[size=8pt]O Αρχιεπίσκοπος εκλέχτηκε αν δεν κάνω λάθος.
Κατά συνέπεια η κοσμικότητα και ότι άλλο είναι συλλογική επιλογή.[/size]
Ρε Tomito,
Δε θα ήθελα να επέμβω, αλλά όταν το διάβασα δεν κρατήθηκα:
Ξέρεις τι είναι η ΕΛΠΑ? Είναι η "Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεων & Αυτοκινήτου"
Η ΕΛΠΑ έχει περι τα 500 "μέλη" και περί τους 150.000 "συνδρομητές".
Συνδρομητής είναι ο καθένας που γράφεται (πληρώνοντας κάτι) για να του κουβαλήσουν το τουτού του όταν του χαλάσει...
"Μέλη" είναι μια κάστα ολίγων, οι οποίοι διοικούν, αποφασίζουν, πληρώνονται, έχουν διάφορα προνόμια (τύπου ταξείδια κλπ),
διαχειρίζονται, και μαζεύονται στη λέσχη και παίζουν χαρτιά (συνήθως μπρίτζ).
Η ΕΛΠΑ έχει και πρόεδρο, και άλλους άρχοντες.
Εκλεγμένοι είναι και αυτοί.
Αλλά απο τα μέλη,
όχι απ τους συνδρομητές!
Επομένως μήπως κάτι τέτοιο γίνεται και στην ιεραρχία της εκκλησίας?
Ποιός εκλέγει τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο?
Τα (περίπου) 100 μέλη της ιεράς συνόδου.
(Που για να γίνεις μέλος της ΙΣ, πρέπει να είσαι βουτηγμένος μέχρι τα μπούνια στη βρώμα του ιερατείου...)
Επομένως τι το επικαλείσαι ως επιχείρημα το ότι "εκλέχτηκε"?
Έχει καμιά αξία αυτή η εκλογή?
Και ο Στάλιν δεν είχε "εκλεγεί" από την ιεραρχία του κόμματος?
Για να μην πω και για τον δικό μας τον Παπαδόπουλο, που βγήκε ΠτΔ με δημοψήφισμα, 70-τόσο τοις εκατό "ναί".
Και ο Κάστρο "εκλεγμένος" δεν είναι?
ʼσε tomito, η βρώμα πάει ΠΟΛΥ βαθειά... Και σε έκταση, και σε χρόνο... Σε βάθος χρόνου που λένε!
Και μια που ποστάρω πρώτη φορά σε αυτό το thread, να πω τη γνώμη μου:
Ναι, θλιβερό είναι το ότι ένας άνθρωπος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (αν το έχει ο συγκεκριμμένος). Όσο πιο σοβαρό, τόσο πιό θλιβερό. Καλύτερα να μη το είχε.
Αλλά τι να κάνουμε... Αυτή είναι η ζωή. Κάποιοι (άτυχοι πες το? που δε τους θέλει ο θεός πεσ το? που κάποιος τους τιμωρέι πεσ το? Όπως θες πες το!) θα αρρωστήσουν. Κρίμα, αλλά τι να κάνουμε. Το θέμα είναι ΓΙΑΤΙ να ασχολούμαστε με τον συγκεκριμένο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απο όσο με τον άλλο, στον παρακάτω όροφο, που έχει το ίδιο (ή και χειρότερο) πρόβλημα, που είναι και πιο νέος, και έχει και 2-3 ανήλικα παιδάκια που θα χάσουν το μπαμπά τους?
Η απάντηση "μα αυτός είναι ..." δε με καλύπτει, εμένα τουλάχιστον.
Κατ αρχήν δεν είναι για όλους "το ίδιο". Για μένα π.χ. δεν είναι τίποτα. Είναι ένας ικανότατος άνθρωπος (αν δεν ήταν δε θα είχε φτάσει εκεί που έφτασε), αλλά απο κει και πέρα, δε με αφορά ούτε η θέση του, ούτε η υγεία του, ούτε τα πιστεύω του.
Μη αφορώντας με το θέμα, μπορώ απ έξω να τον κρίνω, όπως θα έκρινα π.χ. τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας "Διώρυγα Κορίνθου Α.Ε.", και να λέω "ο Stavros είναι πρόεδρος, αλλά αν ήταν ο Tomito στη θέση του, η δουλειά θα γινόταν καλύτερα, και τα βαπόρια θα πέρναγαν πιό γρήγορα". Έχει καμιά αξία η γνώμη μου αυτή? Όχι. ʼσε που ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι "καλύτερο" σε κάθε περίπτωση, και τα δικά μου κριτήρια για το τι είναι καλό να κάνει ένας Αρχιεπίσκοπος ΔΕ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ με αυτά του "μέσου όρου".
Σε κάθε περίπτωση, πέραν του "ανθρωπίνου" ενδιαφέροντος, που έγραψα πιο πάνω, δεν έχω κανένα άλλο... Και τέτοιο ανθρώπινο, έχω το ίδιο για όλους τους πάσχοντες, είτε είναι στο Λαϊκό, είτε στον ʼγιο Σάββα, είτε στον Ευαγγελισμό, είτε στο Υγεία, είτε σπίτι τους.
Επομένως τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα?
Τέλος πάντων, και για να μη στεναχωρήσω και τους συναγωνιστές εδώ που "πονάνε" για τον Αρχιεπίσκοπο, να πω και εγώ "περαστικά του".
Όπως το λέω για ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ που μαθαίνω ότι έχει πρόβλημα υγείας...