Βαφκαλιζόμαστε μια ζωή με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και απο την άλλη συμπεριφερόμαστε χειρότερα απο τους πιο οπισθοδρομικούς βαλκάνιους.
μπορεί μάγκα αυτό να είναι και χαρακτηριστικό της φυλής μας.
η πλάκα είναι ότι οι έλληνες Σφαζονται στην κυριολεξία αναμεταξύ τους και οι ξένοι κάνουν πάρτυ στις πλάτες τους και δε βγάζουν άχνα......
εδώ δες....
Συνάντηση ορόσημο για κατώτατο μισθό και όρια συνταξιοδότησης
11/9/2012 10:17:00 πμ
Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια φαίνεται να συμφωνεί η τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για την συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης στη μια το μεσημέρι του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν την Τετάρτη οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα βλέπει θετικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο θα αποφέρει κέρδος 900 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 που είναι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί στο τραπέζι, εξαιτίας του ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις η παραμονή στην εργασία για έναν επιπλέον χρόνο για όλους όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2012 και του 2013.
Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της τρόικας έχουν απορρίψει μία σειρά μέτρων τα οποία ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, αλλά και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 3,2 δισ. ευρώ έσοδα από την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ.
Η τρόικα επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ως ισοδύναμο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ουσιαστικά η επιχειρηματολογία της τρόικας εστιάζεται:
1. Ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις. Για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ ακριβή, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.
2. Ότι η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε κενή περιεχομένου, δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.
3. Δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.
4. Ότι στα φάρμακα προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
5. Δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων, έσοδα από φοροδιαφυγή. Ζητεί να εμφανιστούν πρώτα συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, και μετά να υπολογισθεί κονδύλι από τη συγκεκριμένη πηγή.
Ορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση
Πέρα από τα ασφαλιστικά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να αναφερθεί και στις παρεμβάσεις στα εργασιακά. Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης προανήγγειλε χθες την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα καθιστά ουσιαστικότερο το ρόλο του κράτους στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ότι οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες και εργαζόμενοι) θα καταθέτουν τις προτάσεις τους σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού,[size=18pt] ωστόσο η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σταθμίζοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, και φυσικά το ποσοστό της ανεργίας.[/size]
Ο κ. Βρούτσης προχωρά στην υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης, η οποία θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί από το καλοκαίρι, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν ανακοινώσει οι κοινωνικοί εταίροι για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Όσον αφορά τις νέες παρεμβάσεις που φαίνεται να ζητά η τρόικα μέσω του εργασιακού e-mail, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή δεν θα συζητηθούν αποζημιώσεις, αλλαγή ωρών και ημερών απασχόλησης.
Αντίθετα, στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να τεθεί η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πέρα από το 1,1% μέσω της κατάργησης της εισφοράς για τον ΕΟΚ και τον ΟΕΕ, ώστε να φτάσει το 5% για τους συνεπείς εργοδότες εντός του 2013.