Όλα τα παιδιά είναι δύσκολα πλέον.Η οικογένεια είναι ένα ρίσκο, όπως όλες οι μεγάλες αποφάσεις της ζωής. Το αν αξίζει να παρθεί ως ρίσκο ή όχι καθορίζεται από το αποτέλεσμα, κυρίως σε ότι αφορά στα παιδιά. Αν τα παιδιά εξελιχθούν σε φιλοπρόοδα και ικανά, το ρίσκο άξιζε. Διαφορετικά όχι.
Δυστυχώς, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γνωρίζει κανείς το τελικό αποτέλεσμα εξαρχής. Για μένα το ρίσκο άξιζε, όχι μόνο λόγω της προόδου παιδιών, αλλά και χάρις στην γυναίκα μου, η οποία φυσικά δεν είναι τέλεια, αλλά είναι αρκετά καλή ώστε να συμβιώνει ένας μέσος άνδρας μαζί της.
Στην πορεία πολλές φορές αμφισβητούσα αν τα παιδιά προοδεύσουν, κυρίως λόγω της κόρης μου, που ήταν (επιεικώς) δύσκολη ως παιδί και ως έφηβος. Αρκετές φορές απελπιζόμουν, άλλες ήθελα να την πετάξω από το μπαλκόνι και ας πήγαινα μετά φυλακή (σοβαρολογώ, δεν είναι σχήμα λόγου). Τέλος πάντων, τώρα πια έχει ηρεμήσει, καθιστώντας το ρίσκο μου δικαιολογημένο.
Η ερώτηση που σίγουρα έχει δημιουργηθεί σε μερικούς είναι τι θα συμβούλευα έναν νεώτερο. Συγνώμη, δεν θα ήθελα να δώσω συμβουλή επί του θέματος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν εγώ γινόμουν πάλι νέος, θα παντρευόμουν μεν την ίδια γυναίκα (δεν είναι αυτό που γράφουν ορισμένοι "ιδανικό πακέτο", αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλή), αλλά δεν θα έκανα παιδιά. Η πατρική αγάπη είναι τόσο ισχυρή που σε γεμίζει έννοιες και ανησυχίες, οι οποίες σου διαλύουν τη ζωή...
Ζουν σε ένα δύσκολο κόσμο, τα έχουμε αγχώσει φοβερά, τους δίνουμε ευθύνες ενηλίκων και τα προετοιμάζουμε για το μέλλον. Καμία σχέση με τη δική μας παιδική και εφηβική ηλικία.
Εδώ θα διαφωνήσω στο εξής: Γιατί πρέπει να θεωρούμαστε επιτυχημένοι πατεράδες ή όχι, ανάλογα με την πρόοδο των παιδιών; Εμείς έχουμε την υποχρέωση να τα κάνουμε να μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά μέσα σε μία κοινωνία, να μπορούν να αγαπούν τους συνανθρώπους τους και να προσπαθούν πάντα για το καλό τους.
Αν αυτό το πέτυχες, μια χαρά επιτυχημένα είναι τα παιδιά κι εσύ και ας μη σπουδάσουν ποτέ και ας έχει ταβάνι η ικανότητά τους. Όλοι θέλουμε να είναι ένα κλικ πάνω από εμάς τα παιδιά, αλλά δεν έγινε κάτι και αν δε γίνουν μεγάλα και τρανά.
Και θα σου πω και κάτι ακόμα: Τη μεγαλύτερη συμβολή, την έχει η μάνα στο μεγάλωμα του παιδιού. Αν η μάνα μεταδίδει την ηρεμία και τη σιγουριά, τότε έτσι θα είναι και το παιδί. Συνήθως οι μανάδες είναι υπεραγχωτικές και υπερπροστατευτικές και αυτό το μεταδίδουν, δυστυχώς.