Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 9 άτομα (0 μέλη και 9 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
υπάρχουν κι άλλες πτυχές της "χρεοκοπίας" που δεν αναδεικνύονται τόσο πολύ...


Έλληνες και Γερμανοί εργαζόμενοι πληρώνουν τα γερμανικά πλεονάσματα

Γραμμένο από Αλαβάνου Αριάδνη

Μέσα στον ορυμαγδό της .....

  Eξαίρετο άρθρο....
  Και φοβάμαι πως είναι η αλήθεια...
 

  Η Γερμανία , η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη,παραγκωνίζοντας
  την  Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, καταφέρνει τώρα να δημιουργήσει μία «ζώνη φτηνής
  εργασίας»
στη νότιο Βαλκανική(cf.PIGS), με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και πιθανότατα τα
  Σκόπια και την Αλβανία, για να αντιμετωπίσει την Κίνα που εισβάλλει στις αγορές με τα
  φτηνά (και συνεχώς βελτιούμενα ποιοτικά) προϊόντα της: Η Γερμανία, γνωρίζοντας πως
  αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα φθηνά εργατικά χέρια των Κινέζων, σκέφτηκε πως μία
  κατάρρευση της Ελλάδας
θα την ωφελούσε πολλαπλά, αφού θα κατάφερνε να δημιουργήσει πολύ
  φτηνούς εργάτες μέσα στην Ευρώπη, όπου με σαφέστατα μειωμένα μεταφορικά τα προϊόντα της
  θα ήταν ανταγωνιστικά με αυτά της Κίνας.

  Την ίδια στιγμή η Γερμανία ωφελείται και οικονομικά, αφού μία μείωση της δύναμης /
  αξίας του Euro απογειώνει τις εξαγωγές της και κινεί την βιομηχανία της που γνωρίζει
  προβλήματα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Φυσικά, & οι Γερμανοί πολίτες θα
  μπορούν να κάνουν πλέον φτηνές διακοπές στην «ονειρεμένη» Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα η
  Γερμανική τουριστική Βιομηχανία θα μπορέσει να αγοράσει φτηνή ελληνική γη (η αναφορά
  για τα νησιά δεν ήταν καθόλου τυχαία), μειώνοντας μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερο το
  κόστος (ή τα κέρδη για τους Γερμανούς επενδυτές) των διακοπών στην Ελλάδα…!"



  Απο το Αντιβαρο..
 
 
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  Επισης απο το Αντιβαρο

  Προσωπικως η Αληθεια σε απλα Ελληνικα

  Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

  Σε προηγούμενα άρθρα μου κατά την περασμένη εικοσαετία είχα προβλέψει, βάσει της κοινής οικονομικής λογικής, την αναπόφευκτη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας. Επίσης είχα εγκαίρως προβλέψει και μάλιστα προειδοποιήσει για την φούσκα του χρηματιστηρίου έναν χρόνο πριν αυτή εκραγεί, κερδίζοντας ειρωνικά σχόλια και τον τιμητικό τίτλο της «Κασσάνδρας». Πιο πρόσφατα υποστήριξα ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα είναι μακροπρόθεσμη και θα συνοδευτεί από κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση, ίσως δε θα έχει επιπτώσεις στα εθνικά θέματα. Αυτήν την φορά ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με έκθεσή του διέψευσε όσους αυτο-εφησυχάζονταν με την βεβαιότητα ότι "η ύφεση θα κρατήσει δύο-τρία χρόνια".

  Η έξοδος από την φάση της Ύφεσης και η είσοδος στην φάση της Ανάπτυξης επιτυγχάνονται ως γνωστόν είτε με την μέθοδο του Schumpeter είτε με αυτήν του Keynes.

Ο Schumpeter υποστήριξε ότι η Ανάπτυξη προκύπτει από την καινότομο δράση των επιχειρηματιών, που ανοίγουν νέες αγορές και λανσάρουν νέα προϊόντα. Επομένως απαιτείται η ύπαρξη επιχειρηματιών με ριψοκίνδυνο πνεύμα, φαντασία και προτεσταντική συγκρότηση, δηλαδή οντολογική αφοσίωση στον σκοπό τους(το τελευταίο έθεσε ως προϋπόθεση όχι ο Schumpeter, αλλά ο Max Weber).

   Στην Ελλάδα, επιχειρηματίες αυτού του τύπου δεν υπήρξαν ποτέ, διότι η ατομική επιχειρηματικότητα μεγάλης κλίμακας είχε συνήθως τυχοδιωκτικό χαρακτήρα και συνδέθηκε σε όλη την διάρκεια του Εικοστού Αιώνα με την νόμιμη ή παράνομη διαπλοκή με το κράτος. Επίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες κλπ.) χαρακτηρίζονταν ως επί το πλείστον από τεχνολογική καθυστέρηση, έλλειψη προηγμένης τεχνογνωσίας και κυρίως των μηχανισμών που παράγουν τεχνογνωσία(πχ. τα χρηματοδοτούμενα από επιχειρηματικά κεφάλαια ιδιωτικά ή ημι-δημόσια πανεπιστήμια) καθώς και από χαμηλή παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα(υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

   Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε η απουσία οικογενειακής συνέχειας και μακροχρόνιας παράδοσης (η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών σπανίως υπερβαίνει τις δύο γενιές-συνήθως η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη, γεμάτη αλαζονεία και εκπαιδευμένη κυρίως στην κατανάλωση, οδηγείται στην χρεωκοπία). Όλα αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στην Τουρκοκρατία, δεν συμμετείχε στις κοινωνικές διαδικασίες της Αναγέννησης και της Βιομηχανικής Επανάστασης, που έλαβαν χώρα στην Δυτική Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες.
Επομένως, λείπει το ανθρωπολογικό υλικό και οι κοινωνιολογικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μεγάλης κλίμακας και επενδύσεων ολκής, που θα οδηγήσουν την χώρα στην Ανάπτυξη.

   Η δεύτερη μέθοδος, η λεγόμενη «κεϋνσιανή» (στην πραγματικότητα είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Roosvelt όταν διατυπώθηκε θεωρητικά από τον Keynes), συνίσταται σε κρατική παρέμβαση με δημόσια έργα, ενίσχυση του εισοδήματος των κατωτέρων στρωμάτων και γενικώς μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης άρα του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων άρα σε μείωση της ανεργίας άρα σε νέα αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νεοπροσλαμβανομένων κ.ο.κ. Με αυτό το σπιράλ μία οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε αναπτυξιακή χρονιά.

   Μόνον που για την άσκηση «κεϋνσιανής» πολιτικής απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ότι η αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσει πράγματι αύξηση της παραγωγής άρα των επενδύσεων άρα της απασχόλησης κ.ο.κ. Η πικρή πείρα των τεράστιων μισθολογικών αυξήσεων του ΠΑΣΟΚ το 1981-2 και γενικώτερα ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα οδηγήσει αντιθέτως σε αύξηση των εισαγωγών, άρα σε περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος και πληθωρισμό.
Δεύτερον, για την άσκηση κεϋνσιανής πολιτικής απαιτούνται χρήματα.


[size=14pt]Τρία πιθανά σενάρια[/size]

  Επομένως, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, εφ' όσον αποκλείεται υπό τις σημερινές συνθήκες η άσκηση φιλελεύθερης αλλά και κεϋνσιανής πολιτικής, είναι φανερό ότι η δημοσιονομική μας επιβίωση εξαρτάται πλήρως από τον εξωτερικό δανεισμό. Ακόμη και εάν αυτός επιτευχθεί, με τεράστια φυσικά επιτόκια, απλώς θα καθυστερήσει λίγους μήνες την χρεωκοπία. Τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής:

α. η κυβέρνηση Παπανδρέου προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναλαμβάνει την εξόφληση του δημοσίου χρέους και την χρηματοδότηση της τρέχουσας λειτουργίας του κράτους. Ταυτόχρονα κηρύσσεται στάση πληρωμών και γίνεται ρύθμιση αποπληρωμής του εθνικού χρέους σε δόσεις. Το ΔΝΤ επιβάλλει περαιτέρω σκληρούς όρους, μαζικές απολύσεις από τον δυσανάλογα μεγάλο δημόσιο τομέα κλπ.
Η λήψη οδυνηρών μέτρων δεν θα οδηγήσει όμως την χώρα στην ανάκαμψη(δεν χρησιμοποιώ τον όρο «ανάπτυξη», για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω).Διότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία απαιτούνται ταυτόχρονα ριζικές διαρθρωτικές μεταβολές, οι οποίες δεν πρόκειται να προκύψουν από το σημερινό πολιτικό σύστημα, λόγω της βαθειάς του ανικανότητας και του πολιτικού κόστους, που αποτελεί την πραγματική «κόκκινη γραμμή» του.

β. η κυβέρνηση Παπανδρέου επιστρέφει στην δραχμή. Τυχόν επιστροφή στην δραχμή θα διευκόλυνε βεβαίως την ανάγκη ρευστότητας, αλλά και θα καθιστούσε δυνατή την άσκηση κεϋνσιανής πολιτικής και την αύξηση των δημοσίων δαπανών παραγωγικού χαρακτήρα. Αλλά αυτή θα είναι ατελέσφορη χωρίς την επιστροφή των Ελλήνων στην έννοια της παραγωγικότητας, της αποταμίευσης και της κατανάλωσης εγχωρίων και όχι εισαγομένων προϊόντων. Κάτι που συνεπάγεται την πλήρη μετάλλαξη του μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης και της νοοτροπίας των σημερινών Ελλήνων. Π.χ., την εξάλειψη του «ορ άματος» του διορισμού στο δημόσιο, την κατάργηση της γραφειοκρατικής γάγγραινας, την αναζωογόνηση της γεωργίας, της βιοτεχνίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων(πχ. βιολογικά προϊόντα και προϊόντα ονομασίας προέλευσης),την προσπάθεια μείωσης της διαφοράς
εισαγωγών-εξαγωγών κλπ.


