Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για φέτος!!!Η γέννηση ματαιώνεται!! Ο Ιωσήφ
πρέπει να πληρώσει περαίωση, η Φάτνη να τακτοποιηθεί ως ημιυπαίθριος, η
Παναγία δεν παίρνει επίδομα τοκετού, οι άγγελοι δεν πετάνε λόγω
απεργίας κ οι 3. . . μάγοι φοβούνται οτι θα απελαθούν ως
λαθρομετανάστες. . !!!


Πηγή:
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
σωστά!

και πάλι σωστά! (με τη μικρή προσθήκη)  :)

Άρα?  :think:

Άρα, πάντα χρειάζονται και πολιτικές παρεμβάσεις (ειδικά σε υφεσιακές καταστάσεις). Μπορεί να είναι θέσεις στο δημόσιο, οπλίτες 5ετούς, σταζ, συμβασιούχοι, πολλά μεγάλα έργα ή άλλες δράσεις που να δίνουν δουλειές, έστω και αν χαλάνε λίγο ή παροδικά τα νούμερα..
αυτα ολα βεβαια δεν συμβαλουν σε καμια παραγωγικη οικονομια....απλα τρωνε τα λεφτα της.....


και αυτα χρειαζονται μεν αλλα δεν αρκουν....οταν πχ δεν δινεις κινητρα να εγκατασταθουν ξενες επιχειρησεις ...και οι ξενες επιχειρησεις αυτο που ζηταν ειναι φορολογικη ασυλια και φτηνο εργατικο δυναμικο και μια πολιτικη σταθεροτητα....τα δυο πρωτα δεν τους τα παρεχουμε γιατι εμεις ειμαστε πλεον ευρωπαικο κρατος εξελιγμενο και πλουσιο....δεν μπορει να χουμε μεροκαματο σαν της αλβανιας ή της τουρκιας ας πουμε ε; :jerking: :jerking: :grin: :grin: :grin: :grin:  και ας ζουμε με δανεικα....α ρε ελλαδα με τους παραλογισμους σου  ...

α και για να μην ξεχασω εδω παει το νομιζεις που ελεγα....οτι δλδ δεν θα χει λογο το κρατος στον ιδιωτικο τομεα...θα χει και θα επιβαλλει μεροκαματα μισα απο τα σημερινα γιατι ετσι θα μας αναγκασουν.....
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
Ο Β δεν ήταν ακριβώς αυτό. βλ. Βερσαλλίες.
  οι  γερμανοι  με  τη  συνθηκη  που  λες  χασαν  και  τις  λιγες  αποικιες  τους  στην  αφρικη  και  ολα  τα   εμπορικα  προνομια  με   ασια  μεση  ανατολη     πηγαν   για   τις  πολλες  πρωτες  υλες  δηλαδη  και  χασαν  και  τα  λιγα       στη  βορεια  αφρικη  γιατι  εστειλε  το  ρομελ  ο  χιτλερ  με  τοσο   στρατο?   αν  δεν  υπηρχαν   τα  πετρελαια  της  λιβυης  γιατι  πηγαν?  για  να  δουν  τις  πυραμιδες  στην  αιγυπτο :think:
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Έγραψα ότι δεν ήταν "ακριβώς αυτό", ή αν προτιμάς, μόνο αυτό. Εάν διαβάσεις την συνθήκη που αναφέρω, θα βρεις και άλλους πολλούς λόγους.
 

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
4
Πόντοι
66
πάντως πλάκα εχει οτι οι στόχοι της Γερμανίας στον Α ΠΠ ηταν εκτός απο την κατάκτηση περιοχών του τρίτου κόσμου
ο οικονομικός έλεγχος της Γαλλίας,του Βελγίου και της Ολλανδίας
και η δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης στην κεντρική Ευρώπη κάτω απο Γερμανική ηγεμονία
:S
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
Έγραψα ότι δεν ήταν "ακριβώς αυτό", ή αν προτιμάς, μόνο αυτό. Εάν διαβάσεις την συνθήκη που αναφέρω, θα βρεις και άλλους πολλούς λόγους.
σωστος :thumbsup:    παντως  οι  νεες  πρωτες  υλες  στη  τεχνολογια  τεινουν  να  γινουν  πιο  σημαντικες  απο  τις  πρωτες  υλες  των  μεταφορων  πετρελαιο  εχουν  πολλες  χωρες  αλλωστε                                    Εφημερίδα Ισοτιμία, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η νέα γεωπολιτική στρατηγική των ισχυρών προσανατολίζεται στα σπάνια μέταλλα

Προβληματίζει ΗΠΑ - Ε.Ε. η ηγεμονία της Κίνας και στις πρώτες ύλες για τις τεχνολογίες αιχμής

Εως τώρα γνωρίζουμε τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία των υδρογονανθράκων ( πετρελαίου και φυσικού αερίου ), του ουρανίου και του νερού. Παλαιότερα ήταν στο προσκήνιο η γεωπολιτική του άνθρακα, του χρυσού, του χάλυβα και των διαμαντιών.
Σήμερα δεσπόζει η γεωπολιτική των σπάνιων μετάλλων, που χρειάζονται στις τεχνολογίες αιχμής όπως των υπολογιστών.
Τα μέταλλα αυτά βρίσκονται σε λίγες χώρες, οι οποίες, εξαιρουμένης της Κίνας, δεν παράγουν τόσο προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα.
Σήμερα οι προηγμένες τεχνολογικά χώρες ανταγωνίζονται ποια θα εξασφαλίσει την εύνοιά τους.

Βολιβία

Πιο πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής της νέας γεωπολιτικής είχαμε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες έγινε μετά βαϊων και κλάδων δεκτός από την πολιτική ηγεσία της Νότιας Κορέας. Όσοι δεν ήξεραν το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφτηκε, παραξενεύτηκαν απο τις τιμές που επιφύλαξαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι μιας κατ' εξοχήν καπιταλιστικής οικονομίας στον σοσιαλιστή πρόεδρο μιας από τις φτωχότερες χώρες της Αμερικής ( είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα σε όλη την ήπειρο, μετά την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Γουιάνα).
Η συμφωνία που υπογράφτηκε προέβλεπε η Νότια Κορέα να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή λιθίου και στον εμπλουτισμό των κοιτασμάτων του, που τελευταία διαπιστώθηκε οτι είναι τεράστια.
Κατά το Geological Survey των ΗΠΑ (Ιανουάριος 2010) η Βολιβία είναι σήμερα πρώτη στον κόσμο σε αποθέματα λιθίου, με 9 εκατομμύρια τόνους. Τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα εκτιμώνται στους 25,5 εκατ. τόνους και μετά τη Βολιβία δεύτερη σε αποθέματα έρχεται η Χιλή με 7,5 εκατ. τόνους.
Οι "Ταιμς" του Λονδίνου παρατηρούν ειρωνικά οτι επί 45 χρόνια η Κορέα αγνοούσε τη Βολιβία, αλλά τώρα, για να εξασφαλίσουν λίθιο ως πρώτη ύλη οι εταιρείες της την προσεγγίζει...
Το εν λόγω μέταλλο, το ελαφρύτερο απο τα αλκαλικά μέταλλα, χρησιμοποιείται ευρέως στους φορητούς υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στις αλκαλικές μπαταρίες. Έως πρόσφατα τα αποθέματα σε λίθιο της Βολιβίας ήσαν άγνωστα ακόμη και στους ειδικούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον οικονομικό Άτλαντα του 2010 που εξέδωσε η εφημερίδα " Λε Μόντ", δεν υπάρχει καμία αναφορά σ' αυτά.
Η Νότια Κορέα δεν είναι η μόνη χώρα, που προσέγγισε κατα το 2010 τη Βολιβία για προφανείς λόγους. Το ίδιο κάνουν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Γαλλία. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε κατάλογο δεκατεσσάρων μετάλλων (πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή προϊόντων αιχμής), που άμεσα παίζουν ρόλο στη νέα γεωπολιτική των προηγμένων οικονομικά και τεχνολογικά χωρών.
Τα εν λόγω μέταλλα δεν υπάρχουν σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Τα περισσότερα βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα.
Το Κινεζικό αυτό πλεόνασμα στον έλεγχο πρώτων υλών απαραίτητων στις τεχνολγίες αιχμής, κυρίως σπάνιων γαιών, αντιμόνιου, γερμάνιου και βολφράμιου (τουνγκστένιου) προκαλεί έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., όπως επίσης στην Ιαπωνία και στην Νότια Κορέα.
Ήδη η Κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει οτι μειώνει απο φέτος τις εξαγωγές σπάνιων γαιών στους 35.000 τόνους ετησίως (απο 110.000 που ήταν έως πέρυσι) και οτι από το 2015 θα σταματήσει την εξαγωγή τους.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας προβληματίζεται σοβαρά με το μέτρο αυτό. Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδώσει έκθεση που θα δίνει τις διαστάσεις του προβήματος για την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, της οποίας η Κίνα είναι αποκλειστικός προμηθευτής σε ορισμένα υλικά.
Η απόφαση της Κίνας υποχρεώνει τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες να αναζητήσουν τέτοιες πρώτες ύλες και σε άλλες περιοχές της γής, χωρίς όμως έως σήμερα αποτελέσματα. Μια άλλη επιλογή τους είναι να επενδύσουν στην Κίνα, κάτι που η κυβέρνησή της επιδιώκει.
Ένα άλλο μέταλλο που θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή αγορά είναι ο λευκόχρυσος. Το 79% της παγκόσμιας παραγωγής σήμερα γίνεται στη Νότια Αφρική.
Έχει εντυπωσιακά πολλές χρήσεις, απο τους φορητούς υπολογιστές και την κινητή τηλεφωνία, έως την κατασκευή οθονών LCD, την ιατρική και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Έρευνες και στην Ελλάδα :jerking: :jerking: :jerking:

Στην Ελλάδα σχεδιάζονται έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σπανίων γαιών ή, όπως αλλιώς λέγονται, για τα hitech μέταλλα της ομάδας του λανθανίου, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Παπαβασιλείου, " υπάρχουν ενδιαφέρουσες εμφανίσεις απο σπάνιες γαίες τόσο στην ξηρά, όσο και συην υφαλοκρηπίδα της Βόρειας Ελλάδας".
Πρόσθεσε πως έχουν πολύ μεγάλη αξία στο χρηματιστήριο των μετάλλων γιατί θεωρούνται στρατηγικές πρώτες ύλες, απαραίτητες σε κράματα, προοριζόμενα για ειδικές χρήσεις, είτε για ειρηνικούς, είτε για πολέμικούς σκοπούς.
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Κατά το ψωμί, ψωμάκι, κάποια μέρα θα λέμε και το νερό, νεράκι.
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
γιαννης λοβερδος


H Eλλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις...
οι οποίες δεν τελειώνουν με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόϊκα τον προσεχή Μάρτιο, όπως κάποιοι, εσφαλμένα, ισχυρίζονται. Το 2011 θα είναι αναμφίβολα μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσχερές κι αβέβαιο γιατί σαν τον τζίτζικα του γνωστού μύθου, δεν φροντίσαμε στο παρελθόν να μαζέψουμε αλλ’ αντιθέτως σπαταλήσαμε υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ακόμα κι αν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει την τεράστια δοκιμασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλώβητη κι εξασφαλίσει την ομαλή ροή των δανείων από την τρόϊκα μέχρι το 2013 οπότε και λήγει τυπικά η ισχύς του μνημονίου, έχει μια μεγαλύτερη πρόκληση, που την περιμένει το 2014 και 2015. Οπότε και λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 150 δις ευρώ, δηλαδή πολύ παραπάνω από το σύνολο των δανείων, που παίρνουμε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κι επί του παρόντος δεν υπερβαίνουν τα 110 δις ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των ομολόγων είναι 30ετούς και 25ετούς διαρκείας, δηλαδή είχαν δοθεί στη χώρα μας την αλήστου μνήμης δεκαετία του 1980. :uglystupid: Όταν δηλαδή οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να κάνουν «φιλολαϊκή πολιτική» δανείζονταν αφειδώς για να υπερδιπλασιάσουν εν μια νυκτί τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, να δώσουν διάφορες έκτακτες επιδοτήσεις, συνήθως κάτω από το τραπέζι στους αγρότες, να βολέψουν την κομματική τους πελατεία, :uglystupid: να κερδίσουν ψήφους εις βάρος του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας. Τότε θα θυμάστε ότι στην συλλογική μας συνείδηση ο Ανδρέας, που σπατάλησε με περισσή ευκολία τα τρομακτικά δάνεια, που έλαβε η Ελλάδα («Τσοβόλα δώστα όλα»), τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το πρώτο και το δεύτερο πακέτο Ντελόρ, καταγράφηκε ως ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ακόμα και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις η εντύπωση αυτή επικρατεί μεταξύ των πολιτών. :jerking: Και τούτο διότι με δανεικά μοίρασε χρήματα στον κόσμο, που ουδέποτε αναρωτήθηκε από πού προέρχονταν όλες αυτές οι παροχές. Και τώρα δυστυχώς πλησιάζει η ώρα, να πληρώσουμε με οδυνηρό τρόπο για όλες αυτές τις υπερβολές, που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ 25 και 30 χρόνια πριν.

Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και τότε υπήρχαν ορισμένοι αναλυτές, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους, που μεγαλώνει αποκλειστικά και μόνον για να εξυπηρετήσει τις πελατειακές σχέσεις των κυβερνώντων, αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας μας, που τις επόμενες δεκαετίες επρόκειτο να πληρώσει με οδυνηρό τρόπο τα δανεικά, που μόνον αγύριστα δεν ήταν. Αλλά οι αναλυτές στην καλύτερη περίπτωση αγνοήθηκαν. Στην χειρότερη προπηλακίστηκαν κι αποκλήθηκαν, κατά την ιψενική έννοια, «εχθροί του λαού».

Με τον ίδιο τρόπο, που σήμερα όσοι προειδοποιούμε για την επερχόμενη καταστροφή και για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, κυρίως νοοτροπίας και συμπεριφοράς, στην κοινωνία και κυρίως στον δημόσιο τομέα, αντιμετωπιζόμαστε ακόμα αρνητικά. Η συκοφαντία συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους βολεμένους κι εκείνους, που κάθε τρόπο επιχειρούν να γαντζωθούν από τα προνόμια τους, για να ευτελιστούν όσοι λένε και γράφουν αλήθειες. Όπως θα έλεγε κι ο μέγας ναζί προπαγανδιστής Γκαίμπελς: «Αν η αλήθεια δεν μας βολεύει, τότε πολύ κακό για την αλήθεια».
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
αυτα ολα βεβαια δεν συμβαλουν σε καμια παραγωγικη οικονομια....απλα τρωνε τα λεφτα της.....


και αυτα χρειαζονται μεν αλλα δεν αρκουν....οταν πχ δεν δινεις κινητρα να εγκατασταθουν ξενες επιχειρησεις ...και οι ξενες επιχειρησεις αυτο που ζηταν ειναι φορολογικη ασυλια και φτηνο εργατικο δυναμικο και μια πολιτικη σταθεροτητα....τα δυο πρωτα δεν τους τα παρεχουμε γιατι εμεις ειμαστε πλεον ευρωπαικο κρατος εξελιγμενο και πλουσιο....δεν μπορει να χουμε μεροκαματο σαν της αλβανιας ή της τουρκιας ας πουμε ε; :jerking: :jerking: :grin: :grin: :grin: :grin:  και ας ζουμε με δανεικα....α ρε ελλαδα με τους παραλογισμους σου  ...

α και για να μην ξεχασω εδω παει το νομιζεις που ελεγα....οτι δλδ δεν θα χει λογο το κρατος στον ιδιωτικο τομεα...θα χει και θα επιβαλλει μεροκαματα μισα απο τα σημερινα γιατι ετσι θα μας αναγκασουν.....

το προβλημα με την μειωση του disposable income, ειναι η...καταναλωση (κ αρα taxation) - ριμεμπερ GDP breakdown  ;)

double edged sword, π λενε κ οι Αγγλοσαξονες  :grin:
 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
34
Πόντοι
166
πάντως πλάκα εχει οτι οι στόχοι της Γερμανίας στον Α ΠΠ ηταν εκτός απο την κατάκτηση περιοχών του τρίτου κόσμου
ο οικονομικός έλεγχος της Γαλλίας,του Βελγίου και της Ολλανδίας
και η δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης στην κεντρική Ευρώπη κάτω απο Γερμανική ηγεμονία
:S
οι γερμανοι ξαναρχονται...
πηρα τον μπαλακ στον ολυμπιακο στο pro evolution..
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
αυτα ολα βεβαια δεν συμβαλουν σε καμια παραγωγικη οικονομια....απλα τρωνε τα λεφτα της.....


Ας πούμε ότι έχεις ένα άνεργο 22χρ. απόφοιτο λυκείου και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έχεις 2 επιλογές:

1. Να μπει στο ταμείο ανεργίας μέχρι να περάσει η ύφεση και να του δίνεις 400€ το μήνα. Από τον 2ο δε μήνα (? δεν είμαι σίγουρος) πρέπει να του παρέχεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

2. Να τον κάνεις ΟΠΥ 5ετούς. Θα πρέπει να του δίνεις γύρω στα 850€. Μεγάλη διαφορά? Για να δούμε λίγο πιο προσεκτικά: Από αυτά το 20% θα πάει στην ασφάλιση του, 5% θα είναι ο φόρος του, από την υπόλοιπη διαφορά 23% θα έρθει πάλι πίσω σε σένα (ο ΦΠΑ για είδη που αγοράζει), ενώ όλη η διαφορά "γυρνάει" και πάλι στην οικονομία (ή αλλιώς, αυξάνει το V και χαίρεται ο γάτος  :grin: )

Τι από τα δύο διαλέγεις λοιπόν φίλε? Μήπως τελικά τα "μη παραγωγικά" συμβάλουν και αυτά στην οικονομία?

πσ. στα παραπάνω έχω βάλει μόνο τεχνικά κριτήρια. αν συνυπολογίσεις κοινωνικά κριτήρια η απάντηση γίνεται πιο εύκολη.    ;)
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Ας πούμε ότι έχεις ένα άνεργο 22χρ. απόφοιτο λυκείου και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έχεις 2 επιλογές:

1. Να μπει στο ταμείο ανεργίας μέχρι να περάσει η ύφεση και να του δίνεις 400€ το μήνα. Από τον 2ο δε μήνα (? δεν είμαι σίγουρος) πρέπει να του παρέχεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
δεν μπαινει παμε παρακατω....χωρις ενσημα
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Ας πούμε ότι έχεις ένα άνεργο 22χρ. απόφοιτο λυκείου και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έχεις 2 επιλογές:

1. Να μπει στο ταμείο ανεργίας μέχρι να περάσει η ύφεση και να του δίνεις 400€ το μήνα. Από τον 2ο δε μήνα (? δεν είμαι σίγουρος) πρέπει να του παρέχεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

2. Να τον κάνεις ΟΠΥ 5ετούς. Θα πρέπει να του δίνεις γύρω στα 850€. Μεγάλη διαφορά? Για να δούμε λίγο πιο προσεκτικά: Από αυτά το 20% θα πάει στην ασφάλιση του, 5% θα είναι ο φόρος του, από την υπόλοιπη διαφορά 23% θα έρθει πάλι πίσω σε σένα (ο ΦΠΑ για είδη που αγοράζει), ενώ όλη η διαφορά "γυρνάει" και πάλι στην οικονομία (ή αλλιώς, αυξάνει το V και χαίρεται ο γάτος  :grin: )

Τι από τα δύο διαλέγεις λοιπόν φίλε? Μήπως τελικά τα "μη παραγωγικά" συμβάλουν και αυτά στην οικονομία?

πσ. στα παραπάνω έχω βάλει μόνο τεχνικά κριτήρια. αν συνυπολογίσεις κοινωνικά κριτήρια η απάντηση γίνεται πιο εύκολη.    ;)


Kάνεις κάποιο σφάλμα λογικής. Τα μέσα μετριασμού κάποιων συνεπειών τα αναγορεύεις σε υπέρτατους πυλώνες της οικονομίας. Ωραία λοιπόν αν είναι να κάνουμε μια οικονομία γεμάτη άνεργους να παίρνουν επιδόματα ή γεμάτη ΕΠΟΠ.

Αυτά που λες είναι το μη χείρον βέλτιστον. Αν παρ όλα αυτά θες να δεις τι κάνουν, τους εκπαιδεύεις σε δεξιότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και προσπαθείς να τους διοχετεύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, για τις οποίες καταβάλεις δαπάνες ούτως ή άλλως. Ανάγκες υπάρχουν,επομένως σίγουρα μπορούν να καλυφθούν.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τι είναι παραγωγικό, παραγωγικό είναι ότι επιφέρει προστιθέμενη αξία ή ότι φέρνει χρήμα στη χώρα από έξω. Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται ο πλούτος της κοινωνίας. Οι δραστηριότητες με τις οποίες απλά προσπαθείς να μη πέσεις στο γκρεμό, όχι δεν είναι παραγωγικές.

Πλήρης απασχόληση μπορεί να επιτευεθχεί εφόσον υπάρχουν ανάγκες ανικανοποίητητες. Αλλά η βούληση να επιτευχθεί υπάρχει?
 

nikospireas

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.541
Κριτικές
49
Like
81
Πόντοι
3.945
Ας πούμε ότι έχεις ένα άνεργο 22χρ. απόφοιτο λυκείου και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έχεις 2 επιλογές:

1. Να μπει στο ταμείο ανεργίας μέχρι να περάσει η ύφεση και να του δίνεις 400€ το μήνα. Από τον 2ο δε μήνα (? δεν είμαι σίγουρος) πρέπει να του παρέχεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

2. Να τον κάνεις ΟΠΥ 5ετούς. Θα πρέπει να του δίνεις γύρω στα 850€. Μεγάλη διαφορά? Για να δούμε λίγο πιο προσεκτικά: Από αυτά το 20% θα πάει στην ασφάλιση του, 5% θα είναι ο φόρος του, από την υπόλοιπη διαφορά 23% θα έρθει πάλι πίσω σε σένα (ο ΦΠΑ για είδη που αγοράζει), ενώ όλη η διαφορά "γυρνάει" και πάλι στην οικονομία (ή αλλιώς, αυξάνει το V και χαίρεται ο γάτος  :grin: )

Τι από τα δύο διαλέγεις λοιπόν φίλε? Μήπως τελικά τα "μη παραγωγικά" συμβάλουν και αυτά στην οικονομία?

πσ. στα παραπάνω έχω βάλει μόνο τεχνικά κριτήρια. αν συνυπολογίσεις κοινωνικά κριτήρια η απάντηση γίνεται πιο εύκολη.    ;)
3. μπορεις να δαπανησεις για να τον εκπαιδευσεις ή....επανεκπαιδευσεις...
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Ας πούμε ότι έχεις ένα άνεργο 22χρ. απόφοιτο λυκείου και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έχεις 2 επιλογές:

1. Να μπει στο ταμείο ανεργίας μέχρι να περάσει η ύφεση και να του δίνεις 400€ το μήνα. Από τον 2ο δε μήνα (? δεν είμαι σίγουρος) πρέπει να του παρέχεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

2. Να τον κάνεις ΟΠΥ 5ετούς. Θα πρέπει να του δίνεις γύρω στα 850€. Μεγάλη διαφορά? Για να δούμε λίγο πιο προσεκτικά: Από αυτά το 20% θα πάει στην ασφάλιση του, 5% θα είναι ο φόρος του, από την υπόλοιπη διαφορά 23% θα έρθει πάλι πίσω σε σένα (ο ΦΠΑ για είδη που αγοράζει), ενώ όλη η διαφορά "γυρνάει" και πάλι στην οικονομία (ή αλλιώς, αυξάνει το V και χαίρεται ο γάτος  :grin: )

Τι από τα δύο διαλέγεις λοιπόν φίλε? Μήπως τελικά τα "μη παραγωγικά" συμβάλουν και αυτά στην οικονομία?

πσ. στα παραπάνω έχω βάλει μόνο τεχνικά κριτήρια. αν συνυπολογίσεις κοινωνικά κριτήρια η απάντηση γίνεται πιο εύκολη.    ;)
τα μη παραγωγικα συμβαλλουν αλλα πρεπει και καποιος νεος σαν εσενα πχ καλα εσυ εισαι μεγαλος αλλα τεσπα να καλλιεργησει καμια ντοματα,να βοσκησει καμια γελαδα κλπ....πρωτογενης τομεας....

αλλα στην ελλαδα των ψωροπερηφανων ελληνων αυτες οι δουλειες εστω και μεταλλαγμενες και προσαρμοσμενες στα νεα δεδομενα ηταν ντροπη.....τι;να κανω εγω ο αγροτης το παιδι μου αγροτη;κτηνοτροφο;....οοοοχι....θα το κανω καθηγητη μαθηματικων αφου δεν τραβαει να γινει γιατρος πχ....και μετα θα απαιτω να τον διορισουν κιολας εστω κι αν δεν θα υπαρχουν σε λιγο ουτε μαθητες να διδαξει...
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Kάνεις κάποιο σφάλμα λογικής. Τα μέσα μετριασμού κάποιων συνεπειών τα αναγορεύεις σε υπέρτατους πυλώνες της οικονομίας. Ωραία λοιπόν αν είναι να κάνουμε μια οικονομία γεμάτη άνεργους να παίρνουν επιδόματα ή γεμάτη ΕΠΟΠ.

Αυτά που λες είναι το μη χείρον βέλτιστον. Αν παρ όλα αυτά θες να δεις τι κάνουν, τους εκπαιδεύεις σε δεξιότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και προσπαθείς να τους διοχετεύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, για τις οποίες καταβάλεις δαπάνες ούτως ή άλλως. Ανάγκες υπάρχουν,επομένως σίγουρα μπορούν να καλυφθούν.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τι είναι παραγωγικό, παραγωγικό είναι ότι επιφέρει προστιθέμενη αξία ή ότι φέρνει χρήμα στη χώρα από έξω. Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται ο πλούτος της κοινωνίας. Οι δραστηριότητες με τις οποίες απλά προσπαθείς να μη πέσεις στο γκρεμό, όχι δεν είναι παραγωγικές.

Πλήρης απασχόληση μπορεί να επιτευεθχεί εφόσον υπάρχουν ανάγκες ανικανοποίητητες. Αλλά η βούληση να επιτευχθεί υπάρχει?

Το τονισμένο είπα και τίποτα άλλο. Ότι δηλ. είναι ίσως προτιμότερο μερικές φορές αντί για το ταμείο ανεργίας να βρεις στον άνεργο καμιά θεσούλα.

σε όλα τα υπόλοιπα εννοειται συμφωνούμε. :thumbsup:
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
δεν υπαρχουν επενδυσεις πια...ξεχαστε τες....δεν υπαρχει σοβαρη βιομηχανια στην χωρα την διωξαμε.....

τι μας εμεινε και πρεπει παση θυσια να διασωθει;πχ

-αγροτικη παραγωγη...ΑΛΛΑ ....πρωτοπορα,ακριβα,ποιοτικα αψογα,γκουρμε και πληρως εξαγωγιμα προιοντα ποιοτητας με ζητηση  στην ευρωπαικη και παγκοσμια αγορα
-επαγγελματικη κτηνοτροφια και μεταποιηση κρεατος....αλλα επαγγελματικα οργανωμενη...οχι στην κτηνοτροφια των γελαδιων με τα σκουλαρικια και τις επιδοτησεις....
-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ η μονη μας βιομηχανια που ολες οι κυβερνησεις την εχουν παραμελησει και ξεχασει....ετησιοι προορισμοι με ανταγωνιστικες τιμες
-τεχνογνωσια και τεχνολογια  Η/Υ και υλικων
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom