Ακριβώς όπως τα γράφεις. Οι υποτιμήσεις της δραχμής θα κάνουν πιο φτηνά μεν κάποια προιόντα και υπηρεσίες όπως τουρισμός, αγροτικά προιόντα κλπ, αλλά θα κάνουν ακόμα πιο ακριβές τις εισαγωγές. Άρα διόγκωση του εμπορικού ισοζύγίου, υποτίμηση μακροχρόνια της δραχμής στην αγορα συναλλάγματος, διόγκωση δανεισμού, εκτίναξη του δημοσίου χρέους σε δραχμές με γεωμετρική πρόοδο, επαχθέστεροι όροι δανεισμού. Χώρια που αυτή τη στιγμή αν επιστρέψουμε στη δραχμή, η αξία της θα είναι πολύ χαμηλής αξίας και αγοραστικής δύναμης.
Εδώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουεμ πρωτογενές πλεόνασμα. Δλδ τα έσοδα μας δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας (τις φετινές, αφήνουμε τα τοκοχρεολύσια). Τι συζητάμε; Με δανεικά ζούμε.
Και μην γελιώμαστε είμαστε από τις πλέον εισαγωγικές χώρες έτσι όπως τα καταφέραμε. Δείτε από τα προιόντα που καταναλώνουμε, τι ποσοστό από αυτά παράγεται στην Ελλάδα. Επιστροφή στη δραχμή και άτακτη χρεοκωπία , σημαίνει ότι θα ζούμε σκηνικά Κούβας.
Τώρα βέβαια και το ευρώ δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα προφανώς. Αλλά και με τη χρεοκωπία τι; Δεν ξαναδανειστείς την επόμενη μερα; Και με τι επιτόκιο θα δανείσει κανείς μια χρεοκοπήμενη χώρα;
Χρειάζονται σοβαρές διαρθρωτικές αλλάγές και σωστή διοίκηση. Αλλά είτε με ευρώ είτε με δραχμή δεν θα είναι εύκολο.