Επιμένω ότι η θεωρία περί κινητικότητας και κατάργησης των τάξεων στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό είναι ΜΥΘΟΣ.
Προς στήριξη της άποψης αυτής έγιναν παραπομπές σε δυο μελετες του ΟΟΣΑ.
Περιμένω ΑΝΤΑΠΟΔΕΙΞΗ! ΣΤΟΙΧΕΙΑ, όχι ΘΕΩΡΙΑ!!!
Ούτε να κοιμηθεί δεν μπορεί κανείς
Συνεχίζεις εσύ να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.
Όλες οι χώρες που επικαλέστηκες στις μελέτες είναι ανεπτυγμένες δυτικές
καπιταλιστικές χώρες που εφαρμόζουν
φιλελεύθερα οικονομικά συστήματα, με κυρίαρχο ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εφαρμογή του ελεύθερου εμπορίου κλπ. Σε μια παγκόσμια κατάταξη δηλαδή, αυτές οι χώρες ανήκουν όλες στο top 10% ή 20% των πιο φιλελεύθερων και καπιταλιστικών.
Αν συγκρίνεις οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες ή ένα ικανό δείγμα τους, με χώρες που
δεν είναι καπιταλιστικές και φιλελεύθερες, εφαρμόζουν δηλαδή συγκεντρωτικές οικονομικές πολιτικές σοσιαλιστικού τύπου, είναι προφανές ότι οι δεύτερες υστερούν σε όλους τους δείκτες όχι μόνο κοινωνικής κινητικότητας, αλλά και οικονομικής και ανθρώπινης ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν έχω στοιχεία να σου παραθέσω, αλλά μόνο από το δείγμα των δεύτερων (Βόρειος Κορέα, Κούβα, Βενεζουέλα), είναι αντιληπτή η διαφορά.
Αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα για τις θέσεις σου ότι ενδεχομένως ο Καναδάς, η Σουηδία, ή η Αυστραλία έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα από την Γαλλία ή τις ΗΠΑ, αυτό είναι δεκτό. Μετά θα πρέπει να επιχειρηματολογήσεις βέβαια ότι οι ως άνω χώρες δεν είναι φιλελεύθερες και καπιταλιστικές, για να κερδίσεις το επιχείρημά σου υπέρ του σοσιαλισμού.
Η στρέβλωση κάθε επιχειρήματός μου από μέρους σου -που γίνεται προφανώς γιατί θέλεις να νιώθεις ότι 'κερδίζεις' σε επιχειρήματα, αντί να θέλεις να συνδιαλλαγείς ουσιαστικά- δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να συζητώ σε σοβαρό επίπεδο μαζί σου, γιατί δεν έχει νόημα.
Στην χθεσινή συζήτηση είπα ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή κοινωνική κινητικότητα και ότι πιο φιλελεύθερες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και είναι πιο κοντά (από την Ελλάδα και άλλες κλειστές οικονομίες) στην de facto κατάργηση των κοινωνικών τάξεων - εσύ εξακολουθείς να σχολιάζεις με την χρήση των μελετών που παραβάλεις το εάν οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη κινητικότητα από άλλες ομοειδείς ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες όπως ο Καναδάς, και το εάν οι ΗΠΑ έχουν επιδεινούμενη ή βελτιωμένη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια. Καμία σχέση δηλαδή.
Έδωσα σε άλλο σημείο το Nolan Chart λέγοντας ότι εγώ δεν αναγνωρίζω το δίπολο αριστερά - δεξιά (όπως και κανένας άλλος αυθεντικός Ελευθεριακός άλλωστε), και επί 2 ώρες 'κατέρριπτες' το δήθεν 'επιχείρημά μου' (που το έβγαλες από το μυαλό σου) ότι ο Nolan καταργεί την κατάταξη Αριστεράς - Δεξιάς (ενώ είναι πολιτικός επιστήμονας και όλος ο πλανήτης εξακολουθεί να μιλάει για Αριστερά - Δεξιά). Και πάλι καμία σχέση.
Αγαπητέ Πορνόπαπε, δυστυχώς δεν θέλεις να συνομιλήσεις ουσιαστικά και να μάθεις πράγματα από τον διάλογο με άλλους που έχουν αντίθετες απόψεις (όπως θεωρώ ότι θέλω εγώ). Χρησιμοποιείς τον διάλογο ως πεδίο μάχης για να κερδίσεις λεκτικές μάχες που θα επιβεβαιώσουν τις περιχαρακωμένες απόψεις σου, χρησιμοποιώντας στην πορεία αθέμιτα μέσα (στρέβλωση επιχειρημάτων, υπεκφυγές, συνθηματική γλώσσα) που εν τέλει μειώνουν εσένα.
Θεωρώ ότι με την χθεσινή συζήτηση μαζί σου και την σημερινή παρέμβαση έχασα τον χρόνο μου από το να κάνω συζήτηση του κώλου (στην κυριολεξία) για την τσόντα της Τζούλιας ή το εάν οι Ρωσίδες είναι καλύτερες από τις Ελληνίδες, πράγμα που τουλάχιστον με ψυχαγωγεί.
Δεν θα ξανακάνω αυτό το λάθος.