  Μόνον τότε η επιστροφή στην δραχμή, συνοδευόμενη από μία σειρά μέτρων για την προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, που έτσι θα καταστούν φθηνότερα στην διεθνή αγορά, και του ελληνικού τουρισμού, που θα προσφέρει και πάλι φθηνές-λόγω της ισοτιμίας της δραχμής-υπηρεσίες στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, θα αποδώσει πράγματι.
Επειδή αυτά, σ' αυτήν την φάση τουλάχιστον, δεν φαίνονται πιθανά, η επιστροφή στην δραχμή θα έλυνε μεν τα χέρια της κυβέρνησης από πλευράς ρευστότητας, θα οδηγούσε όμως σε πληθωριστικό άλμα, το οποίο θα εξανέμιζε σε σύντομο χρονικό διάστημα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα και πάλι την κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση.

γ. τελικώς υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκει κάποιον τρόπο να στηρίξει δημοσιονομικά την Ελλάδα. Αυτή η βοήθεια θα συνιστά, λόγω της γενικώτερης ευρωπαϊκής δυσπραγίας, μία βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση ολίγων μηνών, που θα μεταθέσει απλώς χρονικά το τέλμα.
[size=14pt]
Θα υπάρξει επομένως ποτέ ανάκαμψη;
[/size]

  Χρησιμοποιώ τον όρο «ανάκαμψη» και όχι «ανάπτυξη» διότι εκτιμώ ότι η Ανάπτυξη, όπως την γνωρίσαμε διεθνώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε (για να θυμηθούμε τον Keynes) ένα «εξαιρετικό ιστορικό επεισόδιο», που είναι απίθανο να επαναληφθεί.

   Η Ανθρωπότητα καλείται σήμερα να επιλέξει μεταξύ της κατάργησης του καταναλωτικού τρόπου ζωής και της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη. Επομένως, θεωρώ ότι το περιεχόμενο της έννοιας «Ανάπτυξη» θα αναπροσανατολιστεί σύντομα σε ποιοτικές-πολιτιστικές κατευθύνσεις.

  Ειδικώτερα για την Ελλάδα, τα δεδομένα είναι ακόμη πιο σχετικά: μετά από μί α βραχεία περίοδο πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης κατά την περίοδο 1950-1970,δηλαδή αύξησης του ΑΕΠ ως προϊόντος, η χώρα συνέχισε να «αναπτύσσεται» στην κατεύθυνση της αύξησης του ΑΕΠ ως δαπάνης. Αυτό που όλο το πολιτικό σύστημα, μεγάλο μέρος του τύπου και των διανοουμένων αποκάλεσαν «ανάπτυξη», δεν ήταν παρά μία δανειοδίαιτη, εξωπραγματική για τα εγχώρια παραγωγικά δεδομένα φούσκα. Η οποία συνοδεύτηκε από την μετάλλαξη του παραδοσιακού, λιτοδίαιτου και εργατικού τρόπου ζωής των Ελλήνων, και από την υιοθέτηση ενός υπερκαταναλωτικού μοντέλου διαβίωσης που ταιριάζει στις ισχυρές βιομηχανικές οικονομίες.

   Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι Έλληνες έζησαν παράγοντας ο καθένας προϊόντα και υπηρεσίες αξίας π.χ. 250 ευρώ και καταναλώνοντας προϊόντα και υπηρεσίες 1000 ευρώ. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα χυδαίου νεοπλουτισμού και συβαριτισμού, το χρέος συσσωρευόταν, και όλοι ανεύθυνα πίστευαν ότι αυτό θα κρατούσε αιώνια.

  Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα είναι μία επαναρρύθμιση της σχέσης παραγωγής-κατανάλωσης, που θα αντιστοιχήσει τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς τα καταναλωτικά μας ήθη. Το επίπεδο διαβίωσης θα συσταλεί στην κατεύθυνση της απόρριψης του υπερκαταναλωτισμού και της επιστροφής στην λιτή διαβίωση, που επί χιλιετίες χαρακτήριζε το έθνος μας και αποτελούσε την κρυφή του δύναμη. Το κράτος θα γίνει πιό μικρό, αποτελεσματικό, λειτουργικό, κοινωνικό και ηθικό. Θα επανέλθουν στο κέντρο της δημόσιας ζωής οι εξοβελισθείσες έννοιες της εντιμότητας, της πειθαρχίας και της ιεραρχίας, της ευνομίας και της χρηστής διοίκησης, που αποδεικνύονται με οδυνηρό τρόπο σήμερα λειτουργική ανάγκη και όχι μεταφυσική και ηθική επιλογή.

  Ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα ανασυγκροτηθεί, η επιχειρηματικότητα θα αναδιοργανωθεί στην βάση μικρομεσαίων οικογενειακών-κοινοτικών-συνεταιριστικών μορφών χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας. Μεγάλος αριθμός νέων θα επιστρέψει στην ύπαιθρο και στην γεωργία, την οποία θα αναζωογονήσει με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η οικον ομική ιθύνουσα τάξη, τουλάχιστον το μέρος της που θα επιβιώσει από την ύφεση, θα αποβάλει την νεοπλουτική της αλαζονεία, που προκαλεί το ταξικό μίσος άρα την κοινωνική αποσταθεροποίηση, και θα υιοθετήσει στάση περισσότερο σεμνή, θα στραφεί δε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, που θα δικαιώσουν ηθικά και κοινωνικά την ύπαρξή της σε συνθήκες πτώσης του βιοτικού επιπέδου.

   Τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν ξανά εκπαιδεύοντας μικρότερους αριθμούς επιστημόνων με υψηλότερες προδιαγραφές, ενώ μεγάλος αριθμός νέων θα στραφεί στην επαγγελματική εκπαίδευση και στην βιοπάλη, καθώς η ψευδοπροοπτική του δημοσίου θα κλείσει και τα άχρηστα πτυχία, που χρησίμευαν μόνον για διορισμό, θα απαξιωθούν. Και μαζί τους τα χιλιάδες άχρηστα πανεπιστήμια και ΤΕΙ- πρυτανεία κομματικών στελεχών.
Αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό και βιώσιμο-τονίζω: βιώσιμο-μοντέλο κοινωνικοοικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας που μπορεί να υπάρξει.


[size=14pt]To πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό[/size]

   Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία ανακατάταξης.
Αυτό που αποκλείεται είναι να την διεκπεραιώσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Πιστεύω ότι στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας τελικώς θα φθάσουμε, αφού προηγουμένως περάσουμε μέσα από μία μεγάλη πολιτική κρίση. Το βασικό διακύβευμα αυτής της κρίσης θα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος πολιτικο-κοινωνικού συστήματος με ένα εντελώς διαφορετικό, που θα αποτελείται από τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

  Μάλιστα θεωρώ ότι παράταση της ζωής του σημερινού πολιτικού συστήματος σημαίνει παράταση της ύφεσης και καθυστέρησης της ανάκαμψης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, και συγκεκριμένα με τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, της Siemens, των δομημένων ομολόγων, το ολοκαύτωμα του 2007,τα Δεκεμβριανά του 2008,την πρωτοφανή αποχή στις Ευρωεκλογές του 2009,φάνηκε καθαρά η σήψη, η συνολική χρεωκοπία και η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης. Επειδή δεν κατέστη εφικτό, κυρίως λόγω του εκλογικού νόμου και του ολιγοπωλιακού χαρακτήρα της τηλεόρασης, την φθορά να εισπράξουν νέα σχήματα, το υπάρχον πολιτικό σύστημα επεβίωσε λόγω της δυνάμεως της αδρανείας.

  Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε την συνέχιση της δανειοδίαιτης ευημερίας, γι' αυτό και κατήγαγε εκλογικό θρίαμβο. Επίσης η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ανέδειξε νέο ηγέτη κινούμενο στα όρια της συστημικότητας. Αλλά το μεν ΠΑΣΟΚ υποχρεούται σήμερα να εφαρμόσει μέτρα που αναιρούν την ίδια την πελατειακή-κρατικιστική-λαϊκιστική δομή και ιδεολογία του. Η δε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν προέβη στην παραμικρή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της και του πολιτικού της λόγου. Ενώ τα κόμματα της Αριστεράς περιορίζονται σε μάχες οπισθοφυλακής, χωρίς ρεαλιστική αντιπρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Το πιθανότερο είναι ότι η χρεωκοπία της χώρας και οι οδυνηρές συνέπειές της στο κοινωνικό επίπεδο θα επιταχύνουν την κατάρρευση του σημερινού συστήματος.

  Είτε οδηγηθούμε, εν μέσω γενικευμένης αποσταθεροποίησης, σε σχηματισμό κυβερνήσεως εκτάκτου ανάγκης από τραπεζίτες και τεχνοκράτες, είτε σε κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, είτε σε δικομματική κυβέρνηση, είτε σε κάποιο άλλο σχήμα εκτάκτου ανάγκης, η δυναμική των πραγμάτων θα ωθήσει το σημερινό πολιτικό δυναμικό στην έξοδο.
Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Πάγια πεποίθησή μου είναι ότι η ίδια η Ελληνική κοινωνία θα δώσει την λύση.



   Πηγή:


  Ο Μελετοπουλος :

 
 

Kman

Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2007
Μηνύματα
653
Like
6
Πόντοι
6
Κοιτάξτε βασικά πάμε για δικτατορία.Αυτή είναι η αλήθεια.
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
  Eξαίρετο άρθρο....
  Και φοβάμαι πως είναι η αλήθεια...
 

  Η Γερμανία , η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη,παραγκωνίζοντας
  την   Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία, καταφέρνει τώρα να δημιουργήσει μία «ζώνη φτηνής
  εργασίας»
στη νότιο Βαλκανική(cf.PIGS), με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και πιθανότατα τα
  Σκόπια και την Αλβανία, για να αντιμετωπίσει την Κίνα που εισβάλλει στις αγορές με τα
  φτηνά (και συνεχώς βελτιούμενα ποιοτικά) προϊόντα της: Η Γερμανία, γνωρίζοντας πως
  αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα φθηνά εργατικά χέρια των Κινέζων, σκέφτηκε πως μία
  κατάρρευση της Ελλάδας
θα την ωφελούσε πολλαπλά, αφού θα κατάφερνε να δημιουργήσει πολύ
  φτηνούς εργάτες μέσα στην Ευρώπη, όπου με σαφέστατα μειωμένα μεταφορικά τα προϊόντα της
  θα ήταν ανταγωνιστικά με αυτά της Κίνας.

  Την ίδια στιγμή η Γερμανία ωφελείται και οικονομικά, αφού μία μείωση της δύναμης /
  αξίας του Euro απογειώνει τις εξαγωγές της και κινεί την βιομηχανία της που γνωρίζει
  προβλήματα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Φυσικά, & οι Γερμανοί πολίτες θα
  μπορούν να κάνουν πλέον φτηνές διακοπές στην «ονειρεμένη» Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα η
  Γερμανική τουριστική Βιομηχανία θα μπορέσει να αγοράσει φτηνή ελληνική γη (η αναφορά
  για τα νησιά δεν ήταν καθόλου τυχαία), μειώνοντας μακροπρόθεσμα ακόμη περισσότερο το
  κόστος (ή τα κέρδη για τους Γερμανούς επενδυτές) των διακοπών στην Ελλάδα…!"



  Απο το Αντιβαρο..
 
 

νομίζω ότι η διαφορά των κειμένων που προτείνεις και αυτών που προτείνω είναι

η ανάδειξη ή όχι της ταξικής διάστασης του ζητήματος.

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ θεωρώ την παρατήρηση ότι ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ την ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΣΧΥ (του κεφαλαίου)...
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Περί χρεοκοπίας



«Το μόνο μέρος του εθνικού πλούτου που, πραγματικά, ανήκει στον λαό είναι το δημόσιο χρέος του», έγραφε ο Μαρξ. Και η χρεοκοπία (ή πτώχευση) της χώρας είναι η μόνη «υπεραξία» που μπορεί να αντλήσει ο λαός από τον πλούτο αυτό, θα προσθέταμε εμείς. Με ποιο ύψος χρέους χρεοκοπεί ένα κράτος, δεν είναι σαφές. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας υπερβαίνει το 187% του ΑΕΠ της, αλλά η χρεοκοπία της θεωρείται αδιανόητη. Οι οικονομολόγοι έχουν επιχειρήσει να συστηματοποιήσουν δείκτες κινδύνου χρεοκοπίας – το ύψος του χρέους σε σχέση με την αξία των περιουσιακών στοιχείων ενός κράτους, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό εξωτερικό χρέος που περιλαμβάνει και το χρέος των ιδιωτών κ.ά. Ωστόσο, μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει ακόμη κι όταν κανένας από τους δείκτες αυτούς δεν έχει υπερβεί το όριο κινδύνου. Η Ουγγαρία και η Λεττονία, τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, έπεσαν στον γκρεμό από… ύψος χρέους κάτω του 40% του ΑΕΠ.



Στην πραγματικότητα, μια χώρα χρεοκοπεί όταν το αποφασίσουν οι πιστωτές της. Δηλαδή, τα τραπεζικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια που αγοράζουν το χρέος της. Ανεβάζουν το κόστος δανεισμού της σε επίπεδα τόσο απαγορευτικά, ώστε την εξωθούν να εξαγγείλει επίσημα αδυναμία δανεισμού και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών της. Αυτό που ακολουθεί είναι λίγο-πολύ γνωστό: Οι πιστωτές του κράτους χάνουν ένα μέρος των αξιώσεών τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να επιβάλλουν εξοντωτικούς όρους νέου δανεισμού, εκβιάζοντας τη χώρα με πιστοληπτικό θάνατο.

Οι κυβερνήσεις αναζητούν ρευστό στην εσωτερική αγορά, επιβάλλοντας ελέγχους στις αποταμιεύσεις, έκτακτες βαριές φορολογίες και δραστική μείωση κρατικών δαπανών -πρωτίστως των κοινωνικών. Το τραπεζικό σύστημα καταρρέει, το ίδιο και οι επί μέρους αγορές αγαθών και αξιών, η ζήτηση συρρικνώνεται, το εθνικό νόμισμα απαξιώνεται λόγω αναγκαστικής πληθωριστικής πολιτικής.

Για μια μακρά περίοδο, η οικονομία «σέρνεται» μέχρι να δημιουργηθούν οι πρώτες εστίες συσσώρευσης πλούτου από τις οποίες θα εκκινήσει η ανάκαμψη. Τελικά, η κρατική χρεοκοπία είναι ένας μηχανισμός βίαιης αναδιανομής του πλούτου. Πρώτα, σε υπερεθνικό επίπεδο, αφού αποτελεί μηχανισμό για να λεηλατήσουν οι πιστωτές όχι μόνο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, αλλά και κάθε πηγή πλούτου: περιουσιακά στοιχεία, φυσικούς πόρους, κρατικές επιχειρήσεις. Δεύτερον, στο πεδίο της εθνικής αγοράς, αποσπάται εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων υπέρ των «επενδυτών» και εν ονόματι της ανάκαμψης. Η οικονομική ολιγαρχία ανασυγκροτείται πάνω στα οικονομικά ερείπια της χώρας, αξιοποιώντας τα εναπομένοντα τμήματα δημόσιου πλούτου. Με τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης ξαναβάζει τη χώρα στον μακρύ, φαύλο κύκλο του χρέους.

Η πρώτη κρατική χρεοκοπία της ιστορίας έγινε στην Ισπανία, τον 16ο αι. Την ακολούθησαν δεκάδες χρεοκοπίες φτωχών αλλά και πλούσιων χωρών. Σ’ όλων την περιπέτεια συνδετικός ιστός είναι η σύγχρονη τραπεζοκρατία, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, στις φλέβες του οποίου κυλάει πρωτίστως κρατικό χρέος.

 

Επισκέπτης
Ρε γμτ μπορεί να βουλιάξει το καράβι,γιατί όμως πρέπει να στο λένε συνέχεια παντού και να σε γαμάνε ψυχολογικά;! :rolleyes: :think:
 

memosan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Οκτ 2006
Μηνύματα
12.218
Like
4
Πόντοι
166
ΠαΠακιι να σου βαλω λιγο Πλευρη να τον παιξεις?
 

erevnitis

Μέλος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
4.766
Κριτικές
1
Like
7
Πόντοι
16
Ρε γμτ μπορεί να βουλιάξει το καράβι,γιατί όμως πρέπει να στο λένε συνέχεια παντού και να σε γαμάνε ψυχολογικά;! :rolleyes: :think:
Παπαζολακη ,ο ΓΑΠ ειναι ο μοναδικος πρωθυπουργος χωρας που κανει τουρνε διεθνως διαφημιζοντας ...την χρεωκοπια της χωρας του !
Ειναι τοσο πρωτοτυπο και σουρρεαλιστικο ,που
αρχιζω να διερωτωμαι μηπως ειναι...ορθο!
Η μήπως δεν ειναι? Μηπως υπερθεματιζει την κριση
ωστε να μην υπαρχει αντιδραση στα αντιλαϊκα μετρα
που θα επιβληθουν ?
 

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Μηνύματα
10.454
Like
19
Πόντοι
166
Παπαζολακη ,ο ΓΑΠ ειναι ο μοναδικος πρωθυπουργος χωρας που κανει τουρνε διεθνως διαφημιζοντας ...την χρεωκοπια της χωρας του !
Ειναι τοσο πρωτοτυπο και σουρρεαλιστικο ,που
αρχιζω να διερωτωμαι μηπως ειναι...ορθο!
Η μήπως δεν ειναι? Μηπως υπερθεματιζει την κριση
ωστε να μην υπαρχει αντιδραση στα αντιλαϊκα μετρα
που θα επιβληθουν ?
κατι μπερδευεις...ποια χωρα του;;;;
 

Επισκέπτης
Παπαζολακη ,ο ΓΑΠ ειναι ο μοναδικος πρωθυπουργος χωρας που κανει τουρνε διεθνως διαφημιζοντας ...την χρεωκοπια της χωρας του !
Ειναι τοσο πρωτοτυπο και σουρρεαλιστικο ,που
αρχιζω να διερωτωμαι μηπως ειναι...ορθο!
Η μήπως δεν ειναι? Μηπως υπερθεματιζει την κριση
ωστε να μην υπαρχει αντιδραση στα αντιλαϊκα μετρα
που θα επιβληθουν ?
Η κρίση υπάρχει,θέληση για ακριβοδίκαιη λύση δεν....
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
Περί χρεοκοπίας



«Το μόνο μέρος του εθνικού πλούτου που, πραγματικά, ανήκει στον λαό είναι το δημόσιο χρέος του», έγραφε ο Μαρξ. Και η χρεοκοπία (ή πτώχευση) της χώρας είναι η μόνη «υπεραξία» που μπορεί να αντλήσει ο λαός από τον πλούτο αυτό, θα προσθέταμε εμείς. Με ποιο ύψος χρέους χρεοκοπεί ένα κράτος, δεν είναι σαφές. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας υπερβαίνει το 187% του ΑΕΠ της, αλλά η χρεοκοπία της θεωρείται αδιανόητη. Οι οικονομολόγοι έχουν επιχειρήσει να συστηματοποιήσουν δείκτες κινδύνου χρεοκοπίας – το ύψος του χρέους σε σχέση με την αξία των περιουσιακών στοιχείων ενός κράτους, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό εξωτερικό χρέος που περιλαμβάνει και το χρέος των ιδιωτών κ.ά. Ωστόσο, μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει ακόμη κι όταν κανένας από τους δείκτες αυτούς δεν έχει υπερβεί το όριο κινδύνου. Η Ουγγαρία και η Λεττονία, τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, έπεσαν στον γκρεμό από… ύψος χρέους κάτω του 40% του ΑΕΠ.



Στην πραγματικότητα, μια χώρα χρεοκοπεί όταν το αποφασίσουν οι πιστωτές της. Δηλαδή, τα τραπεζικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια που αγοράζουν το χρέος της. Ανεβάζουν το κόστος δανεισμού της σε επίπεδα τόσο απαγορευτικά, ώστε την εξωθούν να εξαγγείλει επίσημα αδυναμία δανεισμού και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών της. Αυτό που ακολουθεί είναι λίγο-πολύ γνωστό: Οι πιστωτές του κράτους χάνουν ένα μέρος των αξιώσεών τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να επιβάλλουν εξοντωτικούς όρους νέου δανεισμού, εκβιάζοντας τη χώρα με πιστοληπτικό θάνατο.

Οι κυβερνήσεις αναζητούν ρευστό στην εσωτερική αγορά, επιβάλλοντας ελέγχους στις αποταμιεύσεις, έκτακτες βαριές φορολογίες και δραστική μείωση κρατικών δαπανών -πρωτίστως των κοινωνικών. Το τραπεζικό σύστημα καταρρέει, το ίδιο και οι επί μέρους αγορές αγαθών και αξιών, η ζήτηση συρρικνώνεται, το εθνικό νόμισμα απαξιώνεται λόγω αναγκαστικής πληθωριστικής πολιτικής.

Για μια μακρά περίοδο, η οικονομία «σέρνεται» μέχρι να δημιουργηθούν οι πρώτες εστίες συσσώρευσης πλούτου από τις οποίες θα εκκινήσει η ανάκαμψη. Τελικά, η κρατική χρεοκοπία είναι ένας μηχανισμός βίαιης αναδιανομής του πλούτου. Πρώτα, σε υπερεθνικό επίπεδο, αφού αποτελεί μηχανισμό για να λεηλατήσουν οι πιστωτές όχι μόνο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, αλλά και κάθε πηγή πλούτου: περιουσιακά στοιχεία, φυσικούς πόρους, κρατικές επιχειρήσεις. Δεύτερον, στο πεδίο της εθνικής αγοράς, αποσπάται εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων υπέρ των «επενδυτών» και εν ονόματι της ανάκαμψης. Η οικονομική ολιγαρχία ανασυγκροτείται πάνω στα οικονομικά ερείπια της χώρας, αξιοποιώντας τα εναπομένοντα τμήματα δημόσιου πλούτου. Με τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης ξαναβάζει τη χώρα στον μακρύ, φαύλο κύκλο του χρέους.

Η πρώτη κρατική χρεοκοπία της ιστορίας έγινε στην Ισπανία, τον 16ο αι. Την ακολούθησαν δεκάδες χρεοκοπίες φτωχών αλλά και πλούσιων χωρών. Σ’ όλων την περιπέτεια συνδετικός ιστός είναι η σύγχρονη τραπεζοκρατία, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, στις φλέβες του οποίου κυλάει πρωτίστως κρατικό χρέος.


βαινεις βελτιουμενος  ;)

η ιδεα, οπως αυτη ανεφερ8ει, στο προηγουμενο αρ8ρο - περι Βαλκανικης.....Ταιπει, δεν ειμαι σιγουρος οτι ισχυει, εφοσον εντασεως εργασιας δεν προκειται να γινουμε και εντασεως τεχνολογιας (ακομα και σαν μεταφορα τεχνογνωσιας) ακουγεται....ανεκδοτο

Δηλαδη το excessive capacity των Κινεζων το οποιο εξισορροπειται με αγορες US T bonds (χοντρικα) πως 8α 'παιξει' στην Ευρωζωνη;
 

shamans9

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
558
Like
5
Πόντοι
6
Δεν   εψαξα   να   δω   ποσο   αξιοπιστος   ειναι   ο  Alex Jones  αλλά   εδω    λεει    οτι   η   χρεωκοπια  της   Ελλαδος    ηταν   καλα   προμελετημενη

(Για να δείτε υπότιτλους, κλικ στο κουμπί κάτω δεξιά στο βίντεο (με το τρίγωνο μέσα) και πάλι κλικ στο cc για ενεργοποίηση των captions )

 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
νομίζω ότι η διαφορά των κειμένων που προτείνεις και αυτών που προτείνω είναι

η ανάδειξη ή όχι της ταξικής διάστασης του ζητήματος.

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ θεωρώ την παρατήρηση ότι ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ την ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΣΧΥ (του κεφαλαίου)...

 Koιταξε,η αναδειξη η οχι της ταξικης διαστασης του προβληματος δεν το
 επιλυει κιολας,δεν συμφωνεις;

 Σαφως και υπαρχει και μια τετοια διαταξη,αν και δεν εχω προχειρα τα
 στοιχεια που θα επιβεβαιωναν του λογου(της αρθρογραφου) το αληθες...

 Δεν ξερω π.χ. το βασικο μισθο ενος Γερμανου,την πραγματικη οικονομια
 του,την καθημερινοτητα του για να εχω μια αμεση συγκριση με την εδω
 κατασταση

 Εκεινο που βλεπω ειναι η σταση των εταιρων μας στην Ε.Ε. και πρωτιστως της ηγετιδος
 Γερμανιας....Γι αυτο και παραθεσα την αποψη ενος μελουςτου Αντιβαρου...

 Οσο για το τι πρεπει να γινει εδω,εβαλα την θεση του Μελετοπουλου.....
 Και ειμαι της ιδιας αποψης που εκφραζει και ο Καθηγητης στην τελευταια ενοτητα του αρθρου του
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
βαινεις βελτιουμενος  ;)

η ιδεα, οπως αυτη ανεφερ8ει, στο προηγουμενο αρ8ρο - περι Βαλκανικης.....Ταιπει, δεν ειμαι σιγουρος οτι ισχυει, εφοσον εντασεως εργασιας δεν προκειται να γινουμε και εντασεως τεχνολογιας (ακομα και σαν μεταφορα τεχνογνωσιας) ακουγεται....ανεκδοτο

Δηλαδη το excessive capacity των Κινεζων το οποιο εξισορροπειται με αγορες US T bonds (χοντρικα) πως 8α 'παιξει' στην Ευρωζωνη;

νομίζω ότι μπερδεύτηκες ...

τα περί βαλκανικής .... παρατέθηκαν από άλλον συναγωνιστή...

και νομίζω ότι πρόκειται για άλλη σχολή σκέψης...

αμα δεν έχεις αποδόσεις ομολόγων / μετοχών και χρηματιστηριακά βγαίνεις απ' τα νερά σου μάλλον...

υγ ευχαριστώ για τον έπαινο, αλλά φοβάμαι ότι πήγαινε αλλού!
 

asia_fun

Μέλος
Εγγρ.
19 Νοε 2009
Μηνύματα
3.888
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
16
Δεν   εψαξα   να   δω   ποσο   αξιοπιστος   ειναι   ο  Alex Jones  αλλά   εδω    λεει    οτι   η   χρεωκοπια  της   Ελλαδος    ηταν   καλα   προμελετημενη

(Για να δείτε υπότιτλους, κλικ στο κουμπί κάτω δεξιά στο βίντεο (με το τρίγωνο μέσα) και πάλι κλικ στο cc για ενεργοποίηση των captions )

  κοιτα φιλε μου, η απαντηση εκτος απο συνθετη ειναι και απλη, για να πλακωσουν οι γυπες (κερδοσκοποι) χρειαζετε και ψοφιμι (ελληνικη οικονομια) ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε
 

erevnitis

Μέλος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
4.766
Κριτικές
1
Like
7
Πόντοι
16
Η κρίση υπάρχει,θέληση για ακριβοδίκαιη λύση δεν....
Περα αποτην ανυπαρξια θελησης ,Παπαζολ,
μηπως υπαρχει και ελλειψη κοινης λογικης ?
Common sense is not so common ,που ελεγε και ο
Τσωρτσιλ επαναλαμβανοντας βρεττανικο γνωμικο.
Μηπως πρεπει οι ικανοι ανθρωποι στην ελλαδα ,να ασχοληθουν με την πολιτικη ,και να μην αφησουν
τους τρομπες ,που το παιζουν πολιτικοι, να
αποτελειωσουν την ελλαδα ?
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
νομίζω ότι μπερδεύτηκες ...

τα περί βαλκανικής .... παρατέθηκαν από άλλον συναγωνιστή...

και νομίζω ότι πρόκειται για άλλη σχολή σκέψης...

αμα δεν έχεις αποδόσεις ομολόγων / μετοχών και χρηματιστηριακά βγαίνεις απ' τα νερά σου μάλλον...

υγ ευχαριστώ για τον έπαινο, αλλά φοβάμαι ότι πήγαινε αλλού!

χαχα..εχεις δικιο - τα ευσημα παντως πηγαιναν στο δικο σου αρ8ρο
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Περα αποτην ανυπαρξια θελησης ,Παπαζολ,
μηπως υπαρχει και ελλειψη κοινης λογικης ?
Common sense is not so common ,που ελεγε και ο
Τσωρτσιλ επαναλαμβανοντας βρεττανικο γνωμικο.
Μηπως πρεπει οι ικανοι ανθρωποι στην ελλαδα ,να ασχοληθουν με την πολιτικη ,και να μην αφησουν
τους τρομπες ,που το παιζουν πολιτικοι, να
αποτελειωσουν την ελλαδα ?

ελληνες Μπερλουσκόνι ετοιμαστείτε!!!
 

Επισκέπτης
Περα αποτην ανυπαρξια θελησης ,Παπαζολ,
μηπως υπαρχει και ελλειψη κοινης λογικης ?
Common sense is not so common ,που ελεγε και ο
Τσωρτσιλ επαναλαμβανοντας βρεττανικο γνωμικο.
Μηπως πρεπει οι ικανοι ανθρωποι στην ελλαδα ,να ασχοληθουν με την πολιτικη ,και να μην αφησουν
τους τρομπες ,που το παιζουν πολιτικοι, να
αποτελειωσουν την ελλαδα ?
+ αυτό αν και πιστευώ οτί δεν υπάρχει κάποιο κόμμα τόσο ικανό εντός ή εκτός βουλής ακόμα.

-Το βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι' αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.

-Η τιμιότητα, ως επί το πλείστον, είναι λιγότερο επικερδής από την ατιμία.

-Δεν υπάρχει πιο ακριβής ένδειξη κακής οργάνωσης της πολιτείας, από την αφθονία γιατρών και νομικών.

-Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.

Πλάτων,    427-347 π.Χ.    Φιλόσοφος    
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom