Κάνω μια λίστα με τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, άσχετα με το αν είναι λίγο ή πολύ. Ο καθένας μπορεί αν θέλει να κάνει κάποια από αυτά ή και όλα, ανάλογα με την καθημερινότητα του.
1. Αεροβική γυμναστική οπως το περπάτημα, ειδικά για υπερτασικούς. Αποφύγετε την άσκηση με βάρη αν είστε υπερτασικός ή το HIIT αν έχετε κακό ύπνο / κόπωση. Το πλεονέκτημα του περπατήματος είναι ότι μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση και δεν εξαντλεί τον οργανισμό.
2. Διαφραγματική αναπνοή. Μερικά λεπτά τρεις φορές την ημέρα, εφόσον ο κορμός μας είναι σωστός και δεν έχει υποστεί χαλάρωση, εκεί θέλει μερικές φυσιοθεραπείες.
3. Διατροφή (όσπρια, ξηρούς καρπούς, φίτρο, προβιοτικά, πολύ νερό, πολύ σαλάτα, πολλά φρούτα). Όχι σε ψωμί, πατάτες, μακαρόνια, οτιδήποτε με κατεργασμένη ζάχαρη, αλκοόλ. Η διάλειμματική διατροφή βοηθάει στην απώλεια λίπους αλλά δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκή για τα νεφρά.
4. Κοινωνικές συναναστροφές. Από τα καλύτερα αγχολυτικά. Αποφύγετε αυτές με ανθρώπους που εσκεμμένα ίσως σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα.
5. Γέλιο. Δείτε χαρούμενα πράγματα, όχι τον Χαρδαλιά.
6. Χόμπι. Δραστηριότητες ισον μυαλό που δε καίγεται από σκέψεις. Χορός, μπάσκετ, μπάλα κτλ.
7. Διαλογισμός & ενσυνειδητότητα. Η ικανότητα του να αδειάζετε το μυαλό και απλά να δέχεστε το εξωτερικό έρεισμα χωρίς να αναλύετε ή να σκέφτεστε. Οι σκέψεις απλά περνάνε και φεύγουν. Θέλει χρόνο για να το κάνετε καλά.
8. Πολύς, βαθύς ύπνος. Αυτό δεν είναι στο χέρι μας αλλά εφόσον δεν έχουμε θέμα, βοηθάει το ήσυχο περιβάλλον, η καλή υγιεινή και η αποφυγή πολύ φαγητού πριν τον ύπνο.
9. Αιματολογικές εξετάσεις. Για να ξέρουμε ακριβώς τι μας γίνεται.
10. Σεξ. Ενδορφίνες, αίσθημα χαράς και ευφορίας. Να νε καλά τα μπουρδέλα.
11. Βότανα. Προσαρμογόνα βότανα για την διάθεση. Χαλαρωτικά για το νευρικό σύστημα βότανα όπως χαμομήλι, φλαμούρι. Βότανα για την καρδιά, όπως κράταιγος. Το κακό με αυτά είναι ότι πρέπει να τα βρεις από καλή πηγή, ντόπια, μαζεμένα με αγάπη.
12. Σύστημα EMDR. Το σύστημα αυτό γίνεται με ειδικό. Κάθεσαι σε μια καρέκλα, επαναφέρεις στην μνήμη σου το τραυματικό γεγονός / στρεσογόνο παράγοντα και ταυτόχρονα εστιάζεις την όραση σου σε μια μπίλια που κόβεται δεξιά αριστερά συνέχεια. Το νόημα είναι ότι εστιάζοντας στην μπίλια, το τραύμα αποκτά λιγότερη βαρύτητα εφόσον το μυαλό είναι εστιασμένο αλλού, και αυτό οδηγεί στο «ξεφούσκωμα» του ψυχολογικού όγκου του, οπότε σιγά σιγά το «ξεπερνάς», το βγάζεις από την ρίζα του αντί να το έχεις κρυμμένο μέσα σου. Στην αρχή αυτή η θεραπεία σε κάνει χειρότερα γιατί βγαίνουν από μέσα τα τέρατα αλλά αυτό είναι και το νόημα, στην πορεία γίνεσαι καλά.
13. Γραψαρχιδίνη. Το νούμερο ένα φάρμακο κατά του άγχους. Κατά την άποψη μου, πολύ αποτελεσματικό εφόσον γίνεται συνειδητά και όχι ως μέσο μη αποδοχής. Απεναντίας, πρώτα πρέπει να γίνεται η αποδοχή και μετά το «στ @@ μου».
Να είμαστε όλοι καλά το 2021. Με υγεια και χαρά, εμείς και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.