Για το ΝΑΤΟ θεωρω τοσο αυτονοητο οτι δεν εχει λογο υπαρξης που δε χρειαζεται να επεκταθω παραπανω. Για την Ε.Ε. : συγκροτηθηκε σε μια περιοδο μετα απο δυο παγκοσμιους πολεμους και η συγκυρια ηταν οτι η Ευρωπαικες χωρες ηταν ισοπεδωμενες , η Αγγλια εξουθενωμενη απο πορους και κυριαρχουσαν οι ΗΠΑ ενω η ΕΣΣΔ ειχε φτασει ως τη μεση της.
Επρεπε να ανοικοδομηθει αφενος , αφετερου να διασφαλιστει οτι δε θα εμφανιζοταν οι συνθηκες που οδηγουσαν σε καταστροφες μεταξυ των ευρωπαικων χωρων ( τελευταια φορα που εγινε κατι τετοιο ηταν η Ιερη Συμμαχια, αλλα απο τη στιγμη που αυτη διερραγη το πραγμα πηρε το δρομο του. Επιταχυνθηκε με την ενοποιηση της Γερμανικης Αυτοκρατοριας).
Επισης οταν ειχε συγκροτηθει και τα πρωτα ετη, λειτουργουσε ως μια οικονομικη ενωση ελευθεριας κεφαλαιων προκειμενου να δοθει ωθηση στην οικονομια, την ευημερια και την ειρηνη. Εκτος Ευρωπης και Β. Αμερικης μονο η Ιαπωνια ηταν υπολογισιμη.
Σημερα εχει καταντησει ενας φορτικος μηχανισμος, ρυθμισεων, εμποδιων, αποφασεων με πολιτικα κριτηρια αλλα και απροκαλυπτης διαφθορας και διαφορων μικροπολιτικων παιχνιδιων. Στο παιχνιδι εχουν μπει η Κινα, η Κορεα, η Ταιβαν, η Ινδια, η Ρωσια,η Βραζιλια, οι Αραβικες χωρες. Ο μηχανισμος της Ε.Ε. τη στιγμη που καθηλωνει τα ΑΕΠ ενος εκαστου ευρωπαικου κρατους, τα αφηνει αυτα απροστατευτα απεναντι στον εξω-ευρωπαικο ανταγωνισμο.
Η τελευταια χρηση της Ε.Ε. ηταν η ανορθωση και αποκατασταση των πρωην κομμουνιστικων χωρων, οι οποιες πλεον εχουν μπει στην τροχια αναπτυξης αυτοδυναμα.
Η Αγγλια κατι ειδε και αποχωρησε, δεν ηταν μονο ο λαικισμος των Τορις, απλα αυτο ηταν το εργαλειο μεσω του οποιου προχωρησε το μπρεξιτ.
Παντως δεν ειμαι υπερ της διαλυσης ουτε του ξαφνικου θανατου της Ε.Ε. Αλλα υπερ μιας σταδιακης υποχωρησης και αποδομησης σε μια ζωνη ελευθερου εμποριου και κινησης κεφαλαιων, συνεργασιας σε διαφορα θεματα και περισσοτερη συσφιξης σχεσεων μεταξυ χωρων σε περιφεριακο επιπεδο ( πχ βιζεγκραντ, μεσογειος , σκανδιναβια κλπ )με την Ε.Ε. να ειναι κατι σα φορουμ συναντησεων αυτων των clusters χωρων.