Eίδη το ΔΝΤ ΜΑς ΤΗΝ ΈΧΕΙ ΧΏΣΕΙ κανονικά αλλά ο Γεωργάκης μας σαλιώνει τον λωκο μας για να φτιάχνεται, η παλιοχαμούρα
Διαβάστε όλη την εισήγηση του πρωθυπουργού στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο
Έχουμε πολλά θέματα σήμερα. Είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε και ποιοτικά τη λειτουργία μας, με την έννοια της αξιολόγησης, ενός συστήματος αξιολόγησης. Κατ' αρχάς, θα δούμε τους γενικότερους δείκτες της χώρας μας, που είναι νομίζω σημαντικό ζήτημα.
Υπάρχει, όμως, και ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το ένα αφορά στενότερα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που παρακολουθεί και ο Θόδωρος Πάγκαλος, αλλά υπάρχει και μια σειρά δεσμεύσεών μας που δεν είναι εντός του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι ευρύτερες αλλαγές ή άλλες αλλαγές, για τις οποίες έχουμε κατά καιρούς δεσμευτεί στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις παρουσίες μας στις περιφέρειες, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και αυτά έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται.
Έχουμε, όμως, σήμερα εισήγηση και για ασφαλιστικό. Παράλληλα με αυτό το θέμα, έχουμε και το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών. Το πρώτο θα το εισηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, το δεύτερο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Θα έχουμε, επίσης, εισήγηση από τη Λούκα Κατσέλη, για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων.
Εκ των πραγμάτων παραμένει θέμα συζητήσεων, το θέμα των spreads, αν και εμείς πρέπει σιγά σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, παρότι αυτό παραμένει. Σε κάθε περίπτωση, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει.
Θέλω να τονίσω ότι ήδη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, είναι γεγονός. Υπάρχει αυτή η εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις αυτούς φορείς. Αυτή ήταν η τελική απόφαση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι’ αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.
Αλλά είναι υπαρκτή πια αυτή η συνεργασία και είναι εδώ και μας παρακολουθεί. Και είτε αξιοποιήσουμε είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό - θα το δούμε στην πορεία - αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας.
Όμως, θέλω να τονίσω ότι εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων. Ακόμη και στην περίπτωση που είναι ευνοϊκά τα επιτόκια, πρόβλημα μπορεί να παραμένει ότι, κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα, που θα πρέπει να βγαίνουμε στην αγορά, το ερώτημα θα είναι, τι θα γίνει, θα είναι ψηλά, χαμηλά, τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης, τα rating agencies, όπως λένε. Αυτό έχει δημιουργήσει μία ψυχολογική τρομοκρατία στην οικονομία μας, αλλά και στον Έλληνα πολίτη, που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να εγγυηθούμε ασφάλεια και σιγουριά.
Άρα, λοιπόν, πέρα από τον άμεσο δανειακό μας προγραμματισμό, η σταθερότητα είναι επίσης ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι αυτόν τον μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Και σήμερα φεύγει για την Ισπανία, όπου θα συνεδριάσει το άτυπο Εcofin. Και θα υπάρξουν συστηματικές διαπραγματεύσεις για τις περαιτέρω λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας.
Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε.
Από εκεί και πέρα, όλη αυτή η συζήτηση επαναβεβαιώνει την ανάγκη των μεγάλων τομών που κάνουμε στη χώρα μας. Διότι δεν είναι το βασικό μας πρόβλημά μας αν θα πάρουμε το α’ ή β’ δάνειο. Βεβαίως, είναι και αυτό, διότι είναι το άμεσο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Όμως, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της πορείας της χώρας μας, θα κριθεί από τις μεγάλες αλλαγές, τις τομές που κάνουμε σε όλους τους τομείς. Ανάπτυξη, γραφειοκρατία, διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα συστημάτων, όπως το ασφαλιστικό, αλλά και οι ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν στον χώρο της παιδείας, της υγείας, για να είμαστε αποτελεσματικοί και θα έλεγα και ανταγωνιστικοί. Παραδείγματος χάριν, στην παιδεία, να βγάζουμε από τα Πανεπιστήμιά μας, τα ΤΕΙ μας, τα σχολεία μας, εκπαιδευμένους νέους, που μπορούν να σταθούν σε διεθνές επίπεδο, με δυνατότητα να αφομοιώσουν καινοτομίες, να πάρουν πρωτοβουλίες, να μην είναι απλώς παπαγάλοι κάποιων συνταγών. Το ίδιο και στον τομέα της υγείας, πρέπει να δούμε πως ο τομέας αυτός εξυγιαίνεται και γίνεται διαφανής.
Είναι σημαντικό η από δω και πέρα πορεία μας να αναδεικνύει αυτές τις προτεραιότητες και, βεβαίως, στο μέτρο που εμείς θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και θα τους πετύχουμε, στο μέτρο που αυτά θα έχουν πρόοδο και σχετικά σύντομα, σε αυτό το μέτρο, θα μειωθούν και οι έξωθεν πιέσεις από τις αγορές και από τους διάφορους σχολιαστές και αναλυτές, οποιεσδήποτε προθέσεις, σκοπιμότητες ή και συμφέροντα κι αν αυτοί εξυπηρετούν.
Όπως είχα αναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο, σήμερα θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, περισσότερες από τις οποίες περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, τις οποίες θα ξαναδούμε τις επόμενες μέρες.
Τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις και για πολλές άλλες δράσεις του κυβερνητικού μας έργου.
Όλες αυτές οι δεσμεύσεις, που αποτελούν υποχρεώσεις μας έναντι των πολιτών, θα παρακολουθούνται συστηματικά και η χρονική συνέπεια θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Θέλω τώρα να πω δυο λόγια σε σχέση με τους δείκτες και το πρώτο κομμάτι που θα δούμε εδώ, όπου θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση βασικών δεικτών και κατατάξεων, για να έχουμε και μια εικόνα για το πού βρίσκεται η Ελλάδα.
Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που σπανίως κάνουμε σε συλλογικά όργανα, αλλά είναι απαραίτητο, γιατί δείχνει ακριβώς, με όποιες αδυναμίες υπάρχουν σε αυτούς τους δείκτες, πού βρισκόμαστε στο διεθνές περιβάλλον και ποια είναι μερικά από τα βασικά προβλήματά μας.
Δεύτερον, θα παρουσιάσουμε πολύ συνοπτικά το σύστημα καθημερινής παρακολούθησης των δεσμεύσεών μας και αναθέσεων που κάνω εγώ, ή και σε συνεργασία και με το σύστημα που έχει ο Θόδωρος Πάγκαλος για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Το πρόγραμμα των εκατό ημερών το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς επειδή είχαμε πολύ συγκεκριμένους στόχους και χρονικές δεσμεύσεις. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης το έχουμε κατατμήσει σε 107 δράσεις, οι οποίες, βεβαίως, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας δράσεις.
Άλλες είναι πολύ πιο πολύπλοκες, άλλες είναι πιο απλές, άλλες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πολιτικής διαμόρφωσης, της απαραίτητης πολιτικής διαβούλευσης και συναίνεσης, άλλες είναι πιο τεχνοκρατικής φύσης. Όμως, στο προεκλογικό πρόγραμμά μας και σε ομιλίες που έχω κάνει, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που περιγράφονται στο ΠΣΑΑ.
Θα υπάρχει, λοιπόν, αυτό το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι για να τιμωρήσουμε, είναι για να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Πολλές φορές θέματα κολλάνε, διότι είναι διυπουργικά, διότι χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις ή διότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και εκεί είναι που πρέπει να βοηθήσει και το γραφείο του πρωθυπουργού
Λίγα λόγια για τις χρυσές μου
Αμα όμως της θέλει η πατρίδα για να σωθεί, χαλάλι τους
Βρε δεν πάνε να