Ανεξήγητος ο «πλουτισμός» των Ελλήνων λένε το Harvard και το MIT
Αίσθηση προκαλεί έρευνα δύο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, Harvard και MIT, στην οποία αναφέρεται ότι το υψηλό εισόδημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να... εξηγηθεί ούτε με βάση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ούτε με βάση του δείκτη "συλλογικής γνώσης" των κατοίκων.
Να αναφέρουμε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να εξηγηθεί γιατί κάποιες χώρες είναι πλούσιες και άλλες φτωχές και δημοσιεύτηκε στον "Ατλαντα Οικονομικής Πολυπλοκότητας". Όπως λοιπόν προκύπτει από την έρευνα, η ταχύτητα ανάπτυξης μιας οικονομίας εξαρτάται από τη συλλογική γνώση και κατ' επέκταση την παραγωγική πολυπλοκότητα που διαθέτει, ενώ σημειώνεται ότι οι αναλυτές – ερευνητές των δύο πανεπιστημίων σύγκριναν σε διεθνές επίπεδο 128 χώρες.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυση του είδους των παραγομένων προϊόντων σε κάθε χώρα και συγκρίνοντας τις χώρες με βάση το νέο Δείκτη Οικονομικής Πολυπλοκότητας που δημιούργησαν, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας, με την μεγαλύτερη συλλογική γνώση, βρίσκεται η Ιαπωνία, ενώ στις επόμενες θέσεις είναι η Γερμανία (1,965), η Ελβετία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 13η θέση.
Να αναφέρουμε ότι ο Δείκτης Οικονομικής Πολυπλοκότητας της έρευνας συσχετίζεται στενά με το κατά κεφαλή εισόδημα κάθε χώρας, ενώ το απόθεμα συλλογικής γνώσης, δηλαδή η οικονομική πολυπλοκότητα της εθνικής παραγωγής ερμηνεύει το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το 75%) των διαφορών πλούτου μεταξύ των κρατών (εξαιρούνται οι χώρες που έχουν πετρέλαιο, όπως οι αραβικές, όπου το ανά κεφαλή εισόδημα αυξάνεται τεχνητά).
Στα επιμέρους στοιχεία, μεταξύ των 128 χωρών που μελέτησε ο νέος "'Ατλας Οικονομικής Πολυπλοκότητας", η χώρα μας βρίσκεται στην 53η θέση (με δείκτη 0,214), ενώ είναι η τελευταία μεταξύ των 16 χωρών της Δυτικής Ευρώπης, που εξετάστηκαν. Συγκριτικά, η Πορτογαλία βρίσκεται στην 35η θέση, η Βουλγαρία στην 40ή, η Τουρκία στην 43ή θέση και η Αλβανία στην 58η, ενώ το παρά τα αρνητικά στοιχεία η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες μαζί την Ινδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία μεταξύ των χωρών, οι οποίες θεωρείται ότι υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για να βελτιώσουν τη θέση τους στο μέλλον. Τέλος, οι ερευνητές αναφέρονται εξάλλου στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι το υψηλό εισόδημα ΑΕΠ/κεφαλή (με βάση τα στοιχεία του 2009) δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με βάση την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων εγχώριων φυσικών πρώτων υλών, αλλά ούτε και με βάση το επίπεδο πολυπλοκότητάς τους.