You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
25η Μαρτίου...
- Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 1K
- Εμφανίσεις 45K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
ευχαριστώ για το λινκ αλλά έχω απολύτως διαφορετική άποψη για τους γενίτσαρους.
Το ότι ήταν θεσμός και στο Βυζάντιο το γνώριζες? (γιατί ο ευρυτάν δεν το γράφει)
Αυτό για το Βυζάντιο που το έχεις διαβάσει;
Για δώσε μερικές πληροφορίες (βιβλιογραφία, links κ.τ.λ).
omorfopedo
Μέλος
- Εγγρ.
- 9 Οκτ 2007
- Like
- 6
- Πόντοι
- 1
που πολυ σωστα αναφρει οτι η συγκεκριμενη μερα επιλεχτηκε λογω της θρησκευτικης εορτης
Εχετε σκεφτει οτι το 1821 δεν υπηρχαν ουτε ΦΑΞ ουτε ιντερνετ για να διαδιδονται τα νεα?
Γινοταν "κατι" καπου και μαθευοταν στις υπολοιπες περιχες μετα απο μερες!
Λογικο ηταν την 25η Μαρτιου λογω της γιορτης που μαζευοταν ΟΛΟΣ ο κοσμος στις εκκλησιες να ανακοινωθει κι η ειδηση οτι ξεκινησε επανασταση κι οτι μπηκαν οι μανιατες στη Καλαματα κι οτι απελευθερωθηκαν τα Καλαβρυτα κλπ...
Τοτε μονο οταν μαζευοταν ο κοσμος σε πανηγυρια και γιορτες μαθαινονταν τα νεα... Πως νομιζατε οτι θα τα μαθαινε καθε σπιτι, καθε χωριο? Με... e-mail?
apolyto_arseniko
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 2 Μαρ 2008
- Like
- 200
- Πόντοι
- 866
Εχετε σκεφτει οτι το 1821 δεν υπηρχαν ουτε ΦΑΞ ουτε ιντερνετ για να διαδιδονται τα νεα?
Γινοταν "κατι" καπου και μαθευοταν στις υπολοιπες περιχες μετα απο μερες!
Λογικο ηταν την 25η Μαρτιου λογω της γιορτης που μαζευοταν ΟΛΟΣ ο κοσμος στις εκκλησιες να ανακοινωθει κι η ειδηση οτι ξεκινησε επανασταση κι οτι μπηκαν οι μανιατες στη Καλαματα κι οτι απελευθερωθηκαν τα Καλαβρυτα κλπ...
Τοτε μονο οταν μαζευοταν ο κοσμος σε πανηγυρια και γιορτες μαθαινονταν τα νεα... Πως νομιζατε οτι θα τα μαθαινε καθε σπιτι, καθε χωριο? Με... e-mail?
πεστα ρε τυπε μου
σήμερα πού έχω λίγο χρόνο θά σας γράψω αντιγράφοντας από τά απομνημονεύματα τού κασομούλη ένα από τά σημεία πού κρίθηκε η μάχη τής κλείσοβας δηλαδή απευθείας από τήν πηγή...διότι ο κασομούλης ήταν παρών μέ τηλεσκόπιο παρακολούθούσε τά πάντατόν ιανουάριο τού 2006 επισκεπτόμενος στήν κωσταντινούπολη τό πολεμικό μουσείο μέ φίλους δημοσιογράφους σέ ερωτησή μου στόν επικεφαλής τούρκο ιστορικό πού μάς ξεναγούσε ποιό ήταν τό σημαντικότερο γεγονός στήν ελληνική επανάσταση μού απάντησε ότι ήταν η μάχη τής κλείσοβας καί ότι οί απώλειες τού τουρκικού στρατόυ ήταν μεγαλύτερες από αυτές πού αναφέρουν έλληνες ιστορικοί καί ότι τό μέγεθος τής καταστροφής ήταν τόσο μεγάλο πού θά μπορούσε νά τερματισθεί η επανάσταση,μάς είχατε υπερτιμήσει καί σας είχαμε υποτιμήσει μού είπε καί ότι τού κάνει εντύπωση ο οπλαρχηγός σωτηρόπουλος επικεφαλής καί φρούραρχος τής κλείσοβας μέ τόν κίτσο τζαβέλα είναι άγνωστος σέ μας τούς έλληνες
μελέτησα τά απομνημονεύματα τού κασομούλη καί άλλων ιστορικών πάντα τής εποχής καί τού μάγερ τής εφημερίδες (κορυφαίος φιλελλην καί εκδότης τών ελληνικών χρονικών καί πατριαρχης τής ελληνικης δημοσιογραφίας)οί εφημερίδα του εκδιδόταν κατά τήν πολιορκία τού μεσολογγίου καί οδηγούμε στό ίδιο συμπέρασμα μέ τόν τούρκο....
