ΑΠΟ ΘΕΣΕΩΣ
Θα αυτοκτονήσουμε;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 18 Απριλίου 2010
Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι οικονομική και πολιτική αυτοκτονία. .....
.......
Η κυβέρνηση είναι νέα. Η οικονομία μας είναι ταλαιπωρημένη αλλά ισχυρή. Διαθέτουμε 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και το Δημόσιο διαθέτει περιουσία επιπλέον 300 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε ένα ΑΕΠ 280 δισ. ευρώ και κολλάμε στην αδυναμία είσπραξης των φόρων και στις ανεξέλεγκτες σπατάλες του Δημοσίου. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας; Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμμαζέψουμε το σπίτι μας; Στο κάτω κάτω της γραφής, τη συνταγή, το πακέτο των μέτρων που επιβάλλει το ΔΝΤ, τη γνωρίζουμε. Ας την εφαρμόσουμε μόνοι μας, με μερικές παραλλαγές που είναι απαραίτητες, για να μην πνίξουμε την οικονομία. Θεραπεία υπάρχει. Δεν είναι ανάγκη να αυτοκτονήσουμε για να σταματήσουμε να πονάμε.
gnikolo@dolnet.gr
Διαβάστε περισσότερα:
Τώρα το είδα
(Αμάν ρε παιδιά, τι spam είναι αυτό? Δεν υπάρχει κανείς από το site να καθαρίσει το σκουπίδια?)
Τέλος πάντων.
[size=12pt]Διαθέτουμε 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και το Δημόσιο διαθέτει περιουσία ...[/size]
Το δημοσίευμα λέει ΨΕΜΜΑΤΑ, προφανώς σκόπιμα, και δε καταλαβαίνω το γιατί.
Για να το καταλάβω, έπρεπε να ξέρω ποιος έβαλε τον κ. Νικολόπουλο να το γράψει, και δεν το ξέρω αυτό.
Γιατί είναι ψέμματα:
"Έχουμε" 300 δις σε καταθέσεις? Ναι ε?
Αυτό λένε τα χαρτιά! Αν πάνε οι καταθέτες και ζητήσουν να σηκώσουν όχι 300, αλλά 50 δις ευρώ, ξέρετε τι θα γίνει? Θα βγει ο ΓΑΠ και θα πει ότι "για λόγους έκτακτων συνθηκών και ανυπόστατων φημών που κυκλοφόρησαν δεσμεύονται προσωρινά οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ... και ο καθένας θα μπορεί να κάνει ανάληψη 100 ευρώ την ημέρα".
Έτσι "έχουμε" τα 300 δις σε καταθέσεις.
Γιατί απλούστατα, ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ αυτά τα λεφτά.
Έχουν δοθεί σε δάνεια, μετοχές που κατρακύλησαν, και άλλες τέτοιες "ασφαλείς" τοποθετήσεις.
παλιά (επί δραχμής) ο κάθε ΓΑΠ μπορούσε να πει στο Χολαργό: "Βάλτε μπρος τη μηχανή και τυπώνετε".
Σήμερα δε μπορεί να το πει πια (θα είναι κοινός Ευρωπαίος πλαστογράφος αν το κάνει).
Αυτός άλλωστε είναι (επιβεβαίωση του ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν) και ο λόγος που το Δημόσιο δεν εκδίδει εσωτερικό ομολογιακό δάνειο (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τα έλεγαν) μικρής αξίας (1.000, 10.000, 50.000, 100.000 ευρώ), μικρής διάρκειας (3, 6, 12, 24, 36 μηνών) και να τα διαθέσει στην εσωτερική αγορά με επιτόκιο κάπως ανώτερο από αυτό των καταθέσεων, αλλά ΚΑΤΩ από αυτό που δανείζεται απ' έξω. Ο λόγος είναι ότι ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ, θα ανταγωνιζόταν τις εμπορικές τράπεζες, θα έστρεφε τους καταθέτες στα ομόλογα, και οι τράπεζες θα έλεγαν την αλήθεια, δηλαδή "sorry guys, we don't have your money".
Σας ρωτάω: Ποιός καταθέτης (τάξης 5.000 έως 500.000 ευρώ) δε θα αγόραζε τρίμηνα ομόλογα με ένα επιτόκιο 3% ~ 4,5%? Σήμερα η Τράπεζα του δίνει 0~1,0%.
Δείτε εδώ
αν δε με πιστεύετε.
Γιατί το Δημόσιο δεν εκδίδει τέτοια Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (όπως παλιά έκανε) και να δίνει τόκο 2,5 και 4% στα λεφτά που δανείζεται, αντί 6 και 7% που του ζητάνε τώρα οι απ' έξω?
Γι' αυτό λέω: Το δημοσίευμα λέει ανοησίες (μη πω την άλλη λέξη).