Με φόντο την αρχική τοποθέτηση στην είδηση που είναι επιβεβαιωμένη και απλά κάνει τον κύκλο της όπως όλα τα απόρρητα (αλλά κοινώς γνωστά) θέματα μετά από 30-40-50 χρόνια έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Η ιστορία είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και δυστυχώς γράφεται όπως ο καθένας λέει. Για παράδειγμα εμείς διδασκόμασταν χρόνια ότι οι Τούρκοι 400 χρόνια μας έσφαζαν, μας έκλεβαν, μας βίαζαν κτλ....Και αντίστοιχα οι Τούρκοι γράφουν ότι κάναμε τα ίδια μετά το 1821 αλλά και στη Μικρά Ασία αργότερα. Τώρα επειδή πάνε να τα βρούνε θα γράφουνε τα βιβλία σε 3-4 χρόνια ότι ή δε σφαγιάστηκε κανένας ή για παράδειγμα ο Ανδρούτσος αποφάσισε να κάνει Πασχα νωρίτερα και επειδή δεν είχε αρνί έκανε ο ίδιος το αρνι ή ότι ήταν πολύ της μόδας οι Σουλιώτσσες να πέφτουν στο γκρεμό. Φυσικά και οι σφαγές στη Σμύρνη προ της εκδίωξης μας με την καταστροφή θα μπορύσε να γραφεί ως μια προσπάθεια τεσταρίσματος νέας ποιότητας σπαθιών (λέμε...)
Τα ίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται όσο υπάρχουν άνθρωποι. Και αν σας νιάζει τι γίνεται ή τι έγινε σε μέρη όπως το Ιράκ, το Γκουαντάναμο, το Μακρονήσι κτλ κτλ σκεφτείτε πόσα ζώα υποφέρουν εξαιτίας της παγκόσμιας πανανθρώπινης αναλγησίας στο βωμό των πειραμάτων, των καλλυντικών, της παραγωγής γούνας, του κρέατος, του κεριού και δε ξέρω και εγώ που αλλού. Σκεφτείτε ακόμα αν είναι (που πρέπει να είναι) αληθινές οι ιστορίες για εξωγήινους που πιάστηκαν κατά τύχη ή όχι και βρέθηκαν στη θέση των πειραματόζωων εν ζωή ή μετά το θάνατό τους. Και για να μη πάτε πολύ μακριά ανθρώπινα βασανιστήρια κάνουμε και μας κάνουν καθημερινά. Στην οικογένεια μας, με τους γονείς μας, στο σχολείο, με την παρεά μας σε άλλο βαθμό αλλά όλα ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ...για να μη μιλήσω για τη ψυχολογική βία έστω και επί πληρωμής που κομμάτι της εκμεταλλευόμαστε (δυστυχώς) όλοι μας εδώ μέσα (και εγώ ίσως σε ένα βαθμό) και δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως να κάνουμε καλύτερη μια άλλη ζωή εκτός της δικής μας...σας ευχαριστώ