Όσοι μιλάνε για το Θαύμα της Ισλανδίας ας ρίξουν μια ματιά εδώ.
www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1419124]http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1419124[/url]
Η Ισλανδία διέγραψε το χρέος, «κούρεψε» το χρέος των ιδιωτών στις τράπεζες και αναπτύσσεται ραγδαία. Η επιχειρηματολογία θυμίζει τις γιαγιάδες όταν επισκέπτονται το αγροτικό γιατρό. «Η γειτόνισσα γιατί σηκώθηκε από το κρεβάτι σε δυο μέρες και εγώ δυο μήνες και χειροτερεύω... Γιατί δεν μου δίνεις και εμένα το φάρμακο που έδωσες σε αυτή;» Ισχιαλγία η μια, καρκίνο των οστών η άλλη... «Ναι! αλλά η ξεματιάστρα μου είπε πως έχει ένα βοτάνι και μια ευχή που θα με κάνει και μένα περδίκι σε δυο μέρες...».
Να λοιπόν που υπάρχουν και γιατροί που χρήζουν της αγάπης και της συμπαράστασής μας...
Άλλο η Ισλανδία, άλλο η Ελλάδα...
Η Ισλανδία χρεοκόπησε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να διασώσει τις τράπεζες. Κακώς κατά πάσα πιθανότητα, αλλά αυτό είναι μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη που αποκρύπτεται εντέχνως...
Αυτό που συνέβη δηλαδή, ήταν πως το κράτος ανέλαβε τα χρέη των τραπεζών και χρεοκόπησε. Η επόμενη κυβέρνηση με την λαϊκή πίεση αρνήθηκε την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους.
Από ηθική πλευρά δεν είναι παράλογο. Τα χρέη πρέπει να τα πληρώνει αυτός που τα έκανε. Από πρακτική πλευρά θα δούμε παρακάτω γιατί συνέφερε να το κάνει η Ισλανδία.
Στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος. Είναι η χρεοκοπία του κράτους που οδήγησε στην χρεοκοπία των τραπεζών και όχι το αντίστροφο. Ένα κράτος χρεοκοπεί γιατί παράγει ελλείμματα και συσσωρεύει χρέος. Αν του σβήσεις τα χρέη, εφόσον συνεχίζει να συσσωρεύει ελλείμματα, θα χρεοκοπήσει ξανά. Δεν έχει νόημα η άρνηση πληρωμής των χρεών αν δεν μειωθούν οι δαπάνες, που παράγουν ελλείμματα και συσσωρεύουν χρέος.
Πρακτικά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη στην λύση που θα προκρίνει.
Η Ισλανδία εκτός από απουσία κρατικού ελλείμματος ουσιαστικά διαθέτει και εμπορικό πλεόνασμα. Η Ισλανδία κατέχει την 30η θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας και η Ελλάδα την 90η...
Το 2011 οι εξαγωγές της Ισλανδίας ήταν 5,3 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές 4,5 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μπορούσε να συνεχίζει να προμηθεύεται καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα χωρίς να χρειαστεί να δανείζεται.
Η Ελλάδα όπως έχουμε ξαναπεί έχει εισαγωγές 44 δισ. ευρώ και εξαγωγές 18 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ευρώπης και πιθανόν του κόσμου...
Μόνο αυτό είναι αρκετό για κάθε λογικό άνθρωπο που σέβεται τα παιδιά και την κοινωνία στην οποία ζει, να εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες πριν μια «εχθρική» χρεοκοπία, η οποία θα δημιουργούσε μετακατοχικές συνθήκες διαβίωσης για κάποια χρόνια.
Να μην μιλήσουμε και για την γεωπολιτική σημασία του ευρώ για μια πρώην οθωμανική επαρχία. Ποιος έχει συναίσθηση της ευθύνης και μπορεί να λάβει την απόφαση να κάνει το πρώτο βήμα μακριά από την Ευρώπη, μετά από 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας από το οθωμανικό ζυγό και συνεχούς πορείας προς Δυσμάς;
Τέλος, τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ισλανδία είναι μια χώρα 320.000 κατοίκων με εργατικό δυναμικό 183.000 ανθρώπων. Και μια πολυκατοικία να χτίσει κάποιος εκεί η ανεργία θα μειωθεί κατά... 1-2%! Είναι αστείο οποιοδήποτε εγχείρημα σύγκρισης και μίμησης.