pavlaras111
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Ιαν 2012
- Like
- 20
- Πόντοι
- 1
Πολύ καλή ερώτηση kosamf.
Θα σου δωσω μια αναλυτική εικόνα για να καταλάβεις κι εσύ και οι υπόλοιποι τι σημαίνει απόδοση και προστασια χαρτοφυλακίου.
Εστω πως έχω διαθέσιμο κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Οι 40 χιλιάδες μένουν απέξω μετρητά για ευκαιρίες όπως όταν παρουσιάστηκε αυτή με τα χρυσόχαρτα κάτω από τα 1.200 δολάρια πριν μερικούς μήνες.
Μένουν 60.000 λοιπόν.
Το 1/3 από αυτά επενδύεται σε ένα μακροπρόθεσμο asset. Ο χρονικός του ορίζοντας είναι δεκαετής περίπου (8 με 15 χρόνια μάξιμουμ)
Αντιλαμβάνεσαι βεβαίως για ποιο asset μιλάμε αυτη τη στιγμή. Το χρυσάφι.
Ο επενδυτικός μου κύκλος των ακινήτων έκλεισε συνολικά το 2007. Εν τω μεταξύ ειχε ανοιξει ο επενδυτικός κυκλος του χρυσού μερικά χρόνια πιο πριν, όταν ο χρυσός έπαιζε στα 300-350 δολάρια η ουγγιά.
Η πλήρης τοποθέτηση σε χρυσό ολοκληρώθηκε το 2007 με μέσο όρος κτησης τα 500-600 δολάρια.
Δεν μπορώ να σου δώσω ακριβές νούμερο ως προς τον μέσο όρο κτησης. Υπάρχουν τεχνικές αδυναμίες. Πες περίπου τα 600 δολάρια για να είμαστε μέσα.
Με την κρίση που δημιούργησε η Lehman brothers, ο χρυσός θεωρήθηκε τρελό asset και ξαφνικά πολύς κόσμος στράφηκε σε αυτόν μέσω των ETF.
Από κει ξεκίνησε μια μεγαλειώδης πορεία, που έδωσε μια απιθανη απόδοση για το αμυντικό asset που είχα επιλέξει. Το να τριπλασιάζεις τα χρήματά σου μέσα σε δυο σχεδόν χρόνια ήταν μια τεράστια επιτυχία για μένα. Από το 2009 ώς τον Σεπτέμβριο του 2011... ιστορικές στιγμές...
Εννοείται βεβαίως πως σε αυτό το διάστημα έγινε χρήση του υπολοίπου 40% που έμενε απέξω, αγοράζοντας ΧΡΥΣΟΧΑΡΤΑ ( τα χρυσόχαρτα έχουν μεγάλες διαφορές από τον φυσικό χρυσό. Ρευστοποιούνται άμεσα και μπορείς να κάνεις καλό μεσοπρόθεσμο παιχνίδι).
Το 60% λοιπόν του συνολικού μου διαθέσιμου ποσού επενδυθηκε σε δυο μορφές. Φυσικη μορφή το 20% και το υπόλοιπο 40% με σταδιακά μπες βγες σε ETF κι οπωσδήποτε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν επενδυθηκε όλο αυτό το ποσό.
Μένει ακόμα ένα 40%.
Από αυτά το 30% επενδύεται σταθερά σε μετοχές αμερικανικών εταιρειών βιομηχανίας.
Εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώ την ΚΟΚΑΚΟΛΑ την ισχυρότερη μετοχή στις ΗΠΑ, με σταθερή μερισματική απόδοση.
Τέλος ένα 10% που απομένει, επενδύεται σε πολύ επιθετικά προιόντα, ΦΟΡΕΞ, SP500 και DAX30 με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τους δείκτες και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το ΦΟΡΕΞ.
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ σε βάθος πενταετίας.
Χρυσός σε φυσική μορφή. 20% ποσοστό κεφαλαιου. Αγορά 600 δολαρια. Σημερινή τιμή 1310 δολάρια. Απόδοση ως στιγμής 120%
Χρυσός σε ETFs. 40% ποσοστό κεφαλαίου. Συνολική απόδοση από αγοραπωλησίες 18,χχ% ετησιως μέσος όρος, στην πενταετία 88% απόδοση .
COCA COLA. 30% ποσοστό κεφαλαιου.
Αγορά στα 22 dollars . Σημερα ειναι στα 38 δολάρια. Απόδοση πενταετίας 80% συν μερίσματα 18% σύνολο 98% απόδοση.
Υπόλοιπα assets.
Ποσοστό 10%. Απόδοση 300% για το ευρωδολάριο, 200% για SP 500.
Απόδοση μέσος όρος 220% στην πενταετια.
Και μην ξεχάσω ακόμα.... Σορτ στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος από τα 22 ευρώ έως τα 4 προ ριβέρς σπλιτ και ΑΜΚ.
ΣΟΥΜΑ.
Στο συνολικό κεφάλαιο των 100.000 ευρώ θα είχα κέρδη 142.000 στην πενταετία, με τον περισσότερο χρόνο τα 40.000 από το κεφάλαιο επένδυσης να μένουν απέξω.
28,2% ετησια απόδοση για την διάρθρωση του συνολικού χαρτοφυλακίου όπως την βλέπεις.
Θα μπορούσα να ήμουν λίγο πιο επιθετικός, ειδικά σε κάποια διαστηματα που έβγαζαν μάτια, αλλά λειτουργώ βάσει συγκεκριμένου πλάνου και δεν το καταπατω ποτέ.
Ελπίζω να σε κάλυψα πλήρως με την απάντηση μου.
Ποδολάγνε επειδή σε βλέπω, κατατοπισμένο , συγκροτημένο και ήρεμο , πίστευα ότι θα είχες μεγαλύτερη απόδοση .
Anyway , μια ερώτηση κρίσεως : οι επενδύσεις σε ακίνητα ΤΩΡΑ που είναι σε χαμηλές τιμές σου λένε τίποτα ??