Πράγματι το νατο έχει ψοφήσει τουλάχιστον για εμας, και χρησιμοποιείται μόνο σαν εργαλείο εκβιασμού παρά βοήθειας. Πιο φιλότουρκος απο το στοκλανμπεργεν ή πως τον λένε, πεθαίνεις. Κάθε φορά που διαβάζω οτι κάποιος πολιτικός θα μιλήσει με το νατο γελάω. Θα μιλήσει και θα πει τι; Ποιος ενδιαφέρεται; Τι θα αλλάξει;
Το νατο ψόφησε, και η εε είναι η επόμενη. Μικρότερα σχήματα χωρών, με κοινα ΕΘΝΙΚΑ συμφέροντα.
Πολυ σωστα. Αυτη τη στιγμη τα υπαρχοντα σχηματα ειχαν δημιουργηθει σε τελειως διαφορετικους καιρους συνθηκες, με διαφορετικες απαιτησεις και προσδοκιες. Τωρα δε ξερω σε τι βοηθα το να βρισκομαστε εγκλωβισμενοι σε μια στρατιωτικη συμμαχια οπως το ΝΑΤΟ, η οποια στοχευει που? Οι στρατιωτικες συμμαχιες ειναι συνηθως ad hoc οπως ηταν πχ η Ανταντ ή ο Αξονας και βραχυπροθεσμου χαρακτηρα, ωστε να αντιμετωπισουν μια συγκεκριμενη απειλη. Εδω η παγιωμενη αυτη κατασταση περισσοτερο εγκλωβιζει, απο τη στιγμη που δεν υφισταται ο ψυχρος πολεμος και η σοβιετικη απειλη.
Και το να ειμαστε καθηλωμενη σε ενα σχημα πολιτικο οικονομικο οπως η Ε.Ε. τι βοηθαει η συνεισφερει ακριβως? Αντε να ηταν μια εμπορικη τελεωνειακη ενωση να το καταλαβω. Το να ειμαστε σε οργανισμους μαζι με την Ολλανδια, τη Λιθουανια, τη Φινλανδια και την Πορτογαλια τι μπορει να προσδωσει στην Ελλαδα?
Η Ελλαδα πρεπει να αναζητησει περιφερειακες συμμαχιες, με χωρες με δυναμισμο με τις οποιες μπορει να μοιραστει ουσιαστικα πραγματα, να δοσει και να παρει και με τις οποιες εχει κοινες βλεψεις και κοινο εδαφος σε σοβαρα ζητηματα. Κατα τη γνωμη μου οι αξονες τετοιων συμμαχιων η συναιτερισμων μπορουν να ειναι :
1. Οι χωρες το Βιζεγκραντ. Εφοσον αυτες εχουν δυναμικες οικονομιες, υγιεις κοινωνιες απαλλαγμενες απο την αρρωστεια της "πολιτικης ορθοτητας" και υπερασπιζονται τις κοινες παραδοσιακες ευρωπαικες αξιες.
2. Οι χωρες της γειτονιας μας κυριως Ισραηλ, Αιγυπτος αλλα και ευρυτερα, Σ.Αραβια, ΗΑΕ. Συνδυαζουν τεχνολογια και επιστημονικα επιτευγματα , πλουτο, στρατιωτικη ισχυ και ενεργειακους πορους. Καθως και τεραστικα κοντινη πολιτισμικη παραδοση και ιστορια.
3. Με την πιο τιμια απο τις λεγομενες " μεγαλες δυναμεις" τη Γαλλια, καθως απο οτι εχει φανει αρκετες φορες, μας ενωνουν αρκετα στοιχεια και θελει να εχει παρουσια στη δικη μας "γειτονια". Θα εβαζα και Αγγλια αλλα ειμαι πιο επιφυλακτικος με αυτους.
4 Τελος με την ανερχομενη δυναμη με την οποια μπορουμε αμοιβαια να ωφεληθουμε, την Ινδια. Πυρηνικη και διαστημικη δυναμη , ισχυρη στρατιωτικα, με αρκετο ανθρωπινο δυναμικο, δυναμη στην πληροφορικη και αρκετα μεγαλο πολιτιστικο πλουτο και παραδοση. Επισης ισχυρο αντιμουσουλμανικο αντιβαρο. Επισης δημοκρατικη και οχι αυταρχικη οπως Ρωσια, Κινα.
Με ολους αυτους μπορουμε να αρχισουμε να εχουμε συνεργασιες στο πολιτιστικο, εμπορικο, τουριστικο, ενεργειακο, τεχνολογικο, στρατιωτικο επιπεδο. Αλλα και να ειμαστε εμεις ο ενδιαμεσος για τη μεταξυ τους συννενοηση. Υπαρχει παρα πολυ πεδιο, που το αφηνουμε ανεκμεταλλευτο γιατι ειμαστε κολλημενοι σε ξεπερασμενα προτυπα και εχουμε συνδρομα δουλοπρεπειας και αρχοντοχωριατισμου. Ελπιζω να ενηλικιωθουμε ως κοινωνια και να τα ξεπερασουμε.