Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
Εντάξει, η Ισπανία τον έβγαλε τον Μάιο, αλλά πλέον δεν φαίνεται να την γλιτώνει.
Κάτι μου λέει ότι η κόρη του πάστορα, μετά τον ρότιγκεν θα στείλει και τον σακάτη.

Το χειρότερο βέβαια θα είναι ν' αναγκαστεί να τυπώσει αυτή, αντί της Χένελορ.
έχει πάρει ήδη 10 κόλορ λέιζερ τύπε.  :grin: :cheesy:
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
έχει πάρει ήδη 10 κόλορ λέιζερ τύπε.  :grin: :cheesy:

Τύπε ειλικρινά, έχω αρχίσει να την λυπάμαι. Γενικά γαμιώντας την πηγαίνει το τελευταίο δίμηνο, και στο μόνο σημείο που έχει σταθεί τυχερή, είναι στο ότι ο γυαλάκιας είναι σόφτ, και δεν την έχει αρχίσει στα μπινελίκια. Κάτι άρθρα που διάβαζα πάντως πρόσφατα από αγγλία (από τους... συμμάχους), δεν ήταν τόσο κόσμια.

Βέβαια φαντάσου ότι 2 χρόνια μας είχαν πιπιλήσει τα μυαλά ότι α) δεν τρέχει τίποτα - μόνο εμείς φταίμε, β) θα βγούμε από την κρίση και γ) δεν τυπώνουμε, ενώ τώρα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι α) τρέχουν πάρα πολλά και έχει γαμηθεί ο Οντίν, β) βουλιάζουμε όλο και περισσότεροι και γ) τύπωμα ή διάλυση.
 

dimmits

Τιμημένος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2008
Μηνύματα
29.790
Κριτικές
183
Like
3.254
Πόντοι
8.535
Η Ισλανδία βγαίνει από την χρεοκοπία, χωρίς μνημόνιο… αλλά με πατριώτες ηγέτες

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της...
σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντάς τες να χρεοκοπήσουν.

«Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».

Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.

Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα.

Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:

Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.

Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).

Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού.

Έτσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.

Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ» Όταν το ευρώ γίνεται παγίδα

Ένα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει:

«Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο.

Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ».

Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Τον Φλάνινγκαν ετοιμάζουν και για μας αν δεν κάνω λάθος.
 

dimmits

Τιμημένος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2008
Μηνύματα
29.790
Κριτικές
183
Like
3.254
Πόντοι
8.535
Τον Φλάνινγκαν ετοιμάζουν και για μας αν δεν κάνω λάθος.
Μαρκ Φλάναγκαν εννοεις του ΔΝτ?αν εννοεις αυτον δεν θα αλλαξει κ τιποτα,απλα αντικαθιστει τον ξερολα Τομσεν...
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Μαρκ Φλάναγκαν εννοεις του ΔΝτ?αν εννοεις αυτον δεν θα αλλαξει κ τιποτα,απλα αντικαθιστει τον ξερολα Τομσεν...

Θα έλεγα ότι είναι πολύ καλύτερος του μίστερ μπλου άις, γιατί δεν είναι σπασαρχίδας.
Βοηθάει και η αλλαγή επικεφαλής, στο σερβίρισμα αλλαγής πολιτικής.

"Έτοιμη" να στηρίξει αναπτυξιακά μέτρα για την νοτιότερρη Ευρώπη είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως τόνισε εις εκ των ισχυρών του αντιπολιτευτικού SPD στη Γερμανία, Thomas Oppermann. To SPD προέβη σήμερα σε διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της An. Merkel, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 13 Ιουνίου. Τα αναπτυξιακά μέτρα, η προοπτική κολλεκτιβοποίηση τους χρέους στην ευρωζώνη και η εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών  είναι οι τρεις όροι που θέτει η γερμανική αντιπολίτευση προκειμένου να στηρίξει στο κοινοβούλιο το δημοσιονομικό σύμφωνο.
"Τίπιτα δεν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα", τόνισε ο Volcker Beck, επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων.

 

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/6lepW25YO_9ysfeLNGtGAg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0zODQ7cT04NTt3PTUxMg--/[URL unfurl="true"]http://media.zenfs.com/el_GR/News/News247/010612bloom1.jpg[/img[/URL]]

[url=http://gr.news.yahoo.com/photos/%CF%84%CE%BF-bloomberg-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%89%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7-photo-150408237.html]Το Bloomberg εμφάνισε την ισοτιμία της δραχμής[/url]
 

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
Υπό συζήτηση «όλες οι πτυχές του μνημονίου», λέει ο Κλάους Μαζούχ

Η τρόικα πρόκειται να συζητήσει με την καινούργια κυβέρνηση «[size=30pt]όλες[/size] τις πτυχές του νέου μνημονίου» , δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο επικεφαλής της τρόικας για την ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ.

Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πλέον οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι συντάξεις έχουν φθάσει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.» Στο σημείο που θέλαμε να υποχωρήσουν. Σε αντίθεση με τις τιμές που δεν έχουν πέσει σχεδόν καθόλου», ανέφερε.

Στη δήλωση αυτή προέβη στο «Πρώτο Θέμα» δείχνοντας τη διάθεση των δανειστών να συζητήσουν το νέο μνημόνιο με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και πως δεν επίκεινται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.



Μα γιατί άραγε αυτή η αλλαγή στάσης............ :grin:
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/6lepW25YO_9ysfeLNGtGAg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0zODQ7cT04NTt3PTUxMg--/[URL unfurl="true"]http://media.zenfs.com/el_GR/News/News247/010612bloom1.jpg[/img[/URL]]

[url=http://gr.news.yahoo.com/photos/%CF%84%CE%BF-bloomberg-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%89%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7-photo-150408237.html]Το Bloomberg εμφάνισε την ισοτιμία της δραχμής[/url]
[/quote]


Δαχτυλο των Αμρικανων για να μην βγει ο Αλεξης βρε!!  ;D ;D

ΥΓ. Η ισοτιμια δεν εχει καθωριστει ακομα.
 

spiros1968

Μέλος
Εγγρ.
24 Οκτ 2006
Μηνύματα
1.578
Κριτικές
2
Like
51
Πόντοι
16
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

Συνημμένα

  • stamati.jpg
    stamati.jpg
    44,2 KB · Εμφανίσεις: 18

quardeen

Μέλος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2009
Μηνύματα
8.156
Like
4
Πόντοι
66
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..."
"ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ"
 

ΧΧΧ-Man

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.253
Κριτικές
46
Like
4.267
Πόντοι
5.595
E..βαλ'το σε λιγο πιο ωραια μορφη....
577551_10150895273943433_686318432_9727992_1328616662_n.jpg
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..."
"ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ"
:rockon: :rockon: :rockon:
 

ektor lopez

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2008
Μηνύματα
36.184
Like
53
Πόντοι
366
το ειπε και ο διογενης στον μεγα αλεξανδρο οταν τον ρωτησε πως ειναι ο καλυτερος ηγετης. του ειπε οτι καλυτερος ηγετης δεν ειναι αυτος που ξερει να καθοδηγει αλλα αυτος που προσφερει ευημερια και ευτυχια στο λαο του.
και μετα του ειπε να ξεκουμπιστει γιατι του κοβει τη λιακαδα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom