ektor lopez
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 9 Αυγ 2008
- Μηνύματα
- 36.184
- Like
- 53
- Πόντοι
- 366
ας δούμε και πως βλέπουν τα χιτλέρια την ελλάδα σήμερα...
αυτό το άρθρο ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.......
Δυσπιστία των επενδυτών
Η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει, είπε στους Γερμανούς επιχειρηματίες η Διαμαντοπούλου
Προσπάθεια να πείσει τους Γερμανούς επιχειρηματίες για την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί χώρα ελκυστική για επενδύσεις, κατέβαλε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Βερολίνο. Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος, ενώ κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους εκτός από χρήματα να παρέχουν στην Ελλάδα και θετικά σχόλια. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές εξέφρασαν τη δυσπιστία τους, υπογραμμίζοντας το αρνητικό ρόλο που παίζει η διαφθορά και η γραφειοκρατία στη χώρα.
Ειδικότερα, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα «Friedrich Ebert» του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο, η υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει.
Η κυρία Διαμαντοπούλου περιέγραψε τις «επώδυνες, αλλά αναγκαίες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, επιχείρησε να καταρρίψει τους μύθους γύρω από την ελληνική κρίση και ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον να καταστεί ελκυστικό για τους ξένους.
Αναφερόμενη στα επικριτικά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στον τομέα των επενδύσεων «απογοητευτική», η υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η ίδια ζήτησε να της δοθεί κατάλογος με τα ονόματα των γερμανικών εταιρειών που αντιμετώπισαν εμπόδια και σημείωσε ότι τελικά επρόκειτο για τέσσερις εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει μόνο προφορικά το ενδιαφέρον τους.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα: «Η Ελλάδα δεν είναι εχθρική προς τις ξένες επενδύσεις, είναι εχθρική προς όλες τις επενδύσεις» και σημείωσε ότι η υπηρεσία «Invest in Greece» έχει αναλάβει να υποστηρίξει τους επενδυτές και να διευκολύνει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη η Ελλάδα να αναδείξει τους τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωργία, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε την έμπρακτη συμπαράσταση των εταίρων της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι «αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα, αλλά και λόγια» και παρατήρησε ότι υπάρχει υπερ-παραγωγή σχολίων από ευρωπαίους αξιωματούχους, γύρω από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας καθ' όλη την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων, Μάρκους Κέρμπερ αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα προκειμένου να αλλάξει δομές δεκαετιών, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να αλλάξεις μια χώρα σε δύο χρόνια» [size=18pt]και προέβλεψε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-10 χρόνια και τεράστια προσπάθεια προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
[/size]
[size=18pt]Ο ίδιος εξήγησε ωστόσο ότι οι ξένες επιχειρήσεις για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ επισήμανε ότι πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και από το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα επιθυμεί να ακολουθήσει την ίδια πορεία.[/size]
«Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ένα σοβαρό σχέδιο, οι επενδυτές θα έρθουν», δήλωσε και απέρριψε κάθε εικασία ότι μπορεί να υπάρχει επιφύλαξη των γερμανικών εταιρειών ειδικά για την Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι επενδυτές εξέφρασαν δυσπιστία. [size=18pt]Εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα τόνισαν ότι προτιμούν να περιμένουν ακόμη 3-4 χρόνια, ώστε να βεβαιωθούν ότι έχει εκλείψει η γραφειοκρατία και η διαφθορά και ότι έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.[/size]
Ενδεικτικά, ο Τόρστεν Κάλβαιτ της εταιρείας «Hochtief» αναφέρθηκε σε χρέη του ελληνικού δημοσίου και έκανε λόγο για [size=18pt]«τάση αποεπενδύσεων και όχι επενδύσεων».[/size]
Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Oμάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος Χουμπέρτους Χάιλ εξέφρασε σεβασμό στις προσπάθειες της Ελλάδας και στις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός και χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, όταν δεν συνοδεύεται από αναπτυξιακά μέτρα.
Σημείωσε ότι η Γερμανία έχει συμφέρον από την σταθερότητα της Ευρωζώνης, κατά συνέπεια και από την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν.
Newsroom ΔΟΛ
καταντια. επενδυτες = γερμανοι και να πρεπει να παρακαλαμε. λες και δεν υπαρχουν αλλοι επενδυτες που σχεδον παρακαλανε να ερθουν με δικα τους ρισκα με δικα τους εξοδα (πετρελαια-αεριο).
ουστττττττττττττ