Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 15 άτομα (0 μέλη και 15 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
[size=20pt]U.S. Treasury warned that the federal government is at risk of default on its financial obligations if Congress does not lift the current 14.3 trillion dollars debt ceiling, the limit of government borrowing by Aug. 2.[/size]


Μαλλον για εσωτερικη καταναλωση!  :thumbsup: Ο Ομπαμα θεωρειται ο Γιωργακης της Αμερικης και εχουν εκλογες τον επομενο χρονο.
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΦΟΥΣΚΑ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ". ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΣΕΡΝΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

Έχει βάση αυτό που λες. Και εγώ κάπως έτσι πιστεύω πως έγιναν.

YΓ  Μόνο φιλαράκι γράφε με μικρά γράμματα ;)
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ε.Κ.Τ. ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΕΥΧΟΤΑΝ ΚΑΙ ΗΛΠΙΖΕ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΑΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΒΟΡΡΑ ΝΟΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

Ακριβώς... για εκεί πάει η δουλειά...
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Steve Forbes και αρχισυντάκτης στο Forbes.com κάτω από αυτό τον τίτλο εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη αντί να είναι η Ελβετία των Βαλκανίων.


Το αρχικό του σχόλιο είναι:''Δεδομένης της πλούσιας εμπορικής κληρονομιάς της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία των Βαλκανίων. Οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταγράψει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά και αλλού. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά και πολιτικά''.

Ο επιχειρηματίας με παγκόσμια εμβέλεια γράφει πόσο τον εξόργισαν με την αδιαφορία τους οι Έλληνες πολιτικοί:[size=10pt]''πρόσφατα συμμετείχα στο συνέδριο "Greek Power Summit 2011 - Helping Greece Rebuild", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Σας παραθέτω ένα μικρό περιστατικό που τονίζει το πόσο ανίδεη και ανεύθυνη έχει γίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν επιχειρήσεις και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που ήταν είτε Έλληνες μετανάστες είτε ελληνικής καταγωγής.
Πήγαν στην Αθήνα για να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρουν προτάσεις για το πώς να αναβιώσει η ελληνική οικονομία.
Αυτά τα στελέχη διαχειρίζονται επιχειρηματικά και οικονομικά assets ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση συμπεριφερόταν σαν να μην ήταν κάτι τέτοιο.Σίγουρα, η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο θα πίστευε κανείς ότι κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς -ή τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων- θα έβρισκαν λίγα λεπτά για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σημαντικά στελέχη και επιχειρηματίες.Ούτε κατά διάνοια.Κανένας από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού δεν πέρασε ούτε για να μας πει ένα "γεια".Το ίδιο και από το υπουργείο Οικονομικών.Και οι ηγέτες της υποτιθέμενης συντηρητικής αντιπολίτευσης; Εξαφανισμένοι'.
[/size]
Μάλιστα στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Krzysztof "Chris" Walenczak, ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος που υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας για τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτός και η ομάδα του έχουν εντυπωσιάσει παρατηρητές από όλον τον κόσμο.
Ο Chris μοιράστηκε μαζί μας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς η Πολωνία κατάφερε να πουλήσει επιτυχώς 500 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για πώληση άλλων 300 σχετικά σύντομα.
Όμως, ούτε ένας άνθρωπος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εκεί για να μάθει κάτι από τις εμπειρίες των Πολωνών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους.
Μετά την παρουσίασή του ο Walenczak ρώτησε θυμωμένος: "Γιατί δεν υπάρχει κανείς εδώ από την κυβέρνηση;".
Και αυτό, εν ολίγοις, είναι γιατί η Ελλάδα διαλύεται''.

Απτόητος ο Steve Forbes γράφει για την υπέρμετρη φορολόγηση στη χώρα μας που θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της αλά Λατινική Αμερική και που επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγράψει και να αξιοποιήσει την τεράστια κρατική περιουσία.

''Οι Έλληνες κατηγορούνται -και δικαίως- ότι δεν πληρώνουν φόρους. Άλλες χώρες της περιοχής πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα. Η λύση τους; Αχρήστευσαν τους παλιούς φορολογικούς κώδικες και τους αντικατέστησαν με έναν απλό και εύκολο να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Όμως, ενώ στην Ελλάδα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής πλησιάζει το 50%, στη γειτονική Βουλγαρία είναι 10%, στην Αλβανία 10% και στη Ρουμανία 16%. Έτσι, αυτές οι χώρες αναπτύσσονται, ενώ η Ελλάδα συρρικώνεται.

Επίσης, θα πρέπει όλοι να πάψουν να υποκρίνονται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχει προηγούμενο, ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αν γίνει σωστά, δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του εμπορικού τραπεζικού συστήματος.

Η Ελλάδα χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, είναι πρωτόγονα. Οι ειδικοί εκτιμούν πω η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, ωστόσο δεν υπάρχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την καταγραφή αυτής της περιουσίας. Και το να βρει κανείς τι ανήκει σε ποιον μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως πολύ μυαλό: λύστε το θέμα με την ιδιοκτησία και η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει αμέτρητα δισεκατομμύρια από ενοικιάσεις ή πωλήσεις σε developers.

Συμπέρασμα: Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Οι περικοπές πρέπει να συνοδεύονται από φορολογική μεταρρύθμιση, θετικές δομικές αλλαγές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και από αναδιάρθρωση των χρεών. Η ανεπαρκής ηγεσία της Ελλάδας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, όμως η ελληνική ασθένεια επηρεάζει ξεκάθαρα όλους τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών σήμερα''.

Έτσι τύπε, είνα παντελής η απουσία των Κυβερνώντων απο επιχειρηματικά φορα εδώ και χρόνια. Όποιαδήποτε λογική κίνιση πού ένας έχων μπακάλικο θα μπορούσε να αντιληφθεί για τη Κυβέρνηση είναι βουνό.
6500000 κατανάλωσαν για τα ιδιωτικά αεροπλάνα. Πόσο χρειάζεται η διαφήμιση του τουρισμού στο εξωτερικό;
 

MUAY THAI

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2011
Μηνύματα
797
Like
2
Πόντοι
6
Φίλε μου αυτά γίνονται διότι όλοι αυτοί έχουν γεννηθεί για ένα πράγμα μόνο. Γεννηθήκανε για να είναι πολιτικοί. Δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο δεν έχουν δουλέψει δευτερόλεπτο στη ζωή τους. Περίπτερο να λειτουργούσαν θα το χρεοκοπούσαν με συνοπτικές διαδικασίες
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166
Φίλε μου αυτά γίνονται διότι όλοι αυτοί έχουν γεννηθεί για ένα πράγμα μόνο. Γεννηθήκανε για να είναι πολιτικοί. Δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο δεν έχουν δουλέψει δευτερόλεπτο στη ζωή τους. Περίπτερο να λειτουργούσαν θα το χρεοκοπούσαν με συνοπτικές διαδικασίες

Όχι ακριβώς. Κατήντησε η πολιτική να είναι δημοσιοσχετισμός μεταξύ κομματικών αυλοκολάκων και είναι δύσκολο να αντιληφθώ, πώς ένας απόφοιτος του LSE δεν κάνει τα αυτονόητα.
 

bobas

Μέλος
Εγγρ.
25 Σεπ 2005
Μηνύματα
1.701
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Steve Forbes και αρχισυντάκτης στο Forbes.com κάτω από αυτό τον τίτλο εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη αντί να είναι η Ελβετία των Βαλκανίων....

Πραγματικα παρακαλω να βρεθει αντιλογος στην παραπανω ειδηση. Αλλα μαλλον ειναι απιθανο.

ΥΓ: Ποια κρατη της ΕΕ εχουν εκλογες συντομα; Απ οτι εχω καταλαβει πλησιαζει η ωρα της καλπης της Γερμανιας. Δεν θα εχουμε εξελιξεις / ανατροπες σε περιπτωση ιδιαιτερων εκλογικων αποτελεσματων; Just a thought...

 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
To καλεντάρι για τα σοσιαληστρικά μέτρα, για το υπόλοιπο του έτους.

Ιούλιος

- Από αυτόν  το μήνα ξεκινά η αυξημένη  παρακράτηση φόρου (έως 25 ευρώ  το μήνα) σε μισθούς – συντάξεις,  λόγω μείωσης του αφορολόγητου  ορίου από τις 12.000 ευρώ στα  8.000.
- Ακριβότερα  έως και 40 λεπτά το πακέτο  θα πωλούνται από το τέλος  Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι  καπνιστές θα τα αγοράζουν  προς 2,80 έως 3 ευρώ.
- Επιτηδευματίες  που εκμεταλλεύονται ταξί και  χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο  κίνησης, επιβαρύνονται ήδη με  αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωση  που επιβαρύνει την τελική  τιμή του καυσίμου, από 12,5 σε 20 λεπτά ανά χιλιόγραμμο.
- Μέσα στο  μήνα θα περικοπούν 6% οι συντάξεις του ΟΓΑ.


Αύγουστος

- Μέχρι το  τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν  να έρχονται τα σημειώματα  για την καταβολή της έκτακτης  εισφοράς στους φορολογούμενους  που δήλωσαν εισοδήματα πάνω  από 12.000 ευρώ.
- Τον Αύγουστο  θα καταφτάσουν και τα πρώτα  10.500 ειδοποιητήρια για να πληρώσουν  τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους  οι συνολικά 900.000 οφειλέτες του  δημοσίου.
- Τέλη Αυγούστου  με αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλούν  τα σχετικά εκκαθαριστικά για  να πληρώσουν το Τέλος επιτηδεύματος  των 300 ευρώ, περίπου 1.000.000 ελεύθεροι  επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
- Αύγουστο ή  Σεπτέμβριο θα μπει εισφορά  3%-14% σε συντάξεις άνω των 1700 ευρώ. Επιπρόσθετη μείωση 6% θα δουν  αν είναι και κάτω των 60.


Σεπτέμβριος

- Από Σεπτέμβριο  ξεκινά η αποστολή ειδοποιητηρίων  σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων  άνω των 1.929 κ.εκ. και μέχρι 10 ετών, κάτοχους σκαφών αναψυχής καθώς και όσους κατέχουν πισίνες, για να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Από 1ης Σεπτεμβρίου  θα αυξηθεί από το 13% στο 23% ο  ΦΠΑ σε όλα τα αναψυκτικά, τους  χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα  νερά, καθώς και τα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κ.λπ.
- Από 1η Σεπτεμβρίου  θα ακριβύνει το φυσικό αέριο  που χρησιμοποιείται για τη  θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.  Θα επιβαρύνεται πλέον με ειδικό  φόρο κατανάλωσης πλέον με  ειδικό φόρο κατανάλωσης 1,5 ευρώ  ανά Gigagoule, δηλαδή μια επιβάρυνση που φθάνει τα 50 ευρώ το χρόνο.
- Εισφορά 3%-10% θα επιβληθεί πιθανότητα από  τον Σεπτέμβριο και σε επικουρικές  300 και άνω.


Οκτώβριος

- Ακριβότερα  κατά 5-6 λεπτά το λίτρο θα πωλείται  από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο  θέρμανσης που χρησιμοποιούν  τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης  του ΕΦΚ.
- Ακριβότερα  έως 50 λεπτά θα πληρώνουν από  15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης  και οι επιχειρήσεις.
- Από Οκτώβριο ή Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή δόσεων για επιχειρήσεις που κλείσουν με «συνοπτικό έλεγχο» τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.


Νοέμβριος

- Αυξημένα Τέλη  κυκλοφορίας έως 12,5% για το  έτος 2012 θα κληθούν να πληρώσουν  στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, όλοι οι κάτοχοι οχημάτων.
- Νοέμβριο ή  Δεκέμβριο θα στείλει αν προλάβει  η ΓΓΠΣ και τα εκκαθαριστικά  για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
- Τον Νοέμβριο  ξεκινά με δόσεις και η πληρωμή  από όσους «τακτοποιήσουν» τα  αυθαίρετά τους.


Δεκέμβριος

-  Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αν ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και εμφακέλωση των ειδοποιητηρίων.

 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
36
Πόντοι
166
απ ολα αυτα τα μετρα σημειωστε ποσα θα γινουν..
ο σεπτεμβριος ειναι κομβικος μηνας..τοσο πολυ που ισως τιποτα απ ολα αυτα να μην γινει..
εδω θα μαστε
 

MUAY THAI

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2011
Μηνύματα
797
Like
2
Πόντοι
6
Από το Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα, η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά δημιούργησε υπεραξίες ύψους 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσθέστε τα πακέτα στήριξης και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και η ρευστότητα που διοχετεύθηκε στο σύστημα πλησιάζει τα 40 τρις δολάρια. Στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται ο δανεισμός κρατών και τραπεζών από τις αγορές κεφαλαίων.

Τί αποκόμισε, όμως, από αυτό το ξέφρενο πάρτι ρευστότητας η Ελλάδα και πόσα χρήματα μπόρεσε να εξοικονομήσει από αυτά τα 40, περίπου, τρις δολάρια που δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι μηδέν. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει περίπου 90 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τον Οκτώβριο του 2009 ενώ σήμερα η κεφαλαιοποίηση του βρίσκεται στα επίπεδα του χαμηλού του Μαρτίου του 2009 (χαμηλό 15 ετών) χωρίς να έχει προσθέσει, σχεδόν, ούτε ένα ευρώ από τότε. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε αντί να αναπτυχθεί όπως οι υπόλοιπες του κόσμου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 35 ετών το 2010 και τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αθροιστικά στο 2010-2011. Η ανεργία αυξήθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 60 ετών και οι βασικοί οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ δεκαετιών.

Η Ελλάδα όχι μόνο δε συμμετείχε στην παγκόσμια φάση ανάρρωσης εκμεταλλευόμενη τη διεθνή τάση αλλά και επηρεάστηκε αρνητικά από αυτήν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και παράλληλα σε αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων κατά 90, περίπου, μονάδες βάσης (0,9%). Επιπλέον, η πολιτική υποτίμησης των νομισμάτων τους από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία (η στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 26% στην προσπάθεια της Βρετανίας να αντιμετωπίσει την κρίση), οδήγησε σε ανατίμηση του ευρώ προκαλώντας μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με αποτέλεσμα όλα τα μέτρα και οι περικοπές που έγιναν το 2010 ώστε να προκληθεί εσωτερική υποτίμηση τελικά να οδηγήσουν σε ανατίμηση και περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας, (το ΔΝΤ ζήτησε το Μάρτιο εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 34% τονίζοντας πως εξωτερικοί παράγοντες εμπόδισαν την Ελλάδα να πραγματοποιήσει εσωτερική υποτίμηση το 2010).

[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]Από τις 20 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2011, δηλαδή στις τελευταίες 11 ημέρες, η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε ανοδικά στις προσδοκίες και τελικά στην είδηση για έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και μαζί με αυτό της 5ης δόσης του δανείου των 12,5 δις για την Ελλάδα. Η ανοδική αυτή αντίδραση των αγορών στην απόφαση της χώρας να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 28 δις ευρώ και να πουλήσει περιουσία της ύψους 50 δις ευρώ, προκάλεσε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 τρις δολάρια (1,72 τρις ευρώ).

Για όποιον δεν έκανε ήδη την πράξη, οι υπεραξίες αυτές που δημιουργήθηκαν σε δύο εβδομάδες είναι ίσες με 5 φορές το ελληνικό χρέος, το οποίο η Ελλάδα θα πληρώνει για δεκαετίες.
[/size][/size][/size][/size]



Πηγή: xrimanews.gr
 
OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
7.572
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
:thumbsup:

Να συμπληρώσω ότι επιτέλους (?) το κατάλαβαν οι ηγέτες των Βόρειων ευρωπαϊκών κρατών ότι όσο η τύχη των οικονομιών των κρατών και των ανθρώπων εξαρτώνται από τις εκθέσεις των τριών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P), είναι "φυσικό" επακόλουθο τα κράτη να μετατρέπονται σε οίκους ανοχής όπου οι οι κερδοσκόποι ικανοποιούν τις ορέξεις τους εκσπερματώνοντας με βάση τα συμφέροντα τους ...

Πλέον είναι αδήριτη ανάγκη η Ευρώπη να ορθώσει φραγμούς στην αχαλίνωτη επέλαση τους.

Το υπαρκτό πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν αναιρεί τις (επίσης) υπαρκτές παθογένειες του Ελληνικού συστήματος ...

Τις επόμενες ώρες (που είναι διαίτερα σημαντικές) θα ληφθούν τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ...
 

karamitroglou

Μέλος
Εγγρ.
9 Οκτ 2010
Μηνύματα
414
Like
0
Πόντοι
1
:thumbsup:

Να συμπληρώσω ότι επιτέλους (?) το κατάλαβαν οι ηγέτες των Βόρειων ευρωπαϊκών κρατών ότι όσο η τύχη των οικονομιών των κρατών και των ανθρώπων εξαρτώνται από τις εκθέσεις των τριών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P), είναι "φυσικό" επακόλουθο τα κράτη να μετατρέπονται σε οίκους ανοχής όπου οι οι κερδοσκόποι ικανοποιούν τις ορέξεις τους εκσπερματώνοντας με βάση τα συμφέροντα τους ...

Πλέον είναι αδήριτη ανάγκη η Ευρώπη να ορθώσει φραγμούς στην αχαλίνωτη επέλαση τους.

Το υπαρκτό πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν αναιρεί τις (επίσης) υπαρκτές παθογένειες του Ελληνικού συστήματος ...

Τις επόμενες ώρες (που είναι διαίτερα σημαντικές) θα ληφθούν τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ...
Αύριο εκρήγνειται ο Βεζούβιος  :grin: :grin: :grin: :grin:
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.213
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366

Αυτή είναι η Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι Έλληνες.

Άμα δεν την χρεωκοπήσετε δεν βάζετε μυαλό.

ΓΤΠΚΑ.
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.213
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366
Please respect FT.com's ts&cs and copyright policy which allow you to: share links; copy content for personal use; & redistribute limited extracts. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights or use this link to reference the article -
The middle-class trapdoor
By Simon Kuper

In both Greece and Argentina, the middle classes had always believed ‘It can’t happen to me’
In 2002 I visited Argentina during its freefall. The country had just devalued and defaulted, and the latest president, instead of merely resigning, had fled in a helicopter. Yet Buenos Aires – like Athens today – still looked like a middle-class city. People lived in apartment blocks with doormen and drove to restaurants in imported cars. At dinner one night, a photographer told me that just that day he had realised he’d dropped into the third world. When had it dawned? “When Amazon refused my credit card,” he said.
There are two basic ways to live: in the first world, or in the third. If the Greeks devalue and default, they might discover what it’s like when the trapdoor opens and you plunge from one world into the other. When you fall, your life changes in ways small and big, and so does your worldview.

Michela Wrong captured the divide between first and third worlds perfectly in her Graham-Greenesque book about the Congo, In the Footsteps of Mr Kurtz. Stepping off the boat into the insanity of Kinshasa, she experiences “that revelatory moment when white, middle-class Westerners finally understand what the rest of humanity has always known – that there are places in this world where the safety net … is suddenly whipped away, where the right accent, education, health insurance and a foreign passport – all the trappings that spell ‘It Can’t Happen to Me’ – no longer apply.”
In both Greece and Argentina, the middle class had always believed: “It can’t happen to me.” The Argentinian middle classes had lived better than Europeans. I remember a couple who ran a news agency in Buenos Aires. They were enthralled to discover that I lived in Paris. They gave me blow-by-blow accounts of their Parisian holidays. They knew they would never go back.

Every day in Buenos Aires I heard stories of middle-class people who had fallen through the trapdoor. There was the former architect who now sold eggs from her kitchen table. There was the British immigrant who regretted having chosen Argentina 40 years before. There was the 71-year-old once-rich businessman with a second home in the Uruguayan resort of Punta del Este who was now earning $120 a month as an exterminator. (He aimed to be financially self-sufficient again by age 80.) And there was my Argentine friend who lost her mother. The mother, a nurse, had fallen ill, deteriorated, and then died without ever being diagnosed. Afterwards, my friend deduced that she had had a brain trauma. Being a nurse, the mother had apparently diagnosed it herself, decided that treatment would be too expensive, and quietly died.
All these people felt disbelief. This couldn’t be happening to them. It turned out that there was no safety net, no benevolent state.

When you fall through the trapdoor you tend to lose your belief in capitalist values like hard work and saving. Many Americans still believe that if you work hard and save, by the age of 50 you could be a millionaire. But in Argentina if you worked hard and saved, then at 50 you could be destitute. In Congo, you could be dead of cholera.
Christabel Bielenberg, a Briton who lived in Hitler’s Germany, recounts in her memoir The Past is Myself the archetypal story of a man who dropped through that trapdoor. Her gardener, Herr Neisse, had come home from the Great War and then spent years saving enough money to marry his Hilde. He often half-starved himself, writes Bielenberg, “and thus miraculously after some years he had put enough by to consider applying for a little allotment plot”. But in 1923 hyperinflation wiped him out. “With my savings,” he later told Bielenberg, “I was able to buy just one cup and saucer, which I gave to Hilde.” After the crash of 1929 wiped him out again, he became a Nazi.

I’m not suggesting Argentines or Greeks might become Nazis. However, many people who get pushed through the trapdoor by some hidden force do become conspiracy theorists. Intellectually there are two sorts of people: those who don’t believe conspiracy theories (mostly white middle-class westerners) and those who do (mostly poor people). Thus most white middle-class westerners believe that the US killed Osama bin Laden, whereas most Pakistanis seem to believe his “death” was faked as part of some conspiracy. In 2002 most white middle-class westerners believed that Argentina had collapsed due to absurd economic policies, whereas many Argentines blamed a conspiracy led by the International Monetary Fund. Herr Neisse blamed the Jews.
Greece isn’t in the third world yet. But if it defaults, the Greek author Takis Michas told me, “then yes, we will end up in a third-world situation. In this kind of situation, the danger of violation of human rights and of property rights is paramount.”


Few Greeks can imagine the trapdoor opening. Let’s hope it doesn’t.

 

kostas_thai

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Μηνύματα
8.360
Like
4
Πόντοι
66
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Steve Forbes και αρχισυντάκτης στο Forbes.com κάτω από αυτό τον τίτλο εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη αντί να είναι η Ελβετία των Βαλκανίων.


Το αρχικό του σχόλιο είναι:''Δεδομένης της πλούσιας εμπορικής κληρονομιάς της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία των Βαλκανίων. Οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταγράψει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά και αλλού. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά και πολιτικά''.

Ο επιχειρηματίας με παγκόσμια εμβέλεια γράφει πόσο τον εξόργισαν με την αδιαφορία τους οι Έλληνες πολιτικοί:[size=10pt]''πρόσφατα συμμετείχα στο συνέδριο "Greek Power Summit 2011 - Helping Greece Rebuild", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Σας παραθέτω ένα μικρό περιστατικό που τονίζει το πόσο ανίδεη και ανεύθυνη έχει γίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν επιχειρήσεις και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που ήταν είτε Έλληνες μετανάστες είτε ελληνικής καταγωγής.
Πήγαν στην Αθήνα για να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρουν προτάσεις για το πώς να αναβιώσει η ελληνική οικονομία.
Αυτά τα στελέχη διαχειρίζονται επιχειρηματικά και οικονομικά assets ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση συμπεριφερόταν σαν να μην ήταν κάτι τέτοιο.Σίγουρα, η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο θα πίστευε κανείς ότι κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς -ή τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων- θα έβρισκαν λίγα λεπτά για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σημαντικά στελέχη και επιχειρηματίες.Ούτε κατά διάνοια.Κανένας από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού δεν πέρασε ούτε για να μας πει ένα "γεια".Το ίδιο και από το υπουργείο Οικονομικών.Και οι ηγέτες της υποτιθέμενης συντηρητικής αντιπολίτευσης; Εξαφανισμένοι'.
[/size]
Μάλιστα στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Krzysztof "Chris" Walenczak, ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος που υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας για τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτός και η ομάδα του έχουν εντυπωσιάσει παρατηρητές από όλον τον κόσμο.
Ο Chris μοιράστηκε μαζί μας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς η Πολωνία κατάφερε να πουλήσει επιτυχώς 500 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για πώληση άλλων 300 σχετικά σύντομα.
Όμως, ούτε ένας άνθρωπος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εκεί για να μάθει κάτι από τις εμπειρίες των Πολωνών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους.
Μετά την παρουσίασή του ο Walenczak ρώτησε θυμωμένος: "Γιατί δεν υπάρχει κανείς εδώ από την κυβέρνηση;".
Και αυτό, εν ολίγοις, είναι γιατί η Ελλάδα διαλύεται''.

Απτόητος ο Steve Forbes γράφει για την υπέρμετρη φορολόγηση στη χώρα μας που θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της αλά Λατινική Αμερική και που επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγράψει και να αξιοποιήσει την τεράστια κρατική περιουσία.

''Οι Έλληνες κατηγορούνται -και δικαίως- ότι δεν πληρώνουν φόρους. Άλλες χώρες της περιοχής πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα. Η λύση τους; Αχρήστευσαν τους παλιούς φορολογικούς κώδικες και τους αντικατέστησαν με έναν απλό και εύκολο να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Όμως, ενώ στην Ελλάδα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής πλησιάζει το 50%, στη γειτονική Βουλγαρία είναι 10%, στην Αλβανία 10% και στη Ρουμανία 16%. Έτσι, αυτές οι χώρες αναπτύσσονται, ενώ η Ελλάδα συρρικώνεται.

Επίσης, θα πρέπει όλοι να πάψουν να υποκρίνονται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχει προηγούμενο, ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αν γίνει σωστά, δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του εμπορικού τραπεζικού συστήματος.

Η Ελλάδα χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, είναι πρωτόγονα. Οι ειδικοί εκτιμούν πω η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, ωστόσο δεν υπάρχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την καταγραφή αυτής της περιουσίας. Και το να βρει κανείς τι ανήκει σε ποιον μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως πολύ μυαλό: λύστε το θέμα με την ιδιοκτησία και η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει αμέτρητα δισεκατομμύρια από ενοικιάσεις ή πωλήσεις σε developers.

Συμπέρασμα: Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Οι περικοπές πρέπει να συνοδεύονται από φορολογική μεταρρύθμιση, θετικές δομικές αλλαγές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και από αναδιάρθρωση των χρεών. Η ανεπαρκής ηγεσία της Ελλάδας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, όμως η ελληνική ασθένεια επηρεάζει ξεκάθαρα όλους τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών σήμερα''.
μαλλον δεν θελουν επενδυσεις αλλα να ξεπουλησουν και να γινουν σκανδαλα που μπροστα τους η εποχη σημιτη θα ωχρια...σου λεει εχουμε ακινητη περιουσια 500 δις ετσι και την καταγραψουμε?ας την ξεπουλησουμε να παορυμε τις μιζες μας.τοτε θα γινει χειροτερα απο αργεντινη εδω σε οτι αφορα την βια.αν δεν μπορουν να οδυλεψουν να κανουν ενα δικαιο φορολογικο συστημα και να αξιοποιησουν την δημοσια περιουσια χωρις να την ξεπουλησουν σε υμετερους για να παρουν μιζα ας φυγουν να το κανουν οποιοι μπορουν.η χωρα θα σωθει αν γινουν οσα σωστα καταγραφει ο φορμπς.αλλιως αντε γεια.
 

kostas_thai

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Μηνύματα
8.360
Like
4
Πόντοι
66
ρε μαγκες εδω εγω εχω ξεχασει ποιος ειναι υπουργος αναπτυξης.που ειναι η αναπτυξη που ειναι οι επενδυσεις?οκ στην οικονομια εγινε μεγαλη ζημια οχι μονο λογω του χρεους αλλα και λογω του οτι δεν επρεπε να ηταν υπουργος ουτε μια μερα ο προηγουμενος.οκ ο βενιζελος ειναι ευφυεστατος αλλα τα χρονικα περιθωρια εχουν στενεψει...οψομεθα λοιπον.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom