Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095

hotyan

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Αυγ 2007
Μηνύματα
6.784
Κριτικές
14
Like
24
Πόντοι
2.057
εγω  λεω να γαμαμε μονο γερμανιδες πουτανες .σκληρα δυνατα απο τον κωλο μονο.
ισως ετσι βγει βρωμα και κατσουνε καλα.
Και ετσι πάλι θα τους τα ακουμπάς παληκαρά μου!!  :jerking:
 

be_red

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2009
Μηνύματα
77
Like
0
Πόντοι
0
Για να ρίξουμε και μια ματιά σε μια χώρα που έχει πετύχει το ΔΝΤ...

Έ ρε πούτσα που έρχεται... :s&m_1:

Ημερ. προβολής: Τετάρτη, 1/12/2010, στις 22.00

-Πρώτη Τηλεοπτική Προβολή


ΤΟ Δ.Ν.Τ. βρίσκεται στη Γουατεμάλα από το 1984. Τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από την πείνα και τον υποσιτισμό. Ένα ντοκιμαντέρ συγκλονιστικών αντιφάσεων, όπου τα υπέροχα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή.

“Ο πλούτος μας πάντα δημιουργούσε την πείνα μας  και έθρεφε την ευημερία των άλλων.

Στην αποικιοκρατική και νεο-αποικιοκρατική αλχημεία,

ο χρυσός μετατρέπεται για εμάς σε σκουριασμένη λαμαρίνα

και η τροφή σε δηλητήριο».

Εδουάρδο Γαλεάνο – Συγγραφέας και φιλόσοφος

Η Γουατεμάλα, στην Κεντρική Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτηρεί την οικονομική πορεία της χώρας, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Φερνάντο Ντελγάδο: «Η Γουατεμάλα έχει κάνει ρεκόρ. Παρουσιάζει ένα ιστορικό συμμόρφωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Έχει επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο!». Τα τελευταία εφτά χρόνια, η Γουατεμάλα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%!

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και κάποια άλλα στοιχεία έρχονται να μετριάσουν τον ενθουσιασμό. «Είμαστε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής με τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού. Έχουμε περισσότερο από το μισό πληθυσμό μας να ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και μεγάλες αντιφάσεις, που παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου, και παρόλο που η χώρα μας είναι παραγωγός τροφίμων, το 49% των παιδιών μας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό», σημειώνει ο Χόρχε Σάντος, συντονιστής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πράγματι, η Γουατεμάλα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο σε ποσοστά χρόνιου παιδικού υποσιτισμού. Σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε η UNICEF το 2009, από τα 1200 παιδιά που γεννιούνται καθημερινά, τα 599 πρόκειται να ζήσουν υποσιτισμένα. Λόγω και του υποσιτισμού της μητέρας, τρία παιδιά θα πεθάνουν την πρώτη μέρα της γέννησής τους, πριν κλείσουν μια εβδομάδα ζωής, τέσσερα πριν κλείσουν ένα μήνα, και 64 μωρά θα πεθάνουν πριν γίνουν 5 ετών. Ο χρόνιος παιδικός υποσιτισμός είναι η εθνική τραγωδία της Γουατεμάλα, μια σιωπηλή γενοκτονία που διεξάγεται υπό την ευημερία των αριθμών…

«Έχουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υποσιτισμένων και την ίδια στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε όλη την Κ. Αμερική. Σε αυτή την κατάσταση έφτασε η χώρα μας μετά τις συμφωνίες με το ΔΝΤ!», λέει θυμωμένα ο Τζιάκομπο Ομάρ Τζερόνιμο, συνδικαλιστής της οργάνωσης αγροτών Platforma Agraria.

Μέχρι το 1980, αν και τότε υπέφερε ακόμα τον αιματηρότερο εμφύλιο πόλεμο όλης της αμερικανικής ηπείρου, η Γουατεμάλα ήταν μια χώρα αυτάρκης σε παραγωγή τροφίμων. Το 1984, η αιμοσταγής δικτατορία προχώρησε σε συμφωνία με το ΔΝΤ, ξεκινώντας μια άγρια οικονομική πολιτική, η οποία συνεχίστηκε από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, στρατιωτικές ή δημοκρατικές. Μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, οι φυσικοί πόροι πουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές, το κράτος συρρικνώθηκε, οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα περικόπηκαν. Σήμερα, η χώρα παράγει μόνο το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, και τα υπόλοιπα είναι εισαγόμενα. Κι όμως, υπολογίζεται ότι με τις εκτάσεις γης που έχει, η Γουατεμάλα θα μπορούσε να παράγει τρόφιμα για όλη την Κ. Αμερική!

Στα νοσοκομεία, οι γονείς αγωνιούν για τη ζωή των παιδιών τους. «Τα λεφτά δε φτάνουν για να αγοράσεις τα απαραίτητα για τα παιδιά. Ούτε μια λίβρα ζάχαρη δε μπορείς να αγοράσεις. Υπάρχουν μέρες που σε πιάνει απόγνωση και θλίψη, γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!», λέει η Μαρία Λεονόρα και η Κωνσταντίνα συμπληρώνει: «Η Κυβέρνηση στέλνει ανθρώπους να ζυγίσουν τα παιδιά, αλλά ποτέ δεν στέλνει κάτι για τα παιδιά. Έρχονται να τα ζυγίσουν, λένε ότι είναι υποσιτισμένα και ότι πρέπει να παχύνουν. Αλλά πώς θα παχύνουν, αφού δεν στέλνουν τίποτα! Στέλνουν μόνο ανθρώπους για να τα ζυγίσουν!».

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ κέρδισε τις εκλογές το 2008, υποσχόμενος διατροφική ασφάλεια για τους φτωχούς. Το 2009 κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να βρει διεθνή χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που πλήττει τη χώρα του. Επί των ημερών του, οι τιμές που ήδη είχαν εκτιναχθεί στα ύψη αυξήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά κατά 83%! Σχεδόν ο μισός πληθυσμός αποκλείστηκε από βασικά είδη τροφίμων.

«Διαχρονικά, αυτό οφείλεται στις πολιτικές της υποτιθέμενης απελευθέρωσης του εμπορίου, γιατί τελικά δεν απελευθερώνεται. Δεν έχουμε καν ελεύθερη Αγορά! Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι νομοθεσίες χωρίς τέλος, που ωφελούν τις μεγάλες εταιρίες κι αφήνουν σε μειονεκτική θέση τους μικροκαλλιεργητές!», επιχειρηματολογεί ο συνδικαλιστής αγρότης Τζερόνιμο. Στη Γουατεμάλα, το 97% της παραγωγικής γης βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού. Η κατοχή γης είναι άπιαστο όνειρο για το μεγαλύτερο –και φτωχότερο- τμήμα του πληθυσμού.

Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα το 1954, με την Αγροτική Μεταρρύθμιση του Χάκομπο Άρμπενς. Ήταν τα χρόνια της χαράς και της ελπίδας, τα «10 χρόνια της Άνοιξης». Άρχισαν το 1944 με μια λαϊκή επανάσταση που ανέτρεψε μια δικτατορία, έκανε ελεύθερες εκλογές, νομιμοποίησε τα συνδικάτα και την ελευθερία της έκφρασης, και το σημαντικότερο, έβαλε τις βάσεις για  αναδιανομή της γης, ως τη μόνη λύση για να ξεφύγει ο φτωχός λαός από την πείνα. Όμως, το όνειρο δεν κράτησε για πολύ. Όταν η κυβέρνηση του Άρμπενς άρχισε να απαλλοτριώνει εκτάσεις της αμερικανικής United Fruit Company, οι Η.Π.Α. οργάνωσαν πραξικόπημα για να την ανατρέψουν. Το καθεστώς έγινε και πάλι δικτατορικό και η γη επιστράφηκε στους παλιούς ιδιοκτήτες της.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που ακολούθησε, εκατοντάδες χιλιάδες ιθαγενείς Μάγια εκτοπίστηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη, τόσο εξαιτίας των σφαγών, όσο και της άκρατης ιδιωτικοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σέρχιο Μοράλες:«Αυτή η απώλεια των εδαφών για την καλλιέργεια των βασικών προϊόντων είναι που έχει προκαλέσει στην πραγματικότητα την πείνα σ’ αυτές τις περιοχές». Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιθαγενείς Μάγια είναι αυτοί που περισσότερο υποφέρουν από τον  υποσιτισμό.

Η Γουατεμάλα έχει γίνει σήμερα ο παράδεισος των ολιγοπωλίων. Μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει το 50% του σιταριού, ένας άλλος το 60% του ρυζιού, και ένας τρίτος το 80% του καλαμποκιού. Στα πιο εύφορα εδάφη δεν καλλιεργούνται πλέον τρόφιμα. Καλλιεργούνται μπανάνες, καφές, ζαχαροκάλαμα, καουτσούκ και βιοκαύσιμα, σε τεράστιες φυτείες που ανήκουν σε εταιρείες. Κι όπως λένε οι αγρότες πικρά: «Σήμερα στη Γουατεμάλα τα παραγωγικά εδάφη του Πολοτσίκ χρησιμοποιούνται για τον αφρικανικό φοίνικα. Ο αφρικανικός φοίνικας παράγει λάδι, που τελικά θα καταλήξει στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων, και όχι στην κοιλιά των φτωχών!».


Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός

Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή

Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης

Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου

Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης

Παραγωγή: Small Planet για την ΕΡΤ © 2010 – 2011
 

public35

Μέλος
Εγγρ.
14 Φεβ 2010
Μηνύματα
386
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
εδώ δεν είναι Γουατεμάλα...όταν η ανεργία φτάσει το 20% να είναι βέβαιοι οι υπάλληλοι του ΔΝΤ ότι τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στην Ελλάδα...τότε θα αρχίσει ο πόλεμος ενάντια στους οικονομικούς κατακτητές...η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποικία κανενός και θα πρέπει να χυθεί αίμα για να το αποτρέψουμε...
 

broytos

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2010
Μηνύματα
334
Like
0
Πόντοι
1
Μια απο τις μεγαλυτερες "επιτυχιες" του ΔΝΤ ειναι η Ταυλανδη, οπου καποια στιγμη εφτασε σε ρυθμους αναπτυξης 6+ %.

Τοτε γιατι ρε γαμωτο το μεγαλυτερο κομματι του πληθυσμου βρισκετε στα ορια της ανεχειας ?

Γιατι εκπορνευονται γυναικες & ανδρες ?

Γιατι το βορειο τμημα της χωρας ειναι 100 χρονια πισω ?
 

be_red

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2009
Μηνύματα
77
Like
0
Πόντοι
0
εδώ δεν είναι Γουατεμάλα...όταν η ανεργία φτάσει το 20% να είναι βέβαιοι οι υπάλληλοι του ΔΝΤ ότι τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στην Ελλάδα...τότε θα αρχίσει ο πόλεμος ενάντια στους οικονομικούς κατακτητές...η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποικία κανενός και θα πρέπει να χυθεί αίμα για να το αποτρέψουμε...

φίλε εδώ είναι ΓΟΥΑΤΕΛΛΑΔΑ..

το δε θα μείνει τίποτα όριο το λέγαμε από όταν η ανεργία ήταν στο7% και τώρα είναι κόντα στο 15% κ εμείς παλεύουμε με τις κατσαρόλες των σεφ.. μας έχουν καταλάβει ότι θα τους κλάσουμε μια μάντρα. δυστυχώς..
 

broytos

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2010
Μηνύματα
334
Like
0
Πόντοι
1
φίλε εδώ είναι ΓΟΥΑΤΕΛΛΑΔΑ..

το δε θα μείνει τίποτα όριο το λέγαμε από όταν η ανεργία ήταν στο7% και τώρα είναι κόντα στο 15% κ εμείς παλεύουμε με τις κατσαρόλες των σεφ.. μας έχουν καταλάβει ότι θα τους κλάσουμε μια μάντρα. δυστυχώς..
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Φιλε μου εχεις δικιο.Αυτο το ανεξαρτητο πνευμα του "Ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν τον βασταει" Εντελη ηταν ενα παραμυθι.
Συνηθισε ο κωλος μας στον καναπε μπροστα στην πλασμα,που η μονη επαναστατικη κινηση που κανουμε ειναι να παρουμε το SUV (ατοκων δοσεων) και να παμε στα μπουζουκια (με πιστωτικη)...
 

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Μηνύματα
36.091
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
Εχουμε ζαλιστει με τα πολιτικα,και ειπα να σας τα κάνω πιο πρισμένα τα αρχιδια...  :zfuck: :zfuck:


3 επιλογες... :fuck1:
 

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Μηνύματα
36.091
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
Οχι αλλα μέτρα ρε καραγκιοζηδες...  :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff:
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
να πουλησουμε τα πνευματικα δικαιωματα του νωντα μετα θανατον στο χολιγουντ.... :birdman:
 

broytos

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2010
Μηνύματα
334
Like
0
Πόντοι
1
Να στειλουμε με κουριερ στην Μερκελ μια φωτο του Λιλα. :kissass2: Σιγουρα θα λυγισει η π@τ@ν@...
 

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Μηνύματα
15.106
Like
28
Πόντοι
166
γαμιούνται οι κούριερ, περιμένω από την δευτέρα να μου φέρουν το καινούριο λάπτοπ
 

nikos278

Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2007
Μηνύματα
5.078
Κριτικές
3
Like
10
Πόντοι
66
ισως αν την επισκεπτοταν ο κυριος λιλας και της ζητουσε πολιτικο ασυλο?????
 
OP
OP
farkeli

farkeli

Τιμημένος
Εγγρ.
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
7.572
Κριτικές
101
Like
204
Πόντοι
1.886
Έχει ποσταρισθεί και παλαιότερα ...

απλά το "υπενθυμίζουμε" ...

 

o palios

Μέλος
Εγγρ.
18 Οκτ 2007
Μηνύματα
953
Like
2
Πόντοι
6
μπορει να του επαιρνε τον εξοπλισμο ,για προσωπικη της χρηση..
 

hippoaki

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2009
Μηνύματα
2.810
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
16
η λυσεις σιγουρα ειναι πολλες αυτο που νομιζω εγω κατα τη γνωμη μου
1ον αφηνουμε το ευρο και την ευροζωνη και ξαναπερνουμε της δραχμουλες μας αυτες της παλιες καλες δραχμουλες που με ενα 5χιλιαρο
εβαζες βενζινη εβλεπες σινεμα επαιρνες και τσιγαρα
2ον δημευση περιουσιων αυτωνων που αποδεδειγμενα κλεψανε οι ειναι φοροφυγαδες δηλαδη δεν μπορεις να εχεις μισθο 1000€ και να εχεις αμαξι 150.000€
3ον φορολογηση της εκκλησιας ενα 30% να παει στο κρατος για την αποπληρωμη και μονο του δημοσιου χρεους απο εκει και περα
4ον αναδιαρθρωση του χρεους δηλαδη πριν 10 χρονια δανειστηκαμε 10δις με τοκο 10% επειδη παμε για χρεοκωπια ο τοκος να γινει 2% και καλες διαπραγματευσεις
5ον κρατηκοποιηση των τραπεζων και τερμα τα θαλασσοδανεια οποιοι εχουν λεφτα θα παιρνουν και ενα δανειο οχι μισθο 700€ δανειο αυτοκινητου 50.000€ δανειο αυτοκινητου μεχρι 7000€
6ον δημοσιο μισθους ιδιους με ιδιωτικο τομεα και ταβανι 3000€ ο μεγαλυτερος μισθος
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom