Σαν παιδί κι εγώ,προσπάθησα να βγαλω κανα φραγκο απο το ΧΑΑ,αφού οτι ειχαν μαζευτεί απο δω κι απο κει δεν φταναν για να παρω κατι αξιόλογο (π.χ. ένα σπίτι)τα έβαλα στο Ελληνικό αφού δεν είχα και εξακολουθώ να μην έχω γνώσεις για τις έξω αγορές.Είμαι μεσα γύρω στο 90% του αρχικού μου κεφαλαίου κ είμαι σιγουρος οτι με τις πολιτικές που ακολουθούμε δεν προκειτε να τα παρω ποτε πίσω.Τέσπα,ασχολούμε τώρα με την ΑΜΚ της Εθνικής για να βγάλω κανα χαρτζιλίκι να μπαλώσω καμμια τρύπα.
Δεν έχεις χάσει τίποτα. Απλώς σε ταραγμένες περιόδους τα χρηματιστήρια και οι μετοχές δεν βρίσκουν καλή ανταπόκριση στην τεχνική ανάλυση.
Ειδικά στα χαμηλά σημεία που είμαστε τώρα.
Κι εγώ έχω απομακρυνθεί από το ΧΑΑ, Πολύ μεγάλη μεταβλητότητα με μεγάλα γκαπς.
Χειραγωγηση του θανατά...
Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοια... Γιατί να στενοχωρηθούμε ;
Αφού υπάρχουν οι ξένες αγορές, τι να τις κάνουμε τις εγχώριες;
;)
Τι πραγματικά συμβαίνει με τα δικαιώματα της Εθνικής και τους όρους της αμκ της Πειραιώς;
Αυτό το ερώτημα κυριάρχησε χθες πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Εθνικής που υποχώρησε -64% στα 1,60 ευρώ καθώς και λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής της Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες -27,45% στα 0,1850 ευρώ.
Προβλημάτισαν επίσης εντονότατα το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Εθνικής κινήθηκε και χαμηλότερα της τιμής της αύξησης δηλαδή τα 4,29 ευρώ.
Στην Πειραιώς η βασική αιτία ήταν ότι οι μέτοχοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στην αμκ επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια και δεν έγινε αντιληπτό ότι θα υπάρχουν και warrants που υπολογίζονται σε 6,3 αν επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισεκ. ευρώ
Τι μπορεί να συμβεί στην Εθνική;
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ξεκίνησε με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών 4,29 ευρώ και σχέση 1 παλαιά για κάθε 2,2 νέες μετοχές.
Η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου και 7 Ιουνίου.
Ποια είναι τα τωρινά δεδομένα;
Ότι θα εκδοθούν 2,27 δισεκ. μετοχές με τιμή διάθεσης 4,29 ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός μετά την αμκ 2,396 δισεκ. ευρώ.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία ορθά δεν θα συμμετάσχουν, κατέχουν 15-16 εκατ μετοχές ή το 13% της Εθνικής σε σύνολο 122 εκατ μετοχών μετά το reverse split 10 προς 1.
Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μας έδειξε το αυτονόητο ότι η αγορά θα αναζητήσει το fair value στο δικαίωμα υπό την αίρεση ότι θα συμμετάσχουν οι επιχειρηματίες και νέοι μέτοχοι που έχουν ανεπίσημα δηλώσει ότι θα καλύψουν μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.
Η τακτική ωστόσο των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων εταιριών της Εθνικής, να πουλούν συστηματικά μετοχές FTSE 25 πέραν των ισχυρών πιέσεων που έχουν ασκήσει στην αγορά δεν διευκολύνει την διαδικασία της αμκ.
Οι δυνατότητες παρεμβάσεων των αμοιβαίων της Εθνικής θα είναι πυροσβεστικές καθώς ο όγκος των πωλήσεων θα υπερκαλύψει την ζήτηση δικαιωμάτων.
Ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η αποτίμηση της Εθνικής βρίσκεται στα 10,95 δισεκ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο.
Δηλαδή μας δίνει P/BV με πραγματικό κεφάλαιο 5,4 δισεκ. ευρώ περίπου 2.
Με πραγματικούς όρους και αν δεχθούμε ότι το P/BV της Alpha bank είναι αντιπροσωπευτικό του κλάδου 0,85 καθώς η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια, θετικά κεφάλαια προ της ανακεφαλαιοποίησης και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 13,9% τότε η δίκαιη τιμή το δίκαιο fair value της Εθνικής είναι 4,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 4,5 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση της Εθνικής σημαίνει τιμή στο χρηματιστήριο 1,88 ευρώ από 4,57 ευρώ που ήταν το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς 30 Μαΐου του 2013.
Αν επιβεβαιωθεί η προσέγγιση αυτή και η Εθνική ακολουθήσει τα δεδομένα αποτίμησης της Alpha bank τότε η μετοχή της Εθνικής έχει περιθώρια πτώσης 58% με 60% από τις τρέχουσες τιμές.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Εθνική είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που ενώ το ΤΧΣ καταβάλλει 9,75 δισεκ. ευρώ η τράπεζα θα διαθέτει 5,4 δισεκ ευρώ καθαρό κεφάλαιο και δείκτη στα όρια ή και οριακά χαμηλότερα του 9%.
Με βάση τις χθεσινές τιμές κλεισίματος 30 Μαΐου σε μετοχή της Εθνικής 4,57 ευρώ και δικαιώματος 1,60 ευρώ προκύπτει ότι η αξία των warrants είναι κάτω από 1 ευρώ.
Η ενεργοποίηση των επενδυτών επιχειρηματιών και εφοπλιστών που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να απορροφήσει την προσφορά ωστόσο το δικαίωμα σύντομα θα βρεθεί κοντά στις δίκαιες τιμές του.
Προβληματίζει η υπερκινητικότητα που επιδεικνύει η ΟΤΟΕ πάσει θυσία να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής το ΙΚΑ.
Έστειλε μάλιστα και εξώδικο στο ΙΚΑ τονίζοντας ότι πρέπει να συμμετάσχει στην αμκ.
Η ουσία όμως είναι η εξής το ΙΚΑ μπορεί να απαντήσει πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει στις αμκ της Εθνικής τα τελευταία 6-7 χρόνια και ποια είναι η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει;
Από την ανάλυση αυτή θα προκύψει ότι το ΙΚΑ έχει χάσει σχεδόν το 90% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στην Εθνική.