Εικάζω πως, βλέποντας και το πώς ξεκίνησε το τοπικ, το θέμα είναι πως δεν ευθύνονται για κανένα λάθος και πως, να προσθέσω εγώ, πως ασχέτως αποτελέσματος, θα πάρουν τα ίδια λεφτά.
Να πάρω παράδειγμα από προσωπική εμπειρία με εξωτερικό ως προς το 2ο.
Είχα σε πτήση της ryanair, πριν από 8-9 χρόνια, καθυστέρηση άνω των 3 ωρών. Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δικαιουμουν αποζημίωση. Προφανώς, οι προσπάθειες επικοινωνίας με την εταιρεία ήταν άκαρπες. Τα πήρα εγώ και ψάχνοντας το λίγο, πέφτω πάνω σε εταιρεία που λέει πως αναλαμβάνει να σου κινήσει τις διαδικασίες (ενδεχομένως να την είχα πετύχει και σε διαφήμιση στο Facebook). Επιφυλακτικός εγώ στην αρχή, αλλά λέω για να δούμε τι μαλακια είναι αυτή. Το ψάχνω λίγο, βλέπω ότι είναι δικηγορική εταιρεία με έδρα στην Πορτογαλία και η οποία τρέχει τέτοιες υποθέσεις και πληρώνεται μόνο εάν σου επιτύχει αποζημίωση. Η αμοιβή είναι το 20 ή 25% (δεν το θυμάμαι ακριβώς) επί του ποσού της αποζημίωσης. Είδα καλές κριτικές λόγο που το έψαξα, έρχομαι σε επικοινωνία μαζί τους. Βλέπουν ότι προφανώς η περίπτωση μου έχει νόημα, μου στέλνουν συμβόλαια ηλεκτρονικά, για να διασφαλιστεί και η αμοιβή τους και λένε πως το τρέχουν.
Περνάει κάποιος καιρός, βλέπω πως δεν έχω κάποιο νέο, λέω μάλλον δεν θα καταφέρουν τίποτα. Μου σκάει όμως mail από ryanair που μου παρέχουν κάποιο κουπόνι (200€ να ήταν; ) με την προϋπόθεση ότι παραιτούμαι οποιασδήποτε άλλης διεκδίκησης. Δεν είχα κάποια ενημέρωση από το δικηγορικό, λέω γιατί όχι (ταξίδευα και αρκετά τότε με αυτούς, οπότε δεν με χαλαγε). Λίγες μέρες αργότερα, έρχεται mail από το δικηγορικό, μου λένε πως έχουν ενημέρωση πως, έπειτα από τις κινήσεις τους, η ryanair προσεγγίζει πελάτες με τον τρόπο που προανέφερα. Πρότειναν να μην το δεχθώ, γιατί το ποσό ήταν πολύ πιο μικρό από αυτό που θα πετύχαιναν, αλλά εάν τυχόν το είχα δεχθεί, να τους στείλω τα δέοντα. Τους ενημέρωσα ότι το δέχθηκα, τους έστειλα το ποσό που τους αναλογούσε και όλα καλά.
Κλείνοντας την ιστορία μου, θα υπήρχαν δικηγόροι στην Ελλάδα οι οποίοι θα δέχονταν να τρέξουν μια υπόθεση, έστω και πιο τυποποιημένη σαν αυτή που προανέφερα και να πληρωθούν μόνο εάν τα καταφέρουν;