7/11/13
ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΠΕΛΩΝΗ... ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ...
6:30 μ.μ. ΣΤΟΧΟΣ 1 σχολιο
Στις Κουρούτες, χωριό που έχει τις ρίζες της η πολυπληθής οικογένεια Καπελώνη, οι άνθρωποι μετά από μέρες συνειδητοποίησαν ότι το τραγικό χτύπημα αφορούσε και ένα άνθρωπό τους, τον Κώστα «των ήπιων τόνων και της εντιμότητας» συγχωριανό, που αν και ζει στην Αθήνα όπου σταδιοδρόμησε και δημιούργησε οικογένεια, δέχτηκε τις τελευταίες μέρες το ισχυρό ράπισμα της τρομοκρατίας. Στο μεγάλο του πόνο βρίσκονται αλληλέγγυοι και διατυπώνουν την συμπαράστασή τους
Η οργή των κατοίκων κατά των πολιτικών στις Κουρούτες ξεχειλίζει και θεωρούν ότι οι δολοφονίες των δυο νέων στο Νέο Ηράκλειο και μέρες νωρίτερα του Παύλου Φύσσα, ξεκινούν από τη διαχείριση της δημόσιας ζωής από εκείνους που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Αγανακτισμένοι ζητούν από τους πολιτικούς να παραδειγματιστούν από τις οικογένειες των θυμάτων, που χωρίς φανφάρες και ντουντούκες αντιμετώπισαν το ηχηρό πλήγμα που δέχτηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια, και να δείξουν με πράξεις ότι «πρώτα έχουν την πατρίδα».
«Έχουν κάνει εγκλήματα στη ζωή της χώρας οι πολιτικοί», διαπιστώνει ο Μύρων Στυλ. Καπελώνης, συγγενής του θύματος. «Τα παιδιά πήγαν τζάμπα και οι πολιτικοί, επιτέλους, πρέπει να κάνουν αυτό για το οποίο τους έστειλε να κυβερνήσουν ο ελληνικός λαός. Να κοιτάξουν πρώτα την Ελλάδα και να εξασφαλίσουν την ενότητα των Ελλήνων. Έχουν το ανάστημα να πιάσουν τους κλέφτες; Με απογοήτευσαν όπως έχουν απογοητεύσει και εκατομμύρια άλλους. Δεν θέλω να ξαναδώ κανένα τους…»
Ο Μανώλης Καπελώνης μέχρι τα 14 του χρόνια έρχονταν στο χωριό για διακοπές τα καλοκαίρια με την οικογένειά του. Οι χωριανοί παρατηρούσαν, όπως θυμάται ο Μιχάλης Κλιμαθιανός, ότι «ήταν ένα πολύ καλό παιδί, που αγαπούσε τους συγγενείς και τους χωριανούς» και φαίνονταν ότι «είχε πάρει γερές βάσεις από την οικογένειά του». Άλλωστε, παρατηρεί, «οι γονείς του ήταν άνθρωποι ήπιοι που δεν έφταναν ποτέ στα άκρα».
Ο κ. Κλιμαθιανός επιρρίπτει το μεγάλο μέρος των ευθυνών για τα εγκληματικά και τρομοκρατικά φαινόμενα στους ίδιους τους πολιτικούς, που με τη στάση τους τα εξέθρεψαν: «Ο φανατισμός που απογείωσαν έφερε αυτά τα αδιέξοδα. Ξεχάσαμε την πικρή εμπειρία του παρελθόντος; Τι θα πει δεξιός κι αριστερός; Βλέπομε τις αδικίες που γίνονται από τους ίδιους και δεν τιμωρούνται και καταντήσανε την Ελλάδα να μη μπορούν να την αναγνωρίσουν!
Δεν έχουν τη βούληση να μας βγάλουν από το αδιέξοδο και φτάνουν στο σημείο τον Έλληνα να ψηφίζει και το διάβολο για να τον βγάλουν από εκεί που τον οδήγησαν. Ας παραδειγματιστούν από τη στάση που κράτησαν οι οικογένειες των παλικαριών…»
Ευθύνες στο πολιτικό σύστημα και στα πρόσωπα που το διαχειρίστηκαν καταλογίζει και ο Γιάννης Λαντζούρης: «Οι πολιτικοί έφεραν σε αυτή την κατάντια τη χώρα. Τι φταίμε εμείς οι απλοί πολίτες; Κανείς δεν ξέρει αν θα αποκαλυφθούν οι εκτελεστές ή αν θα τους σκεπάσουν…»
«ΠΕΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ…»
Η τραγική είδηση μεταδόθηκε με ταχύτητα αστραπής στους κατοίκους των Κουρουτών το ίδιο βράδυ της διπλής εκτέλεσης. «Περάσανε μέρες να το καταλάβουμε», είπε ο Χαρίδημος Πλατύραχος. «Κανείς μας δεν το περίμενε και πέσαμε από τα σύννεφα! Το παιδί ερχότανε στο χωριό τα καλοκαίρια και ήταν πρόσχαρο».
Το γεγονός της «εν ψυχρώ» δολοφονίας των δυο νέων, γυρίζει τον Στέφανο Στεφανάκη στην περίοδο του εμφυλίου που υπηρέτησε «στρατιώτης 43 μήνες» και είδε τις σφαγές αδελφού προς αδελφό στο χωριό Σπήλαιο κοντά στην Ήπειρο. Και ακόμη μένουν στη μνήμη του «οι σκοτωμοί, και οι βιασμοί από τους ατάκτους».
Εύχεται η αδελφοκτονία να μην επαναληφθεί και να μην την πληρώσει για άλλη μια φορά η πατρίδα, ενώ την ίδια ευχή απευθύνει και ο παπά Μανώλης Σταυρουλάκης: «Όλα ξεκινάνε από τους πολιτικούς. Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν στους Έλληνες εθνική ομοψυχία. Τα παιδιά έφυγαν τζάμπα», καταλήγει.
Και δεν αρκούσαν τα δεινά που υφίστανται με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων οι εβδομήντα κάτοικοι του χωριού καταγωγής του Μανώλη Καπελώνη στο Αμάρι.
madeincreta.gr