θα κάνω μια παρένθεση για να πω δυο πράγματα για κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση εδώ μέσα
όταν ένα μέλος παρουσιάζει κατ' επανάληψη ενοχλητική συμπεριφορά κι επιδεικνύει ασέβεια στους συνομιλητές του φροντίζω να κλείνω τα αυτιά και τα μάτια σε ό,τι λέει -και κάνει- προκειμένου
πρώτον, να μη του δίνω βήμα για να αναπαράγει την τοξική συμπεριφορά του, αφού αποδεδειγμένα αυτός είναι ο στόχος του -λειτουργώ δηλαδή αυτοπροστατευτικά
δεύτερον, να προφυλάσσω τα υπόλοιπα μέλη από όσα λέει και κάνει, καθότι εγώ μπορεί να αντέχω το σκαιώδες του φέρσιμο αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι δύναται να υποφέρει ο άλλος (άμα γουστάρω να τρέχω με εκατό δεν το κάνω μες στην πόλη, για να μη σκοτώσω κόσμο) - άρα εδώ λειτουργώ ας πούμε ηθικά
και τρίτον, που είναι και το σημαντικότερο κατ' εμέ, δείχνω ότι διατίθεμαι σε συνεργασία με τα άλλα μέλη να φτιάξουμε ένα καλύτερο νήμα, κρατώντας τους ανεπιθύμητους μακριά. η στάση αυτή είναι πολιτική
καθώς δείχνει ότι δεν περιμένουμε κάποιον αντμιν να κάνει τη δουλειά για εμάς, δεν χρειαζόμαστε έναν αντμιν για να πούμε δυο πράγματα μεταξύ μας, να τσακωθούμε, να φτάσουμε στα άκρα, να μη μιλιόμαστε πια -αλλά σεβόμενοι πάντα κάποιους στοιχειώδεις κανόνες
φαντάζομαι το ίδιο θα κάναμε σε ένα καφενείο άμα βρισκόμαστε όλοι μαζί
για ποιο λόγο ας πούμε να περιμένω έναν μτσκ για να μου επιβάλει κανόνες; εγώ άραγε δεν μπορώ να πειθαρχήσω στα αυτονόητα; εκτός και αν γουστάρω να έχω κάποιον ανάμεσα μας για να τον βρίζω και εγώ ολημερίς
δεν κάνω μάθημα σε κανέναν απλά τυχαίνει να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και το θέτω υπόψιν όλων στο νήμα - ο καθένας ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει