Λαβύρινθος
Όσο όμως η αξιοποίηση των ελληνικών ιδιωτικών νησιών προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο η απύθμενη γραφειοκρατία το αποθαρρύνει.
Για την αγορά ενός νησιού απαιτούνται πιστοποιητικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πέραν αυτών χρειάζεται πιστοποιητικό από το τοπικό δασαρχείο, την αρχαιολογική υπηρεσία και το λιμενικό. Πιστοποιητικά που μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα μήνες για να εκδοθούν.
Πέραν τούτων πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 γεγονός που καθιστά ανέφικτη την αξιοποίηση τους. Επομένως, υπό το υφιστάμενο πλαίσιο ούτε η μακροχρόνια μίσθωση ούτε –ακόμη περισσότερο η πώληση ιδιωτικών νησιών είναι εφικτή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Antoine Maalouf γενικού διευθηντή της επενδυτικής εταιρείας MMC Group με έδρα το Μόναχο. Το 2008 ο Maalouf εκπροσωπώντας μια ομάδα επενδυτών προτίθονταν να αγοράσει το νησί Πάτροκλος –ένα νησί 1.000 στρεμμάτων στον Σαρωνικό κόλπο– έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ. Η επενδυτική ομάδα ήθελε να δημιουργήσει στο νησί ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Las Vegas με καζίνο, πολυτελές ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ, καταλύμματα για 50.000 άτομα και μαρίνα για χιλιάδες σκάφη.
Το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 θέσεις εργασίας. Ο Maalouf πρόσφερε εγγυήσεις 15 δισ. δολαρίων από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όταν όμως ζήτησε μια επίσημη γραπτή δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα συνέδραμε για να ξεπεραστεί η ελληνική γραφειοκρατία, ο Maalouf πήρε την ευλογία της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να πάρει ποτέ κανένα επίσημο έγγραφο κι έτσι το project ναυάγησε.