πού τελικά υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους. Πολλές φορές οι νέοι οδηγούνται στη χρήση οινοπνευματωδών από τους ίδιους τους γονείς τους. Από τον τρόπο που ζουν αυτοί, από το αν είναι οι ίδιοι χρήστες τέτοιων ποτών. Ακόμη και στην περίπτωση που δίνουν διασκεδάζοντας κάποιο ποτό στα μικρά παιδιά τους. Μπορεί βέβαια η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το μήνυμα περνά στα παιδιά και είναι βαρυσ ήμαντο. Το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!

Στο τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, στην οικογένεια και την κοινωνία. Τον αλκοολισμό μπορούμε να τον προσδιορίσουμε σαν μια αρρώστια ψυχική και σωματική. Οι επιπτώσεις είναι φοβερές Κίρρωση του ήπατος, έλκος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος στομάχου, λάρυγγα, φάρυγγα, στόματος, οισοφάγου και ήπατος. Οι έγκυες που πίνουν από δύο ποτήρια την ημέρα, μπορεί να αποβάλουν, να γεννήσουν παιδιά καθυστερημένα, με παραμορφωμένα μέλη του σώματος ή να έχουν πρόωρο τοκετό. Σε έρευνα Αμερικάνικου Πανεπιστημίου που έγινε μεταξύ 7.000 γυναικών 25 47 ετών, αποδείχθηκε, πως οι αλκοολικές αποκτούν πολύ εύκολα καρκίνο του μαστού. Αλλά και οι άνδρες μεταβιβάζουν τις επιπτώσεις του αλκοολισμού στο παιδί τους, μέσω του σπέρματος. Ακόμη το οινόπνευμα αυξάνει την πίεση του αίματος και την πιθανότητα εγκεφαλικού. Επίσης είναι συχνές σε αλκοολικούς οι γαστρίτιδες οι διαταραχές στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Ένας στους δέκα αλκοολικούς έχει οργανική εγκεφαλοπάθεια. Το αλκοόλ προκαλεί καταστροφή και απώλεια εγκεφαλικής ουσίας. Με δύο λόγια “μαζεύει”, μικραίνει τον εγκέφαλο! Έτσι οι περισσότεροι παρουσιάζουν απώλεια μνήμης και ανικανότητα μάθησης. Ακόμη το αλκοόλ είναι αιτία πολλών οδικών ατυχημάτων. Ένας στους τρεις οδηγούς που σκοτώνονται σε τροχαία έχει στο αίμα του αλκοόλ. Μάλιστα στις ηλικίες 16 έως 24 ετών το αλκοόλ είναι η κυριότερη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατ άληψη αλκοολούχων ποτών οδηγεί σε άγχος, μελαγχολία, σεξουαλική ανικανότητα και απόπειρες αυτοκτονίας. Οι αλκοολικοί όμως δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την οικογένεια τους. Συνήθως οι αλκοολικοί είναι άνεργοι ή με μειωμένη απόδοση στην εργασία τους και οπωσδήποτε με εργασιακά προβλήματα. Είναι απρόθυμοι για δουλειά. Παρουσιάζουν οικονομικές δυσχέρειες. Επ ίσης τα 23 των διάφορων αδικημάτων αλλά και εγκλημάτων γίνονται όταν ο δράστης βρίσκεται σε κατάσταση μέθης. Το αλκοόλ υποβαθμίζει την προσωπικότητα. Μειώνει την δραστηριότητα, την δύναμη, την ενεργητικότητα και την θέληση. Δημιουργεί εξάρτιση. Και η εξάρτιση οδηγεί σταδιακά στον αλκοολισμό και την καταστροφή. Γίνεται πάθος. Και το πάθος υποδηλώνει, στερεί την ελευθερία, συντρίβει το ανθρώπινο είναι. Τέλος, οι γιατροί υποστηρίζουν πώς το αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερες οργανικές βλάβες από ότι η ηρωίνη. Ίσως να σας “κούρασα” λίγο με την απαρίθμηση των επιπτώσεων. Αλλά ήταν αναγκαίο, διότι ίσως μόνο έτσι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ.
 
OP
OP
P

Provios

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
488
Κριτικές
1
Like
3
Πόντοι
1
@ Τhanoss ...σε ευχαριστούνε, ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει...
 

Civ Sota

Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2007
Μηνύματα
885
Like
3
Πόντοι
6
Ρε θανο μονος το κρατας το θρεντ? Μπραβο!
 
OP
OP
P

Provios

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
488
Κριτικές
1
Like
3
Πόντοι
1
"............Ρε θανο μονος το κρατας το θρεντ? Μπραβο!"

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να αφήσεις την "ζυγαριά" παράμερα ...
Ο Θ...ξέρεις, ότι ξέρει τι κάνει... ( Ευφυολογήματα είναι αχρείαστα, δεν νομίζεις ? )
Εξάλου γιατί να αδικείς τον G/les,Galp,Aspirin,Troueno,Ari ...,cialis,jammin,tsolias, mimikos,tsolias,Buddha,Spinos,Cialis,nick,psolara, fransasco,antonhiho,polemisti,gabadoo,..silver,
Freddie K..., ...Kαι αυτοί θέλουν να "μάθουν" και να συνεισφέρουν.
¨Ετσι νομίζω.
 

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Μηνύματα
3.391
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
  Καταρχην να να ευχαριστησω τον provio. Το Σαββατο το πρωι ονειρευομουν να ερθει το βραδακι να πιω καμια μπυρα!!!! Αλλα μετα το ποστ λέω δεν γαμιεται ας μην το κάνω για 2-3 μερες.

Απο τοτε που δεν καπνιζω πινω κανα ποτακι το βραδυ (1-2 μπυρες,1-2κρασακια.  1-2 ποτακια μονα τους ή ολα την ιδια μερα).

θεωρουσα οτι μπορω να το σταματησω οποτε θέλω (το εχω κανει 2-5 φορες κυριως για διαιτα)!

  τωρα που το εκανα το 1ο βραδυ ειχα πονοκεφαλο-το 2ο βραδυ προσπαθουσα να ξεγελασω τον εαυτο μου (ελα μωρε ενα κρασακι τι ψυχη εχει). Χθες πηρα το στομαχι μου αγκαλια γιατι προφανως τα μεζεδακια με τις μπυρες μου εχουν κανει το στομαχι χάλια!!!!

  το νοημα του ποστ ειναι οτι αν κανεις κατι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ δεν ειναι καλο και πρεπει να το κοψεις!! Τωρα για οσους νομιζουν οτι ειναι ευκολο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

  μια κοινωνικα αποδεκτη λύση για να αποφυγεις τα ποτα με φιλους ειναι πολυ ευκολη αυτες τις μερες!! ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΩ!!!

  Αρα μια καλη ευκαιρια ειναι να το κοψεις κανα 10ημερο μεχι το Πασχα και μετα βλέπεις
 
OP
OP
P

Provios

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
488
Κριτικές
1
Like
3
Πόντοι
1
Ρε τρουένο τι να ευχαριστήσεις ? Πλάκα μας κάνεις ?
Ο τρόπος που σκέφτηκες και προβληματίστηκες, μυρίζει "υγεία" . Και αυτό μου ακούγεται πολύ ευχάριστο ! :grin: ;)
ΥΓ Κράτα το στα υπ'οψιν σου αλλά....Να μην ξαν - απασχοληθείς με με post σαν και αυτό, δεν αφορούν την "παρτίδα" σου (ευτυχώς !!!)
ΥΓ 2 με καλή καρδία μιλάω....
 

anonuser

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2007
Μηνύματα
896
Κριτικές
4
Like
784
Πόντοι
86
Στην Ελλάδα οι εισαγωγές μόνο αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν στο διάστημα 1980 έως 1985 κατά 105%. Στα τελευταία χρόνια η αύξηση της καταν άλωσης της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση της μπίρας μόνο έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια το χρόνο. Η κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε λίτρα ήταν στη χώρα μας το 1971 1,9 για τα λεγόμενα βαριά ποτά. 9,4 για τη μπίρα και 40 για το κρασί.

Το 1980 ανήλθε σε 6,7 λίτρα για τα βαριά ποτά, 26,4 για την μπίρα και 44 λίτρα για το κρασί. Δηλαδή ... προοδεύουμε σταθερά! Εκεί όμως που υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία είναι η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών από τους νέους και ιδιαίτερα τους έφηβους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του 3ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου 12% των μαθητριών και 10% των μαθητών των Λυκείων της Αθήνας πίνουν οινοπνευματώδη. Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε πως σε έρευνα που έγινε μεταξύ 8.000 μαθητών από ειδικούς επιστήμονες στις πόλεις Αθήνα, Πάτρα και Ιωάννινα, μόνο το 23,2% των μαθητών δεν πίνει καθόλου. Από έρευνα της Ψυχιατρικής το 9,2% των αγοριών ηλικίας 12 έως 17 χρόνων έχει μεθύσει από 3 έως 10 φορές, ενώ στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας το ποσοστό είναι 5,4%.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το ποσοστό των γυναικών που πίνουν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 300%. Η “απελευθέρωση” των γυναικών έκανε λοιπόν και εδώ το θαύμα της.

Που οφείλεται όμως αυτή η εξάπλωση του
Αν ρωτήσουμε τους νέους γιατί πίνουν θα πάρουμε τις εξής απαντήσεις.

“Πίνω για την παρέα”
“Για το κέφι μου”
“Για να αλλάξω διάθεση”
“Φτιάχνομαι...”
“Για να ξεπεράσω τα προβλήματά μου”.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 64,3% των αγοριών ηλικίας 1519 ετών και το 64,6% των κοριτσιών συναντιέται καθημερινά με την παρέα τους. Ένα μεγάλο μ έρος συχνάζει σε ντισκοτέκ, καφετέριες και μπαρ, όπου κυριαρχούν τα οινοπνευματώδη ποτά. Εκεί ή γιατί δεν έχει άλλη λύση (π.χ. στη ντισκοτέκ δεν μπορεί να ζητήσει νερό ή χυμό) ή γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί από την παρέα του ως αναχρονιστικός αναγκάζεται να πίνει. Για να μην τον πουν “ξενέρωτο”! Και έτσι αντικαθιστά το νερό με το ποτό. Έτσι ο τρόπος διασκέδασης συνδέεται άμεσα με την προώθηση του αλκοόλ. Μάλιστα νέος με ένα ποτήρι στο χέρι, σύμφωνα και με τα διαφημιστικά μηνύματα που βομβαρδίζουν κυριολεκτικά τους νέους, δείχνει γοητεία, δύναμη, κοινωνική καταξίωση, επιτυχία στο άλλο φύλο!!!

Ακούμε συχνά τη φράση “πίνω για να ξεχάσω”. Πολλοί πιστεύουν πώς το αλκοόλ βοηθάει να περάσουν πιο εύκολα τα προβλήματα τους. Μεγάλο λάθος! Τι λύσεις μπορεί να δώσει το αλκοόλ Μια ζάλη ένα νύσταγμα της ψυχής και το όλο πρόβλημα παραμένει, για να μην πούμε πως χειροτερεύει. Ένα άτομο με ιδανικά και αξίες, ποτέ δεν καταφεύγει σε τέτοιες τιποτένιες λύσεις, για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, πού τελικά υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους. Πολλές φορές οι νέοι οδηγούνται στη χρήση οινοπνευματωδών από τους ίδιους τους γονείς τους. Από τον τρόπο που ζουν αυτοί, από το αν είναι οι ίδιοι χρήστες τέτοιων ποτών. Ακόμη και στην περίπτωση που δίνουν διασκεδάζοντας κάποιο ποτό στα μικρά παιδιά τους. Μπορεί βέβαια η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το μήνυμα περνά στα παιδιά και είναι βαρυσ ήμαντο. Το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!

Στο τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, στην οικογένεια και την κοινωνία. Τον αλκοολισμό μπορούμε να τον προσδιορίσουμε σαν μια αρρώστια ψυχική και σωματική. Οι επιπτώσεις είναι φοβερές Κίρρωση του ήπατος, έλκος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος στομάχου, λάρυγγα, φάρυγγα, στόματος, οισοφάγου και ήπατος. Οι έγκυες που πίνουν από δύο ποτήρια την ημέρα, μπορεί να αποβάλουν, να γεννήσουν παιδιά καθυστερημένα, με παραμορφωμένα μέλη του σώματος ή να έχουν πρόωρο τοκετό. Σε έρευνα Αμερικάνικου Πανεπιστημίου που έγινε μεταξύ 7.000 γυναικών 25 47 ετών, αποδείχθηκε, πως οι αλκοολικές αποκτούν πολύ εύκολα καρκίνο του μαστού. Αλλά και οι άνδρες μεταβιβάζουν τις επιπτώσεις του αλκοολισμού στο παιδί τους, μέσω του σπέρματος. Ακόμη το οινόπνευμα αυξάνει την πίεση του αίματος και την πιθανότητα εγκεφαλικού. Επίσης είναι συχνές σε αλκοολικούς οι γαστρίτιδες οι διαταραχές στην πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Ένας στους δέκα αλκοολικούς έχει οργανική εγκεφαλοπάθεια. Το αλκοόλ προκαλεί καταστροφή και απώλεια εγκεφαλικής ουσίας. Με δύο λόγια “μαζεύει”, μικραίνει τον εγκέφαλο! Έτσι οι περισσότεροι παρουσιάζουν απώλεια μνήμης και ανικανότητα μάθησης. Ακόμη το αλκοόλ είναι αιτία πολλών οδικών ατυχημάτων. Ένας στους τρεις οδηγούς που σκοτώνονται σε τροχαία έχει στο αίμα του αλκοόλ. Μάλιστα στις ηλικίες 16 έως 24 ετών το αλκοόλ είναι η κυριότερη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατ άληψη αλκοολούχων ποτών οδηγεί σε άγχος, μελαγχολία, σεξουαλική ανικανότητα και απόπειρες αυτοκτονίας. Οι αλκοολικοί όμως δεν βλάπτουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την οικογένεια τους. Συνήθως οι αλκοολικοί είναι άνεργοι ή με μειωμένη απόδοση στην εργασία τους και οπωσδήποτε με εργασιακά προβλήματα. Είναι απρόθυμοι για δουλειά. Παρουσιάζουν οικονομικές δυσχέρειες. Επ ίσης τα 23 των διάφορων αδικημάτων αλλά και εγκλημάτων γίνονται όταν ο δράστης βρίσκεται σε κατάσταση μέθης. Το αλκοόλ υποβαθμίζει την προσωπικότητα. Μειώνει την δραστηριότητα, την δύναμη, την ενεργητικότητα και την θέληση. Δημιουργεί εξάρτιση. Και η εξάρτιση οδηγεί σταδιακά στον αλκοολισμό και την καταστροφή. Γίνεται πάθος. Και το πάθος υποδηλώνει, στερεί την ελευθερία, συντρίβει το ανθρώπινο είναι. Τέλος, οι γιατροί υποστηρίζουν πώς το αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερες οργανικές βλάβες από ότι η ηρωίνη. Ίσως να σας “κούρασα” λίγο με την απαρίθμηση των επιπτώσεων. Αλλά ήταν αναγκαίο, διότι ίσως μόνο έτσι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο επικίνδυνο είναι το αλκοόλ.




Καλημέρα, παιδιά!
Συμφωνώ με όλα αυτά που ανέφερες, αλλά εγώ, πίνω γιατι το γουστάρω, για κανέναν άλλο ιδιέταιρο λόγο. Πάντα πίνω όσο αντέχω (δηλ πολύ, αλλά όχι συχνά, πρέπει και να δουλέψουμε!!!!)
 

Επισκέπτης
Ελεος με την τρομολαγνεια σας για τα ποτα.Αυτα ειναι τα προβληματα του κοσμου και των νεων σε αυτη την πουτσοχωρα?
Αμα μας κοψουν και τα ποτα ε για τι σκατα θα αξιζει να ζει κανεις στο Ελλαδισταν?
Η Ελλαδα αξιζει μονο για τα φτηνα της ποτα σχετικα σε σχεση με αλλες χωρες πχ Σουηδια και για τα νησακια το καλοκαιρι και τις παραλιες της.
 

mounakiasgr

Μέλος
Εγγρ.
5 Αυγ 2006
Μηνύματα
616
Like
4
Πόντοι
6
Ελεος με την τρομολαγνεια σας για τα ποτα.Αυτα ειναι τα προβληματα του κοσμου και των νεων σε αυτη την πουτσοχωρα?
Αμα μας κοψουν και τα ποτα ε για τι σκατα θα αξιζει να ζει κανεις στο Ελλαδισταν?
Η Ελλαδα αξιζει μονο για τα φτηνα της ποτα σχετικα σε σχεση με αλλες χωρες πχ Σουηδια και για τα νησακια το καλοκαιρι και τις παραλιες της.
Φιλαράκο, είναι τρομολαγνεία να σου λέει κανείς ότι αυξάνονται οι αλκοολικοί στην Ελλάδα καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ σε όλο και μικρότερες ηλικίες; Μήπως δεν είναι αυτό το πρόβλημα του κόσμου, όπως δεν είναι και το ότι καπνίζουν όλο και περισσότεροι και σε όλο και μικρότερες ηλικίες; Μήπως με την ίδια λογική δεν είναι και ότι τρώμε σαν τα γουρούνια και συνεχώς γινόμαστε όλο και πιο παχύσαρκοι ενώ πλέον είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία; Αυτά πιστεύεις ότι δεν είναι τα "προβλήματα του κόσμου" στην Ελλάδα; Μήπως τα "προβλήματα του κόσμου" είναι το αν γαμάνε οι αλλοδαποί στα μπουρδέλα ή η παγκόσμια συνωμοσία των σιωνιστών, θέματα στα οποία συμμετέχεις με μεγάλη χαρά απ' όσο θυμάμαι και τα θεωρείς μάλλον και πολύ σημαντικά;
Στο κάτω κάτω απ' ότι διάβασα εδώ, δεν ισχύει το "αν μας το κόψουν και αυτό" που είπες. δεν στο κόβει κανείς. Απλά σου λένε να το κόψεις μόνος σου αν μπορείς. Δεν γουστάρεις; Με γεια σου με χαρά σου. Μην πιστεύεις όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που όλο και διογκώνεται. Το πρόβλημα υπάρχει και αρκετοί δεν μπορούν να το ελέγξουν όπως εσύ ίσως. Το να επισημαίνεις και να συζητάς το πρόβλημα, δεν είναι αυτομάτως και τρομολαγνεία
 

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Μηνύματα
3.391
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
ΥΓ Κράτα το στα υπ'οψιν σου αλλά....Να μην ξαν - απασχοληθείς με με post σαν και αυτό, δεν αφορούν την "παρτίδα" σου (ευτυχώς !!!)
ΥΓ 2 με καλή καρδία μιλάω....

  The story of  my life που λενε! οι "ποτες" με λενε ξενερωτο και οι ξενερωτοι "κατεστραμένο" και ετσι ξεμειναμε στην μέση!!

Παντως δεν διαφωνω οτι ειμαστε σε άλλη φαση!!

Απο την αλλη το θεμα ειναι τι κανεις στη ζωη σου!! Το ιδιο κατεσrραμενος εισαι αν  στήνεσαι στην Tv να δεις Λαζοπουλο πινοντας ενα μισομπουκαλο το ιδιο αν στηνεσαι να δεις Λαζόπουλο πίνοντας  ice tea!!

  Παντως οταν στηνεις την ζωη γυρω απο "κατι" (ποτο,φαγητο,συνηθεια κλπ) εισαι εξαρτημενος!! Εγω "εξαρτημενος" ΔΕΝ θελω να ειμαι!!!!!!!!!!!!!
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
60
Πόντοι
66
Διάβασα (γρήγορα ομολογώ - οπότε μπορεί να μου έχουν φύγει πράματα) και τις 4 σελίδες του thread, και να πεταχτώ και εγώ σαν την ψωλή τώρα να πω τη γνώμη μου:

Αν και φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ πιό "ψαγμένοι" από μένα εδώ στο θέμα.

Για το οινόπνευμα δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία, πίνω βέβαια, αλλά όχι πάντα, όχι πολύ, και μπορεί να περάσουν και 15 μέρες και να μη το βάλω στο στόμα μου.

Άλλοτε με "χαλάει" και άλλοτε με "φτιάχνει".

Επίσης είναι ακαθόριστο το "πόσο" θα με πιάσει. Με το φαϊ μπορεί να πιώ και 1 μπουκάλι κρασί 14% (750mlχ14%=105gr οινόπνευμα) και απλώς να ζαλιστώ.
Αν είμαι στον ήλιο, αφυδατωμένος και πιω ένα κουτάκι μπύρα (330mlx5%=16,5gr οινόπνευμα) μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Για λιγότερη ώρα βέβαια.

Πάντως σίγουρα η κατάστασή μου τις επόμενες ώρες (μετά την κατανάλωση) είτε κοιμηθώ είτε όχι, είναι "χειρότερη" από το τι θα ήταν αν δεν είχα πιεί. Και όσο περισσότερο, τόσο χειρότερη.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι αν πιω κρασί με το φαϊ, ΔΕΝ πίνω νερό. Αν δεν πιω κρασί, ένα λίτρο νερό είναι το λιγότερο που θα κατέβει με το φαϊ. Ίσως και δυό.

Σπάνια θα πιώ "ένα ποτό" κάποιο βράδυ. Αν γίνει, θα είναι Cognac. ΚΑΙ αυτό με πιάνει. Αλλά είπα, σπάνια. Κάτι σαν ένα στις 2-3 βδομάδες ας πούμε.

Αυτά είναι τα "προσωπικά" μου στοιχεία. Όσοι θέλουν, ας τα κρατήσουν για συγκρίσεις.

Θα επανέλθω με "κοινωνικά" στοιχεία, ή μάλλον τη θέση μου.
 

Επισκέπτης
Στο κάτω κάτω απ' ότι διάβασα εδώ, δεν ισχύει το "αν μας το κόψουν και αυτό" που είπες. δεν στο κόβει κανείς. Απλά σου λένε να το κόψεις μόνος σου αν μπορείς. Δεν γουστάρεις; Με γεια σου με χαρά σου. Μην πιστεύεις όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που όλο και διογκώνεται. Το πρόβλημα υπάρχει και αρκετοί δεν μπορούν να το ελέγξουν όπως εσύ ίσως. Το να επισημαίνεις και να συζητάς το πρόβλημα, δεν είναι αυτομάτως και τρομολαγνεία

Αλλο αν καποιος εχει προβλημα εξαρτησης και αλλο να βλεπεις να παραπονιουνται μερικοι για την μπυρα που μπορει να πιει ενας 16χρονος και να βγαζουν θεωριες κινδυνου.Και εγω επινα απο μικρος καμια μπυρα που και που τι εγινε?Δεν ειμαι αλκοολικος.
Απλα τα ΜΜΕ και μερικοι εδω μεσα διογκωνουν το ολο θεμα.Κατι σαν τις γιαγιουλες που αμα δουν σκουλαρικι σε εναν πιτσιρικα αρχιζουν να τσιριζουν.
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
60
Πόντοι
66
Στο κοινωνικό μέρος, τείνω να συμφωνώ με τον gamaomanoules.

Στις απόψεις αυτές είχα καταλήξει όταν πριν από καιρό είχα «ψάξει» το θέμα των άλλων εξαρτησιογόνων, των ναρκωτικών, όπου εκεί «κοινωνικά» μας πιάνει μια «περιοδική» ευαισθησία, και βγαίνουν και άλλες ψωλές (σαν και μένα) και ασχολούνται με το θέμα. Στα παράθυρα εννοώ.
Έχει καιρό να συμβεί, απ το λίγο που βλέπω κανάλια. Θα ξανάρθει.

Είχα λοιπόν τότε καταλήξει στο ότι για να ασχοληθεί κάποιος με «το πρόβλημα» των ναρκωτικών, πρέπει ΠΡΩΤΑ να ορίσει ΤΙ είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα (κατέληξα) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι χρήστες των ουσιών.
Το πρόβλημα είναι η πιθανότητα υγιή άτομα να γίνουν χρήστες.
ΑΥΤΟ πρέπει να καταπολεμήσουμε, ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα.
Αν θεωρήσουμε την ύπαρξη χρηστών σαν πρόβλημα, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, και θεωρώντας ότι με τις ενέργειές μας θα το λύσουμε, ίσως να το επιτείνουμε.

Οι χρήστες των ουσιών είναι βέβαια πρόβλημα, άλλο όμως από το κύριο. Που επαναλαμβάνω, είναι η (στατιστική) πιθανότητα προσέλκυσης νέων χρηστών.

Το τι πρέπει να γίνει προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις είναι μια άλλη κουβέντα, και είναι σχολιασμός της κοινωνικής (και διεθνούς) πολιτικής, και δε θα επεκταθώ τώρα.

Δυστυχώς επομένως, ο φίλος μας που πίνει, μάλλον ΔΕΝ είναι πρόβλημα για μας. Θα πρέπει (αν τον ενοχλεί που πίνει) να το κόψει.

Μαχαίρι.
 

Επισκέπτης
Σταυρο οταν λες "η πιθανότητα υγιή άτομα να γίνουν χρήστες" τι εννοεις, οτι ενας χρηστης ουσιων ειναι αρρωστος ? Εγω ας πουμε που εχω δοκιμασει-πειραματιστει με ολων των ειδων τις ουσιες και καθημερινα πινω το κρασακι μου (που ο ιδιος παραγω) ή την μπυρα μου και κανω και 2-3 μπαφους τη μερα, θεωρουμε αρρωστος?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom