Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απελπισίας και πανικού βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η χώρα μας, που συνεχίζει να δέχεται «θανατηφόρα χτυπήματα» από τους οίκους αξιολόγησης, τις διεθνείς αγορές και τους Ευρωπαίους «εταίρους».
Το πρώτο ηχηρό μήνυμα ήλθε, όταν νέα επίπεδα ρεκόρ κατέγραψαν τόσο τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων όσο και τα πενταετή ελληνικά CDS, τα οποία πλέον καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες πτώχευσης παγκοσμίως, ακόμα και σε σχέση με την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Tο spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσε πάνω από τις 670 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε (μετά και την υποβάθμιση από την S&P) στις 674 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 22,7 μονάδες εν συγκρίσει με το νέο ιστορικό υψηλό των 652 μονάδων βάσης που σημειώθηκε στο χθεσινό κλείσιμο.
Την Τρίτη, τα ελληνικά CDS (όπως παρακολουθούνται από την CMA Datavision) παρουσιάζουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 797 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 46,07% για την Ελλάδα, ακολουθεί η Βενεζουέλα (43,65%), η Αργεντινή (43,15%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,61%), η Ουκρανία (32,08%), η Πορτογαλία (26,11%) και το Ιράκ (25,79%).
Λίγο αργότερα ακολούθησε η εκτίμηση, ότι οι σκέψεις των αξιωματούχων απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δείχνουν να αλλάζουν τις τελευταίες ημέρες, την οποία εξέφρασε σε σχετικό report ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Erik F. Nielsen.
«Ενώ για καιρό απορρίπτουν αυτή την ιδέα, υπό το φόβο της διάχυσης του προβλήματος, για να αποφευχθεί τελικά αυτό το αποτέλεσμα, δύο πράγματα γίνονται τώρα ξεκάθαρα» αναφέρει. «Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πρέπει να χρηματοδοτηθεί πλήρως, ήτοι η αγορά πρέπει να βγει εντελώς από την εξίσωση για κάποιο διάστημα. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, κυρίως λόγω της ανάγκης για μεγάλη ονομαστική μείωση μισθών (15%-20%), θα χρειαστεί να επεκταθεί κατά πολύ σε διάρκεια, σε σχέση με τα τρία χρόνια που προβλέπονται αρχικά» αναφέρει ο Nielsen.
Κάτι ήξεραν στο Χρηματιστήριο και πουλούσαν από το πρωί
Οι «κακές συνήθειες» δεν κόβονται στην Ελλάδα, όσο δύσκολη και εάν είναι πλέον η κατάσταση για όλους.
Από το πρωί άρχισαν μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών κυρίως τίτλων στο ελληνικό χρηματιστήριο, σαν ορισμένοι να γνώριζαν τι θα επακολουθούσε λίγο μετά το μεσημέρι. Τις ημέρες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers θύμισε η σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., μόνο που αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά εντοπίζεται εντός των συνόρων.
Πρωτοφανούς έντασης πωλήσεις κυριολεκτικά «βύθισαν» μετοχές και δείκτες στο ελληνικό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 7,40% στις 1.671,27 μονάδες, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης υποχρεωνόταν σε κατακόρυφη πτώση 11,47%, στα επίπεδα των 1.635,99 μονάδων. Εν τω μεταξύ, οι απώλειες του Γ.Δ. έφτασαν το 22,74% εντός του 2010, καθώς ο Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της τρίτης με πτώση 6,00% στις 1.696,68 μονάδες, κατά 41,43% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Οκτωβρίου. Ο δείκτης των τραπεζών έχει υποχωρήσει εντός του 2010 κατά 36,98%, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του Οκτωβρίου βρέθηκε σήμερα χαμηλότερα κατά 59,4%!
Τρία «σκαλοπάτια» υποβάθμιση της Ελλάδας
Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BB+» και «B» αντίστοιχα, από «BBB+» και «A-2» που ήταν προηγουμένως. Το outlook είναι αρνητικό.
Την ίδια στιγμή αναθέτει αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) «4» στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για «μέση» (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών.
Η αξιολόγηση «AAA» στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη.
Κατά την άποψη των αξιολογητών, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς.
Στις αναθεωρημένες προβλέψεις τους «βλέπουν» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξάνεται στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011.
Ο οίκος εκτιμά, παράλληλα, ότι το πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει πιο αυστηρό στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας Ε.Ε. και ΔΝΤ. Αυτό, προσθέτει, αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο των αναθεωρημένων εκτιμήσεων της S&P, το πραγματικό ΑΕΠ θα μείνει σχεδόν αμετάβλητο την περίοδο 2009-2016, ενώ το επίπεδο του ονομαστικού ΑΕΠ, ενδεχομένως, να μην επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 πριν από το 2017.
Νέα υποβάθμιση είναι πιθανή, αναφέρει ο οίκος, εάν η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπονομευτεί από την εγχώρια πολιτική αντιπολίτευση ή αποδυναμωθεί ουσιαστικά για άλλους λόγους.
ΥΠΟΙΚ: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα
Ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι η σημερινή υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά και σε ενεργοποίηση τις επόμενες ημέρες του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τον οποίο «η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Οι σημερινές εξελίξεις είναι δε μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δις για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για τη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις.»
Υποβαθμίζει Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ETE η S&P
H S&P ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει τις αξιολογήσεις της για τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από την υποβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες.
Πιο συγκεκριμένα, υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Efg Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «ΒΒ» από «ΒΒΒ» και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας σε «Β» από «Α-2».
Επίσης, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ+» και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας σε «Β» από «Α-2».
Το outlook σε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις είναι αρνητικό, αντανακλώντας την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης σε περίπτωση χαμηλότερης αξιολόγησης της Ελλάδας ή αν η ρευστότητα, η ποιότητα των παγίων ή η κερδοφορία των τραπεζών επιδεινωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Προχωρήσαμε στην υποβάθμιση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της βουλγαρικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Bulgarian Bank A.D. (UBB) σε “BB” από “BBB-” και της βραχυπρόθεσμης σε “B” από “A-3”. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας πως ο βαθμός της προσδοκώμενης στήριξης από την ΕΤΕ έχει υποχωρήσει λόγω των πιέσεων στην εγχώρια αγορά. Το outlook είναι αρνητικό».
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ
ΤΕΛΟΣ
ΚΑΠΟΥΤ
ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ
καραμανλη γαμω την μανα σου
γαμω την οικογενεια σου
τα ηξερες ολα αυτα αλλα.....