voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Μηνύματα
- 18.212
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
Συμφωνούμε πάντως ότι CACs δεν υπήρχαν στα ελληνικά ομόλογα, και επιβλήθηκαν ως συμβατικοί όροι εκ των υστέρων. Αυτό για να μην μπερδεύεται και το Τέρας. Συνεπώς δεν μιλάμε για προσυμφωνημένο όρο, pacta sunt servanda και λοιπά ρομαντικά που συνήθως πιστεύουμε εμείς οι νομικοί. Και από την στιγμή που δεν τηρείς τις δεσμεύσεις σου, έστω και εν μέρει, γιατί ακριβώς αυτό είναι η επιβολή των CACs εκ των υστέρων, τότε γιατί επιλέγεις και με ποια κριτήρια τι θα τηρήσεις και τι όχι; Η επιβολή των CACs θα μπορούσε να γίνει στο σύνολο των ομολόγων, ασχέτως δικαίου και αρμοδιότητας - στην τελική πάντα τα ελληνικά δικαστήρια έχουν τον τελευταίο λόγο, όταν θα πάει ο δανειστής να εισπράξει. Και στην περίπτωση της Αργεντινής πήγαν οι γερμανοί στα αγγλικά και δικαιώθηκαν, αλλά μέχρι στιγμής έχουν πάρει από τα τρία το μακρύτερο. Μάλιστα, πρόσφατα προσπάθησαν να ξαναχρεοκοπήσουν την χώρα, αλλά αν θυμάμαι καλά στο αμερικανικό "εφετείο" πήραν ξανά τα τρία.
Τι μου λες;
Καταπληκτική ιδέα, πως δεν την είχαν σκεφθεί μέχρι τώρα οι Αργεντίνοι;
Να γυρίσουν δηλαδή τα ομόλογα τους σε Αργεντίνικο δίκαιο και να καθαρίσουν;
Δεν πας να τους το πεις για να μην τρέχουν τώρα δέκα χρόνια στα δικαστήρια του Μανχάτταν και να έχουν ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά; Ξέρεις, σε εκείνους τους δικηγόρους που με το που θα περάσεις την πόρτα του γραφείου και πάρεις μάτι την μουνάρα (λέμε τώρα) την γραμματέα αρχίζει να γράφει το ρολόϊ και να χρεώνεται το χιλιαρικάκι - και λίγα λέω - την ώρα;
Και αφού το θεωρείς ότι είναι τόσο εύκολο να βάλεις CACs αναδρομικά σε όλα τα ομόλογα ανεξαρτήτως χώρας δικαίου που τα διέπει γιατί δεν το κάναν και οι Αργεντίνοι;
Γιατί ΟΥΤΕ και η Αργεντινή είχε CACs ΟΥΤΕ βέβαια έβαλε στα ομόλογα ξένου δικαίου ποτέ.
Κατά τα λοιπά τα έχεις κάνει λίγο σαλάτα.
Γιατί η Αργεντινή με νόμο έχει απαγορεύσει τα δικαστήρια της χώρας της να δέχονται προσφυγές για ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δίκαιο άλλης χώρας.
Γιατί ποτέ Γερμανοί ομολογιούχοι δεν προσέφυγαν σε Αγγλικά δικαστήρια.
Γιατί δεν έχεις ιδέα τι είπε όχι μόνον το 2nd Circuit αλλά και δικαστήριο που δίκασε πρωτόδικα.
Στο ζήτημα της επιλεκτικής πληρωμής των δανειστών - που γενικά απαγορεύεται ως ιδέα σε κάθε έννομη τάξη αναδιάρθρωσης χρεών, είτε μέσω πτωχευτικών διαδικασιών είτε μέσω άλλων συμφωνιών - σχολίασαν και οι ευρωπαίοι που μας παρότρυναν να συμπεριφερθούμε ομοιόμορφα προς όλους. Εμείς όμως εκεί, να πληρώσουμε κάποιους στο άρτιο.
Τύπε, γενικά απαγορεύεται η επιλεκτική πληρωμή των δανειστών αλλά δεν σου λέει κανένας πόσο θα πληρώσεις.
Και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης στα Αμερικανικά Δικαστήρια. Διότι σου λέει άν έχεις βάλει τον όρο pari passu στα ομόλογα σου δεν μπορείς κάποιους να τους πληρώνεις (έστω και τα κουρεμένα) και κάποιους να μην τους πληρώνεις καθόλου. Διότι αυτό έκανε η Αργεντινή.
Τώρα δεδομένου ότι τα Αγγλικά Δικαστήρια ερμηνεύουν το pari passu πιό περιοριστικά (και αυτό σου το αφήνω ως άσκηση) καταλαβαίνεις τις θα πέρναμε αν δεν πληρώναμε τους ομολογιούχους ξένου δικαίου στο Λονδίνο.