Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 9 άτομα (0 μέλη και 9 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

argentina@2001

Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2010
Μηνύματα
103
Like
0
Πόντοι
1
Τις ρίζες του κακού για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναζητεί σε εκτεταμένο δημοσίευμά του στο αμερικανικό περιοδικό «Vanity Fair» ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μάικλ Λιούις.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται: τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κρατικό μηχανισμό, η φοροδιαφυγή, οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, η διαπλοκή πολιτικών προσώπων σε πολλά σκάνδαλα, που «έχουν κλονίσει την αξιοπιστία της χώρας».

Ο αρθρογράφος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, σημειώνει ότι βρέθηκε από τα σαλόνια της Αθήνας μέχρι τη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος που αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου», η οποία πυροδότησε «αλυσιδωτές εξελίξεις» και οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή θέση της «διεθνούς απαξίωσης», όπως τονίζεται.

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, η Μονή Βατοπεδίου βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης και οι ελάχιστοι μοναχοί της αδυνατούσαν ακόμη και να συντηρήσουν την ερειπωμένη μονή. Ήταν τότε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, που ο σημερινός της ηγούμενος, πατήρ Εφραίμ, ανέλαβε την ανασυγκρότηση της Μονής, μαζί με μια ομάδα νέων και δυναμικών μοναχών από την Κύπρο. Σήμερα, τα έσοδα της Μονής κυμαίνονται κάπου μεταξύ 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφερόμενος στη Μονή Βατοπεδίου, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι όταν ο πατήρ Εφραίμ πήγε στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, ζητώντας την εξαγορά της Λίμνης Βιστωνίδας από την ελληνική κυβέρνηση ή την ανταλλαγή της έναντι άλλων δημοσίων εκτάσεων, ο τελευταίος αρνήθηκε, όπως εξήγησε στον κ. Λιούις. Λίγο αργότερα όμως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, όταν οι επιχειρηματικά ταλαντούχοι μοναχοί κατόρθωσαν να έρθουν σε συμφωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανταλλαγή, ο κ. Δούκας άρχισε να δέχεται πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου να συναινέσει. «Τους είπα ότι εκείνοι θα έπρεπε να διευθύνουν το Υπουργείο Οικονομίας. Δεν διαφώνησαν», είπε ο κ. Δούκας.

Οι μοναχοί πάντως ισχυρίζονται ότι δεν κρύβεται κανένας ιδιοτελής σκοπός πίσω από τις ενέργειές τους. «Όλη η κυβέρνηση λέει ότι είναι θυμωμένη μαζί μας, αλλά εμείς δεν έχουμε τίποτα. Δουλεύουμε για άλλους. Οι ελληνικές εφημερίδες μας αποκαλούν εταιρεία. Αλλά σε ρωτώ, Μάικλ, ξέρεις εσύ καμιά εταιρεία που να έχει αντέξει 1.000 χρόνια;», ρωτάει ο π. Αρσένιος τον κ. Λιούις.

Απόκρυψη ελλείμματος

«Πώς μπόρεσε ένα μέλος της ευρωζώνης να πει ότι το έλλειμμα ήταν 3% του ΑΕΠ όταν στην πραγματικότητα ήταν 15%;» διερωτάται με αγανάκτηση υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Λιούις.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι κι αν αυτή η ερώτηση βασάνιζε την κοινή γνώμη της Ευρώπης πριν ένα περίπου χρόνο, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε την στατιστική «απόκλιση», μια πιο κρίσιμη ερώτηση απασχολεί την παγκόσμια αγορά σήμερα:

Πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να διαχειρισθεί το συνεχώς διογκούμενο χρέος της, που αγγίζει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (400 δισ. σε κρατικά χρέη και 800 δισ. σε ασφαλιστικά χρέη) με ένα πακέτο διάσωσης που φτάνει μόλις τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια;

Ο κ. Λιούις χαρακτηρίζει το πακέτο αυτό «προδήλως περισσότερο μια χειρονομία, παρά μια λύση», παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων που διόγκωσαν το χρέος.

Σ΄ ένα σημείο, θέλοντας να δώσει την εικόνα που αντίκρισαν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όταν έλεγξαν τα στατιστικά της χώρας, παρουσιάζει την άποψη ενός εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «οι άνθρωποί μας δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι ανακάλυπταν. Ο τρόπος που κρατούσαν τα βιβλία τους ήξεραν πόσο είχαν συμφωνήσει να ξοδέψουν, αλλά κανείς δεν έλεγχε τι ξόδευε στην πραγματικότητα. Δεν έμοιαζε καν με αυτό που θα λέγαμε αναδυόμενη οικονομία. Ήταν μια τριτοκοσμική χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό, αναφέρεται στο «χάος» που παρέλαβε και τα «κρυμμένα χρέη» που ανακάλυπτε συνεχώς, καθώς εκπονούσε τον περσινό προϋπολογισμό και μιλά για τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του να υπάρξει «παραδειγματική φυλάκιση» κάποιου υπευθύνου.

Αναφερόμενος σ’ ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δημιουργήσει μια αδήλωτη μονάδα με 270 υπαλλήλους, οι οποίοι έπρεπε να μετατρέψουν φωτογραφίες από εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου σε ψηφιακή μορφή. Το πρόβλημα ήταν ότι κανείς από τους 270 ανθρώπους είχε την παραμικρή σχέση με την ψηφιακή φωτογραφίσ. Τα πραγματικά επαγγέλματα αυτών των ανθρώπων ήταν, π.χ. κομμώτριες».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, στο ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι θα ήταν φθηνότερο να πληρώνει η κυβέρνηση ταξί για όλους τους επιβάτες του ΟΣΕ, παρά να κρατάει σε λειτουργία τον καταχρεωμένο σιδηρόδρομο με τους ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του, ο μέσος μισθός των οποίων αγγίζει τα 65.000 ευρώ!

Ο κ. Λιούις αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων και σε άλλους τομείς, επιχειρώντας να αναδείξει τις ουσιαστικές αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά: «Όταν καθόμουν με κάποιον που γνώριζε τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης, έβγαζα το μπλοκάκι μου και άρχιζα να γράφω τις ιστορίες που μου έλεγαν. Το ένα σκάνδαλο ακολουθούσε το άλλο. Μετά από είκοσι λεπτά έχανα το ενδιαφέρον μου. Ήταν απλά τόσα πολλά, αρκετά να γεμίσουν βιβλιοθήκες ολόκληρες, πόσο μάλλον το άρθρο ενός περιοδικού».

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο του δημοσιεύματος είναι η παρατήρηση του αρθρογράφου πως «οι Έλληνες είναι ευχάριστοι, ζεστοί, έξυπνοι και για καλή παρέα», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, η κοινωνία είναι «διεφθαρμένη και αποδιοργανωμένη». Επίσης, σημειώνει ότι στο δημόσιο χώρο «δεν υπάρχει ίχνος εντιμότητας», διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι τόσο κακοί στην οργάνωση της κοινωνίας τους?»

Τέλος, διατυπώνει την άποψη ότι «η Ελλάδα θα σωθεί από την οικονομική αυτοχειρία, μόνον αν αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

argentina@2001

Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2010
Μηνύματα
103
Like
0
Πόντοι
1
Χρεοκοπίες και «κερατώματα» δεν προαναγγέλλονται...

Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εκείνος που το μαθαίνει πάντα τελευταίος.

Στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας ο «κερατάς» είναι εκείνος που μένει στο τέλος με τα σκάρτα ομόλογα στο χέρι. Στην περίπτωση του γάμου είναι εκείνος που μένει με τους όρκους του γάμου και τα στέφανα.

Και στις δυο περιπτώσεις ο «κερατάς» το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει είναι να πληρώσει τον άπιστο με το ίδιο νόμισμα. Εξ ου και οι «κερατάδες» και οι «κερατούδες» αποτελούν εύκολους στόχους προσέγγισης...

Η συσχέτιση των δυο περιπτώσεων δεν είναι τυχαία καθώς εννοιολογικά έχουν κοινή ρίζα στη λέξη απιστία.

Το θέμα της χρεοκοπίας επανέρχεται τις τελευταίες μέρες στον αφρό. Μια ελληνική χρεοκοπία όμως χωρίς να έχει μεταρρυθμιστεί η χώρα και να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα μοιάζει με μια τρύπα στο νερό.

Θα μοιάζει με την ιστορία της μηχανής στο εργοστάσιο της «Π-Π» που έβγαζε τζιν ύφασμα και μου είχαν διηγηθεί πριν από πολλά χρόνια. Ένα βράδυ ο εργαζόμενος που επέβλεπε τη μηχανή έλειπε από τη θέση του για ώρες γιατί «ετάβλιζε» στο κυλικείο. Εκεί που η μηχανή δούλευε μόνη της σπάει ένα δόντι και αρχίζει να παράγει ελαττωματικό ύφασμα. Σε μερικές ώρες είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ρολό εκατοντάδων μέτρων.

Όταν κατά το πρωί ο αρμόδιος αντελήφθη τι γινόταν αντέδρασε τουλάχιστον ακολουθώντας τη σωστή σειρά. Κατέβασε το διακόπτη να σταματήσει η μηχανή και μετά την επισκεύασε αντικαθιστώντας το σπασμένο δόντι.

Μετά αφού κατέβασαν το καρούλι με το χαλασμένο ύφασμα ανέβασαν ένα καινούργιο και έβαλαν τη μηχανή να δουλεύει. Το νέο ύφασμα δεν έφερνε το ελάττωμα του σπασμένου δοντιού.

Δεν θα είχε κανένα νόημα να αλλάξουν απλώς το καρούλι που μαζεύει το ύφασμα αν δεν επισκεύαζαν πρώτα τη μηχανή.

Το ίδιο συμβαίνει και με μια ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου. Δεν θα έχει κανένα νόημα να προηγηθεί μια χρεοκοπία αν δεν επισκευαστεί ο μηχανισμός που παράγει «ελαττωματικό ύφασμα».

Για την ιστορία πάντως, στην υπόθεση που εξιστόρησα σαν παράδειγμα λόγω των αναλογιών που παρουσιάζει, ο αμελής επιβλέπων στη συνέχεια σε συνεργασία με κάποιους  αρμόδιους συνδικαλιστές στων οποίων τον έλεγχο είχε περάσει ουσιαστικά η εταιρεία, ήταν η εποχή της ένδοξης οικονομικής πολιτικής του Αρσένη, φρόντισαν να εξαφανίσουν το ρολό.
 
Δεν μπορούσαν όμως να το βγάλουν έξω από το εργοστάσιο και σκέφθηκαν να το κόψουν σε μικρά κομμάτια και να τα πετάξουν μέσα σε ένα φρεάτιο του κεντρικού υπονόμου. Το αποτέλεσμα ήταν έκτος από τη ζημιά της εταιρείας να βουλώσουν και οι υπόνομοι του Πειραιά και να χρειαστούν για την εποχή το τεράστιο ποσό των 20 εκατ. δραχμών για να επισκευαστούν.

Οπότε, το πρώτο δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με μια συγκεκριμένη σειρά και ότι το κόστος των προβλημάτων συνήθως είναι μεγαλύτερο όταν αυτά κουκουλώνονται.
  capital.gr
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.632
Κριτικές
61
Like
43.349
Πόντοι
22.785
Όμως ό Διόνυσος που πάντοτε σώζει την Ελλάδα θα επέμβει σε17 χρόνια
και θα οδηγήσει τους Έλληνες στην όριστική έπικράτηση,
όπως κωδικοποιημένα προφητεύει ο Εύριπίδης στό έργο του Μήδεια!    :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Τα τσιγάρα , τα ποτά και τα ξενύχτια...
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
:coffee:

κάνα δυό καλά νέα (από capital.gr):

Αλφα-Γιούρομπανκ το συζητάνε
Εθνική πάει για ΑΜΚ 2.8δις.

Οι 3 αυτοί να βγουν από τη τρύπα, τότε υπάρχει ελπίδα για αρκετούς ακόμα.
Ειδικά αν φανεί ότι μπαίνουν λεφτά απέξω.
Αν ξαναρχίσουν ξένοι να επενδύουν, κάτι θα βλέπουν που δεν το βλέπουμε εμείς  ;)

ΑΝ....
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
:coffee:

κάνα δυό καλά νέα (από capital.gr):

Αλφα-Γιούρομπανκ το συζητάνε
Εθνική πάει για ΑΜΚ 2.8δις.

Οι 3 αυτοί να βγουν από τη τρύπα, τότε υπάρχει ελπίδα για αρκετούς ακόμα.
Ειδικά αν φανεί ότι μπαίνουν λεφτά απέξω.
Αν ξαναρχίσουν ξένοι να επενδύουν, κάτι θα βλέπουν που δεν το βλέπουμε εμείς  ;)

ΑΝ....
34 είμαι, 40 χρόνια με την Άλφα συνεργάζομαι  :grin: :grin: :grin:
Ερώτησις, η Άλφα θα γίνει Γιουρομπανκ ή η Γιουρομπανκ θα καταλήξει Άλφα???
Για το πρώτο έτοιμη η ανταπάντηση :ak: :ak: :ak: :ak: :ak: :ak:
Για το δεύτερο  :think: :think: :think: :think:
 

Ryu

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Νοε 2006
Μηνύματα
2.017
Κριτικές
9
Like
13
Πόντοι
2.007
[size=15pt]Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη το συντομότερο.[/size]
.
.
.
.

Ετρωγα τις προάλλες στα όρθια στον Λευτέρη (πολίτικο στο κέντρο) και διάβαζα μια αφήσα σε κολώνα ένα κείμενο με πολλά κοινά στοιχειά με αυτά του δικού σου. Δεν ξέρω πως θα το πάρεις.... αλλά το κείμενο ήταν μιας αριστερίζουσας οργανωσης για την “αναδιοργάνωση (κάτι τέτοιο) του ΚΚΕ”   :P
 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Ετρωγα τις προάλλες στα όρθια στον Λευτέρη (πολίτικο στο κέντρο) και διάβαζα μια αφήσα σε κολώνα ένα κείμενο με πολλά κοινά στοιχειά με αυτά του δικού σου. Δεν ξέρω πως θα το πάρεις.... αλλά το κείμενο ήταν μιας αριστερίζουσας οργανωσης για την “αναδιοργάνωση (κάτι τέτοιο) του ΚΚΕ”   :P

Ρε τι μας λες..

γιατί η ΕΛΛΑΔΑ είναι ΚΟΜΜΑ ;;;

Όποιος και να το έλεγε συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ. ;)

 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
όλο τούτονο μονος σου το έγραψες;

Με βοήθηξε και λίγο το γουγουγου. ;)


PS: [size=15pt]ΠΡΟΣ ΜΟΝΤΣ[/size]

Λοιπόν ακούστε το θέμα που έφτιαξα δεν είναι για τσουβάλιασμα
έχει διαφορά το πως Η ΕΕ Χρεοκοπεί την Ελλάδα ;)

Με το αν Χρεοκοπεί ή Ελλάδα ή η ΕΕ ;)

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ...

Γιατί μου το γαμήσατε ;;;;


ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΟΜΙΖΩ... ;)
 

21 Grams

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2008
Μηνύματα
2.140
Like
0
Πόντοι
16
Ετρωγα τις προάλλες στα όρθια στον Λευτέρη (πολίτικο στο κέντρο) και διάβαζα μια αφήσα σε κολώνα ένα κείμενο με πολλά κοινά στοιχειά με αυτά του δικού σου. Δεν ξέρω πως θα το πάρεις.... αλλά το κείμενο ήταν μιας αριστερίζουσας οργανωσης για την “αναδιοργάνωση (κάτι τέτοιο) του ΚΚΕ”   :P

Τα άκρα συναντώνται.

Αυτό έχει επιστημονική βάση, έχουν γίνει μελέτες.

 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Ναι όμως των αναρχοκουμουνιστών ήταν πιο “νόστιμο” απ' το δικό σου.  :rolleyes:

Άκου φίλε

Μη μου λες για ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ....δεν τσιμπάμε

ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ  :grin: 

ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ  :cheesy:

Και δεν ρωτάει ;)
 

Ryu

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Νοε 2006
Μηνύματα
2.017
Κριτικές
9
Like
13
Πόντοι
2.007
Άκου φίλε

Μη μου λες για ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ....δεν τσιμπάμε

ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ  :grin: 

ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ  :cheesy:

Και δεν ρωτάει ;)

Και εσύ γιατί σκάς??
Πατάγια με το καράβι πας ?  ;)

 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Τεσπα...
αφου κανείς δεν απαντάει για τη σκοπιμότητα εγώ την παράθεση μου την ΣΒΗΝΩ..

γιατι θεωρώ ότι δεν ανήκει εδώ.

Θα το επαναφέρω κάποια στιγμη....

διότι θέλω να το τονίσω...


ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ αν κάνω ακόμη και ΜΟΝΟΛΟΓΟ για αυτό.. ;)



ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...


Τα λέμε ;)
 

21 Grams

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2008
Μηνύματα
2.140
Like
0
Πόντοι
16

Κάνεις ΛΑΘΟΣ


λέω την ΑΛΗΘΕΙΑ και μόνο

ΒΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΑΚΡΑΙΟ στην ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΟΥ  :cheesy:

Γενικά μίλησα.

Το συγκεκριμένο κείμενο θα μπορούσε να είχε γραφτεί άνετα από κάποιον αριστερό.

Κακώς το έσβησες.
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
Τετάρτη, Σεπτέμβριος 08, 2010
ΆΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ EUROSTAT!!!
Άγνωστο παραμένει το χρέος της Ελλάδας, κατήγγειλε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής της Eurostat
Walter Radermacher και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν αυτό το μήνα στην Αθήνα «θα επιδείξουν περαιτέρω αυστηρότητα, προκειμένου να έχουν μία καλύτερη εκτίμηση για το πραγματικός χρέος της χώρας».

«Η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή και υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Radermacher και τόνισε: «Δεν έχουμε δει τα πραγματικά έγγραφα σε σειρά συναλλαγών του ελληνικού κράτους, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση της Goldman Sacks».

Σημειώνεται ότι μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.

Ο κ. Radermacher ανέφερε ότι από την επίσκεψη των στελεχών της Eurostat στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται η Υπηρεσία του, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων - για το χρέος και το έλλειμμα - σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.
 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom