"Οι επαφές Καραμανλή με τη χούντα"
δημοσ. 2.8.10
Στη σημαντική αποκάλυψη ότι ο Καραμανλής συνομιλούσε με τη χούντα, κάνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις προχωρά στο βιβλίο του ένας εκ των πρωταιτίων της επταετίας, ο Νικόλαος Μακαρέζος, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του από τις εκδόσεις Φιλιππότη, και περιλαμβάνει άγνωστες λεπτομέρειες από τον διάλογο που φαίνεται να είχε αναπτύξει από το Παρίσι όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης με τη χούντα, προκειμένου να επιστρέψει και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όπως αυτά θα διαμορφώνονταν με την ευθύνη και την καθοδήγηση του Στρατού. Μία από τις προτάσεις του Καραμανλή ήταν να αναλάβει ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μακαρέζος πρωθυπουργός.
Στο βιβλίο περιγράφονται με λεπτομέρεια οι επαφές του Μακαρέζου με τον Καραμανλή μέσω του αδελφού του Αχιλλέα αλλά και άλλων ενδιάμεσων από τον Νοέμβριο του 1973, οπότε και άρχισε να υπάρχει η σκέψη, εξαιτίας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για μεταβίβαση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στους πολιτικούς, μέχρι και τον Ιούλιο του 1974, οπότε και έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο, ακολούθησε η εισβολή και στη συνέχεια επήλθε η αποκατάσταση της Δημοκρατίας με τον γνωστό τρόπο. Ο Μακαρέζος αποκαλύπτει στο βιβλίο του ότι οι συζητήσεις που γίνονταν από τους πραξικοπηματίες για επιστροφή του Καραμανλή και μεταβίβαση σε αυτόν της εξουσίας σκόνταφταν στην άρνηση του Ιωαννίδη. Οταν, λοιπόν, στα τέλη Μαΐου του 1974 ο «Εθνάρχης» έμαθε την άρνηση αυτή έγινε έξαλλος, αλλά λίγο αργότερα επικοινώνησε μέσω τέως βουλευτή και υπουργού με τον ισχυρό άνδρα της χούντας και του πρότεινε να του αναθέσει ο Στρατός το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτό περιγραφόταν στο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου, να ορκιστεί ο Φαίδωνας Γκιζίκης πρωθυπουργός και ο Ιωαννίδης να αναλάβει την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτή η πρόταση όμως έπεσε στο κενό λόγω της άρνησης του Ιωαννίδη, ο οποίος φαίνεται να διαμήνυσε στον Καραμανλή: «Διαβιβάσατε εις τον κ. Καραμανλή ότι τον τιμώμεν και τον σεβόμεθα διά την οκταετίαν της διακυβερνήσεως της χώρας εκ μέρους του. Ο τρόπος όμως με τον οποίον εγκατέλειψε ούτως τα πάντα και εδραπέτευσεν εις το εξωτερικόν δεν συνηγορεί για την επάνοδόν του εις τον ενεργόν πολιτικόν βίον. Δύναται εντούτοις ο κ. Καραμανλής, εάν επιθυμεί, να επιστρέψει ελευθέρως στην Ελλάδα, οποιαδήποτε στιγμή. Δύναται, επίσης, να μας είπει εις ποίαν πλατείαν επιθυμεί ν' ανεγείρωμεν τον αδριάντα του. Αλλά αι προτάσεις του απορρίπτονται...». Σύμφωνα πάντα με την ιστόρηση του Μακαρέζου, ο ίδιος ως αντιπρόεδρος του καθεστώτος στις 20 Ιουνίου απέστειλε νέα επιστολή στον Καραμανλή μέσω
του πρέσβη της χώρας μας στον ΟΑΣΕ κ. Γιάννη Αποστολίδη, στην οποία του δήλωνε την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο διάλογος για την επιστροφή του μέσω του πρέσβη.