Νέα

Χρηματοληπτική ικανότητα Ελληνικών Τραπεζών

• Μέλος που άνοιξε το νήμα axaxouxas
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 380
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Αυτό που με κάνει να γελάω τις τελευταίες μέρες είναι η απόφαση του Πούτιν, να κλείσει τα χρηματιστήρια της Μόσχας. Πολύ σωστός - ΑΠΑΙΚΤΟΣ. Σα παλιός Κνίτης βρίσκω το παιχνίδι του καταπληκτικό. Μόνο ο σύντροφος πατηρ Αρσένιος ο Βατοπεδινός μπορεί να κτυπηθεί μαζί του.
Θυμάμε τον σ.Ανδρουλάκη ( αυτόν του ΠΑΣΟΚ) αρχές του ΄80, να μας διαφωτίζει για την Πολωνία.
Μαρξισμός και πονηριά στο μεγαλίο της. Αρε χρόνια :2funny: :2funny: :2funny:

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο και έχει να κάνει με την πλήρη αποκοπή πραγματικής οικονομίας και οικονομίας του χρηματιστηρίου...
Ο αριθμός δανείων που τελικά έσκασε στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο μεγάλος...
10% επισφαλή δάνεια δεν είναι και τόσο κακό ποσοστό, αν σκεφτεί πχ τί γίνεται στις κάρτες και στα καταναλωτικά παγκοσμίως...

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι τράπεζες αφενός χορηγούσαν όποιο ποσό τους ζητούσαν οι δανειολήπτες (σε αγαστή συνεργασία βεβαίως βεβαίως με τους κατασκευαστές εργολάβους) και μεσίτες) και όσο πιο κακή η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, τόσο πιο ψηλό το επιτόκιο χορηγήσεως..Για να χρυσώσουν το χάπι, έδιναν χαμηλό επιτόκιο έναρξης, το οποίο βέβαια μετά εκτινασσόταν...

Οι τράπεζες ένιωθαν ασφαλείς και καλυμένες διότι σκέφτονταν ότι και να σκάσει το δάνειο έχουμε την υποθήκη και όσο η αξία του ακινήτου ανεβαίνει τόσο θα βελτιώνεται και η κάλυψή μας...

Παράλληλα ο μαλακάκος δανειολήπτης, εκτός του ότι χαιρόταν με το χαμηλό επιτόκιο στα πρώτα χρόνια, υπολόγιζε σε αύξηση της αξίας του ακινήτου και σε βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης στο μέλλον...

Οι Τράπεζες βέβαια, για να αυξήσουν το κέρδος, ομολογοποιούσαν τα στεγαστικά δάνεια και - προσέχτε, εδώ είναι το ζουμί- όσο πιο επισφαλές το δάνειο, τόσο πιο υψηλό το επιτόκιό του και τόσο πιο αποδοτική η ομολογία...
Φυσικά τα ομόλογα τέτοιων δανείων έγιναν ανάρπαστα αφού υπόσχονταν υψηλά κέρδη, ειδικά μόλις ανέβαιναν τα επιτόκια των δανείων και όλοι ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι τους καλύπτει η υποθήκη και ούτως ή άλλως, η αξία των ακινήτων θα αυξανόταν...

Οι ομολογίες ενσωματώνονταν σε ακόμη πιο πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα και σε πιο τολμηρές συναλλαγές και φυσικά τα απανταχού golden boys έκαναν τρελές μπίσνες και έπαιρναν τρελά μπόνους...

Στο τέλος, το αμοιβαίο κεφάλαιο της ταδε χρηματιστηριακής που διακινούσε η δείνα τράπεζα και στην άνοδο του οποίου είχε επενδύσει ο χ επενδυτικός οίκος (και απλά τα λέω, στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα) στηριζόταν στον φορτηγατζή από το Ιλινόις που πιστεύει φανατικά στον jesus και στην ελεύθερη οπλοκατοχή, πίνει 2 six pack brewskies στην καθισιά του και αγόρασε σπίτι στη φλόριντα, παίρνοντας δάνειο διάρκειας 40 ετών με δόση μετά την πρωτη τριετία ίση με το μισθό του...

Τη συνέχεια την ξέρετε...

Θεωρείς ότι υπάρχουν ομοιότητες με την κατάσταση στην Ελλάδα όπως είναι τώρα? Σίγουρα η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα στηρίζονται στην καταθετική τους βάση και όχι στην κεφαλαιαγορά. Παλιομοδίτικο ίσως αλλά... πιο ασφαλές. Όμως δε ξέρω αν- παρά το ότι λένε ότι "η κρίση δεν αγγίζει την Ελλάδα", υπάρχουν και εδώ οι συνθήκες για κάτι ανάλογο. Χρόνια τώρα ο Γκαργκάνας προειδοποιούσε. Εγώ τον θυμάμαι πάντα να λέει "υπερχρέωση, υπερχρέωση υπερχρέωση". Τι εννοούσε άραγε?

Επίσης κάτι για τους θεσμούς "βοήθειας" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις Η.Π.Α. Εντάξει τα χρήματα που παίρνει από τo Fed είναι δικά τους. Καταθέσεις των τραπεζών είναι στο Fed για ώρα ανάγκης. Όπως τώρα. Αλλά οι λοιπές βοήθεις από τον κρατικό προυπολογισμό θα έχουν άλλες συνέπεις. Τα χρέη αυτά εγγράφονται στο-ήδη επιβαρυμένο- δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. Αυτοί άραγε που θα βρουν... αυτά τα χρήματα? Από την...κεφαλαιαγορά? Χαχα αφού ακριβώς αυτή θέλουν να σώσουν! Από φορολογία? Για να το δούμε! Θα αντέξει η "πραγματική οικονομία" των Η.Π.Α. τέτοια επιβάρυνση? Και δε θα υπάρξουν αντιδράσεις όπως "γιατί να πληρώσει ο κοσμάκης τα καμώματα των golden boys" του Μανχάταν? Το δολλάριο που θα διολησθίσει σε μια τέτοια περίπτωση και ο πληθωρισμός? Ας μη ξεχνάμε ότι οι Η.Π.Α. βασίζονται πολύ στο νόμισμά τους και μια μεγάλη του διολίσθηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των τιμών των εισαγωγών. Μια χώρα που είναι κατά πολύ εξαρτημένη απο εισαγωγές. Το δολλάριο κρατιέται χάρη στο ότι είναι το νόμισμα συναλλαγών διεθνώς για το πετρέλαιο ( και τη μεταφορά του). Αν διολισθήσει πολύ, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη σε αυτό ως νόμισμα διεθνώς.

Πάντως οι πιο πιθανοί από τους οποίους μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα οι αμερικάνοι για να υλοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα διάσωσης είναι αυτοί που ήδη έχουν μεγάλη ρευστότητα. Δηλαδή Κινέζοι, Ρώσοι και Άραβες. Το πιο πιθανό φαίνεται να συνάψει δάνεια το αμερικανικό δημόσιο με τους παραπάνω ( εμ τι όρους άραγε), αλλά και αυτό που θα οδηγήσει?

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Επειδή είμαι πτωχός και αμόρφωτος να κάνω μια ερώτηση.
Παλιά θυμάμαι τα ελληνικά τραπεζογραμμάτια έγραφαν στην μία όψη τους " πληρωτέο επί την εμφανίσει " και από κάτω κάποιοι υπόγραφαν. Αυτό σημαίνει νομίζω, ότι είχαν καταθέσει την αντιστοιχία του χρηματικού ποσού σε χρυσό. Τα δολάρια γράφουν κάτι τέτοιο. Ως πτωχός δεν έχω χαρτονομίσματα και δη δολάρια.
Μήπως κάποιος μπορεί να με φωτίσει, κάποιος σχετικός.

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Επειδή είμαι πτωχός και αμόρφωτος να κάνω μια ερώτηση.
Παλιά θυμάμαι τα ελληνικά τραπεζογραμμάτια έγραφαν στην μία όψη τους " πληρωτέο επί την εμφανίσει " και από κάτω κάποιοι υπόγραφαν. Αυτό σημαίνει νομίζω, ότι είχαν καταθέσει την αντιστοιχία του χρηματικού ποσού σε χρυσό. Τα δολάρια γράφουν κάτι τέτοιο. Ως πτωχός δεν έχω χαρτονομίσματα και δη δολάρια.
Μήπως κάποιος μπορεί να με φωτίσει, κάποιος σχετικός.
Ναι έγραφαν . Αυτό ήταν απλά κατάλοιπο της εποχής όπου τα τραπεζογραμμάτια έβγαιναν έναντι κάλυψης σε χρυσό. Όλα αυτά .... τον περασμένο αιώνα! Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο

Athens1

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαρ 2006
Like
1
Πόντοι
6
Οι επενδύσεις σε χρυσό, πολύτιμα και ημιπολύτιμα & στρατηγικά μέταλλα και commodities είναι ότι καλύτερο σήμερα.
Ενα divirsified και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο αποδίδει εξαιρετικό leverage σήμερα.
Επίσης τοποθετήσεις Forex αποδίδοθν και fast & smooth players. Προσωπικά έχω απόδοση απο τις 14.11  320% σε τοποθετήσεις US$ & SFR.

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Ναι έγραφαν . Αυτό ήταν απλά κατάλοιπο της εποχής όπου τα τραπεζογραμμάτια έβγαιναν έναντι κάλυψης σε χρυσό. Όλα αυτά .... τον περασμένο αιώνα! Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο
ΓΙΑΤΙ :think: :think: :think:
Απαντησέ μου, τον ουσιαστικό λόγο, τίποτα σε επίσημα χαρτιά δεν αναγράφεται τυχαία, οι γραφειοκράτες δεν είναι αγράμματοι σαν εμένα. Κατάλοιπο μια άλλης εποχής δεν μου λέει τίποτα, για πάμε παρακάτω την κουβέντα.

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Οι επενδύσεις σε χρυσό, πολύτιμα και ημιπολύτιμα & στρατηγικά μέταλλα και commodities είναι ότι καλύτερο σήμερα.
Ενα divirsified και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο αποδίδει εξαιρετικό leverage σήμερα.
Επίσης τοποθετήσεις Forex αποδίδοθν και fast & smooth players. Προσωπικά έχω απόδοση απο τις 14.11  320% σε τοποθετήσεις US$ & SFR.

οι τοποθετήσεις σε χρυσό έχει φανεί ότι είναι το ασφαλέστερο και πιο σίγουρ καταφύγιο. Το πιο σταθερό μέτρο της αξίας. Είναι όμως σχετικά μακροπρόθεσμες. Αντίθετα οι καταθέσεις forex είναι πιο βραχυπρόθεσμες και ευέλικτες. Ίσως το καλύτερο είναι αξιόπιστοι τίτλοι δημοσίου, διαφόρων κρατών. Οι αποδόσεις δεν είναι εξωφρενικές αλλά είναι σίγουρες και εύκολα ρευστοποιήσιμες. Άλλωστε λειτουργούν και οι ίδιοι οι τίτλοι ως ρευστό ( ή τα κουπόνια των ομολόγων). Αν πια καταρρεύσουν και αυτοί οι τίτλοι τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχει επέλθει μεγάλη καταστροφή οπότε και κάθε άλλη επένδυση δε θα έχει νόημα πια.

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Θεωρείς ότι υπάρχουν ομοιότητες με την κατάσταση στην Ελλάδα όπως είναι τώρα? Σίγουρα η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα στηρίζονται στην καταθετική τους βάση και όχι στην κεφαλαιαγορά. Παλιομοδίτικο ίσως αλλά... πιο ασφαλές. Όμως δε ξέρω αν- παρά το ότι λένε ότι "η κρίση δεν αγγίζει την Ελλάδα", υπάρχουν και εδώ οι συνθήκες για κάτι ανάλογο. Χρόνια τώρα ο Γκαργκάνας προειδοποιούσε. Εγώ τον θυμάμαι πάντα να λέει "υπερχρέωση, υπερχρέωση υπερχρέωση". Τι εννοούσε άραγε?

Επίσης κάτι για τους θεσμούς "βοήθειας" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις Η.Π.Α. Εντάξει τα χρήματα που παίρνει από τo Fed είναι δικά τους. Καταθέσεις των τραπεζών είναι στο Fed για ώρα ανάγκης. Όπως τώρα. Αλλά οι λοιπές βοήθεις από τον κρατικό προυπολογισμό θα έχουν άλλες συνέπεις. Τα χρέη αυτά εγγράφονται στο-ήδη επιβαρυμένο- δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. Αυτοί άραγε που θα βρουν... αυτά τα χρήματα? Από την...κεφαλαιαγορά? Χαχα αφού ακριβώς αυτή θέλουν να σώσουν! Από φορολογία? Για να το δούμε! Θα αντέξει η "πραγματική οικονομία" των Η.Π.Α. τέτοια επιβάρυνση? Και δε θα υπάρξουν αντιδράσεις όπως "γιατί να πληρώσει ο κοσμάκης τα καμώματα των golden boys" του Μανχάταν? Το δολλάριο που θα διολησθίσει σε μια τέτοια περίπτωση και ο πληθωρισμός? Ας μη ξεχνάμε ότι οι Η.Π.Α. βασίζονται πολύ στο νόμισμά τους και μια μεγάλη του διολίσθηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των τιμών των εισαγωγών. Μια χώρα που είναι κατά πολύ εξαρτημένη απο εισαγωγές. Το δολλάριο κρατιέται χάρη στο ότι είναι το νόμισμα συναλλαγών διεθνώς για το πετρέλαιο ( και τη μεταφορά του). Αν διολισθήσει πολύ, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη σε αυτό ως νόμισμα διεθνώς.

Πάντως οι πιο πιθανοί από τους οποίους μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα οι αμερικάνοι για να υλοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα διάσωσης είναι αυτοί που ήδη έχουν μεγάλη ρευστότητα. Δηλαδή Κινέζοι, Ρώσοι και Άραβες. Το πιο πιθανό φαίνεται να συνάψει δάνεια το αμερικανικό δημόσιο με τους παραπάνω ( εμ τι όρους άραγε), αλλά και αυτό που θα οδηγήσει?

Όταν είχε πρωτοξεσπάσει η κρίση, μια αγγλική εφημερίδα είχε γράψει ότι οι μόνοι τραπεζίτες που αισθάνονται σχετικά ασφαλείς είναι οι έλληνες λόγω έλλειψης πολυπλοκότητας και συνθετότητας της εγχώριας αγοράς...

Πράγματι, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν επενδύσει σε υπερπολύπλοκα προϊόντα που στηρίζονταν σε δάνεια χαμηλής εξασφάλισης...
Ωστόσο, μπορεί να έχουν επενδύσει σε μετοχές ή ομόλογα κάποιου που είχε επενδύσει στα ως άνω προϊόντα....
Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν υπάρχουν στεγανά...

Χωρίς να είμαι ειδικός, εκτιμώ ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο χρεωκοπίας λόγω του πιο απλοϊκού τρόπου λειτουργίας τους που ορθότατα ανέφερες...
Θα δουν βέβαια τα κέρδη τους να μειώνονται αλλά απέχουν αρκετά από το να παρουσιάσουν ζημιές, πολλώ δε μάλλον να ρίξουν κανόνι...
Μην ξεχνάς ότι οι ελληνικές τράπεζες, αφού ξεζούμισαν την ελληνική αγορά, έχουν ορμήσει στον ελντοράντο βαλκανίων και ανατολικής μεσογείου που στο σύνολό του, αποτελείται από οικονομίες αναπτυσσόμενες, καταναλωτές απονήρευτους και καθεστώτα φιλικά στους επενδυτές..

Η υπερχρέωση που επεσήμανε ο Γκαργκάνας μάλλον έχει σχέση με τον κορεσμό της ελληνικής αγοράς όπου ήδη όλο και λιγότεροι μπορούν να δανειστούν...
Ωστόσο τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος τους...
Αλλά είπαμε, τον κορεσμό της ελληνικής αγοράς οι τράπεζες τον αντιμετωπίζουν με την επέκταση σε άλλες χώρες, με χαρακτηριστικά που είχε η ελληνική οικονομία αρχές του 1990, όταν απελευθερώθηκε το τραπεζικό σύστημα και άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή...

Πάντως και εμένα κάτι δεν μου πάει καλά με τις ελληνικές τράπεζες, πλην ετε και ττ, αλλά εκτιμώ ότι δύσκολα κάποια εκ των μεγάλων και μεσαίων τραπεζών θα βαρέσει ποτέ κανόνι...

Athens1

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαρ 2006
Like
1
Πόντοι
6
Προσωπικά έχω κανάλι μέσω Ελβετίας και αγοράζω πολύτιμα μέταλλα και ειδικά χρυσό 18% discount LBM κατευθείαν απο ιδιωτικά ορυχεία Congo & Tanzania οπότε και το κέρδος μου είναι δεδομένο σε κάθε περίσταση.

Athens1

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαρ 2006
Like
1
Πόντοι
6
xaxa δίκιο δικιο εχεις .... το σκεφτομαι όπως μαρε΄σει ....

Athens1

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαρ 2006
Like
1
Πόντοι
6
πα΄ντως εχε υπόψη οτι ο ελβετικός λαουτζικος περισσοτερο το ονομάζει οπως εγω το ανέφερα .... οποτε και παρασύρθηκα ....

wind11

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2006
Κριτικές
1
Like
1
Πόντοι
6
Ακούω πάντως ότι σύντομα θα έχουμε μία τουλάχιστον συγχώνευση μεγάλης τράπεζας με την μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Άλλωστε αυτό είναι και το κλίμα στην Ευρώπη όπως φάνηκε από την εξαγορά της HBOS από την Lloyds.
Είναι νωρίς ακόμη θέλει κανα χρόνο και. Ο λόγος είναι κυρίως πολιτικός αφού μία συγχώνευση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κλείσιμο καμια διακοσαριά καταστημάτων και αυτό συνεπάγεται έξοδα αποζημιώσεων είτε με απολύσεις είτε με εθελούσια και επιπλέον πολιτικό κόστος αφού μιλάμε για τοθλχαιστον 1500 με 2000 άτομα. Επιπλέον κανέις δεν θέλει να επωμιστεί τώρα κόστη αφού αφενός αυξήθηκε σημαντικά το κόστος δανεισμού τους, είτε με από την EKT είτε από τη διατραπεζική, ενώ κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε ακριβώς θα σκάσουν τα καταναλωτικά και τι τρύπες θα έχουν καλύψουν εκεί. επίσης ακόμη στην χώρα μας δεν έχει σκάσει σοβαρή στεγαστική κρίση. μέχρι τώρα τα κουτσοβολεύουνε. Από 2009 λοιπόν και βλέπουμε , πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη.

ΥΓ Lloyd's TSB- HBOS είναι άλλη περίπτωση. Η δεύτερη είχε άρχισει να έχει πρόβλημα ρευστόητας και κεφαλαιουχικής επάρκειας προκειμένου να κρατήσει τους δείκτες της και σώθηκε στο παρά τέταρτο.

polemistis

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
6
Πόντοι
16
Προσοχή στον χρυσό πάντως. Υποθέτω ότι δεν θυμάστε αρχές της δεκαετίας του 80 πόσοι έμειναν με τον μουτζούρη στο χέρι και σήμερα μετά από τρεις δεκαετίες ακόμα δεν είναι στα λεφτά τους. Τότε η μόδα ήταν να τρέχουν στους χρηματιστές και να αγοράζουν χρυσές λίρες.

polemistis

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
6
Πόντοι
16
Απαντησέ μου, τον ουσιαστικό λόγο, τίποτα σε επίσημα χαρτιά δεν αναγράφεται τυχαία, οι γραφειοκράτες δεν είναι αγράμματοι σαν εμένα. Κατάλοιπο μια άλλης εποχής δεν μου λέει τίποτα, για πάμε παρακάτω την κουβέντα.

Παλαιότερα υπήρχε ο κανόνας χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού κανόνιζαν την ποσότητα του χρήματος που θα εκδοθεί. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Το χρήμα είναι fiat (όχι όπως λέμε fiat , honda και toyota αλλά σημαίνει ότι έχει αξία επειδή η κεντρική τράπεζα λέει ότι έχει αξία και όχι επειδή έχει αντίκρυσμα σε χρυσό).

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Tυπικά μπορούσες να ανταλλάξεις το ποσό του χαρτονομίσματος σε χρυσό. Ωστόσο απαγορεύτηκε κάτι τέτοιο νομίζω αργότερα.Δηλαδή η ελεύθυερη μετατρεψιμότητα είχε ήδη απαγορευτεί από τις αρχές του αιώνα. Σημειωτέων ότι το εκδοτικό προνόμιο το είχε η Εθνική πριν το 1928 ενώ τον 19ο αιώνα μοιραζόταν αυτό με άλλες τράπεζες. ( δείτε και τα γεγονότα με τον Συγγρό και τις προσπάθεις να ιδρύσει τη Γενική- πολλές ομοιότητες με τη Μαρφιν σήμερα!)
Αν θες διάβασε το βιβλίο του Γκαλμπρεηθ "το Χρήμα"

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
14
Πόντοι
866
πα΄ντως εχε υπόψη οτι ο ελβετικός λαουτζικος περισσοτερο το ονομάζει οπως εγω το ανέφερα .... οποτε και παρασύρθηκα ....
εμένα τώρα γιατί η Κρέντιτ Σουίς μου τα δείχνει σε CHF στις τριμηνιαίες ενημερώσεις που μου στέλνει ένας θεός ξέρει.......
Αλλά φαίνεται σ αυτούς που συναλλάσσονται με χρυσό υπάρχει άλλη κωδική ονομασία για τα φράγκα......
Για τον λαουτζίκο φαίνεται είναι SFR........ Οπως για το λαό της Ελλάδας τα Γιούρο είναι στερλίνες........

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Παλαιότερα υπήρχε ο κανόνας χρυσού. Τα αποθέματα χρυσού κανόνιζαν την ποσότητα του χρήματος που θα εκδοθεί. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Το χρήμα είναι fiat (όχι όπως λέμε fiat , honda και toyota αλλά σημαίνει ότι έχει αξία επειδή η κεντρική τράπεζα λέει ότι έχει αξία και όχι επειδή έχει αντίκρυσμα σε χρυσό).
[tr][td]
Δηλαδή POLEMISTI το δολάριο, η στερλίνα, το ρούβλι κ.α.π. δεν αναγράφουν το παλιομοδίτικο "πληρωτέω". Κανένα νόμισμα δεν εκδίδεται  με αντίκρυσμα τα τραπεζικά αποθέματα χρυσού. Ειναι ένας άηλος τίτλος, που την ποσότητα που θα τυπώσουν, την καθορίζει η κεντρική τράπεζα? Άρα βάζουν μπροστά τις μηχανές και βουρ, έτσι?

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
14
Πόντοι
866

[tr][td]
Δηλαδή POLEMISTI το δολάριο, η στερλίνα, το ρούβλι κ.α.π. δεν αναγράφουν το παλιομοδίτικο "πληρωτέω". Κανένα νόμισμα δεν εκδίδεται  με αντίκρυσμα τα τραπεζικά αποθέματα χρυσού. Ειναι ένας άηλος τίτλος, που την ποσότητα που θα τυπώσουν, την καθορίζει η κεντρική τράπεζα? Άρα βάζουν μπροστά τις μηχανές και βουρ, έτσι?
και για να χουμε καλό ερώτημα θριχαρτ......
Τι αντιπροσωπεύει σήμερα το νόμισμα που κρατάω στα χέρια μου;
ΟΕΟ;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom