Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε, μιλώντας ενώπιον των Ευρωπαίων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «η χώρα έχει αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος, λαμβάνοντας τα πιο σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορίας της», και ζήτησε ισχυρή πολιτική στήριξη από την ΕΕ κατά των κερδοσκόπων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό.
«Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ», τόνισε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης : «Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψω τις ευθύνες. Πρώτος αναγνώρισα τις ευθύνες της χώρας και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα».
Σημείωσε ότι εκτός των μέτρων αυτών, προχωρούν και οι βαθιές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές.
Παρατήρησε, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια νύχτα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να εμπεδωθούν.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο μεσοδιάστημα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας με τέτοια επιτόκια δανεισμού. Ζητάμε από το λαό θυσίες για να μειώσουμε το έλλειμμα και την ίδια ώρα κάποιοι -πίσω από τα κομπιούτερ τους- επιτίθενται με κερδοσκοπική διάθεση. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ισπανούς. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
αυτα στις 18 μαρτιου...
ΑΑΑχχχχ, επιστροφή στη πεζή πραγματικότητα μετά από ένα αναζωογονητικό ΣΚ. Δεν κουβέντιασα για τη κρίση, δεν διάβασα εφημερίδες, δεν είδα TV.
Σιγα - σιγά όμως έρχεται η ώρα του απολογισμού αλλά και να κάνουν πράξη αυτά που έχουν εξαγγείλει. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής (7 μήνες ρε πούστη μου πια) δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ εκτός από τους φόρους στη βενζίνη και στα τσιγάρα! Δεν έχω πια καμία αμφιβολία ότι οι rookies θα τα κάνουν και πάλι σκατά. Ο υπουργός οικονομικών μας νομίζει ακόμα (για πόσο άραγε?) ότι παραμένει απλά ένας εκπρόσωπος τύπου κόμματος, σήμερα το βράδυ θα είναι στον παπαχελά. Ο υπουργός απασχόλησης τον συναγωνίζεται επάξια και προσπαθεί μέσα από λεκτικές ακροβασίες (που αγγίζουν τα όρια του ψέμματος) να εμφανιστεί αξιόπιστος. Οι άλλοι είναι κρυμμένοι.
Πάνω σε αυτό που έχω τονίσει στη παράθεση: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ρε γαμώτο, ότι χρειάζεται χρόνος και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό το σημείο με τον ΓΑΠ.
Αλλά
χρόνο είχαν!
Θα μπορούσαν δε να έχουν αγοράσει και αλλο χρόνο ήδη από το Γενάρη - ΑΝ είχαν πάρει τα 25δις που προσέφεραν οι αγορές, με ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επιτόκιο από αυτό που προσφέρει σήμερα το πακέτο στήριξης.
Και θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα, όπως το να διαπραγματευτούν ή να δεχτούν κάποια από όλες τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι. Και που άλλες τις έδιωξαν, άλλες τις έκαψαν, άλλες για άγνωστους λόγους δεν δέχτηκαν.
Γιατί δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν, στο χείλος του γκρεμού? Και να φέρουμε ουσιαστικά τους Εταίρους μας μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα?
Τις απανωτές μαλακίες των τελευταίων μηνών θα τις βρούμε μπροστά μας. Όσο και αν προσπαθούμε να το διαχειριστούμε επικοινωνιακά, να το παρουσιάσουμε σαν μονόδρομο, ή να πάρουμε και άλλους στο γκρεμό μαζί μας (βλ. Πορτογαλία, Ισπανία).
Μόνοι μας βάλαμε στο spotlight τα προβλήματά μας, μόνοι μας το κάναμε πρόβλημα ευρώπης, εμείς αρχίσαμε και τα μισόλογα ότι έχουν και άλλες χώρες παρόμοια προβλήματα (Ισπανία - Πορτογαλία).
Και αυτό δεν θα μας το συγχωρέσουν.
ΥΓ1. Απολύτως αξιόπιστη πηγή μου είπε ότι ο ΓΑΠ δεν είχε
κανένα σκοπό να κάνει την ανακοίνωση περί προσφυγής στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο εκείνο το Σαβατοκύριακο.
ΥΓ2. Τη θάλασσα, τις παραλίες, τον ουρανό και τα CT παπάρα Ολι Ρεν δεν θα τα πάρεις !!