Άσχετο, αλλά μιας και κάποιοι μίλησαν για ΒΠου, κολλητήρι μου δικηγόρος, από τους χωμένους στην κτηματαγορά, μου έλεγε ότι πλέον η κατάσταση στα ακίνητα έχει γίνει τραγική. Την προηγούμενη εβδομάδα είδε να φεύγει τριώροφο στο Μαρούσι σκάρτα τετρακόσια, όταν πριν 5 χρόνια την ίδια τιμή ζητούσαν (δεν σημαίνει βέβαια ότι την έπαιρναν) τον όροφο. Ο τύπος ΕΠΕ είχε, βιοτεχνία κιέτς, αλλά δεν είχε σάλιο και χρωστούσε σ' όποιον μιλούσε ελληνικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον, για μικροχρέη (δύο, τρία, πέντε χιλιάρικα) μπουκάρουν οι επιμελητές και μαζεύουν οικοσκευή. Οι τύποι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενοχλήσουν δικηγόρο.
Προσωπικά είχα γράψει ότι τα ακίνητα ήταν όντως μια μεγάλη φούσκα, και ότι αργά ή γρήγορα θα έσκαγε. Φυσικά είχα στο μυαλό μου μια προοδευτική υποχώρηση των τιμών σε λογικά επίπεδα (το στυλ 25-33%). Οι ενδείξεις πλέον δείχνουν προς κατακρήμνιση δυστυχώς, και η υπερβολή ποτέ δεν είναι κάτι θετικό. Αυτό φυσικά θα πλήξει καίρια την αστική τάξη (προς την οποία λόγω ένταξης είμαι μπάιαζντ), αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Για παράδειγμα, μερικοί χαιρέκακοι μπορούν να σκέφτονται παραδείγματα όπως της Δρόμας, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες κιετς, αλλά είναι δεδομένο ότι μέχρι για να βρει ισορροπία η αγορά, θα πρέπει να απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τα απούλητα, και αυτό θα πάρει πολύ καιρό ή θα σκοτωθούν. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για να πάρει μπρος, οπότε πολλά επαγγέλματα που ζούσαν από την οικοδομή, τα περισσότερα εκ των οποίων άσχετα με την αστική τάξη ή την πλουτοκρατία, θα πεινάσουν και μάλιστα πολύ.
Θα συμφωνήσω ότι κάποιοι έχουν υπάρξει προκλητικοί στις δηλώσεις τους, όπως πχ. ο Τέρας. Δεν είναι ανάγκη όμως οι υπόλοιποι να φτάνουν στο άλλο άκρο σταρχιδισμού, γιατί καταλήγουν το ίδιο αντιπαθείς. Καυλί έχει για όλους, και όλοι με την σειρά μας θα το γευτούμε.