η 25 η μαρτίου έπρεπε νά είναι η επαίτειος τής μάχης τής κλείσοβας καί όχι η εθνική επέτειος αφού άλλωστε ό ίδιος ο παλαιών πατρών γερμανός δέν αναφέρει στά απομνημονευματά του ότι σήκωσε τό λάβαρο τήν 25η μαρτίου....
η εθνική επέτειος έπρεπε νά είναι σέ άλλη ημερομηνία
τό κείμενο πού ακολουθεί είναι τού ιστορικού γιαννόπουλου πού μέ βρίσκει σύμφωνο.
θέλω νά προσθέσω τήν μαρτυρία τού κασομούλη γιά τήν κατάσταση τών ηρωικών 140 αγωνιστών τής κλείσοβας
αρχίσαμε περί τάς 15 μαρτίου ταίς πικραλήθραις,χορτάρι τής θαλάσσης,τό εβράζαμε 5 φορές έως ότου έβγαινε η πικράδα καί τί ετρώγαμε μέ ξύδι καί λάδι ωσάν σαλάτα αλλά καί μέ ζουμί απο καβούρους ανακατωμένον καί τούτο
εδόθησαν καί είς τούς ποντικούς,πλήν ήτον ευτυχής όστις εδύνατο νά πιάση έναν.βατράχους δέν είχαμε,κατά δυστυχία
από τήν ελλειψη τής τροφής αύξαναν αί ασθένειαι,πονόστομος καί αρθροίτης..
είς τοιάυτην κατάστασιν ευρισκόμαστε όταν μάς έφθασε τό γραμμα τών απεσταλμένων μας στό ναύπλιο νά βασταξωμεν 12 ημέραις καί νά φάγωμεν έν ανάγκη Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Μέ αυτήν τήν κατάστασιν επολέμησαν οί αθάνατοι τής κλείσοβας 13 ώραις
τήν στιγμήν πού οί τούρκοι αγωνίζοντο νά περάσουν είς τόν λιμένα τής κλείσοβας τάς λέμβους.οί αμυνομενοι άδραξαν τήν ευκαιρίαν καί έπεμψαν ένα παιδί μέ ένα πλοιάριον νά μάς αναγγείλει νά πέμψωμεν νερόν καί φουσέκια,όπως δυνάμεθα
απέρασεν ό ατρόμητος νέος από όλην τήν φωτιάν καί μάς ανήγγειλεν ότι είχαν φονευθεί έως τότες 13 έλληνες καί ό κίτζιος πάσχου αξιωματικός τού νότη καί συγγενής καί ώς 16 πληγωμένοι,ότι ντουφέκια έως 70 με 80 είχαν μείνει γιά δουλειά,τά δέ λοιπά άλλα έσκασαν από τήν φωτιάν καί άλλα χάλασαν,άνδρες 70 είχεν ο χατζηπέτρου πρώην φρούραρχος 26 ο παναγιωτάκης σωτηρόπουλος,25 η 30 όπου επήγαν γιά ψάρια καί ευρέθησαν είς κλείσοβαν παρ ελπίδα 131 αυτή ήταν η δύναμη τής κλείσοβας καί 6 μέ τόν τζαβέλαν=137 εξ αυτών 29 εφονεύθησαν=108.αυτοί είχαν μείνει έως τότε οίτινες έμελλον νά πολεμήσουν μέ τά χαλασμένα καί γερά δουφέκια,τούς έλειπον όμως φουσέκια καί νερόν.αμέσως εθέσαμε 4 κυβώτια φουσέκια καί δύο βαρέλια μέ νερόν,εμβήκαν είς τό πλοιάριον ο αθάνατος καρακώστας δροσίνης ανηψιός τού βαλτινού μέ ένα εξαδελφόν του νέον 19 χρονών γεωργάκη δόστην είς τό πλοιάριον μέ τά πολεμοφόδια καί τό νερόν έλαβον καί έναν άλλον κονταριστήν μέ τό παιδί
τούς συνώδευσαν όλα τά είς ανεμόμυλον πλοιάρια έως εκεί.βλέπουν οί εχθρικαί λέμβοι τον σωρόν τών πλοιαρίων,στρέφουν τά πυροβόλα πρός αυτά καί χτυπούν καί μέ τήν ψηλή φωτιάν.
ο καρακώστας καί ο γεωργάκης εξαπλώθηκαν μέσα.οί κονταρισταί έμπωθαν με όλην τήν δύναμην.πλησίασαν ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ τών τούρκικων λέμβων,φονεύετε ο κονταραμπωστης ο μεγάλος μένει τό παιδί νά αμπώθη.μόνο τρείς οργυαίς 'ελειπαν νά φθάσουν καί ΕΚΕΙ ΕΦΟΝΕΥΘΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ.πηδά ο καρακώστας καί ο γάκης είς τήν θάλασσαν,τραβούν μέ τάς χείρας τό πλοιάριον ΕΝΩ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΩΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ,σώζετε ο καρακώστας ομού μέ τόν νέον,εβγαίνουν από μέσα,αρπάζουν τό νερόν καί τό βαρούτι καί τό εμβάζουν
εριξα το τηλεσκοπιον κατω αφού είδα ότι έλαβαν τήν προμήθειαν από τήν χαράν μου
τιμή καί δόξα στούς ανώνυμους αγωνιστές πού βρίσκοντε στό μνημείο τού αγνώστου στρατιώτη
farkeli
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 11 Οκτ 2008
- Κριτικές
- 101
- Like
- 204
- Πόντοι
- 1.886
Υπάρχουν τρείς Εθνικές εορτές που ...[size=14pt]"περιμένουν κάποιος να τις ξεκρεμάσει από τον τοίχο"[/size]
[size=14pt]28η Οκτωβρίου[/size]
17η Νοεμβρίου
και σε λίγες ημέρες ...25η Μαρτίου
Ποιό είναι το νόημα των Εθνικών εορτών?
...στα σχολεία
...στους χώρους εργασίας
...στις γειτονιές (όχι του κόσμου που λέει ο Λουντέμης) αλλα στις δικές μας γειτονιές
...στην κοινωνία ευρύτερα
Πάλι "κρεμάσαμε" μια από τις τρεις εθνικές επετείους.
Το ζητούμενο είναι ότι χρειάζονται να τις ξεκρεμάσουμε, τουλάχιστον για τις ξεσκονίσουμε.
Έχουν μαζέψει πολύ σκόνη και δεν διακρίνεται σχεδόν τίποτα
Και σε αυτή την επέτειο εμβατήρια θα πάρουν τους δρόμους, οι εξώστες να ράνουν το έθνος που παρελαύνει με τα στρατιωτικά αγήματα αλλά και με τα σχολικά τμήματα
Κάποιοι θα δακρύσουν, άλλοι θα γελάσουν, άλλοι θα κοιτάξουν τα νιάτα να παρελαύνουν με τα "ωραία" τους ;) και κάποιοι θα κάνουν δηλώσεις ...
Παιχτουρας
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Οκτ 2009
- Κριτικές
- 37
- Like
- 4
- Πόντοι
- 296
Μεθαυριο εχουμε την Εθνικη μας επετειο και εγω απο τωρα στο μπαλκονι μου, εδεσα με σχοινι(πανω-κατω,καλα γιατι φυσαει) και κυματιζει περηφανη και αγερωχη, μια μεγαλη Ελληνικη Σημαια,οπως κανω σε καθε αναλογη γιορτη και επετειο!!!!!!!Το κανω για δυο λογους(εκτος της γιορτης του Ευαγγελισμου που συμπιπτει)...ο ενας λογος ειναι... σαν ελαχιστο φορο τιμης γι αυτους που εχυσαν το αιμα τους τοτε... για να ζω εγω σημερα ελευθερος και ο αλλος ειναι....... για να δειξω στους ξενους μεταναστες, που ζουν στην περιοχη μου, οτι σεβομαι και αγαπω την Πατριδα μου και η αθανατη Ελληνικη ψυχη δεν πεθαινει ουτε διαιρειται..αλλα ειναι παντα ενωμενη και περηφανη στις δυσκολες σημερινες οικονομικα εποχες!!!!!!! Σας συμβουλευω να μην ξεχαστειτε και να πραξετε ολοι σας το ιδιο!!!!!!Αν δεν εχετε Ελληνικη Σημαια να πατε να αγορασετε...15-17 ευρω, κανει η μεγαλη σημαια!!!!!! Για να πηδατε τις πουτανες τα δινετε πλουσιοπαροχα.... στα 15 ευρω θα προβληματιστειτε??????? Αν δεν τα εχετε να σας τα δωσω εγω!!!!!!!!!!!!!Μετα τιμης ο Παιχτουρας.
Παιχτουρας
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Οκτ 2009
- Κριτικές
- 37
- Like
- 4
- Πόντοι
- 296
Μεθαυριο εχουμε την Εθνικη μας επετειο και εγω απο τωρα στο μπαλκονι μου, εδεσα με σχοινι(πανω-κατω,καλα γιατι φυσαει) και κυματιζει περηφανη και αγερωχη, μια μεγαλη Ελληνικη Σημαια,οπως κανω σε καθε αναλογη γιορτη και επετειο!!!!!!!Το κανω για δυο λογους(εκτος της γιορτης του Ευαγγελισμου που συμπιπτει)...ο ενας λογος ειναι... σαν ελαχιστο φορο τιμης γι αυτους που εχυσαν το αιμα τους τοτε... για να ζω εγω σημερα ελευθερος και ο αλλος ειναι....... για να δειξω στους ξενους μεταναστες, που ζουν στην περιοχη μου, οτι σεβομαι και αγαπω την Πατριδα μου και η αθανατη Ελληνικη ψυχη δεν πεθαινει ουτε διαιρειται..αλλα ειναι παντα ενωμενη και περηφανη στις δυσκολες σημερινες οικονομικα εποχες!!!!!!! Σας συμβουλευω να μην ξεχαστειτε και να πραξετε ολοι σας το ιδιο!!!!!!Αν δεν εχετε Ελληνικη Σημαια να πατε να αγορασετε...15-17 ευρω, κανει η μεγαλη σημαια!!!!!! Για να πηδατε τις πουτανες τα δινετε πλουσιοπαροχα.... στα 15 ευρω θα προβληματιστειτε??????? Αν δεν τα εχετε να σας τα δωσω εγω!!!!!!!!!!!!!Μετα τιμης ο Παιχτουρας.
Παιχτουρας
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Οκτ 2009
- Κριτικές
- 37
- Like
- 4
- Πόντοι
- 296
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
εντάξει ρε φίλε μας το είπες δεν είναι ανάγκη να το επαναλαμβάνεις... 54 χρόνια το κάνω κάθε χρόνο στις εθνικές επετείους..
είναι όντως τιμή στην μνήμη τους....
είναι όντως τιμή στην μνήμη τους....
Επισκέπτης
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ...
και μετα λενε εμενα ανθελληνα!!!!!
η γελοιοτητα σου ειναι ανθελληνικη
Παιχτουρας
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Οκτ 2009
- Κριτικές
- 37
- Like
- 4
- Πόντοι
- 296
Ζητω συγνωμη για τις παραθεσεις μου...ειχα καποιο προβλημα με τον τιτλο και το ταχτοποιησα!!!!!!!!!!!!
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 41
- Πόντοι
- 2.157
παιχτουρα, εγω δεν εχω λεφτα για σημαιάκια, αλλα θελω να βαλω και στα 4 σπιτια μου.
με καλυπτεις ??
με καλυπτεις ??
κοιτα εκει το μαλακισμενο ανθελληνικο τσοκλανι........ κλεβει εκματαλευομενος τον πατριωτισμο του παιχτουρα!!! ουστ ρεπαιχτουρα, εγω δεν εχω λεφτα για σημαιάκια, αλλα θελω να βαλω και στα 4 σπιτια μου.
με καλυπτεις ??
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 41
- Πόντοι
- 2.157
χου ρε..κοιτα εκει το μαλακισμενο ανθελληνικο τσοκλανι........ κλεβει εκματαλευομενος τον πατριωτισμο του παιχτουρα!!! ουστ ρε
σε σημαιακια τα θελω, οχι σε μετρητα..
Παιχτουρας
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Οκτ 2009
- Κριτικές
- 37
- Like
- 4
- Πόντοι
- 296
Κανενα προβλημα...θα κανουμε το κολπο γκροσο(απο την κινηματογραφικη ταινια..."Πετα τη μαμα απο το τρενο"!)..εγω θα σου πληρωσω 4 σημαιες..... και εσυ 4 δικες μου επισκεψεις σε στουντιο!!!!!!!!!!!!παιχτουρα, εγω δεν εχω λεφτα για σημαιάκια, αλλα θελω να βαλω και στα 4 σπιτια μου.
με καλυπτεις ??
Άλλα thread (τυχαίες επιλογές)
- Απαντήσεις
- 23
- Εμφανίσεις
- 2K