Ο Ταγίπ Ερντογάν ασκώντας κριτική στους οίκους αξιολόγησης είπε ότι ανεβάζουν κατά 6 μονάδες την Ελλάδα που εχει βουλιάξει, ενώ την Τουρκία, την ανεβάζουν με το σταγονόμετρο. Είπε ακόμα ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι ειλικρινείς και αυξάνουν κατά 6 βαθμίδες την αξιολόγηση μιας χώρας που πουλάει τα νησιά της.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών μας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι τέτοιες δηλώσεις δεν ταιριάζουν σε ηγέτες, και μάλιστα γειτονικών κρατών, που λενε οτι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φίλιας και εμπιστοσύνης
Ο Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν "χαιρέκακες", επισημαίνοντας ότι αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία.
Όσο για τα περί πώλησης νησιών, ο Αβραμόπουλος τόνισε ότι «κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή».
Πηγή:
]
Όταν κάποιος κάνει παράπονο ότι αδικείται, δεν είναι "χαιρέκακος". Χαιρέκακος σημαίνει αυτός που χαίρεται με το κακό. Ο Ερντογάν δεν χάρηκε με κάποιο κακό, γιατί δεν υπήρξε κακό. Η αναβάθμιση που μας έκαναν είναι καλό πράμα, όχι κακό. Και ο Ερντογάν είπε "Θέλω κι εγώ", δηλαδή παραπονέθηκε. Δεν "χάρηκε", αντίθετα μάλλον λυπήθηκε που δεν αναβαθμίστηκε κι αυτός.
Την κοτσάνα του περί χαιρεκακίας θα μπορούσε να την πει ο Αβραμόπουλος αν οι οίκοι αξιολόγησης μας υποβάθμιζαν, και ο Ερντογάν έλεγε "Καλά σας έκαναν, μπράβο τους". Αφού ΔΕΝ μας υποβάθμισαν, και αφού ο Ερτνογάν ΔΕΝ χάρηκε, που είναι η χαιρεκακία?
Για την πώληση νησιών είπε κατ' αρχήν ψέμματα. Νησιά πουλιώνται. Με μια μόνο αναζήτηση σε ένα μόνο website real estate, εγώ βρήκα ΟΚΤΩ!
Κατά δεύτερον είπε κοτσάνα: Είπε «Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή». Άρα τα νησιά είναι "Αξίες". Περίεργο. Εγω νόμιζα ότι είναι έδαφος.
Και αυτοί που ζητάνε ευρώ για να πουλήσουν το νησί έδαφος με ευρώ δεν θέλουν να αλλάξουν? Τι είναι "οι αξίες" του Αβραμόπουλου που "δεν" πωλούνται? Τα νησιά ή τα ευρώ?
Υπουργός εξωτερικών και πρώην διπλωμάτης, σου λέει μετά.
Να μιλήσουμε, για να πούμε κάτι, έστω κι αν λέμε μαλακίες ή δεν λέμε τίποτα.
Εμ πως να μη φαληρίσει η χώρα έτσι....