Κωνσταντίνα Δημογλίδου (γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη):
"[...] Δεν έχουμε αναφέρει φύλο εμείς στο SMS που στείλαμε χθες από τη ΓΑΔΑ. Δεν υπάρχει Δελτίο Τύπου όπως αναφέρουν πολλά site. Δελτίο Τύπου για να βγει πρέπει να έχει εξιχνιαστεί μια ανθρωποκτονία. Το SMS που στείλαμε χθες αναφέρει πως έχει δολοφονηθεί άτομο στην περιοχή του Αγίου Παντελέημονα. Δεν αναφέραμε λοιπόν κανένα φύλο. Αν και η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να είχε αναφέρει καθώς βασίζεται στα στοιχεία της ταυτότητας του θύματος. [...]"
Άννα Απέργη (πρόεδρος ΣΥΔ [Λίγα λόγια – tgender.gr]):
" [...]
τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και ο ιατροδικαστής μπορούν να βασιστούν στα στοιχεία της ταυτότητας και στο βιολογικό φύλο του θύματος, αλλά
οφείλουν να αναφέρουν πως πρόκειται για ένα τρανς άτομο, για μια τρανς γυναίκα. Το βλέπουν άλλωστε μπροστά τους.
Τόσο οι οδηγίες και οι συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και ο νόμος 4491/2017, για τη Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, υποδεικνύουν ξεκάθαρα πως ένα πρόσωπο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το αποκαλούν με τις αντωνυμίες και το όνομα που έχει επιλέξει, ανεξάρτητα από το τι λένε τα επίσημα έγγραφά του».
Αγγελική Σουγλέ (δικηγόρος, εξειδικευμένη σε λοατκι+ ζητήματα):
"[...] όταν υπάρχει συνθήκη στην οποία
δημόσια υπηρεσία καλείται να αναγνωρίσει ένα άτομο που έχει φύγει απ’ τη ζωή
το σωστό είναι να μην κρίνει μόνο από ένα στοιχείο (πχ αστυνομική ταυτότητα), αλλά
να κρίνει συνδυαστικά τα στοιχεία. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει πλεον γνώση του πως αυτοπροσδιοριζόταν η Άννα. Αυτοπροσδιοριζόταν ως τρανς γυναίκα [...]"
Από εδώ: